Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Η Αλεξάνδρα κάνει τον «Nothing Goes to Waste» τρόπο ζωής
Περιβάλλον

Η Αλεξάνδρα κάνει τον «Nothing Goes to Waste» τρόπο ζωής

Μέσα από το πρόγραμμα Ding Dong Challenge της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αλεξάνδρα επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα και μιλά για όσα της δίδαξαν οι άνθρωποι που συνάντησε.

Στην Ευρώπη δεν είναι λίγες οι πόλεις με χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων δεν περιστρέφεται πάντα γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και η συνείδηση τους όσον αφορά το θέμα, χρειάζεται αφύπνιση. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη διαφορά; Οι πρωτοβουλίες.

 

Το πρόγραμμα Ding Dong Challenge, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει οικολογικό χαρακτήρα και μέσα από αυτό, νεαροί ambassadors διασχίζουν σημεία σε ένα ταξίδι στο οποίο συνδέονται με τοπικές κοινότητες και ομάδες που κάνουν τη διαφορά, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Αλεξάνδρα, έχοντας επισκεφθεί τους δικούς της σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, μιλά για το πώς οι άνθρωποι που συνάντησε της δίδαξαν ένα μότο ζωής: «Nothing goes to waste». Η διαδρομή της ήταν γεμάτη μοναδικές στάσεις. Κάθε μία και ένα μάθημα.


«Μέσω του Ding Dong Challenge είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ κάποια projects, επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Λόγω των συνθηκών, οι επισκέψεις μου ήταν διαδικτυακές αλλά αυτό δε τις έκανε λιγότερο ενδιαφέρουσες ή απολαυστικές», λέει. «Πρώτη στάση μου ήταν το "Μελτέμι", όπου ο εκπρόσωπος του project μου μίλησε για τη δράση του σε σχέση με τους θαλάσσιους ρύπους και για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στην καθημερινότητα μας για να ρυπαίνουμε λιγότερο τις θάλασσες. Δεύτερη ήταν το "life amybear". Εκεί ο Γιώργος, μου εξήγησε τα πάντα για τις αρκούδες, τις συνήθειες τους και το πώς η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη ζωή τους. Το project ασχολείται κυρίως με την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων και των αρκούδων.

 

Έχουν φτιάξει κάποια προστατευτικά για τους κάδους προκειμένου οι αρκούδες να μην τρώνε σκουπίδια, γιατί λόγω της κλιματικής αλλαγής δυσκολεύονται να βρουν τροφή και έτσι κατεβαίνουν στις πόλεις για να ψάξουν. Επίσης, προστατεύουν τις αρκούδες από τα τροχαία ενώ εξίσου σημαντικό είναι το ότι έχουν καταφέρει να προστατεύουν τις ιδιοκτησίες των κτηνοτρόφων από τις "επιθέσεις" τους, οι οποίες βέβαια γίνονται λόγω τις κλιματικής αλλαγής. Αυτό το project μου έδειξε όχι μόνο πόσο σημαντική είναι η προστασία ενός ζώου αλλά και η ομαλή συμβίωση του με τον άνθρωπο».

 

 


Από την προστασία των αρκούδων, στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, ο άνθρωπος και το περιβάλλον συνδέονται στενά και οι προσπάθειες είτε σε ευρύτερο είτε σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικές. Με την υποστήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο λιπασματοποίησης ικανό να επεξεργάζεται 4.000 τόνους βιολογικών αποβλήτων που προέρχονται και διαχωρίζονται από αγρότες και ντόπιους. Οι τοπικές πρωτοβουλίες δημιουργήθηκαν μέσω αυτής της κίνησης για να διασφαλιστεί η επιτυχία των ενεργειών διαχείρισης των αποβλήτων. Κάθε ενέργεια μετράει, και στη διαδρομή της, η Αλεξάνδρα είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ανθρώπους πίσω από αυτές.


«Τρίτη στάση του διαδικτυακού μου ταξιδιού ήταν η «οικοτεχνία Γρόπαλη στην Πέλλα». Εκεί η οικογένεια μου έδειξε πώς από τους καρπούς που παίρνουν από τη γη, φτιάχνουν τουρσί μαρμελάδες ή σάλτσες και μετά ό,τι μένει αντί να το πετούν, το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν βιοκαύσιμα. Είδαμε πώς μια πολύ μικρή επιχείρηση στην επαρχεία της Ελλάδας, μπορεί να είναι zero waste. Τελευταία στάση στο διαδικτυακό μου ταξίδι και το αποκορύφωμα του zero waste, ήταν στο Waste re-react στην Καστοριά. Ήταν πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που πήραμε στη συνάντηση και εκεί η Ευγενεία, μας βοήθησε να καταλάβουμε τι ανακυκλώνεται, τι όχι και πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας».


Καθ' όλη τη διάρκεια του Ding Dong Challenge, η Αλεξάνδρα αλληλοεπιδρούσε με τους ανθρώπους που την ακολουθούν, μέσα από διάφορα challenges που αυτοί της έβαζαν, σχετικά με το zero waste. Λιγότερα σκουπίδια, επαναχρησιμοποιούμενες οδοντόβουρτσες και άλλες δοκιμασίες που είναι τα απλά βήματα της low waste ζωής που όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε. Η επικοινωνία αυτή ήταν το επιστέγασμα ενός ταξιδιού που της δίδαξε πολλά.


«Στο ταξίδι μου με το Ding Dong Challenge ασχολήθηκα με το Waste Management, δηλαδή το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας, για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Αυτό με έκανε να δω πόσοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω, που είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι, γνωρίζουν το πρόβλημα και θέλουν να κάνουν την αλλαγή στην καθημερινότητα τους. Είμαστε λοιπόν, μέρος του προβλήματος αλλά είμαστε και μέρος της λύσης».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πάντα εκπλήσσομαι από την ευαισθησία όσων μας φέρνουν τραυματισμένα ζώα»
H πρόεδρος της Anima, του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Μαρία Γανωτή, μιλά στα podcasts της LiFO και τη Μερόπη Κοκκίνη για τη δύναμη που κρύβει η αγάπη για τα άγρια ζώα.
WWF: Υπάρχουν δώρα που δεν μπορούν να περιμένουν - Φέτος υιοθέτησε ένα σπάνιο πλάσμα
Πώς θα σου φαινόταν αν αυτές τις γιορτές, έκανες ένα δώρο διαφορετικό από όλα τα άλλα; Ένα δώρο που δίνει αγάπη και ελπίδα, ταιριάζει σε όλους και που κανείς δεν θα ήθελε να αλλάξει;
Ευτυχία, τι σημαίνει να είσαι η τέλεια οικοτουρίστρια;
Οι στάσεις της Ευτυχίας στο ταξίδι της ενώνονται για να δημιουργήσουν μια συνολική εικόνα για το τι σημαίνει να είσαι οικοτουρίστας.
Η Protergia επενδύει σε ένα μέλλον πιο «φωτεινό» και φιλικό προς το περιβάλλον
Η MYTILINEOS δεσμεύεται σε μία σημαντική επιχειρηματική αποστολή με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Earth Photo 2020: Οι νικήτριες φωτογραφίες του διαγωνισμού
Φωτογραφικά έργα που ενθαρρύνουν τη συζήτηση για το περιβάλλον καθώς αφηγούνται ιστορίες για τον φυσικό κόσμο και τους κατοίκους του.
Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο και το πολιτιστικό κεφάλαιο
Πόσο ηθικό είναι να χρηματοδοτείται η φωτογράφιση του πλανήτη από εταιρείες που τον καταστρέφουν;
Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και Φόρουμ για το Blockchain: Μία μελέτη για τα crypto assets σε 29 ευρωπαϊκές χώρες
Η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου και Φόρουμ για το Blockchain αναλύει την ωριμότητα της αγοράς για τα crypto assets σε 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Μινκ: 10 στοιχεία για ένα από τα πιο αδικημένα ζώα του πλανήτη
Μερικές πληροφορίες για το συμπαθές θηλαστικό, με αφορμή τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου
Όσο περισσότερο εισβάλλουν οι άνθρωποι στην άγρια φύση, τόσο πιθανότερο είναι να εξαπλωθούν ιοί μεταξύ των ειδών.
«Στην τελική εξαρτάται από εμάς»: Το θαυμαστό ταξίδι του Άγγελου στην «πηγή της φύσης»
Ο Άγγελος Σταυρόπουλος είναι 24, κάνει το διδακτορικό του πάνω στον ψηφιακό ακτιβισμό και την ψηφιακή εμπιστοσύνη και η αγάπη του για το περιβάλλον είναι ξεκάθαρη σε κάθε του φράση.
Το πρώτο SUP Free hackathon πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς
Ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας, ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για μία ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.
Τhe Greek Ding Dong challenge
Οι κοινωνικές σχέσεις των δέντρων και όλα για την πιλέα
Σε ένα σπίτι γεμάτο πουλιά και φυτά, ο M.Hulot και ο Δήμος Τσορμπατζόγλου κουβεντιάζουν για το πώς τα φυτά συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας κοινωνίες που μοιάζουν με των μελισσών ή των ζώων, και όσα πρέπει να ξέρεις για τη φροντίδα της πιλέας.
 Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετα-Cοvid-19 εποχή
To 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι μετά την πανδημία θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία του πλανήτη και την ανακύκλωση.
Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της νέας παγκόσμιας κρίσης
Η Τράπεζα Πειραιώς πρωταγωνιστεί στην περιβαλλοντική και κλιματική αναβάθμιση της χώρας, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα φιλική προς το περιβάλλον.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή