Λέσχη Ανάγνωσης Ιουνίου: 15 βιβλία για τον ήλιο, το καλοκαίρι και τη Μεσόγειο Facebook Twitter
Ο Αλμπέρ Καμύ με τον εκδότη του, Μισέλ Γκαλιμάρ, στην Ελλάδα το 1958.

Λέσχη Ανάγνωσης: 15 βιβλία για τον ήλιο, το καλοκαίρι και τη Μεσόγειο

0

Το κοινό σημείο που ενώνει τα βιβλία που βρίσκονται στην πρώτη λίστα της LiFΟ είναι η Μεσόγειος. Το καθαρό φως, η μία «ηλιακή φιλοσοφία», που ο Ελύτης ονόμαζε «ηλιακή μεταφυσική» και ο Καμύ συνέδεσε με τη διπλή φύση των πραγμάτων, το καθαρό φως που καίει τα φτερά, αλλά ταυτόχρονα δίνει ενέργεια και ζωή, ο καυτός ήλιος της Σκιάθου του Παπαδιαμάντη αλλά και της «αιώνιας Σικελίας» του Λαμπεντούζα που βρέχεται από το κύμα. Η θάλασσα, που βρίσκεται «σε απόσταση χαδιού» και συνδέει κάθε ιστορία και κάθε μετακίνηση που περιγράφεται στα βιβλία, από τον Όμηρο και το ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη, τα ταξίδια του Μέντελσον και του Φρίλι με οδηγό την Οδύσσεια, τις Σπέτσες του Μάγου του Τζων Φώουλς, την αναζήτηση της ευτυχίας στο Καλοκαίρι του Καμύ, τον ολοκληρωτικό καλοκαιρινό έρωτα στο βιβλίο του André Aciman, το νησί στο τοσκανικό αρχιπέλαγος όπου έζησε φυλακισμένος ο Κόμης Μοντεχρίστος και το πολυεθνικό νησί με τον νέο Μεσσία της Μαργαρίτας Καραπάνου μέχρι τις περιηγήσεις και τα χρονικά του Σατωβριάνδου και του Φέρμορ στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, τα ερημικά τοπία της Βόρειας Αφρικής του Μπόουλς, με τους βεδουίνους κάτω από τον ίσκιο της σκηνής να βλέπουν το καραβάνι να περνάει σε μια λουσμένη στο φως λούπα αιωνιότητας.

Η ποικιλία των βιβλίων που προτείνει η LiFO στους αναγνώστες της μετά τη μεγάλη περίοδο εγκλεισμού και μοναχικότητας, εγκαινιάζοντας μια νέα λογοτεχνική ενότητα, είναι μια διέξοδος για τον μεσογειακό πόθο για καλοκαίρι, ήλιο και ταξίδι και ευχόμαστε να ικανοποιήσει, έστω και νοητά, όσα χάθηκαν και θα αργήσουν να επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν.

Tα βιβλία επέλεξαν οι: Τίνα Μανδηλαρά, M. Hulot, Νικόλας Σεβαστάκης, Δημήτρης Πολιτάκης, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Μιχάλης Μιχαήλ, Γιάννης Πανταζόπουλος, Αλέξανδρος Διακοσάββας, Θοδωρής Αντωνόπουλος, Κορίνα Φαρμακόρη, Χρήστος Παρίδης, Μαρία Δρουκοπούλου.

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα θα βρείτε το συλλεκτικό τετρασέλιδο με κείμενα και artwork σχετικά με τη Λέσχη Ανάγνωσης και τα βιβλία που διαλέξαμε για τον Ιούνιο. Είναι φτιαγμένο για να είναι ανεξάρτητο από το υπόλοιπο τεύχος. Ακολουθήστε τις οδηγίες, διπλώστε εκεί που πρέπει και κρατήστε το ξεχωριστά.

Στείλτε μας τα δικά σας κείμενα για τα βιβλία της λίστας, την άποψή σας, τα αγαπημένα σας αποσπάσματα ή ακόμα και προτάσεις βιβλίων για τους επόμενους μήνες και γίνετε μέρος μιας συζήτησης που μόνο στόχο έχει την αγάπη για το καλό βιβλίο και την ανάγνωση. Στο τέλος κάθε μήνα το υλικό που θα προκύπτει θα ανθολογείται σε ένα ειδικό αφιέρωμα στην έντυπη LifO. Στο LifO Shop θα διατίθενται τα βιβλία της λίστας μας και με κάθε αγορά θα παίρνετε και τον συλλεκτικό μας σελιδοδείκτη. Περιμένουμε την αγάπη σας για τα βιβλία στο [email protected] 


AΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μετάφραση: Ν. Καρακίτσου- Ντουζέ, Μ. Κασαμπάλογλου-Ρομπλέν

Σελίδες: 127 

Πατάκης
 

Το Καλοκαίρι είναι μια συλλογή δοκιμίων, γραμμένων από το 1939 έως και το 1953, με κοινό συνδετικό άξονα τον ήλιο της Μεσογείου, τις αναμνήσεις του Καμύ από την Αλγερία, τις τραγωδίες της Ευρώπης –την ανθρωπότητα που ασφυκτιά κάτω από τις δικτατορίες, αιμορραγεί από τους πολέμους, ξεψυχά στα μίση–, αλλά και την ομορφιά, για την οποία, όπως ο ίδιος λέει, «οι Έλληνες πήραν τα άρματα». Με ύφος λιτό, που αρμόζει στο μεσογειακό καλοκαίρι, και γλώσσα απολαυστική αναζητά το πιο αναγκαίο στη ζωή: το φως και την ευτυχία.
 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ


ΤΖΩΝ ΦΩΟΥΛΣ

Ο ΜΑΓΟΣ

Μετάφραση: Φαίδων Ταμβακάκης

Σελίδες: 775 

Εστία

Το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Φώουλς σε νεαρή ηλικία –και ξαναέγραψε τη δεκαετία του '70, διορθώνοντας τις ατέλειες του αρχικού κειμένου– είναι ένας ύμνος στην αισθησιακή ένταση των ελληνικών νησιών, όπου τα σώματα σφύζουν από ενέργεια και παραισθησίες κάτω απ' τον δυνατό ήλιο. Ο 25χρονος Νίκολας Ερφ φτάνει από την Αγγλία σε ένα ελληνικό νησί (την επινοημένη νήσο Φράξο) για να δουλέψει ως καθηγητής αγγλικών σε ένα σχολείο. Σε ένα φυσικό τοπίο που θεωρεί «μαγευτικό» και στοιχειωμένο γνωρίζει τον αινιγματικό Μορίς Κόγχι, ζει αλλεπάλληλες περιπέτειες που σχεδόν τον τρελαίνουν, μετέωρος ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ψέμα, ερωτεύεται, πάσχει και αναστοχάζεται εις βάθος τον εαυτό του και το νόημα της ζωής. Επιπλέον, ο Μάγος είναι ένα αντιπολεμικό μανιφέστο που καταγράφει τη μεταπολεμική αλλά και την κατοχική Ελλάδα και περιγράφει τους κατοίκους και το τοπίο μιας χώρας χαμένης στον χρόνο.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ

Ο ΥΠΝΟΒΑΤΗΣ

Σελίδες: 246

Καστανιώτης

Σε ένα ελληνικό νησί γεμάτο εκκεντρικούς καλλιτέχνες που ψάχνουν την έμπνευση, ο Θεός, απογοητευμένος και προδομένος από την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, αποφασίζει να στείλει έναν καινούργιο Μεσσία κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή τους –τον Θεό που θα τους άξιζε– με έναν ανορθόδοξο τρόπο: σκύβει πάνω από το νησί και κάνει εμετό. Το ελληνικό νησί, μικρόκοσμος της σημερινής Ελλάδας και γενικότερα του σύγχρονου πολιτισμού, είναι ένας πύργος της Βαβέλ, όπου οι γλώσσες, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα φύλα, συγχέονται. Ο Μανόλης, ο νέος Μεσσίας, περνάει σ' αυτόν τον χώρο σαν υπνοβάτης, αγνοώντας μέχρι τέλους τη θεϊκή του φύση. Μια αριστουργηματική απεικόνιση του διαλυμένου κόσμου μας, αιχμηρή και απεγνωσμένα κωμική, αλλά και γεμάτη συμπόνια, σε ένα βιβλίο παράξενα ανθεκτικό, που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται από γενιά σε γενιά, έχοντας αποκτήσει cult status.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΗΤΟΝ ΠΝΟΗ, ΙΝΔΑΛΜΑ ΑΦΑΝΤΑΣΤΟΝ, ΟΝΕΙΡΟΝ... 

Κείμενα: Αγγέλα Καστρινάκη

Σελίδες: 440 

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 

Στα ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη, που σχεδόν όλα διαδραματίζονται καλοκαίρι πλάι στη θάλασσα (ή ολόγυρα στη λίμνη), τα όμορφα κοράσια δεν είναι πάντα «όνειρο στο κύμα», αλλά και επικίνδυνα στοιχειά του νερού. Και οι νεαροί άντρες, εκστατικοί μπροστά στο ίνδαλμα της ομορφιάς, κρύβουν κάποτε μέσα τους τη βία του αρπακτικού, ακόμα και τον ίδιο τον Διάβολο. Η θάλασσα και η λίμνη, η φωτιά, τα λουλούδια, οι σπηλιές, τα άστρα και η σελήνη δεν είναι μονάχα διάκοσμος του φυσικού κόσμου αλλά αποτελούν και σημεία που οδηγούν στο βαθύτερο νόημά του. Τα κείμενα που περιέχονται στο βιβλίο αυτό είναι εξαιρετικής αφηγηματικής τέχνης, περιγράφουν με ένταση, πυκνότητα, μυστικό παλμό και χάρη τον έρωτα που πυρπολεί τον άνθρωπο και τον τρελαίνει, καθώς και την απάρνηση του πάθους, με το μεγαλείο και τη μελαγχολία της. Εκτός από το Όνειρο στο κύμα, περιέχονται τα Ολόγυρα στη λίμνη, Η νοσταλγός, Έρως-ήρως, Η Φαρμακολύτρια και η μελέτη της Αγγέλας Καστρινάκη «Έρως νάρκισσος, έρως θείος: Όψεις του έρωτα στο έργο του Παπαδιαμάντη», που επιχειρεί να φωτίσει τα αινιγματικά παπαδιαμαντικά κείμενα με οδηγό τα πανανθρώπινα και τα χριστιανικά σύμβολα.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

Λέσχη Ανάγνωσης Ιουνίου: 15 βιβλία για τον ήλιο, το καλοκαίρι και τη Μεσόγειο Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία «Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου».


ANDRE ACIMAN

ΝΑ ΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΜΕ Τ' ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ

Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης

Σελίδες: 325 

Μεταίχμιο

Πριν διαβάσει κανείς το βιβλίο, αναπόφευκτα θα φέρει στο μυαλό του τις πάμφωτες, καλοκαιρινές εικόνες της δημοφιλούς κινηματογραφικής μεταφοράς του. Αλλά το βιβλίο δεν χρειάζεται υποστήριξη. Είναι ένα από τα πιο ερωτικά και τρυφερά βιβλία που έχουν γραφτεί μεταπολεμικά, με τον καθηγητή Ιστορίας Έλιο να αναπολεί ένα καλοκαίρι του στην ιταλική Ριβιέρα των '80s, όταν, ως 17χρονος έφηβος, ερωτεύτηκε παράφορα τον Όλιβερ, έναν 24χρονο Αμερικανό ερευνητή, φτάνοντας σε τέτοιο σημείο σύνδεσης ώστε να «δανειστούν» ο ένας το όνομα του άλλου. Απροετοίμαστοι για τις συνέπειες της αμοιβαίας έλξης, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές μέρες τούς παρασύρουν σε εναλλασσόμενα ρεύματα εμμονής, σαγήνης και πόθου. Αψηφώντας τους κινδύνους, οι δυο τους συγκλίνουν προς κάτι που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση με έναν άλλον άνθρωπο. Το καλοκαίρι που τραγουδάει και βομβίζει σε κάθε σελίδα της ιστορίας επιτείνει την αίσθηση του χαμένου παραδείσου, που είναι κάθε περασμένος έρωτας.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ
ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΣ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ 1806: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΜΥΡΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Μετάφραση - επίμετρο: Αριστέα Κομνηνέλλη

Πρόλογος: Τάκης Θεοδωρόπουλος

Σελίδες: 264

Μεταίχμιο 

Τον Αύγουστο του 1806, πίσω από τους υδρατμούς μιας ζεστής μέρας, ο φιλέλληνας Γάλλος λογοτέχνης και θεμελιωτής του γαλλικού ρομαντισμού Σατωβριάνδος θα δει τις ακτές της «Κορφού» (κατοπινής Κέρκυρας). Το πλοίο του έχει ακινητοποιηθεί από την απόλυτη νηνεμία κι αυτός θα απολαύσει από το κατάστρωμα το «πρώτο ηλιοβασίλεμα και την πρώτη νύχτα κάτω από τον ουρανό της Ελλάδας». Έχοντας κάνει κτήμα του την αρχαία γραμματεία, θα διακρίνει στη φωτιά που έχουν ανάψει οι ψαράδες στην απέναντι ακτή «τις Νύμφες να βάζουν φωτιά στο πλοίο του Τηλέμαχου». Από κει θα συνεχίσει καταγράφοντας γλαφυρά την περιήγησή του στην Πελοπόννησο και στην Αττική των αρχών του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια του μεγάλου του ταξιδιού από το Παρίσι στην Ανατολή. Λίγα χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821 ο Σατωβριάνδος, μαζί με έναν γενίτσαρο και έναν Μιλανέζο έμπορο, θα περιηγηθεί στις κοιλάδες και στα βουνά του άδενδρου Μοριά: στη μοναξιά της Αρκαδίας, στις ερημιές του Άργους, της Κορίνθου, των Μεγάρων, αλλά και της κάποτε ένδοξης Σπάρτης, συναντώντας παντού αρχαία μνημεία ανάμεσα σε σύγχρονα ερείπια, μαζί με τη φτώχεια και τη δυστυχία ενός λαού που υποφέρει από τον κατακτητή. Στην πλούσια γη της Αττικής, όπου «το κλίμα επιδρά στην αισθητική», θα διαπιστώσει με λύπη πως οι Έλληνες κάτοικοι έχουν αποκοπεί από την ιστορική τους μνήμη και πως ο αρχαίος πολιτισμός διεκόπη βίαια, χωρίς ιστορική συνέχεια. Στο ταξίδι του από την Τζια στη Σμύρνη θα συνοψίσει το ελληνικό του οδοιπορικό σε μια πικρή σκέψη: η Ελλάδα μπορεί να απελευθερωθεί, αλλά το σημάδι απ' τα δεσμά της δεν θα σβήσει εύκολα.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

ΟΜΗΡΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΡΑΨΩΔΙΑ Μ

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Σελίδες: 57

Στιγμή 

Η δωδέκατη ραψωδία σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη είναι τοποθετημένη στο κέντρο της Μεσογείου, στο κέντρο του έπους και στο κέντρο του καλοκαιριού. Ο πολύπλαγκτος Οδυσσέας, επιστρέφοντας από τον Κάτω Κόσμο, περνά πάλι από το νησί της Κίρκης, όπου του δίνει συμβουλές για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που θα βρει στον δρόμο του. Το πλοίο περνά από το νησί των Σειρήνων και μετά από το θανατερό στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Φτάνοντας στη Θρινακία, το νησί του Ήλιου, οι άντρες, υποκύπτοντας στην πείνα τους, σφάζουν και τρώνε κάποια από τα ιερά βόδια, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις του Τειρεσία και της Κίρκης. Ο Ήλιος εξαγριώνεται και ζητά από τον Δία να σηκώσει θύελλα και να χτυπήσει με κεραυνό το πλοίο. Όλοι οι σύντροφοι του Οδυσσέα χάνονται και αυτός φτάνει, άθλιος ναυαγός, στην Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς. Πολλά έχουν ειπωθεί γι' αυτή τη μετάφραση, κανείς δεν αμφισβήτησε ότι διαβάζεται σαν τραγούδι.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

PAUL BOWLES

ΤΣΑΪ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης

Σελίδες: 448 

Μεταίχμιο

Ο ανελέητος ήλιος της ερήμου και ο ουρανός της Βόρειας Αφρικής, που μοιάζει να αντανακλά το φως, για ορισμένους Δυτικούς λειτούργησαν ως καθρέφτης του εσωτερικού τους spleen. Σε αυτό το μοναδικό βιβλίο, του οποίου ο πρωτότυπος τίτλος, Under the sheltering sky, κατοπτρίζει ακριβώς αυτή η έννοια, δύο «καταραμένοι» Αμερικανοί με ασήκωτες αποσκευές, ο Πορτ και η Κιτ Μόρσμπερι, διαρκώς ανικανοποίητοι και απολύτως υπερόπτες, ταξιδεύουν με σκοπό να διασχίσουν την έρημο της Αλγερίας, όπου ο Πορτ συναρπάζεται από την ιδέα της διαρκούς μετακίνησης, ενώ οι παράξενες συνθήκες οδηγούν την Κιτ στα όρια της καταστροφής. Η πρωτόγονη φύση, που σαγηνεύει αλλά και διαβρώνει, η ομορφιά του τοπίου και, παράλληλα, η τρομακτική συνειδητοποίηση της απομάκρυνσης από τις αστικές συνήθειες συνθέτουν «μια πραγματική αλληγορία της πνευματικής περιπέτειας στην οποία αποδύεται ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος της εποχής μας».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

Λέσχη Ανάγνωσης Ιουνίου: 15 βιβλία για τον ήλιο, το καλοκαίρι και τη Μεσόγειο Facebook Twitter
Ο Paul Bowles στο Μαρόκο.


ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΤΟΜΑΖΙ ΝΤΙ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ - ΕΔΓΑΡ ΑΛΛΑΝ ΠΟΟΥ

ΛΙΓΕΙΑ

Μετάφραση: Νάσος Βαγενάς, Τζένη Μαστοράκη

Πρόλογος: Φραντς Κάφκα

Σελίδες: 120

Στιγμή

Ο Τομάζι ντι Λαμπεντούζα διηγείται τη θαμβωτική ιστορία ενός αυστηρού ελληνιστή καθηγητή, ο οποίος, απομονωμένος το καλοκαίρι της πρώτης του νεότητας σε ένα έρημο ακρογιάλι της Σικελίας, γνώρισε τον θεϊκό έρωτα της σειρήνας Λίγειας και την «κτηνώδη χαρά της ύπαρξης», σμίγοντας μαζί της μέσα στα νερά. Η «αιώνια Σικελία» και το φυσικό μεγαλείο της είναι το σκηνικό της αλλόκοσμης αυτής ερωτικής ιστορίας, όπου η μαγεία έχει κάτι χειροπιαστό και το αρχέγονο ζωώδες ένστικτο κυριαρχεί: κυριευμένος από πνευματική και σωματική ηδονή, ο καθηγητής Λα Τσιούρα παραδίνεται ολοκληρωτικά και για πάντα στο θείο πλάσμα – και ο Λαμπεντούζα ανακαλεί την ιδανική χώρα της αρχαίας ελληνικής παράδοσης.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

Λέσχη Ανάγνωσης Ιουνίου: 15 βιβλία για τον ήλιο, το καλοκαίρι και τη Μεσόγειο Facebook Twitter
Ο Ν. Χ. Γκίκας και ο Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Κέρκυρα μ’ ένα τραπέζι επιζωγραφισμένο από τον Πάτρικ, στο οποίο αναγράφονται ελληνικές και λατινικές ονομασίες των ανέμων. Από το αρχείο της Olivia Stewart

ΠΑΤΡIΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ

ΜΑΝΗ

Μετάφραση: Τζαννής Τζαννετάκης

Φωτογραφίες: Ιωάννα Λη Φέρμορ

Εικονογράφηση: Τζων Κράξτον

Κέδρος

Το βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα και φιλέλληνα και ενός «από τους σπουδαιότερους Βρετανούς περιηγητές», που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Καρδαμύλη, σε ένα από τα πιο ωραία σπίτια πλάι στη θάλασσα, είναι μια συναρπαστική αφήγηση της ιστορίας της Μάνης και της νότιας Πελοποννήσου, που μέχρι τότε ελάχιστοι ξένοι, αλλά και Έλληνες, είχαν επισκεφτεί. Μεταφρασμένο από τον προσωπικό του φίλο –και πρώην πρωθυπουργό– Τζαννή Τζαννετάκη, το βιβλίο του Φέρμορ ακολουθεί την ιστορική διαδρομή τόπου και ανθρώπων και βυθίζεται στη γοητεία των μύθων τους, καταγράφει έθιμα και περιπέτειες πειρατών, το κλάμα του Ορφέα για την Ευρυδίκη, ιστορίες που προκύπτουν από απομεινάρια αρχαίων ναών και ερειπωμένων κάστρων, τα ξωκλήσια, τα φτωχικά σπίτια των ντόπιων με την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο, τον Πάρη και την Ελένη, εκεί όπου «χιλιάδες χρόνια πριν, εκείνος ο σπουδαίος και εμπρηστικός μήνας του μέλιτος άρχισε ανάμεσα στους ψίθυρους και τα μάραθα».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

THOMAS MANN

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Μετάφραση: Βασίλης Τσαλής

Σελίδες: 128

Μεταίχμιο

Ο πενηντάχρονος Γκούσταφ Άσενμπαχ, επιτυχημένος συγγραφέας, ταξιδεύει στη Βενετία για παραθερισμό. Στη διάρκεια ενός γεύματος στο ξενοδοχείο την προσοχή του τραβάει ένα εξαιρετικά όμορφο αγόρι. Σύντομα οι μέρες του αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από το πότε θα το ξαναδεί και αγνοεί τις δυσοίωνες φήμες που κυκλοφορούν ότι ένας λοιμός εξαπλώνεται στην πόλη. Ο Θάνατος στη Βενετία είναι μια αριστουργηματική ιστορία του 1912 για την εμμονή, την αγωνία του δημιουργού και την άβυσσο του τέλους. Κυρίως, είναι ένα εκπληκτικής δεξιοτεχνίας χρονικό της παρακμής, κάθε είδους. Ο Τόμας Μαν αναλύει και καταγράφει με ακρίβεια τις τάσεις της εποχής του, τις αγωνίες της ωριμότητας, την άβυσσο του θανάτου, που περισσότερο από καθέναν βιώνει και αισθάνεται ο καλλιτέχνης, ο δημιουργός.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

JOHN FREELY

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Σελίδες: 440

Μεταίχμιο 

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Φρίλι συνδέει με απολαυστικό τρόπο το παρελθόν με το σήμερα, ξανακάνοντας το ομηρικό ταξίδι, που ξεκινάει από την Τροία, περνάει από τα Κύθηρα και την Κρήτη και φτάνει στη Λιβύη, στη Σικελία και στη Νάπολη, για να καταλήξει στη σημερινή Ιθάκη. Με άξονα το ίδιο το ομηρικό κείμενο και με πηγές από τον Θουκυδίδη, τον Ηρόδοτο, τον Παυσανία και τον Στράβωνα μέχρι τους σύγχρονους περιηγητές και τους μύθους, ο Φρίλι επιχειρεί να καταγράψει ποια ακριβώς ήταν τα μέρη απ' όπου πέρασε ο Οδυσσέας και από πού κατάγονταν οι υπόλοιποι ήρωες της Ιλιάδας. Ένα βιβλίο απίστευτα γοητευτικό.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ

ΜΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑ. ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ, ΕΝΑΣ ΓΙΟΣ, ΕΝΑ ΕΠΟΣ

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Σελίδες: 486 

Πατάκης 

Με αφορμή ένα σεμινάριο με θέμα την Οδύσσεια, ο Ντάνιελ Μέντελσον παρασύρει τον 81χρονο πατέρα του Τζέι σε μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, στα ίχνη των θρυλικών ταξιδιών του Οδυσσέα. Αποδεικνύεται μια περιπέτεια βαθιά συναισθηματική, όσο και πνευματική, που του δίνει την «τελευταία ευκαιρία» να γνωρίσει τη μεγάλη λογοτεχνία που παραμέλησε στα νιάτα του – αλλά, πάνω απ' όλα, να καταλάβει καλύτερα τον γιο του. Το διπλό αυτό ταξίδι επιτρέπει και στον Ντάνιελ να έρθει πιο κοντά στην αλήθεια του εαυτού του και να κατανοήσει, επιτέλους, τον τόσο δύσκολο πατέρα του. Καθώς ο Μέντελσον οδηγεί το χρονικό του προς τη σπαρακτική του κορύφωση, διαχρονικά θέματα, όπως η εξαπάτηση και η αναγνώριση, ο γάμος και τα παιδιά, οι χαρές του ταξιδιού και το νόημα της πατρίδας, μπλέκονται στην αφήγηση με τα γεγονότα και τις αξίες της ίδιας της Οδύσσειας.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ

ALEXANDRE DUMAS

Ο ΚΟΜΗΣ ΜΟΝΤΕΧΡΙΣΤΟΣ (2 ΤΟΜΟΙ)

Μετάφραση: Ωρίων Αρκομάνης

Σελίδες: 2.183 (2 τόμοι) 

Gutenberg 

Με σκηνικό το μεσογειακό τοπίο του νησιού Μοντεχρίστο στο τοσκανικό αρχιπέλαγος, δασωμένο, ηλιοφώτιστο, δροσερό, o διαχρονικά δημοφιλής Κόμης Μοντεχρίστος είναι ένας ήρωας με τα μυθικά χαρακτηριστικά του υπερανθρώπου. Φυλακισμένος άδικα από νεαρή ηλικία για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, μέσα από τη διαρκή πάλη του καλού και του κακού, την «κινηματογραφική» δράση και συγκινήσεις, δραπετεύει και βρίσκει τον θησαυρό που του αναφέρει ένας συγκρατούμενός του, παίρνοντας εκδίκηση απ' όσους τον αδίκησαν. Ο ανυπότακτος ήρωας του ακραιφνούς ρομαντισμού παλεύει μέχρις εσχάτων με τον πόνο και το σκοτάδι της βασανισμένης του ψυχής μέχρι να βρει την ποθούμενη λύτρωση και δικαίωση, όπως την εννοεί ο ίδιος. Αποδεσμευμένος από κανόνες και περιορισμούς, απολαμβάνοντας την πλήρη ελευθερία κινήσεων που του παρέχει το χρήμα μαζί με τη γνώση, φτάνει μέχρι το τέλος, αλλά, στο μεταξύ, έχει επιτρέψει στον εαυτό του να δείξει έλεος, όταν οι περιστάσεις εμπλέκουν και τα αθώα τέκνα των τιμωρουμένων. Η πλήρης εκδοχή του μυθιστορήματος σε δύο τόμους, 1.000 σελίδων έκαστος, χωρίς καμία συντόμευση, περικοπή ή λογοκρισία.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΔΩ (Α' ΤΟΜΟΣ) ΚΑΙ ΕΔΩ (Β' ΤΟΜΟΣ)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΙΤΗ 06/12-Οι ξένοι που ανακάλυψαν το δημοτικό τραγούδι

Βιβλία και Συγγραφείς / Οι ξένοι που ανακάλυψαν το δημοτικό τραγούδι

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Πάνο Βλαγκόπουλο, καθηγητή της Ιστορίας της Μουσικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για τους δυτικοευρωπαίους που έφτιαξαν τις πρώτες συλλογές δημοτικών τραγουδιών.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Δημήτρης Μανιάτης: «Η μανία της άποψης είναι άκρως ενοχλητική»

Βιβλίο / Δημήτρης Μανιάτης: «Η μανία της άποψης είναι άκρως ενοχλητική»

Mε αφορμή τη νέα συλλογή διηγημάτων του, o δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά στη LiFO για την εποχή μας, τη δημοσιογραφία, την πολιτική, τον πολιτισμό, τους μικρούς εμφυλίους στα social media και εξηγεί γιατί οι Αθηναίοι μισούν την πόλη τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ντόρις Λέσινγκ «Άλφρεντ και Έμιλι»

To πίσω ράφι / «Άλφρεντ και Έμιλι»: Το κύκνειο άσμα της Ντόρις Λέσινγκ

Η τελευταία απόπειρα της διάσημης συγγραφέως να ξεφύγει από τη σκιά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε ρημάξει τη ζωή των γονιών της, τυλίγοντας και την ίδια από την ημέρα που γεννήθηκε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας»

Βιβλίο / Σωτήρης Ριζάς: «Η απόβασή μας στη Σμύρνη ήταν μια ατυχής επιλογή»

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών εξηγεί πώς φτάσαμε από τον θρίαμβο στην εθνική τραγωδία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ 22/11-Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Πάνο Καρνέζη για το μυθιστόρημά του «Ο λαβύρινθος» με θέμα την περιπλάνηση μιας αποδεκατισμένης ελληνικής μεραρχίας στα βάθη της Ανατολίας τον Σεπτέμβριο του 2022.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ