Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση» Facebook Twitter
0

Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο διαβασμένες επιστημονικές δημοσιεύσεις για τα δύο τελευταία έτη. Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο επιστημονικός εκδοτικός οίκος WILEY.

Η μελέτη διαπραγματεύεται την επίδραση του ενισχυτικού γεύσης Monosodium Glutamate (MSG) στην υγεία. To MSG ή γλουταμικό μονονάτριο, είναι από τα πιο διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων και χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση των τροφών.

Το MSG διαθέτει μια συγκεκριμένη γεύση, το ουμάμι, που 100 χρόνια πριν αναγνωρίστηκε από τον Κικουνάε Ικέντα, ως η πέμπτη βασική γεύση, επιπρόσθετα των 4 γνωστών γεύσεων που είναι το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety» του εκδοτικού οίκου WILEY. Το συγκεκριμένο περιοδικό, είναι πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη της επιστήμης και της τεχνολογίας των τροφών. Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία ειδικών στους τομείς της τοξικολογίας, της φαρμακολογίας, της κλινικής ιατρικής και της μεταβολομικής. Σε αυτήν συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη.


Αν και γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλές από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, αρκετές μελέτες αμφισβήτησαν τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του. Ο σκοπός αυτής της επισκόπησης, ήταν να ερευνήσει τη διαθέσιμη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τις φερόμενες δυσμενείς επιπτώσεις του MSG.


O γιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, ανέφερε ότι «το MSG είναι ένα μόριο που Ο Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάςυπάρχει σε φυσική μορφή στα φύκια. Υπάρχουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αύξηση βάρους, αυξημένη επίπτωση μεταβολικού συνδρόμου, πονοκεφάλων και ατοπικής δερματίτιδας. Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας των συστατικών στις τροφές, δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυτές οι επιπτώσεις οφείλονται αποκλειστικά στο MSG. Η σποραδική όμως κατανάλωση του σε μικρές δόσεις, μπορεί να αυξήσει την απόλαυση στη διατροφή όσων το προτιμούν, χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την υγεία.»


Η επίδραση του MSG στην ανθρώπινη υγεία, φαίνεται ότι απασχολεί σημαντικά την επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εγκυρότητα του επιστημονικού περιοδικού στο οποίο δημοσιεύτηκε, ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην μεγάλη αναγνωσιμότητα της μελέτης.

Info

A Review of the Alleged Health Hazards of Monosodium Glutamate
Anca Zanfirescu 1, Anca Ungurianu 1, Aristides M Tsatsakis 2, George M Nițulescu 1, Demetrios Kouretas 3, Aris Veskoukis 3, Dimitrios Tsoukalas 2 4, Ayse B Engin 5, Michael Aschner 6, Denisa Margină 1


Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. First published: 08 May 2019

https://doi.org/10.1111/1541-4337.12448

https://www.drtsoukalas.com/

 

Κειμενική Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM