Τι να ΜΗΝ πεις σε κάποιον που έχει κατάθλιψη 

depression Facebook Twitter
Το να κατηγορείς κάποιον που έχει κατάθλιψη ότι είναι υπερβολικός είναι μια «κλασική» απορριπτική αντίδραση και βλάπτει ιδιαίτερα τις γυναίκες, που ήδη παίρνουν από παντού το μήνυμα ότι το συναίσθημα ισοδυναμεί με παραλογισμό. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0



ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
 ακόμα εντοπίσει τι ακριβώς προκαλεί την κατάθλιψη, όμως αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι το εξής: δεν ξυπνά κανείς απλώς ένα πρωί και επιλέγει να μην εκτιμά όλα τα καλά που έχει στη ζωή του.  

Γι’ αυτό πολλοί ψυχολόγοι θορυβούνται όταν ασθενείς με κατάθλιψη τούς αναφέρουν τα όσα τους λένε οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, όπως το περίφημο: «Μα έχεις τόσα πολλά! Θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων!».  

Είναι από τις χειρότερες απαντήσεις που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που σου μιλάει για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει. Η φράση αυτή υπονοεί ότι η ευγνωμοσύνη θα έπρεπε να θεραπεύσει ή να καταστείλει την κατάθλιψη, ενώ ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα απλώς δεν λειτουργούν έτσι, επισημαίνουν οι ειδικοί. Μπορεί να νιώθεις μουδιασμένος και ταυτόχρονα να είσαι ευγνώμων. Μπορεί να έχεις επιτυχίες και να σκέφτεσαι θετικά για ορισμένα πράγματα και παρ’ όλα αυτά να έχεις κατάθλιψη. Οι δύο αυτές αληθινές καταστάσεις συχνά συνυπάρχουν, και όταν δεν αφήνουμε χώρο και για τις δύο, μπορεί να αποτρέψουμε κάποιον κοντινό μας που έχει ανάγκη την υποστήριξή μας από το να μας μιλήσει.  

Κατάθλιψη δεν σημαίνει μόνο ότι κάποιος δεν τρώει, δεν κοιμάται, δεν πηγαίνει στη δουλειά και δεν κάνει μπάνιο. Πολλοί πάσχοντες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να κρύψουν τα συμπτώματά τους, εξαιτίας του στίγματος και της ντροπής ή από φόβο μη γίνουν βάρος στους δικούς τους.

Δεν είναι, όμως, η μόνη λανθασμένη αντίδραση. Ορίστε μερικές ακόμα, και τι μπορείς να πεις αντί γι’ αυτές: 

• «Υπάρχουν και χειρότερα». 
Τι μπορείς να πεις αντί γι’ αυτό: «Φαίνεται πως περνάς κάτι πολύ δύσκολο. Αν θες να μιλήσεις, είμαι εδώ». 

Όταν λες σε κάποιον ότι η κατάστασή του θα μπορούσε να είναι χειρότερη, ουσιαστικά του λες ότι ο πόνος του δεν είναι σημαντικός αν δεν φτάνει κάποιο αυθαίρετο όριο. Αυτό μπορεί να κάνει κάποιον να πιστέψει πως δεν αξίζει βοήθεια και να αυξήσει τις ενοχές που συχνά συνοδεύουν την κατάθλιψη. 

• «Έχεις δοκιμάσει γιόγκα;» 
Τι μπορείς να πεις αντί γι’ αυτό: «Θα βοηθούσε να μιλήσουμε γι’ αυτό;» 

Το να κάνεις γιόγκα ή να πας μια βόλτα δεν πρόκειται να θεραπεύσει την κλινική κατάθλιψη. Ωστόσο, όσοι παλεύουν με την ψυχική τους υγεία ακούνε συχνά απλοϊκές και στερεοτυπικές συμβουλές από φίλους και γνωστούς, σαν να μην έχουν ήδη δοκιμάσει ή σκεφτεί αυτές τις επιλογές. Αυτές οι συμβουλές υπονοούν ότι η κατάθλιψη είναι ζήτημα έλλειψης προσπάθειας και όχι υπαρκτό θέμα ψυχικής υγείας. 

• «Ξεκόλλα!» 
Τι μπορείς να πεις αντί γι’ αυτό: «Δεν ξέρω ακριβώς τι να πω, αλλά είμαι εδώ». 

Το να φωνάζεις σε κάποιον να «ξεκολλήσει» είναι πιο βλαβερό από ό,τι μπορείς να φανταστείς. Υπονοεί ότι το άτομο επιλέγει να νιώθει έτσι και αυτό οδηγεί σε εσωτερικευμένη ντροπή. 

• «Είσαι υπερβολική». 
Τι μπορείς να πεις αντί γι’ αυτό: «Θες βοήθεια για να βρεις κάποιον επαγγελματία;» 

Το να κατηγορείς κάποιον που έχει κατάθλιψη ότι είναι υπερβολικός είναι μια «κλασική» απορριπτική αντίδραση και βλάπτει ιδιαίτερα τις γυναίκες, που ήδη παίρνουν από παντού το μήνυμα ότι το συναίσθημα ισοδυναμεί με παραλογισμό. Από την άλλη, το να προσφέρεις βοήθεια για εύρεση επαγγελματικής υποστήριξης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να στηρίξεις κάποιον.  

• «Όλοι έτσι νιώθουμε κάποιες φορές». 
Τι μπορείς να πεις αντί γι’ αυτό: «Ακούγεται πολύ δύσκολο. Είμαι εδώ για να σε στηρίξω όπως μπορώ». 

Είναι μια καλοπροαίρετη αντίδραση που συχνά προέρχεται από την επιθυμία να κάνεις τον άλλο να νιώσει καλύτερα, αλλά στην ουσία υποβαθμίζει την κατάστασή του. Επιπλέον, η κατάθλιψη δεν είναι απλώς λύπη, τονίζουν οι ειδικοί. Μπορεί να έχει σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση, θολούρα και αυξομειώσεις βάρους αλλά οδηγεί και σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η κοινωνική απομόνωση και οι αυτοκτονικές σκέψεις. 

• «Εμένα μια χαρά μου φαίνεσαι». 
Τι μπορείς να πεις αντί γι’ αυτό: «Χαίρομαι που μου το είπες. Δεν χρειάζεται να προσποιείσαι μαζί μου». 

Κατάθλιψη δεν σημαίνει μόνο ότι κάποιος δεν τρώει, δεν κοιμάται, δεν πηγαίνει στη δουλειά και δεν κάνει μπάνιο. Πολλοί πάσχοντες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να κρύψουν τα συμπτώματά τους, εξαιτίας του στίγματος και της ντροπής ή από φόβο μη γίνουν βάρος στους δικούς τους. Όταν προσεγγίζουμε κάποιον που έχει κατάθλιψη με ενσυναίσθηση αντί για κριτική ή συμβουλές, τότε γινόμαστε μέρος του θεραπευτικού του περιβάλλοντος. Και αυτό μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή του. 

Με πληροφορίες από το Time

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ