Το «μπλε φως» των οθονών είναι υπεύθυνο για τις διαταραχές ύπνου

Το «μπλε φως» των οθονών είναι υπεύθυνο για τις διαταραχές ύπνου Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με μια μελέτη, εάν οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, ελαττώσουν την χρήση των κινητών τηλεφώνων, των tablets , των υπολογιστών και ό,τι άλλο εκπέμπει φως πριν κοιμηθούν, θα δουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε μόλις μια εβδομάδα.


Η έρευνα δείχνει ότι μειώνοντας την έκθεση σε συσκευές που εκπέμπουν το λεγόμενο «μπλε φως», οι έφηβοι θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους, θα περιορίσουν τα συμπτώματα κόπωσης, έλλειψης συγκέντρωσης και τις μεταβολές στην διάθεση τους ενώ τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά μετά από μόλις 7 ημέρες.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο μπλε φως πριν από τον ύπνο, είναι σε θέση να επηρεάσει το ρολόι του εγκεφάλου και την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται τόσο η ποιότητα όσο και η διάρκεια ύπνου.


Μία νέα έρευνα από την Ολλανδία έδειξε ότι οι έφηβοι, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με οθόνες για περισσότερο από τέσσερις ώρες, έκαναν να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά αργότερα από εκείνους που χρησιμοποίησαν τις συσκευές για λιγότερο από μια ώρα την ημέρα.


Η ομάδα, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, προχώρησε σε μια δοκιμή για να μπορέσει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του μπλε φωτός. 25 άτομα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς πριν κοιμηθούν τις προαναφερθείσες συσκευές, κλήθηκαν τώρα να μην έχουν επαφή με αυτές, πριν να κοιμηθούν, αλλά και να φορούν γυαλιά όταν έρχονται σε επαφή με τις οθόνες.


Τα αποτελέσματα ήταν να παρατηρηθεί μείωση της αϋπνίας και απώλειας ύπνου γενικότερα.


Ο Δρ. Dirk Jan Stenvers του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού της Ιατρικής Σχολής του Άμστερνταμ δήλωσε ότι οι έφηβοι, καθώς χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ τις συσκευές, έχουν όλο και περισσότερα παράπονα που σχετίζονται με τον ύπνο τους. Είναι πολύ πιθανόν, συνεχίζει, να φταίει το μπλε φως.


Ωστόσο, ο Kevin McConway, επίτιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, από την άλλη, εξέφρασε την ανησυχία του για την έρευνα, λέγοντας ότι μπορεί οι διαταραχές του ύπνου να οφείλονται στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τις οθόνες, αλλά μπορεί επίσης να μην έχει και καμία σχέση αυτό. Και επίσης η βελτίωση του ύπνου, στο πείραμα που έγινε, μπορεί να προκλήθηκε από την αποφυγή των οθονών και την χρήση των γυαλιών αλλά υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί λόγοι για την βελτίωση του ύπνου.


Mε πληροφορίες από Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM