Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αστυνομία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (που θα τα καταργούσε) χρησιμοποίησε επικίνδυνα χημικά εναντίον διαδηλωτών, την περασμένη Κυριακή στο Συλλαλητήριο. Πριν από λίγες μέρες είχε κάνει πάλι χρήση χημικών σε συγκέντρωση εκπαιδευτικών, ενώ τα έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και σε κλειστό χώρο, εναντίον μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών που διαμαρτύρονταν.

 

Η απάντηση της ΕΛΑΣ στον καταιγισμό των διαμαρτυριών και καταγγελιών που δέχθηκε για άλλη μια φορά ήταν ότι: «Υπό τις συνθήκες αυτές έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο κατά τον χρόνο εκδήλωσής τους».

 

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να διαπιστώσει κανείς στη φωτογραφία αυτή, και το επισημαίνει και ο συγγραφέας, είναι ότι τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν λήξει από το 2017 και υπάρχει η σαφής επισήμανση «Προσοχή, επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί μετά την ημερομηνία λήξης».

 

Οι φωτογραφίες, ωστόσο, αλλά και το πλήθος των μαρτυριών, καταδεικνύουν ότι και αλόγιστη χρήση έγινε των –έτσι κι αλλιώς απαγορευμένων– χημικών, αλλά και εναντίον του πλήθους, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, χρησιμοποιήθηκαν. Αντιθέτως, τα ακραία στοιχεία που προκαλούσαν τα επεισόδια φορούσαν ειδικές μάσκες ώστε να μην τους ενοχλούν τα χημικά. Υπάρχουν δε και φωτογραφίες που δείχνουν ΜΑΤ να ψεκάζουν διαδηλωτή που προσπαθούσε να αφοπλίσει ακροδεξιό στοιχείο που βιαιοπραγούσε.

 

Δημοσιογραφικές μαρτυρίες ανέφεραν ότι «οι αστυνομικοί έπνιξαν στα χημικά τον κόσμο που διαδήλωνε ειρηνικά, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αλλά άφηναν ανενόχλητους τους ακροδεξιούς τραμπούκους, τους μπαχαλάκηδες και τους χρυσαυγίτες που έκαναν τις επιθέσεις».

 

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε το γεγονός απλώς «ενοχλητικό» και απάντησε ότι η αστυνομία έδρασε αμυντικά.

 

Πόσο αμυντική και ήπια ήταν όμως στα αλήθεια η χρήση χημικών που έγινε;

Ο Ισπανός συγγραφέας Πέδρο Ολάγια που ζει στην Αθήνα και βρέθηκε στο κέντρο την ημέρα του συλλαλητηρίου, βρήκε ένα χρησιμοποιημένο δακρυγόνο και ανάρτησε τη φωτογραφία του στον λογαριασμό του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επικίνδυνα και απαγορευμένα χημικά, που σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες απαγορεύονται, ακόμα και στον πόλεμο, αλλά η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί εναντίον διαδηλωτών σε καιρούς ειρήνης.

 

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να διαπιστώσει κανείς στη φωτογραφία αυτή, και το επισημαίνει και ο συγγραφέας, είναι ότι τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν λήξει από το 2017 και υπάρχει η σαφής επισήμανση «Προσοχή, επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί μετά την ημερομηνία λήξης».

 

Το άλλο που μπορεί να διακρίνει κάποιος είναι ότι τα επικίνδυνα και ληγμένα χημικά είναι εισαγόμενα από τη Βραζιλία και η εταιρεία που τα παράγει λέγεται Condor, ενώ το προϊόν περιγράφεται με την ονομασία GL300/T.

 

 

 

Στο σάιτ της εταιρείας μπορεί να βρει κανείς τα συγκεκριμένα προϊόντα ως χειροβομβίδες χημικών (Tear GAS Grenades) που «εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων της επιβολής του νόμου».

 

Αλλά υπάρχει μία πιο δυσάρεστη έκπληξη. Παρατηρώντας κανείς την γκάμα των εν λόγω προϊόντων, διαπιστώνει ότι στις χειροβομβίδες χημικών υπάρχει μία κλίμακα δράσης από το 1, οι πιο ήπιες, έως το 8 που είναι οι πιο δραστικές. Η ελληνική αστυνομία λοιπόν έχει επιλέξει αυτές με τον αριθμό 8, που αναγράφονται ως «τριπλής δράσης».

 

Ληγμένες λοιπόν αλλά και τριπλής δράσης οι χειροβομβίδες χημικών –οι πιο επικίνδυνες– που χρησιμοποιεί η ελληνική αστυνομία, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καταδικάσει ως εγκληματική τη χρήση τους.

 

 

 

 

 

H Ένωση των Ελλήνων Χημικών με αφορμή την εκτεταμένη ρίψη τους δύο φορές αυτό τον μήνα, έστειλε επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα απευθύνοντας έκκληση για εξάλειψή τους κι επισημαίνοντας ότι παρά τις δεσμεύσεις για την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, αυτές παρέμειναν ανενεργές.

 

Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, τα δακρυγόνα περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθοχλωροβενζιλιδινομαλονονιτρίλιο) η οποία θεωρείται χημικό όπλο. Η συγκεκριμένη χημική ουσία σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πνευμονικό οίδημα ή και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης.

 

«Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά "μικροπεριβάλλοντα"(micro environments) προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα». Στην επιστολή τους υπενθυμίζουν επίσης ότι η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων δακρυγόνων, έχουν απαγορευτεί από τον ΟΗΕ.

 

Για το θέμα της ρίψης χημικών και της χημικής ουσίας CS, «η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό», παρενέβη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και ζήτησε την άμεση επέμβασή του για την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των πολιτών.

 

 

 

Ο νυν πρωθυπουργός ίσως έχει ξεχάσει την 1η Ιουλίου 2011, λίγες μέρες μετά τα επεισόδια που είχαν γίνει έξω από το κτίριο της Βουλής, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, που είχε πάει εκείνος τότε να καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά των αστυνομικών που ήταν σε υπηρεσία στην πλατεία Συντάγματος.

 

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την «εγκληματική συμπεριφορά των αστυνομικών» και τους κατηγορούσε για παράβαση καθήκοντος, αναφέροντας ότι «προέβησαν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στο πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη σωματική βλάβη μεγάλου αριθμού πολιτών και δη λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις».


Τότε έβλεπε τον «εχθρό» ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από ό,τι τώρα, δηλώνοντας ότι: «Τα φαινόμενα τέτοιας ακραίας αστυνομικής βίας συνιστούν αναμφίβολα μέσο κατάλυσης της ίδιας της Δημοκρατίας και ενισχύουν το αίσθημα απόγνωσης των πολιτών, που νιώθουν απογυμνωμένοι από κάθε μέσο αποτελεσματικής διαμαρτυρίας».

 

«... Η Ελλάδα, ενώ έχει κυρώσει τη συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση χημικών αερίων σε πολεμικές συγκρούσεις, συνεχίζει και με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα το τελευταίο διάστημα να χρησιμοποιεί χημικά αέρια εναντίον διαδηλωτών. Επανειλημμένα έχει διατυπωθεί η πρόθεση να πάψουν να χρησιμοποιούνται χημικά αέρια από τις δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς όμως ποτέ να υπάρξει συνέχεια. Χρειάζεται λοιπόν να νομοθετήσει η Βουλή και να αφαιρέσει κατ' αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα χρήσης αυτών των επικίνδυνων ουσιών...».Δείτε>> Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή για την καθολική απαγόρευση χημικών αερίων και και άλλων όπλων εξαιρετικά επικίνδυνων για την ανθρωπότητα