Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου: 11 επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου: 11 επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές Facebook Twitter
Η υψηλή κατανάλωση φρούτων μειώνει τον κίνδυνο για επτά τύπους καρκίνου. Φωτ.: Dimensions/Getty Images/Ideal Image
0


ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΣΤΟΥΣ 5
ανθρώπους παγκοσμίως έχει πιθανότητες να διαγνωστεί με καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2021 καταγράφηκαν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις, ενώ περίπου 600.000 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο το 2022. Αν και δεν μπορούν να προληφθούν όλα τα είδη καρκίνου, περίπου το 40% των νέων διαγνώσεων σε ενήλικες άνω των 30 θεωρούνται αποτρέψιμες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Δείτε 11 τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο. 

1.

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια

Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, ειδικά σταυρανθών όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων μειώνει τον κίνδυνο για επτά τύπους καρκίνου. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια, βοηθούν επίσης στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

2.

Μαγειρέψτε με φυτικά έλαια

Η υψηλή κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200.000 άτομα στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, η χρήση ελαιολάδου ή άλλων φυτικών ελαίων έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο.

3.

Περιορίστε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση κρέατος που έχει ψηθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να εντείνει τον κίνδυνο.

4.

Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ροφήματα και τις υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές

Η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν επίσης βρει συσχετισμό μεταξύ των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών και του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, συχνά αυτές οι τροφές περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου πλήρη τρόφιμα και πρόσθετα που δεν θα χρησιμοποιούσατε στο σπίτι (π.χ. σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές).

5.

Φορέστε αντηλιακό καθημερινά

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε φυσική είτε τεχνητή όπως το σολάριουμ, είναι η βασική αιτία πίσω από το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και σε ανθρώπους με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, καθώς η βλάβη είναι αθροιστική. Χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό με SPF 30 και άνω, και φορέστε προστατευτικά ρούχα όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

6.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο αυξάνεται και η κατανάλωση. Ακόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο.

7.

Ελέγξτε αν έχετε εμβολιαστεί

Ο ιός HPV ευθύνεται για περίπου 700.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός συνιστάται έως την ηλικία των 26 (και ως τα 45 σε ορισμένες περιπτώσεις). Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος.

8.

Κάντε κολονοσκόπηση από τα 45

Η κολονοσκόπηση εντοπίζει και αφαιρεί προκαρκινικές αλλοιώσεις. Συνιστάται για άτομα ηλικίας 45-75 ετών.

9.

Βάλτε στη ζωή σας την τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων. Στόχος: 150-300 λεπτά μέτριας ή 75-150 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως.

10.

Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία σχετίζεται με τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου. Η διατήρηση υγιούς βάρους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

11.

Μην καπνίζετε (ή σταματήστε όσο πιο σύντομα μπορείτε)

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί. Η διακοπή του μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, ειδικά εάν γίνει πριν τα 40.

Με στοιχεία από τη Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM