6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αν έχετε άγχος

6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αν έχετε άγχος Facebook Twitter
Αν περνά απ' το μυαλό σας κάποια ανησυχία ή σκέψη, αφήστε τη να περάσει και ανακατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.
0

Αν το στρες που νιώθετε αυτή την περίοδο σας εμποδίζει από το να κοιμηθείτε καλά, είναι απόλυτα λογικό. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι και μία δύσκολη πραγματικότητα σε γενικότερο επίπεδο, μπορούν να προκαλέσουν έντονη αίσθηση άγχους και στρες, που αυτόματα επηρεάζουν έναν ολοκληρωμένο και ήρεμο κύκλο ύπνου.

Ο «καλός» ύπνος, βοηθά όχι μόνο στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το αμερικάνικο National Sleep Foundation συστήνει 7 ώρες ύπνου το λιγότερο στους ενήλικες, ενώ 8 ώρες θεωρούνται ιδανικές για τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού.

Αν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ, τότε «εκπαιδεύετε» το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώνουν, καθώς μαθαίνουν μία συγκεκριμένη ανταπόκριση που οδηγεί στον ύπνο.

Ωστόσο, η δύσκολη περίοδος που διανύουμε μπορεί να εμποδίζει το να κοιμηθείτε τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός, γι' αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές εύκολες τεχνικές για να σας βοηθήσουν:

Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το στρες και το άγχος και μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες αν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι πριν τον ύπνο. Μπορείτε να ακολουθήσετε μία εύκολη τεχνική του Sleep Foundation: Κλείστε τα μάτια σας και δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Επικεντρωθείτε στο πώς αναπνέετε φυσικά και νιώστε τον αέρα να περνά και να φεύγει από τη μύτη ή το στόμα σας. Οραματιστείτε τη ροή του αέρα όπως περνά από το στόμα, τους αεραγωγούς, μέχρι κάτω στην κοιλιά σας και πάλι πίσω. Ερευνήστε το σώμα σας για σημεία που έχουν ένταση και όπως εκπνέετε αισθανθείτε την ένταση να αφήνει αυτό το μέρος του σώματός σας. Οραματιστείτε την αναπνοή σας να φτάνει στο μέτωπό σας, στο λαιμό σας, στους ώμους σας, στα χέρια σας. Στη συνέχεια, να απελευθερώστε την ένταση καθώς εκπνέετε. Αν περνά απ' το μυαλό σας κάποια ανησυχία ή σκέψη, αφήστε τη να περάσει και ανακατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.

Μειώστε τον χρόνο στις οθόνες

Το να μην βρίσκεται κανείς μπροστά από κάποια οθόνη πριν κοιμηθεί, έχει υπάρξει από πάντα μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για έναν καλό ύπνο. Εκτός από τον αρνητικό αντίκτυπο του μπλε φωτός της οθόνης, υπάρχει κι αυτός των συνεχόμενων άσχημων ειδήσεων. Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενημερωμένοι σχετικά με τα γεγονότα της επικαιρότητας, διατηρώντας το μέτρο. Αν διαβάζετε τις εξελίξεις πριν κοιμηθείτε, ενδεχομένως να ανέβει η αδρεναλίνη σας κι αυτό να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας.

Καθαρίστε το μυαλό σας

Αν παρακολουθήσετε κάποια σειρά ή κάποια ταινία πριν κοιμηθείτε, επιλέξτε κάποια κωμωδία ή κάτι που θα σας βοηθήσει στο να αποφύγετε τις αγχώδεις σκέψεις. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να γράψετε όλα όσα σας ανησυχούν σε ένα χαρτί, έτσι ώστε να καθαρίσετε το μυαλό σας από αυτά. Το να δείτε όλα όσα σας ανησυχούν γραμμένα, μπορεί να σας βοηθήσει στο να μοιάζουν λιγότερο αρνητικά απ' ότι πιστεύατε.

Δημιουργήστε έναν άνετο χώρο με χαμηλό φωτισμό

Οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί, που περιλαμβάνουν την παραγωγή μελατονίνης, επηρεάζονται από το φως ή την έλλειψή του. Γι' αυτό, χρειάζεται το υπνοδωμάτιό σας να έχει πολύ χαμηλό φωτισμό ή να είναι εντελώς σκοτεινό. Βεβαιωθείτε πως το κρεβάτι και τα μαξιλάρια σας είναι άνετα, ενώ τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα είναι μαλακά. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Τα σώματά μας κοιμούνται καλύτερα σε χαμηλή θερμοκρασία - αλλά όχι τόσο χαμηλή ώστε να κρυώνετε ή να είστε άβολα.

Δημιουργήστε μία ρουτίνα ύπνου

Αν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ, τότε «εκπαιδεύετε» το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώνουν, καθώς μαθαίνουν μία συγκεκριμένη ανταπόκριση που οδηγεί στον ύπνο. Η ρουτίνα αυτή χρειάζεται να ξεκινά τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Θα μπορούσε να ξεκινά με το να κλείνετε το κινητό ή την τηλεόραση, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να κλείνετε τα φώτα.

Οργανώστε και γεμίστε τη μέρα σας

Καθότι ο χρόνος στο σπίτι είναι πολύ περισσότερος και ενδεχομένως κάποιοι να εργάζονται απ' το σπίτι, είναι σημαντικό να οργανώνετε τις μέρες σας και να τις γεμίζετε με ασχολίες που σας χαλαρώνουν. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα εργασίας, μαγειρικής, φαγητού και γυμναστικής, που θα σας βοηθήσει στο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM