Ένας ναύτης του 6ου στόλου στα παλιατζίδικα του Πειραιά το 1959

Ένας ναύτης του 6ου στόλου στα παλιατζίδικα του Πειραιά το 1959 Facebook Twitter
Φωτο: Glenn Muzzy, μέλος του πληρώματος του αεροπλανοφόρου Franklin D. Roosevelt
0

Αράδα τα σουβενίρ μπροστά στα χαμένα όμορφα νεοκλασικά του Πειραιά... Το Πασαλιμάνι ήταν το σημείο αποβίβασης και επιβίβασης των ναυτών του 6ου Αμερικανικού στόλου που τα πλοία τους αγκυροβολούσαν στο όρμο του Νέου Φαλήρου. Απέναντι από το Σπλέντι έστηναν την πραμάτεια τους για τους Αμερικάνους. Συμπτωματικά το κτίριο στο βάθος είναι ένα από τα ελάχιστα στο Πασαλιμάνι που έχουν επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για το Μέγαρο Στρίγκου, στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου.


«Έχει τη δική του ιστορία στον Πειραιά το νεοκλασικό κτίριο, το οποίο μετά την απελευθέρωση το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το μετέτρεψε σε Λέσχη Αξιωματικών και με τη μεσολάβηση του φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ, η Οικία Στρίγκου αγοράστηκε από το γαλλικό δημόσιο για να στεγάσει, όπως κι έγινε, επί σειράν ετών, το Παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στον Πειραιά. Η σημασία του κτιρίου αποδεικνύεται από τις πολλές ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές σε αυτό, ενώ ο μεγάλος καλλιτέχνης Γιάννης Τσαρούχης το έχει ζωγραφίσει στα "Νεοκλασικά του Πειραιά"». (Από άρθρο στην Καθημερινή)

 

Σήμερα έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη».

Σταυρ. Μπαλ. 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM