Με απλά λόγια: Τι παίζει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Πολάκη

Με απλά λόγια: Τι παίζει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Πολάκη Facebook Twitter
Ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καταγγέλλεται απ' το ΚΕΕΛΠΝΟ για ωμή παρέμβαση σε διαγωνισμό, και ζητά την παραίτηση όλου του Δ.Σ. του οργανισμού
5

Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές υποθέσεις: Οι καταγγελίες για μαύρα ταμεία και σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι καταγγελίες για παρέμβαση του υφυπουργου Υγείας Π. Πολάκη ώστε να προσληφθούν δικά του παιδιά, και η απαίτησή του μέσω Facebook να παραιτηθεί το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ - πράγμα το οποίο απέρριψε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Να εν συντομία όσα αξίζει να γνωρίζει κανείς:

1) Καταρχάς, τι είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ιδρύθηκε με το Νόμο 2071/92 και λειτουργεί από το 1992. Είναι άμεσα εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ως κύριους σκοπούς:
Την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης του κοινού και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων.
Την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων μέσω των συστημάτων επιτήρησης και συγκεκριμένα: του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (sentinel), του εργαστηριακού συστήματος επιτήρησης και την παρέμβαση στους χώρους υγείας.
Την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη συλλογή, αξιολόγηση και διασπορά επιστημονικών δεδομένων.
Την παροχή επιστημονικής υποστήριξης με τη δημοσίευση κατευθυντήριων οδηγιών συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης επαγγελματιών.
Τη λειτουργία Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων σε Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Την αντιμετώπιση εκτάκτων κινδύνων Δημόσιας Υγείας.
Την υποστήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (μετακινούμενων πληθυσμών & Trafficking).
Την επίβλεψη για την εξασφάλιση υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος.
Την υλοποίηση του Χάρτη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

2) Για ποια πράγματα καταγγέλλεται το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2015, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορά τα «μαύρα ταμεία» για την επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την περίοδο 2012 - 2014 εστάλη στον εισαγγελέα. 

Με απλά λόγια: Τι παίζει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Πολάκη Facebook Twitter
Ο υφυπουργός και ο υπουργός Υγείας (Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC)

Η έρευνα των Επιθεωρητών υποστηρίζει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος επικοινωνίας ανήλθε στα 9.762.000 ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν 4.575.000 ευρώ και τελικά πληρώθηκαν τα 3.026.000 ευρώ. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών, περίπου 640.000 ευρώ, αποφασίστηκαν το 2009, όμως υλοποιήθηκαν το πρώτο έτος της ελεγχόμενης περιόδου.

Οι επίμαχες καμπάνιες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.

Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζεται επίσης ότι αν και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα δυσθεώρητα αυτά ποσά να καταλήξουν σε τσέπες μιντιαρχών. Σύμφωνα με το υπουργείο, υπολογίζεται ότι με αυτή τη δυνατότητα από τα 3 εκατομμύρια ευρώ που τελικά πληρώθηκαν τουλάχιστον τα μισά θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, υπήρξαν επαναλαμβανόμενα μοτίβα εταιρειών, οι οποίες μοίραζαντις δουλειές. Σε κάποιες περιπτώσεις η προσφορά του αναδόχου είχε κατατεθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ έως και δέκα μέρες πριν υπάρξει απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου για το πρόγραμμα. 


Οι κ. Ξανθός και Πολάκης επέρριψαν ευθύνες στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρόμοιες μέθοδοι εφαρμόζονταν και πριν από το 2009. Η πειθαρχική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, το ίδιο και η εισαγγελική έρευνα. 

3) Γιατί ξαναγίνεται χαμός τώρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Ο νυν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος (στέλεχος των ΑΝΕΛ και διορισμένος απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατήγγειλαν τον υφυπουργό Παύλο Πολάκη για ωμή παρέμβαση σε διαγωνισμό για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με 100 γιατρούς και 400 νοσηλευτές. 

Με απλά λόγια: Τι παίζει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Πολάκη Facebook Twitter
Ο τοποθετημένος απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ (και νυν στέλεχος των δευτερων) Θανάσης Γιαννόπουλος που καταγγέλλει ωμή παρέμβαση του υφυπουργού

Ο κος Πολάκης φέρεται να δέσμευσε παράνομα και κάθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας του τις αιτήσεις των υποψηφίων προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και εξέδωσε "δικό" του πίνακα κατάταξης των προσληφθέντων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ σε πρόσφατη συνεδρίαση αποφάσισε να μην υιοθετήσει τον πίνακα Πολακη για την αξιολόγηση των γιατρών. Όπως λένε οι ίδιοι, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ την περασμένη Τετάρτη τα μέλη διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την ωμή και προκλητική παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας όταν, μπαίνοντας στην αίθουσα για την έκτακτη συνεδρίαση, αντίκριζαν αραχτό και θεριακλή με το τσιγάρο στο χέρι τον κ. Πολάκη να τους περιμένει για τα... περαιτέρω, δηλαδή για συστάσεις σχετικά με την εξέλιξη του "πειραγμένου" από τον ίδιο διαγωνισμό, μετά τη δημοσιοποίηση των παρεμβάσεων του.

Η αντιπαράθεση του αναπληρωτή υπουργού με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου, ήταν έντονη και άμεση. Ο κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε τον κ. Πολάκη, ότι η δική του εισήγηση θα είναι η ακύρωση του διαγωνισμού και η επαναπροκήρυξη του με συγκεκριμένους όρους, ιδίως στο πεδίο της προϋπηρεσίας των γιατρών.

Ωστόσο, αυτή η θέση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ πυροδότηςε την έντονη αντίδραση του κ. Πολάκη, ο οποίος κατά πληροφορίες είπε πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει αιτία πολέμου μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και υπουργείου Υγείας. Μέλη του ΔΣ επιχείρησαν να εξηγήσουν στον αναπληρωτή υπουργό ότι είναι θέμα κύρους για το ΚΕΕΛΠΝΟ και για το υπουργείο Υγείας πλέον η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ωστόσο ο κ. Πολάκης κάθετος και αρνητικός αποχώρησε.

4) Άρα ο κ. Πολάκης ζητά να φύγουν αυτοί που η ίδια η κυβέρνηση τοποθέτησε;

Ναι. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν βαρύνεται με τα σκάνδαλα που αναφέραμε στην αρχή (αντίθετα, αντίκατέστησε τις φερόμενες ως αμαρτωλές διοικήσεις), και είναι «κυβερνητικό» παιδί. Όμως η αντίρρησή του στο να δεχτεί την παρέμβαση του υφυπουργού για τις προσλήψεις, έκανε τον κ. Πολάκη να ζητά μέσω Facebook τις παραιτήσεις όλου του Δ.Σ.

5) Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ;

«Το πληροφορήθηκα χθες το βράδυ από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook» ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος και τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM χαρακτήρισε άκομψο τον τρόπο που απευθύνεται κάποιος υπουργός σε άτομα, προέδρους κ.λ.π. σε εποπτευόμενους οργανισμούς.


Εκτίμησε ότι οι παραιτήσεις ζητήθηκαν επειδή «το συμβούλιο της Τρίτης δεν κατέληξε στο να υιοθετήσουμε την άποψη την οποία είχε το υπουργείο, αυτό αποτελεί και μια παρανομία, διότι τον διαγωνισμό μας εξουσιοδότησαν, δια του κανονισμού που έχουμε να τον ολοκληρώσουμε, αλλά η παρέμβαση αυτή δημιούργησε μεγάλα προβλήματα νομιμότητας του διαγωνισμού αυτού.»


Κατόπιν συμπλήρωσε: «Αυτός ήταν και ο λόγος προφανώς ότι η πολιτική ηγεσία θέλει την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου. Καταλαβαίνετε ότι η θέση η δικιά μου, μετά από μια τέτοια πολιτική ιστορία, να φθάσω στο σημείο να παρανομώ για να κάνω τα οποιαδήποτε χατίρια, και αυτό το θέμα είναι ηθικό θέμα, είναι θέμα τιμής για μας όλους, διότι οι θέσεις αυτές είναι θέσεις τιμητικές, δεν είναι θέσεις που παίρνουμε κάποια αμοιβή, δεν πληρωνόμαστε».

6) Τι σκοπεύει να κάνει τώρα ο κ. Πολάκης;

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αποκάλυψη της παρέμβασή του στο διαγωνισμό (η ΝΔ τόνισε: "Ο Πολάκης έθαψε την αξιοπιστία «τρία μέτρα κάτω από τη γη»"), ο υφυπουργός σκοπεύει να αποπέμψει το Δ.Σ. του οργανισμού σε περίπτωση που δεν παραιτηθούν μόνοι τους. 

Πάλι μέσω Facebook, και απαντώντας σε σχόλιο φίλου του, ανακοίνωσε προ ολίγου:

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM