67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις

67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις Facebook Twitter
0

1

Τζορτζ Πελεκάνος

Ο άντρας που επέστρεψε

Μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης

Εκδόσεις Πατάκη

Στο νέο μυθιστόρημα του διάσημου και υποψήφιου για Emmy συγγραφέα Τζορτζ Πελεκάνος ένας πρώην εγκληματίας έχει να επιλέξει ανάμεσα στον άντρα που τον βοήθησε να αποφυλακιστεί και στη γυναίκα που του έδειξε έναν άλλον δρόμο στη ζωή. Γεμάτο με περίπλοκα ηθικά διλήμματα, δράση και εκπλήξεις, γραμμένο από έναν αναγνωρισμένο μετρ της αφήγησης, ζωντανεύει την Ουάσινγκτον μέσα από μια ιστορία δύσκολων επιλογών.

2

Τζέημς Τζόυς

Επικίνδυνη γραφή - Σκέψεις για τη ζωή, την τέχνη, τη λογοτεχνία

Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο συγκεντρώνει τις απόψεις του Τζόυς για τη συγγραφή, αφήνοντας να αναδυθεί απ' όλα αυτά η αναμφισβήτητη επικαιρότητά τους. Παρουσιάζει το πανόραμα της σκέψης του Τζόυς για την τέχνη και τη λογοτεχνία και κατά συνέπεια εισάγει τον αναγνώστη στα κυριότερα έργα του συγγραφέα μέσα από την κατανόηση αυτού που εκείνος εννοούσε μιλώντας για «συγγραφή» και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόταν τη μορφή του συγγραφέα ή του καλλιτέχνη γενικά.


3

Roderick Beaton

Ελλάδα - Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους

Μτφρ.: Μενέλαος Αστερίου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 576

Στη διάρκεια των τελευταίων τριακοσίων ετών ένα σύγχρονο έθνος οικοδομήθηκε στη βάση, κυριολεκτικά σχεδόν, των ερειπίων ενός εξαφανισμένου πολιτισμού. Η ιστορία του ελληνικού έθνους-κράτους, αλλά κυρίως, και πιο ουσιαστικά, η ιστορία της συλλογικής ταυτότητας που συνοδεύει το έθνος-κράτος, των γεγονότων και της υψηλής πολιτικής, αλλά και η ιστορία της κουλτούρας και των τεχνών, των ανθρώπων και των ιδεών.


4

Γκράχαμ Γκρην

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Πόλις

Συναγερμός στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Μια διαρροή πληροφοριών πυροδοτεί κλίμα καχυποψίας, διάχυτης ανησυχίας και έντασης, ενώ διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι ασφαλείας. Ο Γκρην επιστρέφει στον κόσμο των κατασκόπων και της προδοσίας για να πλέξει το εγκώμιο της ανυπακοής και να δείξει με οξυδερκή και ευαίσθητο τρόπο σε ποια τραγωδία μπορεί να καταλήξει η αδιάλλακτη και άκαμπτη εφαρμογή της έννοιας του «εθνικού συμφέροντος».

5

Νικόλας Σεβαστάκης

Ταξίδι στο άγνωστο. Φιλελεύθερη δημοκρατία και κρίση πολιτισμού

Εκδόσεις Στερέωμα

Σελ. 192

Παλιές ενστάσεις για τον αδύναμο χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας επιστρέφουν δριμύτερες. Ο συγγραφέας βλέπει καχύποπτα την εύκολη αποκαθήλωση των φιλελεύθερων δημοκρατιών τονίζει όμως ότι οι συναγερμοί είναι αναγκαίοι και πιστεύει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις πολιτικές αποτυχίες και στις πολιτισμικές προκλήσεις που μας περιβάλλουν.


6

Σαντρόνε Ντατσιέρι

Ο Άγγελος

Μτφρ.: Μαρία Οικονομίδου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 560

Όταν η αστυνομική υποδιευθύντρια Κολόμπα Καζέλι καλείται να αναλάβει μια δύσκολη υπόθεση, την ευθύνη για την οποία έχει αναλάβει ο ISIS, καταλαβαίνει ότι κάτι δεν κολλάει και συνειδητοποιεί ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει τη βοήθεια του ανθρώπου που καταφέρνει να βλέπει μέσα από την ομίχλη των ψεμάτων και της παραπλάνησης: του Ντάντε Τόρρε.


7

Ζαν-Πωλ Ντυμπουά

Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο

Μτφρ.: Μαρία Γαβαλά

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 265

Ιστορία διαποτισμένη από ένα πνεύμα ανοχής και κατανόησης για τις αδυναμίες των ανθρώπων και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χαραμίσουν τη ζωή τους, και από ένα βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης, που εξεγείρεται ενάντια στην απανθρωπιά.


8

Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός

Μτφρ.: Αντώνης Χατζημωυσής

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 101

Ο Σαρτρ έδωσε τη διάλεξη «Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός» τον Οκτώβριο του 1945, θέλοντας να παρουσιάσει σε συνοπτική μορφή τις βασικές θέσεις της φιλοσοφίας του και να την υπερασπιστεί απέναντι σε ορισμένες συχνές παρανοήσεις. Η διάλεξη δόθηκε από στήθους και κυκλοφόρησε ως βιβλίο λίγο αργότερα, ελάχιστα επανεπεξεργασμένη.


9

Edgar Cabanas / Εva illouz

Ευτυχιοκρατία

Μτφρ.: Βασιλική Πέτσα

Εκδόσεις Πόλις

Ζούμε σ' έναν κόσμο που επιδιώκει την ευτυχία. Το να είναι κανείς ευτυχισμένος έχει γίνει όχι μόνο σκοπός ζωής αλλά και δικαίωμα και υποχρέωση. Ως αρωγός στην κατάκτηση αυτού του επιθυμητού στόχου αναδύθηκε μια καινούργια επιστήμη, η Θετική Ψυχολογία. Στο παρόν βιβλίο, οι συγγραφείς ανιχνεύουν τις απαρχές αυτής της νέας «επιστήμης» και διερευνούν τις επιπτώσεις ενός από τα πιο συναρπαστικά και ανησυχητικά φαινόμενα του αιώνα μας.

67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις Facebook Twitter

10

Thomas Erikson

Ανάμεσα σε ηλίθιους

Μτφρ.: Ανδριάνα Σακκά

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 368

Ο Τhomas Erikson μας εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας. Η κατανόηση του προτύπου συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης επικοινωνίας. Έτσι, θα κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, θα τελειοποιήσουμε την επικοινωνία και τις κοινωνικές μας δεξιότητες, θα διαχειριστούμε τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση και, γενικά, θα αλλάξουμε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους.


11

Sebastian Fitzek

Ο Τρόφιμος

Μτφρ.: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 432

Ο μικρός Μαξ εξαφανίστηκε πριν από έναν χρόνο. Μόνο ο δράστης γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στο αγόρι. Έχει ομολογήσει ήδη δύο αποτρόπαιες δολοφονίες παιδιών, αλλά τώρα είναι φυλακισμένος στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας ενός ψυχιατρείου και αρνείται να μιλήσει. Στον πατέρα του Μαξ απομένει μονάχα ένας τρόπος να μάθει επιτέλους την αλήθεια. Πρέπει να γίνει ο ίδιος τρόφιμος.


12

Jennifer Donnelly

Η άλλη Σταχτοπούτα

Μτφρ.: Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 552

Για όποιον ένιωσε έστω μία φορά στη ζωή του ότι δεν είναι αρκετός: η αποδοχή του εαυτού, η δύναμη της γυναίκας και της αγάπης είναι μερικά από τα κομβικά σημεία στην ιστορία της Σταχτοπούτας. Θυμίζοντας τις πιο σκοτεινές, παλιότερες εκδοχές της, η Jennifer Donnelly μας δείχνει ότι η εμφάνιση είναι κάτι υποκειμενικό και με τη μοναδική γραφή της στέλνει έναν παραγκωνισμένο χαρακτήρα σε ένα ταξίδι λύτρωσης, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ομορφιάς.


13

Αλκυόνη Παπαδάκη

Κόντρα στο κύμα

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 360

Πολυγραφότατη, ευρηματική, ταλαντούχα, με μια πορεία σεμνή και αθόρυβη, δεν έπαψε ποτέ να μοιράζεται με τον αναγνώστη το πηγαία λυρικό και αντισυμβατικό ύφος της. Διαβάζοντάς την, αισθάνεσαι την ψυχή που κρύβει η πένα της, χαρακτηριστικό που κάνει τους αναγνώστες της να παραμένουν πεισματικά πιστοί στα μυθιστορήματά της. Γράφει για ό,τι αγγίζει την ψυχή της και με τη δύναμη της πένας της αγγίζει τη δική μας.


14

Lucinda Riley

Η Κόρη του Ήλιου

Μτφρ.: Σοφία Τάπα

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 968

Η συγγραφέας µάς ταξιδεύει από το Μανχάταν στις µαγευτικές αχανείς πεδιάδες της Αφρικής, στο σύμπαν που με τόση επιτυχία έχει δημιουργήσει. H σειρά, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και έχει συνεπάρει εκατομμύρια αναγνώστες, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο ιστορικά στοιχεία και μυθοπλασία. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας στην καρδιά της ιστορίας.


15

Θοδωρής Σπηλιώτης - Βαγγέλης Παπαδήμας

Grow

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 496

Μια συγγραφική προσπάθεια συλλογικής εμπειρίας ανθρώπων που βρίσκονται σε καίριες και σημαντικές θέσεις ευθύνης ή ηγεσίας ομάδων. Στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων μοιράζονται τις πολύτιμες εμπειρίες και τη γνώση τους, θέλοντας να δώσουν το παράδειγμα και να βοηθήσουν τους άλλους να μάθουν πώς να ηγούνται, πώς να φτάσουν στον στόχο τους αλλά και πώς να συμπεριφέρονται.


16

Sebastian Faulks

Η ηχώ του Παρισιού

Μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 400

Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για τις χαμένες ψυχές στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ιστορία του διαδραματίζεται με φόντο το Παρίσι – μια πόλη σε κάθε σε κτίριο της οποίας φαίνεται να αντηχεί ένα κρυφό παρελθόν. Με μεγάλη πρωτοτυπία μάς κάνει να αναρωτηθούμε πόσα χρειάζεται να ξέρουμε ώστε να ζήσουμε μια ζωή που να αξίζει.


17

Gunnar Kaiser

Κάτω από το δέρμα

Μτφρ.: Βασίλης Τσαλής

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 616

Νέα Υόρκη, τέλος της δεκαετίας του '60. Ο Τζόναθαν Ρόζεν γνωρίζει τον βιβλιόφιλο Γιόζεφ Άιζενσταϊν που θα τον φέρει σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης και του πνεύματος, διδάσκοντάς τον την τέχνη της ερωτικής αποπλάνησης. Μια ιστορία που παρασύρει τον αναγνώστη στον σκοτεινό κόσμο των βιβλίων, ταξιδεύοντάς τον από τη Νέα Υόρκη του '69 στο Βερολίνο και από την εποχή του Μεσοπολέμου στην πτώση του Τείχους.


18

Antonio G. Iturbe

Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς

Μτφρ.: Αγγελική Βασιλάκου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 528

Η Ντίτα Κράους αφηγείται την εμπειρία της από το Άουσβιτς. Θυμάται τη φρίκη και κυρίως τον Φρέντι Χιρς, που έχτισε μυστικά ένα σχολείο. Οι ναζί δεν το ήξεραν. Όπως δεν γνώριζαν και την ύπαρξη της μικρότερης, κρυμμένης και παράνομης δημόσιας βιβλιοθήκης που υπήρξε ποτέ. Περιλάμβανε έξι «ομιλούντα» βιβλία και οκτώ τυπωμένα. Τα τελευταία, η νεαρή Ντίτα τα έκρυβε κάτω από το φόρεμά της με κίνδυνο της ζωής της.

67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις Facebook Twitter

19

Στράτος Μυρογιάννης

Μυθομανίες

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 200

Τι σχέση έχει ο Σαίξπηρ με τον Αδαμάντιο Κοραή ή τον Νεύτωνα; Μια συλλογή διηγημάτων που μας ταξιδεύει από την Αναγέννηση μέχρι τον 19ο αιώνα, με πρωταγωνιστές ιστορικά πρόσωπα αλλά και φανταστικούς ήρωες, οι οποίοι κινούνται σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου. Η αφήγηση κινείται στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας και κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για τη φύση των πραγμάτων και την εξέλιξη του μυστηρίου.


20

Nona Ferνάndez Silanes

Space Invaders

Μτφρ.: Κώστας Αθανασίου

Εκδόσεις Gutenberg

Χιλή 1980: Σε ένα σχολείο του Σαντιάγο έρχεται να φοιτήσει η δεκάχρονη Εστρέγια, κόρη στελέχους της κυβέρνησης Πινοτσέτ. Θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς λίγο καιρό αργότερα. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, όνειρα και αναμνήσεις στοιχειώνουν τους συμμαθητές της, τη γενιά που μεγάλωσε σε μια χώρα βυθισμένη στον τρόμο. Η Fernandez θεωρείται μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας των τελευταίων τριάντα χρόνων. Μεταξύ άλλων, την είχε υποστηρίξει θερμά ένας άλλος μεγάλος Χιλιανός συγγραφέας, ο Ρομπέρτο Μπολάνιο.


21

Τάσος Γαλάτης

O κάλλιστος κόσμος

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 755

Ο Τάσος Γαλάτης συναντιέται και ταυτίζεται συναισθητικά με τους σπουδαίους προγόνους του, τους ανώνυμους των μύθων και της Ιστορίας: από τον τυφλό Οιδίποδα μέχρι τα ξυπόλυτα παιδιά του Ηράκλειτου, τους τελευταίους Βυζαντινούς και τους ήρωες του Εικοσιένα. Με πρόσχημα τη δική του οδοιπορία –Φάληρο, Καλογρέζα, Νέα Ιωνία– ανασταίνει τους ήρωές του, τα δράματα και τα θύματα του αιώνα του· προσφέρει άσυλο στους άστεγους και περιθωριακούς, στους άμοιρους μετανάστες και στα αδέσποτα ζώα.


22

Andrew Ridker

Οι Αλτρουιστές

Μτφρ.: Σοφία Τάπα

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 456

Ο Άρθουρ Άλτερ, κακοπληρωμένος καθηγητής σε ένα πανεπιστήμιο του Μιζούρι, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειο του σπιτιού του και τα παιδιά του έχουν διακόψει κάθε επαφή μαζί του. Σκέφτεται τη μικρή περιουσία, για την οποία δεν είχε ιδέα, που η γυναίκα του κληροδότησε απευθείας στα παιδιά τους όταν πέθανε. Η καθηλωτική ιστορία μιας οικογένειας με τη διεισδυτικότητα και το σκοτεινό χιούμορ ενός λαμπρού, νέου συγγραφέα.


23

Κωστής Παπαγιώργης

Τα βιβλία των άλλων 1 - Έλληνες συγγραφείς

Εισαγωγή: Δημήτρης Καράμπελας

Επιλογή κειμένων: Γιάννης Αστερής - Δημήτρης Καράμπελας

Εκδόσεις Καστανιώτη

Παράλληλα με τα καθαυτό δοκίμιά του, ο Κωστής Παπαγιώργης επισκόπησε για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες (1975-2014) την εγχώρια πνευματική ζωή με κριτικά άρθρα και σημειώματα στον περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Ο τόμος παρουσιάζει για πρώτη φορά μιαν εκτεταμένη επιλογή κειμένων του για την παλιότερη και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

24

Ρέα Γαλανάκη

Διηγήματα

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σ' αυτό το βιβλίο συγκεντρώνονται όλα τα διηγήματα (1984-2018) της Ρέας Γαλανάκη, η οποία, εκτός από το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1999), έχει τιμηθεί και με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2005). Έντεκα διηγήματα, έντεκα διαφορετικές ματιές στην πραγματικότητα και τον μύθο, στα αισθήματα και τα πάθη, στο όνειρο ή την τιμωρία, στα σύνορα μνήμης και λήθης. Και στα άλλα σύνορα, όμως, αυτά που ενώνουν, που χωρίζουν, που σημαίνουν πόλεμο και προσφυγιά.


25

Marguerite Yourcenar

Άννα, σορόρ...

Μτφρ.: Σπύρος Γιανναράς

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 144

«... Πρωτογράφτηκε σε διάστημα μερικών εβδομάδων την άνοιξη του 1925, στη διάρκεια μιας παραμονής στη Νάπολη και αμέσως μετά την επιστροφή μου από εκεί – αυτό εξηγεί ίσως το γεγονός ότι η περιπέτεια του αδερφού και της αδερφής λαμβάνει χώρα και λύση κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Ξαναδουλεύτηκε το 1935. Όσο για το Anna, soror..., ο τίτλος κατά το πρότυπο του Γκρέκο του ταιριάζει αρκετά καλά, ως έμμεση αναφορά στον σπασμωδικό και τρεμάμενο τρόπο του μεγάλου ζωγράφου από το Τολέδο (...)».


26

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ - Γεβγκένι Ζαμιάτιν

Επιστολές στον Στάλιν

Μτφρ.: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 144

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και ο Γεβγκένι Ζαμιάτιν ασφυκτιούν στα χρόνια του Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση. Τα έργα τους απαγορεύονται, χάνουν τις δουλειές τους και υποφέρουν. Γράφουν απευθείας στον τρομακτικό ηγέτη, ζητώντας το πολυπόθητο διαβατήριο για να φύγουν για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό. Ο Ζαμιάτιν το αποσπά, ο Μπουλγκάκοφ όχι, και πεθαίνει τραγικά το 1940. Τα έργα τους θα εκδοθούν στη Ρωσία μετά τη δεκαετία του 1980.

67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις Facebook Twitter

27

Γ. Μπρους Κάμερον

Ο δρόμος του γυρισμού

Μτφρ.: Θεοδώρα Δαρβίρη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 360

Όταν ο Λούκας Ρέι σώζει ένα κουταβάκι, την Μπέλα, δεν ξέρει ακόμη πως η ζωή του θ' αλλάξει για πάντα: Ο Δρόμος του Γυρισμού δεν είναι απλώς η ιστορία ενός γενναίου σκύλου που αναζητά το αφεντικό του· είναι μια ιστορία για το τι μας δένει μ' αυτούς που αγαπάμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε στο όνομα αυτής της αγάπης. Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που έγινε μπεστ σέλερ και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.


28

Κριστίν Μάνγκαν

Κάτω από τον ήλιο της Ταγγέρης

Μτφρ.: Κατερίνα Καπνίση

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 352

Ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενε να δει η Άλις Σίπλεϊ στην Ταγγέρη ήταν η Λούσι Μέισον. Κάποτε ήταν αχώριστες, αλλά από εκείνο το ατύχημα στο Μπένινγκτον δεν ξαναμίλησαν ποτέ. Τώρα η παλιά της συγκάτοικος στεκόταν μπροστά της, δείχνοντας πως ήθελε να ξαναγίνουν όλα όπως πριν. Είναι καλή ιδέα όμως; Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο μια γοητευτική, εξωτική χώρα, τόσο καλοφτιαγμένο, που θα σας κόψει την ανάσα.


29

Armand d'Angour

Ερωτευμένος Σωκράτης

Μτφρ.: Χαράλαμπος Μαγουλάς

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 216

Σε αυτή την ανατρεπτική βιογραφία, ο Αρμάν ντ' Ανγκούρ διερευνά τα πάθη και τα κίνητρα του νεαρού Σωκράτη, καταδεικνύοντας πώς ο έρωτας τον διαμόρφωσε στον φιλόσοφο που προοριζόταν να γίνει. Σκιαγραφεί έναν Σωκράτη που δεν έχουμε ξαναδεί: ηρωικό πολεμιστή, παλαιστή και χορευτή – και παθιασμένο εραστή. Και αποκαλύπτει ποια ήταν η γυναίκα που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι τον ενέπνευσε να αναπτύξει τις ιδέες που αιχμαλωτίζουν τη σκέψη μας εδώ και 2.500 χρόνια.


30

Σαμ Λόιντ

Το Δάσος της Μνήμης

Μτφρ.: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 480

Όταν ο Ελάιτζα πέφτει πάνω στη δεκατριάχρονη Ελίσα στο δάσος όπου την κρύβει ο απαγωγέας της, αρνείται να ειδοποιήσει την αστυνομία. Ποτέ δεν είχε έναν φίλο. Δεν θέλει να φύγει η Ελίσα. Βέβαια, ξέρει πώς μπορεί να τελειώσει όλο αυτό. Η Ελίσα δεν είναι το πρώτο κοριτσάκι που βρίσκει στο Δάσος της Μνήμης. Ένα θρίλερ που θα σας κρατήσει με κομμένη την ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος.


31

Τσαρλς Ντίκενς

Ιστορία δύο πόλεων

Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 552

Το Λονδίνο και το Παρίσι, στη δίνη της Γαλλικής Επανάστασης, διατρέχουν με τους ανθρώπους τους την επική αυτή αφήγηση, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο πώς η Ιστορία μπορεί να διαλύσει τον ανθρώπινο βίο, τα ανθρώπινα πάθη, τις επιθυμίες και τα όνειρα κάθε ατόμου. Η Ιστορία δύο πόλεων παραμένει μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της λογοτεχνίας και ένα από τα πλέον αγαπημένα έργα του Ντίκενς.


32

Φοίβος Ι. Ιωαννίδης

Μια ζωή γεμάτη

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Φοίβος Ιωαννίδης, ο «μάγκας της Δημοκρατίας», φωτίζει με μοναδικό τρόπο την ιστορία της Ελλάδας από τον Μεσοπόλεμο ως τις αρχές του 21ου αιώνα. Από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τα χρόνια της πολιτικής, ο Ιωαννίδης καταγράφει όχι μόνο τα προσωπικά του βιώματα αλλά και την ιστορία της Ελλάδας, έτσι όπως αυτός τη βίωσε.


33

Patricio Pron

Αύριο θα μας λένε αλλιώς

Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 312

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού αποκαλύπτει πολλά για τη χώρα, τη στιγμή και την ίδια την ιδέα της συνύπαρξης. Γονείς που συνυπάρχουν από υποχρέωση, πειράματα προσωπικής ανάπτυξης, τεχνολογία που διεισδύει στα πάντα. Εκείνη κι Εκείνος, ήδη κοντά στα σαράντα, αρχίζουν να αποδέχονται τη νέα κατάσταση πραγμάτων με μια μυστηριώδη νοσταλγία που ενδεχομένως να τους επανασυνδέσει.


34

Παύλος Σούρλας

Ρυθμίζοντας τα του βίου

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σε ποιον βαθµό ο νοµοθέτης νοµιµοποιείται ή και οφείλει να παρέµβει µε τη θέσπιση νόµων ώστε να ρυθµίσει ζητήµατα των βιολογικών, βιοτεχνολογικών και βιοϊατρικών ερευνών; Εξετάζονται συστηµατικά τα ηθικά ερωτήµατα ή και διλήµµατα που συνδέονται µε τη νοµοθετική επέµβαση στα ζητήµατα αυτά, τα είδη των επιχειρηµάτων που πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συχνά αντίρροπες ηθικές αρχές που πρέπει να ικανοποιηθούν.


35

James Lovegrove

Sherlock Holmes: Οι θεοί του πολέμου

Μτφρ.: Χρήστος Μπαρουξής

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 368

Ο Σέρλοκ Χολμς και ο πιστός φίλος του δρ. Γουάτσον βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμα μία σκοτεινή ιστορία. Ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας αναβιώνει τους πρωταγωνιστές που έπλασε ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στα τέλη του 19ου αιώνα.

67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις Facebook Twitter

36

Θοδωρής Καλλιφατίδης

Αγάπη και ξενιτιά

Εκδόσεις Κείμενα

Σελ.: 304

Λόγω πολιτικών φρονημάτων ο Χρήστος αναγκάζεται να φύγει από την Ελλάδα. Στη Σουηδία σπουδάζει και δουλεύει ταυτόχρονα για να μπορέσει να ζήσει. Κατά τη διάρκεια της πτυχιακής του μελέτης για τον Αριστοτέλη και την Κάθαρση ερωτεύεται μια παντρεμένη φωτογράφο. Η εξέλιξη αυτής της σχέσης είναι ο πυρήνας βάσει του οποίου ο συγγραφέας στήνει ένα μυθιστόρημα με τα θέματα που δεν έχουν πάψει να τον απασχολούν σε όλη του τη ζωή: την ξενιτιά και την αγάπη.


37

Κατερίνα Χανδρινού

Κόρκυρα

Εκδόσεις Κείμενα

Σελ.: 96

Μια πορεία αναζήτησης στις μνήμες και τις καταβολές. Ένα ανάπτυγμα σε ελεύθερη πρόζα του «Sins of my father» του Tom Waits με την ελπίδα και την πίστη οι κληρονομημένες αμαρτίες των γονέων να παιδεύουν τα τέκνα, όπως παιδεύει ένας καλά κρυμμένος θησαυρός. Η ανάγκη για επιστροφή στο πατρικό ως μια βασική δυσκολία και επιμονή της συγγραφέως να συναντήσει ουσιαστικά και βαθιά τα κύματα αυτών που αρχετυπικά και πάντα αναχωρούν από το σπίτι αυτό, για να βρεθούν στο «κέντρο» του κόσμου.


38

Πέτρος Μάρκαρης

Ο φόνος είναι χρήμα

Εκδόσεις Κείμενα

Σελ.: 304

Αθήνα 2019. Οι ανισότητες ολοένα μεγαλώνουν. Η πολιτική ηγεσία αναστατώνεται από τους φόνους ξένων επενδυτών. Μοναδικό κοινό στοιχείο ένα τραγούδι. Ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος καλείται να εξιχνιάσει τα εγκλήματα που έγιναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο σημείο της πόλης, ένα κίνημα γεννιέται, το «κίνημα των φτωχών». Στο 13ο του μυθιστόρημα ο διεθνής συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης προσφέρει μια έκπληξη στους αναγνώστες του: ο αστυνόμος Χαρίτος δεν είναι ο μόνος πρωταγωνιστής...


39

Φίλιππος Κ. Βασιλόγιαννης

Αυτονομία και βιοηθικός εξαναγκασμός

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Είναι άραγε νοµιµοποιηµένη, σε µια φιλελεύθερη δηµοκρατία, η άσκηση κρατικού εξαναγκασµού σε ζητήµατα βιοηθικής; Το βιβλίο αυτό αναζητά τους λόγους του βιοηθικού εξαναγκασµού στην ηθική της αυτονοµίας. Ο αναγνώστης καλείται να αναστοχαστεί ο ίδιος τη βασιµότητα του σχετικού φιλοσοφικού προβληµατισµού από το εσωτερικό των θεµελιωδών ηθικών και πολιτικών αρχών που καθιστούν δυνατή τη συµβίωσή µας σε θεσµικές συνθήκες ελευθερίας και ισότητας, εν όψει όµως των πλέον δυσεπίλυτων περιπτώσεων ερµηνείας και εφαρµογής τους.


40

Randall D. Law

Τρομοκρατία: Μια παγκόσμια ιστορία

Μτφρ.: Φιλώτας Δήτσας

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει την τρομοκρατία ως τακτική, ως στρατηγική και ως γλωσσική ή κοινωνική κατασκευή, εντάσσοντας το τρομοκρατικό συμβάν στα κοινωνικοπολιτικά συμφραζόμενά του. Αποσκοπεί στο να προσφέρει στον αναγνώστη μια κατανοητή και περιεκτική ιστορία της τρομοκρατίας, στην οποία παρουσιάζονται τόσο οι κεντρικοί δρώντες και οι μείζονες οργανώσεις όσο και οι σημαντικότερες πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές και οικονομικές παράμετροι των πράξεών τους.


41

John Killian

Αγριότοπος

Εκδόσεις Bell

Ο Ντέμιαν Τζόουνς δεν είχε ξαναβρεθεί στον Αγριότοπο των Εκατό Μιλίων του Μέιν, μία από τις πιο γοητευτικές και ταυτόχρονα πιο δύσκολες και απαιτητικές διαδρομές σε βουνό. Όμως είχε πάρει την απόφαση να κάνει αυτό το δεκαήμερο ταξίδι, όσο επικίνδυνο κι αν ήταν. Αυτό που δεν μπορούσε να υπολογίσει ήταν οι άνθρωποι-πουλιά που είναι εκεί για να σκοτώσουν με φρικτούς τρόπους. Αν θέλεις να σωθείς, πρέπει να φτάσεις στα άκρα.


42

Chris Carter

Έναν προς έναν

Μτφρ.: Βαγγέλης Γιαννίσης

Εκδόσεις Bell

Ο ντετέκτιβ Χάντερ δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που τον στέλνει σε μια διεύθυνση στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για τη ζωντανή μετάδοση της δολοφονίας ενός αγνώστου. Η Αστυνομία του Λος Άντζελες και το FBI θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να εντοπίσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη, αλλά, προτού αρχίσει η έρευνα, ο δολοφόνος ξαναχτυπά.


43

Jeffrey Archer

Αιχμάλωτος της τύχης

Μτφρ.: Σαμάνθα Κωνσταντέα

Εκδόσεις Bell

Αν ο Ντάνι Κάρτραϊτ είχε κάνει πρόταση γάμου στην Μπεθ Γουίλσον μία μέρα πριν ή μία μέρα μετά, δεν θα βρισκόταν ξαφνικά κατηγορούμενος για φόνο. Ο Ντάνι καταδικάζεται σε είκοσι δύο χρόνια κάθειρξη και στέλνεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Αλλά οι άνθρωποι που κατέστρεψαν τον Ντάνι έχουν υποτιμήσει τη δίψα του για εκδίκηση. Κάποια στιγμή, θα βρεθούν να παλεύουν για την ίδια τους τη ζωή...


44

Thornton Wilder

Καμπάλα

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Το πρώτο αυτό μυθιστόρημα του Γουάιλντερ τον καθιέρωσε ως έναν από τους δεξιοτέχνες στυλίστες της γενιάς του. Παρότι φοβόταν μήπως τα μυθιστορήματά του κριθούν «ωραία, αλλά άχρηστα», η κομψότητα της γραφής του καλύπτει μια πιο στιβαρή πρόθεση: «Στο πρώτο μου μυθιστόρημα άρχισα να σκέφτομαι πως η αγάπη αρκεί για να μας συμφιλιώσει με τη δυσκολία της ζωής».

67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις Facebook Twitter

45

Guy Hermet

Ιστορία των εθνών και του εθνικισμού στην Ευρώπη

Μτφρ.: Αλεξάνδρα Νεστοροπούλου

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 448

Οι ισχυροί εθνικοί δεσμοί εμφανίστηκαν πρόσφατα ή παλιά; Ποιοι υπήρξαν οι οικονομικοί, πολιτισμικοί ή πολιτικοί μηχανισμοί που πυροδότησαν την εθνικιστική μανία στη Δύση και στην Ανατολή της Ευρώπης; Εδώ παρουσιάζονται τα ιστορικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ερωτήματα χωρίς βεβιασμένες εκτιμήσεις. Εξετάζει, επίσης, τις απόψεις που προσπάθησαν να ξεδιαλύνουν τα περίπλοκα εθνικά πάθη που θεωρούσαμε ξεχασμένα, αλλά αναστατώνουν πάλι την Ευρώπη.


46

Herbert Marcuse

Ο μονοΔΙΑΣΤΑΤΟΣ άνθρωπος

Μτφρ.: Κατερίνα Γούλα

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 448

Ο μονοΔΙΑΣΤΑΤΟΣ Άνθρωπος του Μαρκούζε είναι ένα από τα εμβληματικά και πολυδιαβασμένα βιβλία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Με την πρώτη κιόλας έκδοσή του, το 1964, αναγνωρίστηκε ως εξέχουσα κριτική τοποθέτηση στο κατεστημένο σύστημα. Το έργο άσκησε τεράστια επίδραση στα φοιτητικά και νεανικά κινήματα της δεκαετίας του 1960, ενώ ο συγγραφέας του αναδείχτηκε σε ιδεολογικό γκουρού.


47

Μιχάλης Μαριόρας

Ισλάμ - Αναζητώντας τρόπους με τους μουσουλμάνους

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 511

Σε μια εποχή έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από μουσουλμανικούς πληθυσμούς, ο Μιχάλης Μαριόρας, ειδικός στο Ισλάμ, με όπλο τον ψύχραιμο και αντικειμενικό επιστημονικό λόγο επιχειρεί να αναδείξει τρόπους κατανόησης της θρησκείας του Ισλάμ, φωτίζοντας τις αντιλήψεις, τη φιλοσοφία, την πνευματικότητα και τον πολιτισμό των μουσουλμανικών λαών. Με αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλει στην κατανόηση και αντιμετώπιση φαινομένων όπως η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία, οι ρατσιστικές συμπεριφορές και οι θρησκευτικές διακρίσεις.


48

M. Scott Peck

Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος

Μτφρ.: Σοφία Ανδρεοπούλου

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 462

Ένα κλασικό πλέον βιβλίο που μας παρουσιάζει έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπουμε τη ζωή, τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι εμβριθείς ιδέες, τα ζωντανά παραδείγματα, οι συναρπαστικές ιστορίες και τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε σε βάθος τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε να διαχειριστούμε τα προβλήματά μας, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να βρούμε εσωτερική γαλήνη.


49

Μιχάλης Δεναξάς

Ούτε Ρωμιός ούτε Τούρκος

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 200

Ένα βιωματικό αφήγημα που μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη του 1964. Τα ανέμελα παιδικά χρόνια του συγγραφέα διακόπτονται όταν η οικογένειά του έρχεται στην Αθήνα το 1964 λόγω των διωγμών. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως παιδί να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον, τα μετέπειτα χρόνια στην Αθήνα και ο στιγματισμός του Τούρκου. Περιέχει φωτογραφικό σεργιάνι στην Πόλη και ταξιδιωτικές οδηγίες, πληροφορίες και προτάσεις για την Κωνσταντινούπολη.


50

Δημήτριος Γ. Δημηνάς

Η τελευταία εξομολόγηση

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 416

Η πιστή καταγραφή της περιπετειώδους ζωής μιας χαρισματικής έφηβης που, θέλοντας να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό κλοιό του οικογενειακού περιβάλλοντός της, ξεπέρασε κάθε όριο και κατέστρεψε ένα λαμπρό μέλλον που προδιαγραφόταν για εκείνη ως αριστούχο φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής. Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για γονείς, εκπαιδευτικούς, νομικούς, γιατρούς, αλλά και για εφήβους, στην αντιμετώπιση των πολυδιάστατων προβλημάτων της εφηβείας.


51

Μάρω Βαμβουνάκη

Η φιλία είναι και δεν είναι παντοτινή

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 256

«Ο άνθρωπος που αδιακρίτως λέει "ναι" μπορεί να βολεύει τους άλλους, να τον χρησιμοποιούν, όμως δεν τον εκτιμούν». Πρόκειται για ένα βιβλίο καμωμένο από αναρτήσεις στο χρονολόγιο του Facebook της συγγραφέως, για μια σχετικά εκτεταμένη εισαγωγή στις εικονικές αλλά και γνήσιες σχέσεις μέσα στο Διαδίκτυο και στις γνήσιες αλλά και εικονικές σχέσεις της «πραγματικής» μας ζωής.


52

Aldo Carotenuto

Έρως και πάθος

Μτφρ.: Κούλα Καφετζή

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 240

Η ανάλυση του συγραφέα εντάσσεται στο θεωρητικό πλαίσιο της ψυχολογίας του ασυνειδήτου. Προσεγγίζει με ευαισθησία και λεπτότητα τη φαινομενολογία της ερωτικής εμπειρίας, προσπαθεί να κατανοήσει τα αίτια, συχνά υποσυνείδητα και ανιχνεύει τις πρωταρχικές εμπειρίες στιςε οποίες εδράζονται, τονίζοντας την αμφιθυμία της ερωτικής εμπειρίας.


53

Δημήτρης Παναγάκος

Τα μαθηματικά αινίγματα του θείου Αριστοτέλη

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 88

Υπάρχουν, στ' αλήθεια, αδελφοί αριθμοί; Μήπως υπάρχουν και δίδυμοι; Τι είναι οι αριθμητικές ακολουθίες και τι σχέση έχουν με τα κουνέλια; Αυτά και πολλά ακόμα θα ανακαλύψει ο Αλέξανδρος στο ξεχωριστό ταξίδι που θα κάνει με τον αγαπημένο του θείο, Αριστοτέλη, ο οποίος θα του δώσει ό,τι χρειάζεται για να ξεκινήσει το υπέροχο ταξίδι του στον κόσμο των μαθηματικών!

67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις Facebook Twitter

54

Ρόμπερτ βαν Γκούλικ

Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη

Μτφρ.: Χριστιάννα Σαμαρά

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 392

Ο Δικαστής Τι διορίζεται επίτροπος στη Χαν-γιουάν, μια πόλη όπου η αισθησιακή απόλαυση συμπλέκεται με το σκοτεινό μυστήριο και ο Δικαστής έρχεται αντιμέτωπος με τον αιφνίδιο θάνατο μιας χορεύτριας. Αμέσως μόλις ξεκινά την έρευνα, έρχεται στο δικαστήριο μία ακόμα μυστηριώδης υπόθεση. Τα πράγματα θα πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή όταν ο Δικαστής Τι βρεθεί μπλεγμένος στον δαιδαλώδη ιστό μιας καταχθόνιας συνωμοσίας που μόνο ο ίδιος, με τη συλλογιστική του ικανότητα, θα μπορέσει να λύσει.


55

Βεξ Κινγκ

Θετική ενέργεια, υπέροχη ζωή

Μτφρ.: Νοέλα Ελιασά

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 296

Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία αυτοβελτίωσης που θα κυκλοφορήσουν, αφού είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που βίωσε δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά κατάφερε να είναι σήμερα σύμβουλος χιλιάδων ανθρώπων που τον ακολουθούν και παίρνουν ως παράδειγμα την αποφασιστικότητα και τη δύναμή του. Ο Βεξ Κινγκ μας δείχνει τρόπους για να μεταμορφώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά, μας μαθαίνει πώς να αγαπάμε τον εαυτό μας και πώς να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.


56

Σπύρος Πετρουλάκης

Η Νύχτα της Αλήθειας

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 496

Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθήσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι. Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια.


57

Ρόμπερτ βαν Γκούλικ

Φόνοι στον δρόμο του μεταξιού

Μτφρ.: Χριστιάννα Σαμαρά

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 308

663 μ.Χ. Ο Δικαστής Τι μόλις διορίστηκε επίτροπος στην περιφέρεια του Πενγκ-λάι. Φτάνοντας, ξεκινάει αμέσως την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του προκατόχου του. Τα πράγματα περιπλέκονται λόγω της εξαφάνισης του προϊσταμένου των υπαλλήλων του δικαστηρίου αλλά και της εξαφάνισης της συζύγου ενός πλούσιου πλοιοκτήτη της περιοχής. Ταυτόχρονα, συμβαίνουν διάφορα, φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα. Τι μπορεί να τα συνδέει;


58

Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Dead Rockers Society

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 416

Όσοι μεγαλώσαμε με τον ροκ ήχο συνάψαμε μιαν άτυπη σύμβαση με τους ήρωές του. Ένα αντιηρωικό hall of fame, η ζωή των μελών του οποίου γίνεται συνήγορος θανάτου, ενός θανάτου που την ίδια ώρα διαμεσολαβεί για να διασώσει την πρώτη ύλη που μας κρατά ζωντανούς και εμπνευσμένους.


59

David Sedaris

Καλυψώ

Μτφρ.: Μυρσίνη Γκανά

Εκδόσεις Μελάνι

Σελ.: 292

Οι αναγνώστες παρακολουθούν τη ζωή του συγγραφέα μέσα από το «αυτοβιογραφικό διήγημα» και ξέρουν ότι πάντα θα γελάσουν με τη λοξή ματιά του στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, αλλά και θα σταθούν άφωνοι μπροστά στο χιούμορ του. Κρίσεις μέσης ηλικίας, θάνατοι και ανησυχίες που, διαβάζοντάς τα, γελάς.


60

Δημήτρης Ε. Φιλιππής

Ισπανικός Εμφύλιος (1936-1939)

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Σελ.: 224

Ο Ισπανικός Εμφύλιος ανέδειξε τον διχασμό της Ισπανίας. Ο φρανκισμός μακροημέρευσε και η μετάβαση στη δημοκρατία επιτεύχθηκε χάρη στη «συμφωνία της σιωπής», ενώ η Μεταπολίτευση εδραιώθηκε «in absentia της ιστορικής μνήμης». Με αφορμή το καταλανικό ζήτημα, επέστρεψε η απειλή της διαίρεσης.


61

Μισέλ Φουκώ

Για την κυβέρνηση των ζωντανών

Μτφρ.: Γ. Καράμπελας,

Π. Μπουρλάκης

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Σελ.: 656

Παραδόσεις που δόθηκαν στο Κολέγιο της Γαλλίας το πρώτο τρίμηνο του 1980, όπου ο Φουκώ συνεχίζει την ιστορία των «καθεστώτων αλήθειας» που διαπερνά το σύνολο της διδασκαλίας του, δίνοντάς της μια στροφή: η διερεύνησή του περνά στο πεδίο των πρακτικών και των τεχνικών του εαυτού.


62

Antonio Lobo Antunes

Ώσπου οι πέτρες να γίνουν ελαφρύτερες απ' το νερό

Μτφρ.: Μαρία Παπαδήμα

Εκδόσεις Πόλις

Ένας ανθυπολοχαγός επιστρέφει από τον πόλεμο της Ανγκόλας με ένα ορφανό παιδί που θα αναθρέψει σαν δικό του. Σαράντα χρόνια μετά, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του θα πάνε στο παλιό οικογενειακό σπίτι για τα χοιροσφάγια. Όμως δεν θα αδειάσει μονάχα το ζώο από το αίμα του.

67 βιβλία για το καλοκαίρι: Ο οδηγός της LiFO για τις νέες εκδόσεις Facebook Twitter

63

Freddy Vinet

Η Μεγάλη Γρίπη του 1918

Μτφρ.: Αριστέα Κομνηνέλλη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η χειρότερη επιδημία του 20ού αιώνα, έτσι όπως την κατέγραψε ο Φρεντί Βινέ. Πώς έζησε η ανθρωπότητα την ισπανική γρίπη, καθώς μαινόταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος πριν από έναν αιώνα; Τι συνέβη με τη μετάδοσή της και τα διαδοχικά κύματα, πώς λειτούργησε η καραντίνα, ποια ήταν τα θύματά της; Πώς η εμπειρία της ισπανικής γρίπης απωθήθηκε σε συλλογικό επίπεδο, καθώς η κοινή γνώμη δεν μπορούσε να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι ο κόσμος απλώς... πεθαίνει από γρίπη;

64

John Higgs

Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα

Μτφρ.: Aνδρέας Παππάς

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 408

Ο Βρετανός John Higgs μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι πέρα από το τεχνολογικό ρεύμα και τα πρωτοσέλιδα, για να ανακαλύψουμε γιατί δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της επιστημονικής φαντασίας, γιατί η φύση δεν είναι τόσο αβοήθητη όσο υποθέτουμε και γιατί η δύναμη που μας ωθεί να δημιουργήσουμε δεν θα αυτοματοποιηθεί ποτέ. Ένα καλογραμμένο, αισιόδοξο βιβλίο που διαρθρώνεται σε εννέα κεφάλαια και προκύπτει από τις επαφές του συγγραφέα από τον ευρύτερο κοινωνικό του κύκλο, από ανθρώπους που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα κ.ά. και μπορεί να συναντήσει στις διαδρομές του στην πόλη που μένει, το Μπράιτον.

65

Isabella Hammad

Ο Παριζιάνος

Μτφρ.: Αναστασία Δεληγιάννη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 752

Ενώ ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος διαλύει οικογένειες, καταστρέφει φιλίες και σκοτώνει εραστές, ένας νεαρός Παλαιστίνιος ονειροπόλος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο Μιντχάτ Καμάλ κινείται σε έναν θρυμματισμένο κόσμο, από τις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στα σαλόνια του Μονπελιέ και ενός τρικυμιώδους Παρισιού. Διαπιστώνει πως όλα είναι εύθραυστα: ο έρωτας γίνεται απώλεια, οι φίλοι, εχθροί και όλοι ψάχνουν κάπου να ανήκουν. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία εν μέσω μιας παγκόσμιας σύρραξης· ένα ιστορικό μυθιστόρημα με εξαιρετικά σύγχρονη φωνή.

66

Jane Harper

Χαμένος

Μτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 448

Ο Νέιθαν και ο Μπαμπ Μπράιτ ανακαλύπτουν τον μεσαίο αδελφό τους, τον Κάμερον, νεκρό από τη ζέστη σε μια έρημο που βρίσκεται κοντά στα αγροκτήματά τους. Δέκα χιλιόμετρα παραπέρα είναι παρατημένο το φορτηγάκι του, χωρίς καμία βλάβη και φορτωμένο με νερά και τρόφιμα. Ο Κάμερον, ο πιο επιτυχημένος της οικογένειας, έχει μια όμορφη σύζυγο και δύο κοριτσάκια. Ποιος ήθελε να τον σκοτώσει, και μάλιστα με τόσο φριχτό τρόπο;

67

Pedro Juan Gutiérrez

Η τριλογία της Κούβας

Μτφρ.: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Pedro Juan Gutierrez μας ξεναγεί στους δρόμους της Κούβας, τους ποτισμένους από ρούμι και αισθησιασμό. Κυνισμός, φτώχεια, εγκληματικότητα, αλλά και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, η φιλία και ο έρωτας ως ζωογόνος δύναμη συναντιούνται σε μια επίτομη έκδοση που θα σας ταξιδέψει.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Βιβλίο / Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».
M. HULOT
Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη»

Το πίσω ράφι / «Με λένε Ευρώπη»: Το βιβλίο ενός Αλβανού μετανάστη για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι εναλλάσσει την εμπειρία του στην Ελλάδα με τις μικρές οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, σε ένα βιβλίο που κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και καταπιάνεται με το ανεξάντλητο θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

The Book Lovers / Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

O Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον μουσικό και συνθέτη Larry Gus, aka Παναγιώτη Μελίδη, για τα βιβλία που επηρέασαν τη μουσική του. Πρόκειται για έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό αναγνώστη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Μέχρι τον Αύγουστο»: Το ‘χαμένο’ μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Βιβλίο / «Μέχρι τον Αύγουστο»: Το «χαμένο» μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Το βιβλίο προσφέρει στιγμιαίες απολαύσεις, αλλά είναι ολοφάνερα ημιτελές και πολλά σημεία του μοιάζουν τόσο κακογραμμένα που καθιστούν απολύτως κατανοητή την επιθυμία του συγγραφέα να μην εκδοθεί ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Βιβλίο / Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Ο βραβευμένος συγγραφέας που μόλις κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του με τον διφορούμενο τίτλο «Τέλος Πάντων» εξηγεί, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί τον απασχολούσε συνέχεια το τέλος του κόσμου, σε σημείο που του έγινε εμμονή.
M. HULOT
Πέρα από τις Ακυβέρνητες πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του 1967

Lifo Mini – Series / Πέρα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του '67

H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
THE LIFO TEAM
Σέρχιο Πιτόλ «Συζυγική ζωή»

Το Πίσω Ράφι / «Η συζυγική ζωή»: Η απολαυστική σάτιρα του Σέρχιο Πιτόλ για τις δηλητηριασμένες σχέσεις

Μέσα από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας γυναίκας ν’ απαλλαγεί οριστικά από τον άπιστο σύζυγό της, με τη λοξή και ειρωνική ματιά του, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς μεταμορφώνει σε φάρσα αυτό που άλλοι θα έβλεπαν ως τραγωδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Paul Lynch

Βιβλίο / Paul Lynch: «Υπάρχουν συγγραφείς που παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, εγώ παίζω στα άκρα»

Ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που παίρνει το Booker εξηγεί στη Βένα Γεωργακοπούλου γιατί στην Ιρλανδία βγαίνουν τόσο σημαντικά βιβλία, περιγράφει πως σε μια λαϊκή σχολίασαν το βραβευμένο βιβλίο του ως «πολύ μαύρο» και πως αν καθόταν να γράψει κάτι για να κερδίσει, αυτό δεν θα ήταν το «Τραγούδι του προφήτη».
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ