Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Η σημασία της ηθικής ομορφιάς Facebook Twitter
Ένας προφανής τρόπος για να βρει κανείς περισσότερη ηθική ομορφιά στη ζωή του είναι να περνά χρόνο με ανθρώπους που είναι γενναιόδωροι και αφοσιωμένοι στη συμπεριφορά που εξυπηρετεί τους άλλους – και να αποφεύγει εκείνους που δεν είναι.
0


ΠΑΡΟΤΙ Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ
 μπορεί να φαίνεται αφύσικη και αντίθετη στην ανθρώπινη φύση, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Ορισμένοι εξελικτικοί βιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο αλτρουισμός είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό που εξελίχθηκε για να ενισχύει τη συνοχή στις ομάδες συγγένειας – σημειώνουν δε ότι το χαρακτηριστικό αυτό συναντάται σε όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Η συμπεριφορά αυτή επεκτείνεται ακόμη και στο να θυσιάζει κανείς τη ζωή του για τους φίλους και τους συγγενείς του, ένα φαινόμενο που οι μελετητές πιστεύουν ότι συμβαίνει εξαιτίας αυτού που ονομάζουν «συγχώνευση ταυτότητας» (identity fusion): «Είμαι πρόθυμος ακόμα και να πεθάνω για εσάς επειδή πιστεύω ότι η συμμετοχή μου σ’ αυτή την κοινότητα είναι υψίστης σημασίας, οπότε η υπεράσπισή της αξίζει τη θυσία μου. Υπό αυτή την έννοια, δεν πεθαίνω μόνο για εσάς αλλά και για μένα».

Τέτοια αυταπάρνηση και αυτοθυσία προς τους οικείους μπορεί να είναι αξιοθαύμαστη, αυτό όμως που αποκαλούμε «ηθική ομορφιά» έχει να κάνει κυρίως με πράξεις καλοσύνης και γενναιοδωρίας προς τους ανθρώπους με τους οποίους δεν έχει κανείς προφανείς δεσμούς, επιδεικνύοντας έναν βαθμό αλτρουισμού που είναι σαφώς αντίθετος με τα αυστηρώς ατομικά του συμφέροντα. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο βοηθά κάποιο άλλο χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο, συγχωρά κάποιον που πραγματικά δεν το αξίζει ή –στις πιο ακραίες περιπτώσεις–  εγκαταλείπει ακόμα και τη ζωή του για έναν ξένο. Και μόνο το να είναι μάρτυρας κανείς αυτού του είδους ηθικής ομορφιάς προκαλεί αυτό που ο γνωστός κοινωνικός ψυχολόγος Jonathan Haidt αποκαλεί «ηθική ανάταση», η οποία βιώνεται τόσο ψυχολογικά όσο και νευρολογικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain Research, κάποιοι ερευνητές έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρονται από την ηθική ομορφιά.

Η ευτυχία που πηγάζει από την αυτοθυσία είναι πολύ βαθύτερη από τα απλά θετικά συναισθήματα. Πολλές ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει μεγαλύτερη σημασία όταν είτε βοηθούν κάποιον άλλο άνθρωπο, χωρίς αυτοπροβολή ή προσδοκία κέρδους, είτε εργάζονται για να κάνουν με κάποιον τρόπο τον κόσμο καλύτερο.

Ο ψυχολόγος Rhett Diessner, ο οποίος έχει επισταμένως γράψει για την ηθική ομορφιά και την ηθική ανάταση, σημειώνει ότι αυτή η αλληλουχία προκαλεί «συναισθήματα ζεστασιάς στο στήθος, ψυχικής ευφορίας, συγκίνησης». Περαιτέρω, μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριό του στο Lewis-Clark State College, στο Αϊντάχο, καταδεικνύει ότι αυτά τα «μαγικά» συναισθήματα οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι εμείς οι ίδιοι και να βοηθήσουμε τους άλλους. Αυτό οδηγεί σε κοινωνικά επωφελείς δράσεις, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα ατομικής και συλλογικής ευτυχίας.

Η ευτυχία που πηγάζει από την αυτοθυσία είναι πολύ βαθύτερη από τα απλά θετικά συναισθήματα. Πολλές ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει μεγαλύτερη σημασία όταν είτε βοηθούν κάποιον άλλο άνθρωπο, χωρίς αυτοπροβολή ή προσδοκία κέρδους, είτε εργάζονται για να κάνουν με κάποιον τρόπο τον κόσμο καλύτερο. Έχουν διαπιστώσει επίσης ότι αυτό έχει το μεγαλύτερο όφελος όταν οι άνθρωποι υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ίσως μετά από απόρριψη σε μια σχέση ή την απώλεια μιας εργασίας.

Ένας προφανής τρόπος για να βρει κανείς περισσότερη ηθική ομορφιά στη ζωή του είναι να περνά χρόνο με ανθρώπους που είναι γενναιόδωροι και αφοσιωμένοι στη συμπεριφορά που εξυπηρετεί τους άλλους – και να αποφεύγει εκείνους που δεν είναι. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Στην πραγματικότητα, συνήθως αναζητούμε ανθρώπους που είναι αρνητικοί με τον τρόπο που είμαστε εμείς – ιδιαίτερα απέναντι στους άλλους. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο που εντείνει τη δυστυχία μέσω μιας αμοιβαία ενισχυόμενης αρνητικότητας.

Οι άνθρωποι δεν είναι από τη φύση τους ευγνώμονα πλάσματα. Η επιβίωσή μας ως είδος έχει ευνοήσει τα άτομα που είναι επιθετικά, καχύποπτα και σε μόνιμη εγρήγορση για τυχόν  απειλές. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «προκατάληψη αρνητικότητας», η οποία κάνει τα πράγματα για τα οποία δυσανασχετούμε, όπως η κακή συμπεριφορά των άλλων, να τραβούν την προσοχή μας, ενώ οι πράξεις γενναιοδωρίας, αυτοθυσίας και ηθικής ομορφιάς, τείνουν να περνούν απαρατήρητες παρά το προφανές καλό που μας κάνουν.  

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Αν κάνετε μία από αυτές τις 5 συμπεριφορές, τότε μπορεί να είστε «τοξικός» φίλος

Τech & Science / Αν έχετε μία από αυτές τις 5 συμπεριφορές, μπορεί να είστε «τοξικός» φίλος

Ο συγγραφέας και καθηγητής ψυχολογίας Ντέιβιντ Ρόμπσον εξηγεί πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι και αποκαλύπτει τις πέντε τοξικές συμπεριφορές που παρατηρούνται πιο συχνά
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ