Απεργία την Πρωτομαγιά

Άσθμα, έκζεμα, ρινίτιδα: 3 «ανοιξιάτικες» παθήσεις που πρέπει να προσέξετε

Άσθμα, έκζεμα, ρινίτιδα: 3 «ανοιξιάτικες» παθήσεις που πρέπει να προσέξετε Facebook Twitter
Βουλωμένες μύτες, λαιμός που γδέρνει, μάτια που τρέχουν και ακατάσχετα φταρνίσματα συνθέτουν την καθημερινή ρουτίνα της άνοιξης.
0

Η ατοπική δερματίτιδα, το κοινό έκζεμα, είναι αυτή την εποχή πιο συχνή και από τη γρίπη τον χειμώνα, ενώ η αλλεργική ρινίτιδα συγχέεται με το κρυολόγημα και μπερδεύει τους γονείς.

Βουλωμένες μύτες, λαιμός που γδέρνει, μάτια που τρέχουν και ακατάσχετα φταρνίσματα –αλήθεια, το ξέρατε ότι συνήθως φταρνιζόμαστε τρεις φορές, πάντα με τα μάτια κλειστά;– συνθέτουν την καθημερινή ρουτίνα, ενώ όσοι υποφέρουν από αλλεργικό άσθμα νιώθουν επιπλέον πως τους κόβεται η ανάσα.

Άσθμα: Μια παγκόσμια επιδημία

Θέλετε να διαπιστώσετε πώς βιώνουν οι ασθματικοί μια κρίση αλλεργικού άσθματος; «Προσπαθήστε να εισπνεύσετε μέσα από ένα πολύ λεπτό καλαμάκι και θα καταλάβετε τι περνούν αυτοί οι άνθρωποι» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Το άσθμα αποτελεί παγκόσμια επιδημία που πλήττει περισσότερο παιδιά και εφήβους και, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο διαδεδομένο στους αστικούς πληθυσμούς παρά στην επαρχία, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κοντά στη φύση, έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με αλλεργιογόνα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα απευαισθητοποιείται.

Ως ασθένεια είναι ζόρικη και οι κρίσεις άσθματος οδηγούν τους μικρούς και τους ενήλικους ασθενείς συχνά στο νοσοκομείο, γι' αυτό και το χρόνιο άσθμα έχει βαρύτατο οικονομικό αντίκτυπο στο Σύστημα Υγείας.

Το άσθμα αποτελεί παγκόσμια επιδημία που πλήττει περισσότερο παιδιά και εφήβους και, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο διαδεδομένο στους αστικούς πληθυσμούς παρά στην επαρχία, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κοντά στη φύση, έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με αλλεργιογόνα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα απευαισθητοποιείται.

Πλέον το άσθμα καταπολεμάται με δύο κατηγορίες φαρμάκων, αυτά που λαμβάνει ο ασθενής διά βίου, ώστε να αποφεύγει τις κρίσεις, και αυτά που χρησιμοποιεί σε περίπτωση παρόξυνσης, για να ανακουφιστεί από τη δύσπνοια.

Όπως, όμως, εξηγεί ο καθηγητής, το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς, όταν δεν έχουν παροξύνσεις, δεν παίρνουν το φάρμακό τους, θεωρώντας, εσφαλμένα, πως δεν το χρειάζονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ξανά στον φαύλο κύκλο των παροξύνσεων.


Το έκζεμα και η αντιμετώπισή του

Τα εκζέματα αγαπούν τα παιδιά και τους εφήβους και σε ένα σημαντικό ποσοστό υποχωρούν από μόνα τους με τα χρόνια, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κάνει κάτι.

Έχουν γενετικό υπόβαθρο, εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν κι άλλες αλλεργίες (δερματικές ή διατροφικές) και πρόσφατες έρευνες τα συνδέουν με μειωμένη αυτοεκτίμηση, κακή επίδοση στο σχολείο και στη δουλειά, δυσκολία συγκέντρωσης, κακό και ελλιπή ύπνο.

Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, φανερώνει πώς οι μαθητές που είναι πιο επιρρεπείς σε εκζέματα πέφτουν συχνότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού, κυρίως επειδή στα παιδιά το έκζεμα εμφανίζεται και στο πρόσωπο, με συνέπεια να τα «στιγματίζει», όπως επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος παιδιών και ενηλίκων Δημήτρης Μήτσιας.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα έχουν εκζέματα, κάποια εκ των οποίων διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή.

Στους ενήλικες το έκζεμα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μπράτσα και τις παλάμες, ενώ καμιά φορά μπορεί να μπερδευτεί με κάποια αυτοάνοσα δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση κατά πλάκας ή η χρόνια αυτόματη κνίδωση.

Στην αντιμετώπιση του εκζέματος σημαντικό ρόλο παίζει το προφανές, η σωστή ενυδάτωση του δέρματος, ώστε να αποκαθίσταται η ισορροπία του δερματικού φραγμού, επισημαίνει ο ειδικός.

Επίσης, βοηθά η αποφυγή πολύ ζεστών ντους που αφυδατώνουν το δέρμα και το μανιώδες τρίψιμο με σφουγγάρι, τρίχινο γάντι ή λούφα απολέπισης.


Προσοχή στις ρινικές πλύσεις

Η συνήθεια των γονιών να κάνουν ρινικές πλύσεις στα παιδιά τους, ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται, μπορεί να τα καταστήσει πιο ευπαθή στις ασθένειες και να οδηγήσει σε χρόνιες ωτίτιδες, ειδικά σε παιδιά και εφήβους που αθλούνται στο νερό και κολυμπούν τακτικά.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Μιχαήλ Τσακανίκος εξηγεί ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένας συχνός «πονοκέφαλος» για τους γονείς και τα παιδιά κι αυτή την εποχή συγχέεται πολλές φορές με το κρυολόγημα και τη γρίπη, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τους μεγάλους.

Για τους γιατρούς, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς η εξέλιξη κάποιων συμπτωμάτων, όπως το πώς είναι η καταρροή, το πώς εξελίσσεται το μπούκωμα της μύτης και η απουσία ή μη πυρετού, συμβάλλει στο να ξεχωρίζει ο γιατρός τη μία πάθηση από την άλλη.

Πού γίνεται το λάθος; Στην εμμονή των γονιών να κάνουν ρινικές πλύσεις στα παιδιά, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. «Κάνουμε ρινικές πλύσεις όταν πραγματικά το παιδί είναι μπουκωμένο και δεν μπορεί να αναπνεύσει και να κοιμηθεί καλά. Όχι συνέχεια.

Αν το παρακάνουμε, και χωρίς να είναι σωστή η θέση του κεφαλιού του παιδιού, το υγρό καταλήγει στο αυτί και δημιουργεί ωτίτιδες, ενώ παράλληλα καταστρέφεται ο ρινικός βλεννογόνος που αποτελεί μια σημαντική φυσική ασπίδα του οργανισμού» επισημαίνει ο γιατρός.

Οι ωτίτιδες είναι κι αυτές ύπουλες και αν παραμείνουν αδιάγνωστες, μπορούν να επηρεάσουν την ακοή του παιδιού. Αρκετές φορές περνούν απαρατήρητες, χωρίς να προκαλούν έντονο πόνο ή υψηλό πυρετό και τελικά ανακαλύπτονται τυχαία, όταν οι γονείς προβληματίζονται επειδή τα παιδιά τους φωνάζουν, αντί να μιλούν σε φυσιολογική ένταση, επειδή στο μεταξύ έχουν αρχίσει να μην ακούνε καλά!

Υγεία & Σώμα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT