Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου: 11 επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου: 11 επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές Facebook Twitter
Η υψηλή κατανάλωση φρούτων μειώνει τον κίνδυνο για επτά τύπους καρκίνου. Φωτ.: Dimensions/Getty Images/Ideal Image
0


ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΣΤΟΥΣ 5
ανθρώπους παγκοσμίως έχει πιθανότητες να διαγνωστεί με καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2021 καταγράφηκαν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις, ενώ περίπου 600.000 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο το 2022. Αν και δεν μπορούν να προληφθούν όλα τα είδη καρκίνου, περίπου το 40% των νέων διαγνώσεων σε ενήλικες άνω των 30 θεωρούνται αποτρέψιμες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Δείτε 11 τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο. 

1.

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια

Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, ειδικά σταυρανθών όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων μειώνει τον κίνδυνο για επτά τύπους καρκίνου. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια, βοηθούν επίσης στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

2.

Μαγειρέψτε με φυτικά έλαια

Η υψηλή κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200.000 άτομα στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, η χρήση ελαιολάδου ή άλλων φυτικών ελαίων έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο.

3.

Περιορίστε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση κρέατος που έχει ψηθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να εντείνει τον κίνδυνο.

4.

Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ροφήματα και τις υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές

Η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν επίσης βρει συσχετισμό μεταξύ των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών και του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, συχνά αυτές οι τροφές περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου πλήρη τρόφιμα και πρόσθετα που δεν θα χρησιμοποιούσατε στο σπίτι (π.χ. σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές).

5.

Φορέστε αντηλιακό καθημερινά

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε φυσική είτε τεχνητή όπως το σολάριουμ, είναι η βασική αιτία πίσω από το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και σε ανθρώπους με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, καθώς η βλάβη είναι αθροιστική. Χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό με SPF 30 και άνω, και φορέστε προστατευτικά ρούχα όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

6.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο αυξάνεται και η κατανάλωση. Ακόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο.

7.

Ελέγξτε αν έχετε εμβολιαστεί

Ο ιός HPV ευθύνεται για περίπου 700.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός συνιστάται έως την ηλικία των 26 (και ως τα 45 σε ορισμένες περιπτώσεις). Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος.

8.

Κάντε κολονοσκόπηση από τα 45

Η κολονοσκόπηση εντοπίζει και αφαιρεί προκαρκινικές αλλοιώσεις. Συνιστάται για άτομα ηλικίας 45-75 ετών.

9.

Βάλτε στη ζωή σας την τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων. Στόχος: 150-300 λεπτά μέτριας ή 75-150 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως.

10.

Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία σχετίζεται με τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου. Η διατήρηση υγιούς βάρους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

11.

Μην καπνίζετε (ή σταματήστε όσο πιο σύντομα μπορείτε)

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί. Η διακοπή του μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, ειδικά εάν γίνει πριν τα 40.

Με στοιχεία από τη Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ