Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας: Πότε επιτέλους θα πάψουμε να είμαστε η «Τεχεράνη της Ευρώπης»;

Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας: Πότε επιτέλους θα πάψουμε να είμαστε η «Τεχεράνη της Ευρώπης»; Facebook Twitter
Ζωτικής σημασίας είναι να πάρουν στάση οι πολιτικοί της κυβερνώσας αριστεράς. Έστω και συμβολική. Εικονογράφηση: design9/LIFO
56

Ας συζητήσουμε επιτέλους ξεκάθαρα για το ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, για το ποιες πολιτικές δυνάμεις τάσσονται και δεσμεύονται να αγωνιστούν για την πολιτική αυτή τομή.

Σε μια πολιτική συγκυρία που λογικά θα ανέμενε κανείς από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ να συμπράξουν στη μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε, επικρατεί σιγή ή τουλάχιστον δεν αρθρώνεται τολμηρός πολιτικός λόγος.

Οι καμπάνες που χτυπούσαν πένθιμα κατά τη διάρκεια της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει τη μετριοπαθή αλλαγή στο περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, η υποκίνηση σε έγκλημα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και η εκ νέου ηθική διολίσθησή του κατά την απολογία του στο δικαστήριο του Αιγίου («αν είχα ένα όπλο και μου το επέτρεπε ο νόμος, θα τους σκότωνα») επαναφέρουν με τον πιο επιτακτικό τρόπο το ζήτημα των σχέσεων της ορθόδοξης Εκκλησίας με το ελληνικό κράτος.

Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή όχι. Έστω και συμβολικά. Με το να αρνηθείς, λόγου χάρη, ως πολιτικός την εθιμοτυπική παρουσία σου στην εκκλησιαστική performance της μεγάλης εβδομάδας. Έστω αυτό. Το στοιχειώδες.

Μάνα του ελληνικού λαού χαρακτήρισε η Εκκλησία εαυτήν, δια στόματος της Ιεράς Συνόδου, με την απόφαση της 4/10/2017, για να τοποθετηθεί κατά του επαναπροσδιορισμού των σχέσεών της με την ελληνική πολιτεία.

Καίτοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε όλα τα υποκείμενα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε με καχυποψία απέναντι σε αυτή την μητρική σχέση. Πρόκειται μάλλον για μια άστοργη μάνα, που κηρύττει το μίσος, νομιμοποιεί τη βία, στοχοποιεί τους ευάλωτους και περιφρουρεί τα οικονομικά συμφέροντά της.

Μια μάνα που είναι ηθική αυτουργός των παιδοκτονιών της, που αν είχε όπλο και της το επέτρεπε ο νόμος θα τα σκότωνε. Προλαβαίνω την αντιλογία σας. Τι και αν αυτό είναι η δήλωση του Αμβρόσιου; Δεν υπήρχε καμία πολιτική αντίδραση από άλλους ιεράρχες ή και ομάδες πιστών. Τίς πταίει, λοιπόν, όταν μια μάνα πτύει τα τέκνα της, χωρίς να το θεωρεί καν πταίσμα;

Ζωτικής σημασίας είναι να πάρουν στάση οι πολιτικοί της κυβερνώσας αριστεράς. Έστω και συμβολική. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή όχι. Έστω και συμβολικά. Με το να αρνηθείς, λόγου χάρη, ως πολιτικός την εθιμοτυπική παρουσία σου στην εκκλησιαστική performance της Μεγάλης Εβδομάδας. Έστω αυτό. Το στοιχειώδες.


Τα πρόσφατα αυτά περιστατικά εύχομαι να συσπειρώσουν τις κομματικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να αξιώσουν την εκκοσμίκευση του κράτους. Για να πάψουμε να είμαστε η «Τεχεράνη της Ευρώπης», όπως φέρεται να δήλωσε και ο Αλιβιζάτος. Όχι «αμήν», αλλά «είθε».

Ο Θεοδόσης Γκελτής είναι υποψήφιος διδάκτορας ιστορίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας

56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόση δύναμη έχει τελικά η Εκκλησία στην Ελλάδα και πόση σχέση με τη θρησκεία που «υπηρετεί»;

Lgbtqi+ / Πόση δύναμη έχει τελικά η Εκκλησία στην Ελλάδα και πόση σχέση με τη θρησκεία που «υπηρετεί»;

Δύο εκ των μηνυτών του μητροπολίτη Αιγίου Αμβρόσιου (Λύο Καλοβυρνάς, Πέτρος Σαπουντζάκης) και ένας έμπειρος δικαιωματικός (Παναγιώτης Δημητράς) μιλούν για τη δικαστική απόφαση που «έβγαλε» αθώο τον κατηγορούμενο στα μάτια της έδρας, όχι όμως και της κοινωνίας
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ
Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Lgbtqi+ / Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Επικαλούμενοι τις ηθικές αξίες, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι κινδυνεύουμε κυρίως από την αναγνώριση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και από τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο σχολείο.
ΕΛΕΝΑ ΣΚΑΡΠΙΔΟΥ
Cultterra: οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Cultterra: Οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

Μια ομάδα νέων με όραμα για την Ελευσίνα δημιούργησε έναν νέο χώρο με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί η διαφορετικότητα και στο ταλέντο.
M. HULOT