Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Το σπίτι, χτισμένο ανάμεσα σε 600 ελαιόδεντρα, σε ένα κτήμα που άνηκε στον πατέρα της ιδιοκτήτριας, δεσπόζει στο τοπίο των Μεγάρων.
Design

Πώς είναι η πραγματική ζωή στο διάσημο σπίτι στα Μέγαρα

Η εντυπωσιακή κατοικία στα Μέγαρα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αρχιτεκτονικά πρότζεκτς της Αττικής από την πρώτη της παρουσίαση και τις πολλές διακρίσεις που ακολούθησαν όπως και ένα Βραβείο Häuser 2016 για την καλύτερη κατοικία στην Ευρώπη.

 

Το αθηναϊκό γραφείο "ΤΑΝ" (Tense Architecture Network) κατάφερε να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον για το επιβλητικό πρότζεκτ με την πρωτότυπη γεωμετρία και τον ανατρεπτικό σχεδιασμό. 

 

Όμως σήμερα η «μαγεία» αυτού του σπιτιού ενισχύεται καθώς για πρώτη φορά οι ένοικοί του ανοίγουν τις πύλες του και αποκαλύπτουν τη ζωή μέσα σε αυτό.

 

Το σπίτι, χτισμένο ανάμεσα σε 600 ελαιόδεντρα, σε ένα κτήμα που άνηκε στον πατέρα της ιδιοκτήτριας, δεσπόζει στο τοπίο των Μεγάρων.

 

 

Η κατοικία ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής το 2015, ενώ απέσπασε το 3ο βραβείο του περιοδικού Häuser το 2016 στον διαγωνισμό για την καλύτερη κατοικία στην Ευρώπη.

 

Η οικογένεια αποφάσισε πως αυτό το κτήμα θα φιλοξενούσε το καταφύγιο που θα προσέφερε γαλήνη και επαφή με τη φύση και ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος ανέλαβε να οραματιστεί και να πραγματώσει την επιθυμία αυτή.

 

Πέτρος Περάκης
Πέτρος Περάκης

 

Με ξεναγούς την οικογένεια και τον αρχιτέκτονα, το βίντεο που παραχωρήθηκε στο Lifo.gr είναι μια σπάνια αρχιτεκτονική εμπειρία που αναδεικνύει αθέατες πτυχές της κατοικίας στα Μέγαρα.

 

Το βίντεο γυρίστηκε από την Kirsten Dirksen σε αγγλική γλώσσα το Φθινόπωρο του 2018, με την συμμετοχή της Ελληνίδας ιδιοκτήτριας και του αρχιτέκτονα Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου του γραφείου tense architecture network.

 

Η κατοικία ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής το 2015, ενώ απέσπασε το 3ο βραβείο του περιοδικού Häuser το 2016 στον διαγωνισμό για την καλύτερη κατοικία στην Ευρώπη.

 

 NAARO
NAARO

 

Με αφορμή το βίντεο και την περαιτέρω διάκρισή της κατοικίας στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, το 2017, ο επίκουρος καθηγητής Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, μιλά για το έργο του:


«Η ιδιαιτερότητα αυτών των βραβείων είναι ότι η κριτική επιτροπή επισκέπτεται τα έργα που κρίνει. Θα έλεγα, για την ακρίβεια, ότι επιδίδεται σε ενός είδους safari, με το δεδομένο ότι αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα στον καυτό Ιούλιο, όπου οφείλουν να επισκεφτούν τουλάχιστον 20 έργα ανά την Ελλάδα –και με το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να βρίσκονται σε σχετικά δυσπρόσιτα σημεία. Τους περίμενα λοιπόν με την μοτοσυκλέτα εκείνο το ζεστό απόγευμα σε ένα σταυροδρόμι, τουλάχιστον 5-6 χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία –προκειμένου να τους οδηγήσω μέσα από ένα δαιδαλώδες πλέγμα από χωματόδρομους σε αυτήν. Κάποια στιγμή, και έχοντας μόλις περάσει ανάμεσα –αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα- από ένα κοπάδι πανικόβλητα πρόβατα, έχασα τη στροφή.... Ευτυχώς ήμασταν πλέον κοντά, βλέπαμε το σπίτι.

 

 

 NAARO
NAARO

 

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που πήγαινα εκεί σχετικά πρόσφατα –έχοντας πλέον εγκαταλείψει τον επίσημο ρόλο του επιβλέποντα αρχιτέκτονα: Η πρώτη ήταν το ίδιο καλοκαίρι, στις αρχές του, όπου πήγαμε με μεγάλη περιέργεια –σύσσωμο το γραφείο- προκειμένου να παρακολουθήσουμε μία φωτογράφηση μόδας του βρετανικού περιοδικού Wallpaper. 10 τουλάχιστον άτομα συνεργείο, το οποίο προφανώς πέρασε μέσα από το ίδιο πλέγμα χωματόδρομων και ίσως και από τα ίδια πανικόβλητα πρόβατα –φορτωμένο με κοσμήματα και ρούχα υψηλής ραπτικής. Πέραν από το 'εξωτικόν' της κατάστασης, όταν φτάσαμε αντιλήφθηκα πόσο ωραίος ήταν ο μικρός υπόγειος χώρος της κουζίνας –τίγκα εκείνη την ημέρα σε Dior και Gucci- ανάμεσα στις τομάτες και τα κολοκύθια της Πέπης. Ανάμεσα...

 

Επανέρχομαι στην προηγούμενη επίσκεψη, της κριτικής επιτροπής. Αφού την ξεπροβοδίσαμε, επιστρέψαμε με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να κάνουμε μια χαλαρή κουβέντα στο καθιστικό. Ο ήλιος είχε ήδη αρχίσει να πέφτει, ένα μοναδικό αεράκι φυσούσε από αυτό που συνήθως στα κείμενα περιγράφω ως 'μαγνητικό βουνό': είχαμε ανοίξει όλα τα υαλοστάσια της βορινής πλευράς, σε μήκος 22 μέτρων. Εκεί σκέφτηκα για πρώτη φορά –και αυτό αποτελεί σχεδόν μια εξομολόγηση- ότι αυτή η κατοικία από όσες έχουμε σχεδιάσει και κατασκευάσει, είναι εκείνη που θα ήθελα να μου ανήκει. Και αυτό, προφανώς όχι λόγω της αρχιτεκτονικής της, αλλά λόγω της σχέσης της αρχιτεκτονικής της με το συγκεκριμένο τοπίο: Κάτι που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μεταφέρεται από τις φωτογραφίες.

 

 NAARO
NAARO

 

Μετά την υποψηφιότητα της για το βραβείο Mies van der Rohe πριν 4 χρόνια, ήρθε το ευρωπαϊκό βραβείο Häuser και τώρα αυτή η διάκριση: θα ήθελα για όλα αυτά να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη, ο οποίος στην πρώτη μας συνάντηση μου είχε ζητήσει απλώς και μόνον –αυτή ήταν η ακριβής του φράση: 'Θα ήθελα κάτι δωρικό.' Και είμαι πλέον σε θέση να αντιληφθώ, μετά από μερικά χρόνια εκπληκτικής συνεργασίας μαζί του –και λέω συνεργασίας γιατί όντως τα περισσότερα σε αυτό το σπίτι πέρασαν από τα ικανά του χέρια- ότι όταν το έλεγε αυτό δεν είχε στο μυαλό του ούτε κίονες, ούτε κιονόκρανα.

 

Οφείλω επίσης πολλά στον πολιτικό μηχανικό του έργου Θανάση Κοντιζά –πολιτικό μηχανικό και των υπόλοιπων έργων μας, και θέλω να ελπίζω και των μελλοντικών: η συμβολή του και σε αυτήν την κατοικία και σε ό,τι άλλο έχουμε κάνει, είναι απολύτως αδιαχώριστη από τη δική μας. Απολύτως. Τίποτε από όσα έχουμε κάνει δεν θα είχε την ίδια δύναμη χωρίς εκείνον. Ο τρόπος με τον οποίο φέρεται η οροφή του κυρίως χώρου διημέρευσης, τα τρία αφανή της φατνώματα, η αντεστραμμένη δοκός ακριβώς στο σημείο όπου η οροφή αλλάζει απότομα κλίση προκειμένου η κατοικία να ανοιχτεί στο βουνό –έχουν να κάνουν προφανώς με το ότι εκείνο το απόγευμα της επίσκεψης της κριτικής επιτροπής δεν ήθελα να σηκωθώ από τον καναπέ...»

 

Πέτρος Περάκης
Πέτρος Περάκης

 

Πέτρος Περάκης
Πέτρος Περάκης

 

Δείτε στο βίντεο πώς είναι η ζωή μέσα σε μια βραβευμένη κατοικία, την αγάπη της Πέπης για τα ελαιόδεντρα, το ρόλο του βουνού (τα Γεράνια Όρη) και το πως η φύση συμβιώνει σε μια κατοικία σύγχρονη και προσαρμοσμένη ώστε να σέβεται τα δέντρα, τη γη και τον τόπο που τη φιλοξενεί.

 

Το μίνι-ντοκιμαντέρ της Kirsten Dirksen:

 

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας και εργάστηκε σε διάφορα μέσα πριν επιστρέψει στην Αθήνα όπου και ανέλαβε την αρχισυνταξία τoυ LIFO.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αλέκος Φασιανός ξεναγεί τη LiFO στο σπίτι και στο εργαστήριό του
Μέσα στο σπίτι και στο εργαστήριο του θρύλου της ελληνικής εικαστικής σκηνής Αλέκου Φασιανιού
9 θρυλικά κτίρια της Αθήνας που δεν υπάρχουν πια
Εκεί που τώρα βρίσκονται μεγάλες πολυκατοικίες, παλιότερα στεγάζονταν μερικά από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της πόλης
Ο φωτεινός, ήπιος και ανθρώπινος μοντερνισμός του αρχιτέκτονα Josef Frank
Το έργο του αυστριακού σχεδιαστή και αρχιτέκτονα που αγάπησε η Σουηδία στο Designmuseo του Ελσίνκι.
Η εντυπωσιακή αναστήλωση ενός μεσαιωνικού πυργόσπιτου στη Μάνη
Οι αρχιτέκτονες Κώστας Ζούβελος και Κασσιανή Θεοδωρακάκου ανακαίνισαν με εξαιρετικό σεβασμό έναν πέτρινο πύργο των αρχών του 19ου αιώνα, που προσφέρει καταπληκτική πανοραμική θέα προς την απόληξη του Ταΰγετου και τη θάλασσα του Ταινάρου
Πέντε ιστορικές κατοικίες της Αθήνας παραδομένες στη φθορά του χρόνου
Ξανά στην επικαιρότητα το ακανθώδες ζήτημα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Έτσι θα γίνει η Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης
Λίγο πριν το Πάσχα του 2020, η ιστορική Αγορά Μοδιάνο αναμένεται να αποκτήσει ξανά την παλιά της αίγλη και να μετατραπεί σε μια σύγχρονη αγορά τροφίμων.
Ένας εγκαταλελειμμένος τερματικός σταθμός μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο που θυμίζει Mad Men
Aνακαινίστηκε και έγινε ξενοδοχείο - φόρος τιμής στην TWA, το μεταπολεμικό ντιζάιν και την εποχή των τζετ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Minu: Μια «αστική ζούγκλα» σε ένα στενάκι του Ψυρρή
Ένας νέος χώρος για όσους αγαπούν τα φυτά εσωτερικού χώρου, το ντιζάιν και τον καλό καφέ.
Το σπίτι του Λούις Άρμστρονγκ στη Νέα Υόρκη είναι ένα εκπληκτικό μνημείο design των μέσων του 20ου αιώνα
Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη
Ο χώρος του κτήματος Ευταξία, παρά την απουσία συστηματικής χρήσης στην εποχή μας, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν σημαντικό τόπο αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας για το 2021.
Οι αληθινά μοναδικές πόρτες της Αθήνας
Δυο φωτογραφικά πρότζεκτ που τρέχουν διαφορετικοί καλλιτέχνες καταγράφουν τις πολλές και διαφορετικής αισθητικής πόρτες της Αθήνας.
Minas Kosmidis [Architecture in Concept] - Το γραφείο που από την Θεσσαλονίκη ταξίδεψε την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έργα καλαίσθητα και πρωτοποριακά, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μηνά Κοσμίδη κατάφερε να περάσει τα σύνορα
Στο πιο μίνιμαλ σπίτι της Μαδρίτης το κρεβάτι κρέμεται από το ταβάνι
Μια παλιά αποθήκη μετατράπηκε στο πιο ντιζαϊνάτο στούντιο για να φιλοξενήσει την καλλιτέχνιδα Clara Cebrian.
Η εντυπωσιακή κατοικία του Κωνσταντίνου Παρθένη ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη
Στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Αρεοπαγίτου είχε χτίσει την οικία του και έζησε για 40 χρόνια ο σπουδαίος νεωτεριστής ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.
Μέσα στο σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ στην Καλιφόρνια
Η μίνιμαλ αισθητική είναι το στοιχείο-κλειδί που χαρακτηρίζει το σπίτι της τηλεπερσόνας και του γνωστού ράπερ
Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στη Χιλή και είναι 77.000 τ.μ.
Μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που συνδυάζει φοίνικες, Ειρηνικό Ωκεανό και άφθονους τόνους νερού.
Ένα στάδιο στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας ανοίγει τα «πέταλά» του για να υποδεχτεί κορυφαία αθλητικά γεγονότα
Η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και η εύκολη πρόσβαση του κοινού σε αυτό είναι τα στοιχεία-κλειδιά αυτού του σταδίου
Επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Σεργκέι Παρατζάνοφ στο Γιερεβάν της Αρμενίας
Ο φωτογράφος της LiFO Πάρις Ταβιτιάν επισκέπτεται το μουσείο που ιδρύθηκε το 1988 προς τιμήν του κορυφαίου Γεωργιανού σκηνοθέτη, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε πολύ από το σοβιετικό καθεστώς αλλά επιβίωσε χάρη στο αναγνωρισμένο, ακόμα και από τους διώκτες του, ταλέντο του.
50 γραφεία στα οποία όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε
Η Google, το Facebook, το Instagram και η Apple είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες στις οποίες θα θέλαμε να δουλεύουμε και από αρχιτεκτονικής άποψης
Αυτό το σπίτι με τα δύο εκατομμύρια κομμάτια Lego είναι το όνειρο κάθε παιδιού
Η Γαλλίδα designer Camille Walala δημιούργησε ένα σπίτι κανονικού μεγέθους με τουβλάκια Lego.
H τέχνη των κτιρίων: Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού Art of Building για το 2019
Ο διεθνής καλλιτεχνικός διαγωνισμός Art of Building αναδεικνύει κάθε χρόνο την καλύτερη ψηφιακή φωτογραφία κτιρίου.
Μια ξύλινη καμπίνα σε σχήμα διαμαντιού καλυμμένη από βρύα στη μέση του δάσους
Η αρχιτεκτονική συναντά τη γοητεία του δάσους μέσα από τα βρύα που σκαρφαλώνουν σε κάθε γωνιά της καμπίνας.
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar stelios6dia 8.4.2019 | 16:16
Όταν τα σπίτια τα κατοικεί η αγάπη, τότε όλα είναι καλά.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή