Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Σαν από ταινία sci-fi: Ένα καταφύγιο στην Ουκρανία για την επόμενη παγκόσμια κρίση

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Sergey Makhno οραματίστηκε το «Underground House Plan B», ένα οχυρό που μπορεί να αντέξει τις «δυσάρεστες εκπλήξεις» στον μετα-πανδημικό κόσμο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Sergey Makhno που εδρεύει στο Κίεβο, δήλωσε ότι η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού ήταν αυτό που τους ώθησε να δημιουργήσουν την απεικόνιση του Underground House Plan B.

 

«Συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος επιφυλάσσει πολλές ακόμη δυσάρεστες εκπλήξεις για εμάς, στις οποίες ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες περιβαλλοντικά, κοινωνικά και τεχνικά χώρες μπορεί να μην είναι έτοιμες» δήλωσε το στούντιο.

 

Ωστόσο, αντί να δημιουργήσουν ένα τυπικό, λιτό καταφύγιο, το στούντιο οραματίστηκε ένα άνετο κρησφύγετο όπου κάποιος θα ήθελε να μένει «ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποια καταστροφή».

 

Στις απεικονίσεις το σπίτι βρίσκεται σε ένα ξέφωτο στο ουκρανικό δάσος. Ένα ελικοδρόμιο επιτρέπει στους επιβάτες να προσγειωθούν ώστε να απομονωθούν με ασφάλεια στο καταφύγιό τους.

 

«Μας απασχολούσε εάν θα είναι δυνατόν με τη βοήθεια αρχιτεκτονικών λύσεων να δώσουμε τη δυνατότητα στους ενοίκους να έχουν μια πλήρη ζωή για πολύ καιρό υπόγεια. Το Underground House Plan B εκτός από το ότι μπορεί να τους προστατέψει από τυχόν κατακλυσμούς και ιούς, τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις αξίες και τα χόμπι τους».

 

Αυτό το έργο αντικατοπτρίζει τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και μια προσπάθεια εξεύρεσης απάντησης στο ερώτημα αν η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση της ζωής στην επιφάνεια ενώ βρίσκεται στα έγκατα της γης.

 

Το πάνω μέρος του υπόγειου σπιτιού θα περιλαμβάνει δύο τεμνόμενους όγκους από σκυρόδεμα – ένα υλικό που έχει επιλεγεί ειδικά για την ικανότητά του να είναι αξιόπιστο και ταυτόχρονα αισθητικά ελκυστικό.

 

Ένας από τους όγκους θα έχει σχήμα ανάποδου κώνου, με την επίπεδη κορυφή να λειτουργεί ως ελικοδρόμιο. Ο άλλος όγκος θα είναι ευθύγραμμος, μερικώς κομμένος ώστε να σχηματίζει μια καμπύλη είσοδο.

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Μια σπειροειδής σκάλα θα οδηγεί στο υπόγειο τμήμα του σπιτιού που το γραφείο έχει φανταστεί ως μια σειρά κυκλικών στρωμάτων. Το πρώτο στρώμα, το οποίο θα βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από το έδαφος, φιλοξενεί μια σειρά από χώρους διαβίωσης που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν άνετα δύο ή τρεις οικογένειες.

 

Σε αυτούς τους χώρους θα περιλαμβάνεται ένα ευρύχωρο σαλόνι που θα βρίσκεται μεταξύ δύο τεράστιων καμπυλωτών τοίχων. Ο ένας τοίχος θα είναι επενδυμένος με ράφια πλήρους ύψους για να σχηματίσει μια βιβλιοθήκη, ενώ στον άλλον θα βρίσκεται ένας τεράστιος καναπές με μαξιλάρια και το σημείο αυτό θα λειτουργεί και ως home cinema.

 

Στο κέντρο του σαλονιού θα υπάρχει ένα κυλινδρικό φως, με οπίσθιο φωτισμό, ώστε να δίνει την αίσθηση του ήλιου, το οποίο θα φωτίζει ένα ψεύτικο δέντρο. Ένα πάνελ απομίμησης πρασίνου θα διακοσμεί επίσης την κοινόχρηστη τραπεζαρία του σπιτιού.

 

«Μας ενδιέφερε να πειραματιστούμε με τον υπόγειο χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πάνω από την επιφάνεια – σαν να μπορούσες να κοιτάξεις έξω από το παράθυρο και να δεις τον γαλάζιο ουρανό. Οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να είναι ελεύθεροι και να μην ζουν με περιορισμούς» δήλωσε ο αρχιτέκτονας του στούντιο, Ihor Havrylenko. «Η ζωή σε ένα κρησφύγετο, ακόμη και άνετη, είναι μια ζωή μέσα σε όρια κι έτσι προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε τον χώρο έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τα αισθάνονται ελάχιστα».

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Οι ψευδαισθήσεις κυριαρχούν επίσης στα υπνοδωμάτια του σπιτιού. Ένα από τα κύρια υπνοδωμάτια έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαθέτει μια ψηφιακή οθόνη από το δάπεδο μέχρι την οροφή, στη θέση ενός παραθύρου, που θα μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εμφανίζει διαφορετικές σκηνές, όπως χιονισμένα βουνά ή έναν δρόμο στο Κίεβο. Μια άλλη κρεβατοκάμαρα θα είναι διακοσμημένη με κισσό.

 

Το γραφείο αποφάσισε επίσης να συμπεριλάβει μια κουζίνα επαγγελματικής ποιότητας με ατσάλινα ντουλάπια και πάγκους, για την περίπτωση που οι υποτιθέμενοι κάτοικοι επιλέγουν το μαγείρεμα ως χόμπι περιμένοντας να ανακάμψει ο έξω κόσμος.

 

Θα υπήρχε επίσης μια αίθουσα κηπουρικής αφιερωμένη στην καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών και φρούτων, καθώς και ένα ιατρικό δωμάτιο, ένα δωμάτιο με φυτά για να πηγαίνουν βόλτα τα κατοικίδια και μια δεξαμενή απολύμανσης.

 

Για να διατηρηθούν σε φόρμα, οι κάτοικοι θα μπορούν να πάνε στο γυμναστήριο του σπιτιού. Το σπίτι θα περιλαμβάνει μια εξαιρετικά λιτή αίθουσα διαλογισμού και μια πισίνα, φωτισμένη με πράσινα φώτα για να κάνει τους χρήστες να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε σπηλιά ή στον ωκεανό αντί για «μια άψυχη αθλητική πισίνα».

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Όλο το Underground House Plan B θα περιβάλλεται από έναν«δακτύλιο εκκένωσης», ο οποίος θα είναι προσβάσιμος από σχεδόν κάθε δωμάτιο, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη εκκένωσης του κτιρίου.

 

Ακόμα πιο χαμηλά στο έδαφος θα υπάρχει μια περιοχή αφιερωμένη σε συστήματα επεξεργασίας νερού και γεννήτριες, με ένα πηγάδι για την παροχή νερού.

 

«Αυτό το έργο αντικατοπτρίζει τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και μια προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα αν η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση της ζωής στην επιφάνεια ενώ βρίσκεται στα έγκατα της γης» κατέληξε ο αρχιτέκτονας του στούντιο, Serhii Makhno.

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Visual design: Ihor Havrylenko
Visual design: Ihor Havrylenko

 

Mε πληροφορίες από το Dezeen.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Casa Atibaia σχεδιάστηκε για να είναι το ιδανικό σπίτι στη ζούγκλα
Σε μια σειρά από εξαιρετικά ρεαλιστικές αποδόσεις, δύο καλλιτέχνες οραματίστηκαν ένα σπίτι που βρίσκεται στις δασικές όχθες του ποταμού Atibaia στο Σάο Πάολο.
Το Archipelago House είναι ένα μίνιμαλ οικογενειακό καταφύγιο στη Σουηδία
Η Norm Architects ολοκλήρωσε μια παραθεριστική κατοικία στην ακτή της Σουηδίας που έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τόσο τη σκανδιναβική όσο και την ιαπωνική αισθητική.
Ένα ονειρεμένο σπίτι μέσα στο δάσος του Πόρτλαντ
Το Royal House είναι χτισμένο στην καρδιά ενός αστικού δάσους από έλατα και σφένδαμα στο Πόρτλαντ και είναι υπόδειγμα της σύγχρονης, λειτουργικής αρχιτεκτονικής.
Ένα εξοχικό σπίτι σε πευκοδάσος της Σουηδίας με έμπνευση από την Ιαπωνία
Ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg δανείστηκε στοιχεία από παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια για να δημιουργήσει το Sommarhus T, μια εξοχική κατοικία στη νότια ακτή της Σουηδίας.
Ένα σπίτι που γίνεται «ένα» με το φυσικό περιβάλλον
Οι πράσινες στέγες του Casa Carmen ενώνονται με το κολομβιανό δάσος .
 Ένα υπέροχο σπίτι στην Ελβετία με θέα στη λίμνη της Ζυρίχης
Το σπίτι βρίσκεται σε ένα λιβάδι γεμάτο αγριολούλουδα που βρίσκεται πέρα από έναν μικρό αμπελώνα.
Σε αυτό το ξενοδοχείο του Μπαλί η ζούγκλα αγκαλιάζει το τσιμέντο
Μια αρχιτεκτονική αντίφαση που προβάλλει τη γοητεία των στοιχείων της φύσης, συνδυάζοντάς τα με μια urban αισθητική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες από το νέο μουσείο της Κίνας που σχεδίασε ο Tadao Ando
Κυκλοφόρησαν νέες φωτογραφίες του κυλινδρικού μουσείου He Art του βραβευμένου με Pritzker Tadao Ando, το οποίο ολοκληρώθηκε στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.
 8  εκκλησίες που χτίστηκαν το 2020, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική
Πλωτοί, ξύλινοι και μοντέρνοι χώροι λατρείας που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2020.
Ένα γυάλινο σπίτι με ξύλινη περίφραξη που κρέμεται πάνω από έναν γκρεμό
Ένα εντυπωσιακό σπίτι από γυαλί στη Χιλή, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Santiago Valdivieso και Stefano Rolla.
 Ένα σπίτι από μαύρο ξύλο στις όχθες μια λίμνης στα σύνορα Δανίας-Γερμανίας
Φιλόξενα δωμάτια από ξύλο βελανιδιάς βρίσκονται πίσω από τη μαύρη ξύλινη πρόσοψη του Fjord Boat House, μιας παραθεριστικής κατοικίας δίπλα στη λίμνη που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Norm Architects.
Το τέλος του κόσμου έρχεται το 2021! Δώδεκα σενάρια σε ένα φανταστικό ημερολόγιο
Ένα ημερολόγιο για το νέο έτος από το αθηναϊκό design agency Bob Studio ξορκίζει τα δεινά της χρονιάς που τελειώνει με τον πιο ευφάνταστο και αστείο τρόπο.
 Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Η κατοικία βρίσκεται σε ένα συγκρότημα του Λονδίνου που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από τους Chamberlin, Powell και Bon, τους ίδιους αρχιτέκτονες που είναι υπεύθυνοι για το Barbican.
Ένα μίνιμαλ μπαρ γεμάτο γλυπτά
Το Flow of Ecstatic στο Ντονγκουάν της Κίνας είναι ένα μπαρ σε γκρι αποχρώσεις με ένα γλυπτό από μπαμπού στην οροφή.
Η γραμματοσειρά Kama Sutra δείχνει το σεξ ως «βαθιά ευχάριστη και μερικές φορές αστεία πράξη»
Γυμνά σώματα σε διαφορετικές στάσεις του σεξ σχηματίζουν τα γράμματα του αλφαβήτου στο βιβλίο Kama Sutra A-Z από τη Γαλλίδα εικονογράφο Malika Favre.
Ένα υπέροχο σπίτι στο Βέλγιο χτισμένο από μεταχειρισμένα τούβλα
Το βελγικό στούντιο BLAF Architecten χρησιμοποίησε τούβλα από δεύτερο χέρι για να χτίσει αυτό το σπίτι στη Γάνδη.
Ένα μοναδικά διακοσμημένο διαμέρισμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Το γραφείο Home Studios χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό από έπιπλα κατά παραγγελία και vintage αντικείμενα για να ανανεώσει αυτό το οικογενειακό διαμέρισμα στη γειτονιά NoHo της Νέας Υόρκης.
Το Archipelago House είναι ένα μίνιμαλ οικογενειακό καταφύγιο στη Σουηδία
Η Norm Architects ολοκλήρωσε μια παραθεριστική κατοικία στην ακτή της Σουηδίας που έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τόσο τη σκανδιναβική όσο και την ιαπωνική αισθητική.
 Ένα ρετιρέ στο Σικάγο γεμάτο έργα τέχνης
Μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης συμπληρώνεται από βιομηχανικές λεπτομέρειες, ξύλινο δάπεδο και γήινα χρώματα σε αυτό το διαμέρισμα που σχεδίασαν οι Wheeler Kearns Architects για δύο συλλέκτες τέχνης.
Ένα ονειρεμένο σπίτι μέσα στο δάσος του Πόρτλαντ
Το Royal House είναι χτισμένο στην καρδιά ενός αστικού δάσους από έλατα και σφένδαμα στο Πόρτλαντ και είναι υπόδειγμα της σύγχρονης, λειτουργικής αρχιτεκτονικής.
Ένα εξοχικό σπίτι σε πευκοδάσος της Σουηδίας με έμπνευση από την Ιαπωνία
Ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg δανείστηκε στοιχεία από παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια για να δημιουργήσει το Sommarhus T, μια εξοχική κατοικία στη νότια ακτή της Σουηδίας.
Ένα σπίτι από πέτρα και γυαλί μέσα στο δάσος
Ένα πέτρινο σπίτι μέσα στα δάση κοντά στην Αμβέρσα διαθέτει εσωτερική πισίνα, αίθουσα μουσικής και υπέροχη θέα σε μια λίμνη.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή