Στην εποχή της ταχύτητας και των γρήγορων συνεννοήσεων, ο ρομαντισμός ειδικά στα γραπτά μηνύματα φαίνεται πως έχει αντικατασταθεί από την ειλικρίνεια και την αμεσότητα, που όπως και να το δει κανείς, χτίζουν πιο σταθερές και αξιόπιστες σχέσεις. Μισό λεπτό, όμως; Μήπως στην ανάγκη για γρήγορες, ξεκάθαρες απαντήσεις, χωρίς πολλές καρδούλες, emoticons και νάζια, γινόμαστε χωρίς να το θέλουμε κυνικοί;

 

Σύμφωνα με ένα εύστοχο άρθρο του DailyUrbanista.com τα μεγαλύτερα λάθη στη γραπτή επικοινωνία συμβαίνουν από φόβο μην παρεξηγηθούν ή αποκαλυφθούν τα πραγματικά μας αισθήματα, αλλά κάπως έτσι "σκοτώνουμε" και τη σχέση ή τη νέα σχέση που ανοίγεται μπροστά μας.

 

1.

Ένα μήνυμα, μία απάντηση

Ούτε καμία ούτε βομβαρδισμός από επεξηγήσεις. Καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι πρόκειται για κανονική συζήτηση, απλώς σε γραπτή μορφή. Μας λένε κάτι, απαντάμε σε εύλογο χρόνο, ει δυνατόν σύντομα, περιεκτικά, αλλά όχι μονολεκτικά και κυρίως χωρίς κανένα συναίσθημα. Επίσης, είναι καλύτερα να πούμε ότι θα εξηγήσουμε κάτι από κοντά, παρά να βομβαρδίσουμε τον παραλήπτη και τα νεύρα του με 20 μηνύματα επιπλέον. 

 

2.

Σεβασμός στο πρόγραμμα του άλλου

Αν μας έχουν ήδη ενημερώσει ότι σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας θα είναι απασχολημένοι, δεν στέλνουμε μήνυμα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν σεβόμαστε το πρόγραμμα του άλλου και απολύτως μάταιο να στενοχωριόμαστε γιατί δεν λάβαμε απάντηση άμεσα. Θα τη λάβουμε σε δεύτερο χρόνο κι αν είναι κάπως ψυχρή δεν θα ευθύνεται ο αποστολέας. 

 

3.

Καλημέρα και καληνύχτα, θαυματουργές λέξεις 

Η οικειότητα, η βιασύνη ή ακόμη και η έλλειψη καλών τρόπων μας κάνουν κάποτε να ξεχνούμε δύο λέξεις: "καλημέρα" και "καληνύχτα". Όσο κι αν μας αγαπούν, όσο κι αν κάποιος γνωρίζει ότι είμαστε ευθείς και δεν χάνουμε χρόνο στις τυπικότητες, όλοι θέλουν ευγένεια στο πρώτο μήνυμα της μέρας και μια υπενθύμιση ότι τους σκεφτόμαστε το βράδυ. Μια "καληνύχτα" και ένας καλός λόγος δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την καλή μας σκέψη. 

 

 

 

4.

Πότε απαντάμε, τελικά; 

Αν περιμένουμε μήνυμα όχι από φίλο, αλλά από νέο φλερτ πότε τελικά απαντάμε; Το σωστό είναι αν δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε άμεσα, να μη μπούμε στη διαδικασία να ανοίξουμε το μήνυμα και το δαιμόνιο "διαβάστηκε" να ενημερώσει τον αποστολέα σχετικά. Αν πάλι, όντως το διαβάσουμε, καλό είναι σε ένα 20λεπτο το πολύ να έχουμε απαντήσει. Οτιδήποτε άλλο θεωρείται νάζι και έναρξη βασανιστικών παιχνιδιών, τα οποία αφού εγκαινιάσαμε, θα πρέπει να αποδεχθούμε κι από την άλλη πλευρά. Δίκαιο φαίνεται. 

 

5.

Όχι λεπτομέρειες 

Στην ερώτηση "πώς ήταν η μέρα σου", δεν χρειάζονται απαντήσεις με δραματικές λεπτομέρειες και κυρίως αρνητικές περιγραφές. Όσο κι αν χρειαζόμαστε να βγάλουμε από μέσα μας αυτά που περάσαμε κατά τη διάρκεια μιας αλλοπρόσαλλης ή εξαιρετικά δύσκολης μέρας, το γραπτό μήνυμα δεν είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε αυτό. Αρκεί μία σύντομη περιγραφή με ένα αισιόδοξο κλείσιμο, κάτι που μαρτυρά ανθρώπους με καλές προθέσεις που δεν χάνουν την πίστη τους και το χαμόγελο τους με την πρώτη δυσκολία. 

 

6.

Συντομογραφίες; Όχι, ευχαριστώ

Αν δεν είμαστε 15 χρονών, δεν απαντάμε σε ένα ευγενικό -πολύ περισσότερο σε ένα τρυφερό μήνυμα- με συντμήσεις λέξεων και συντομογραφίες. Μαρτυρά ανωριμότητα. Επίσης, μαρτυρά αδιαφορία ή στην καλύτερη περίπτωση ότι δεν αποδελτιώσαμε σωστά το μήνυμα που λάβαμε. Ωραία στρωτή γλώσσα και όλα θα πάνε καλά!