Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Ο Θάνος Βερέμης αναλύει (αλύπητα) το φαινόμενο Ανδρέα Παπανδρέου σε μια συναρπαστική συνομιλία

Ένας διάλογος με τον γνωστό πανεπιστημιακό και συγγραφέα για το φαινόμενο Ανδρέας Παπανδρέου με αφορμή την έκδοση δύο εύληπτων βιβλίων για τον αμφιλεγόμενο και χαρισματικό πολιτικό που διαμόρφωσε τη νεότερη Ελλάδα
Ήταν άνθρωπος εντυπωσιακός, επιβλητικός αλλά ταυτόχρονα προσιτός.

 

Τόσο όσοι ζήσαμε τη δεκαετία του '80 στα καλύτερα και στα χειρότερά της όσο και όσοι είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε γι' αυτή χάρη στο πρόσφατο "revival" που τόσες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις πυροδότησε, συμφωνούμε νομίζω απολύτως στο εξής: Είναι αδιανόητο να αναφερθείς στην εποχή αυτή δίχως να μνημονεύσεις τον πολιτικό ηγέτη που κυριάρχησε τότε και που λατρεύτηκε όσο λίγοι. Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς γι΄αυτόν, ο Ανδρέας Παπανδρέου σημάδεψε ανεξίτηλα τα χρόνια εκείνα με τον λόγο, τα έργα και τις πράξεις του. Με τον χαρακτήρα, τα βιώματα, τις ιδέες, τη δράση, την προσφορά, τις αντινομίες και το συνολικότερο «ψυχογράφημα» του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού της χώρας επί 11 συνολικά έτη καταπιάνεται στα δύο βιβλία που μόλις εξέδωσε ο πανεπιστημιακός Θάνος Βερέμης, αφιερώνοντας το πρώτο αποκλειστικά σε εκείνον και συμπεριλαμβάνοντάς τον στους έξι επιδραστικότερους ηγέτες της νεοελληνικής ιστορίας στο δεύτερο. Έχοντας γνωρίσει προσωπικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, παρακολουθήσει από κοντά την πορεία του και ανατρέξει, παράλληλα, στις ουκ ολίγες αναφορικά με το πρόσωπό του εκδόσεις που έγιναν ως τώρα, καταφέρνει να σκιαγραφήσει με αρκετά ικανοποιητική απλότητα, πιστότητα και αντικειμενικότητα το πορτρέτο του «ήρωά» του αλλά και των ιστορικών περιόδων στις οποίες πρωταγωνίστησε – περίοδοι που δίχως τη γνώση τους θα δυσκολευόμασταν πολύ να κατανοήσουμε το τι, το πώς και το γιατί της σημερινής, πολύ λιγότερο αισιόδοξης αλλά σίγουρα ρεαλιστικότερης «κατάστασης πραγμάτων». Ιδού το «απόσταγμα» της ενδιαφέρουσας περί Ανδρέα κουβέντας με τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτή του ΕΛΙΑΜΕΠ ένα ηλιόλουστο, ανοιξιάτικο, καταπράσινο σαν μακέτα παλιάς αφίσας του ΠΑΣΟΚ πρωί στα γραφεία του Ιδρύματος στη Βασιλίσσης Σοφίας. Μιας λεωφόρου που στα χρόνια της παντοδυναμίας του Ανδρέα πλημμύριζαν, θυμάμαι, σε κάθε προεκλογική περίοδο αλλά και στην καθιερωμένη πορεία για το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία μυριάδες κόσμου, αποθεώνοντας τον διάπυρο κήρυκα της «Αλλαγής» - μιας «Αλλαγής» που, τρεις δεκαετίες μετά, εξακολουθεί να παραμένει ως προς την κυριολεξία της έννοιας το μεγάλο, χιμαιρικό σχεδόν ζητούμενο σε τούτο τον τόπο.

 

 

 

Η «αγάπη του λαού» ήταν ο δικός του πλούτος και πράγματι οι ψηφοφόροι του, ο απλός κόσμος τον αγάπησε όσο κανέναν πολιτικό. Ακόμα και σήμερα συναντάς φανατικούς του λάτρεις – προχθές έξω από τον Ευαγγελισμό διασταυρώθηκα με έναν ηλικιωμένο που αναγνωρίζοντάς με κι έχοντας προφανώς υπόψη το βιβλίο μου άρχισε να μου φωνάζει «τι είναι αυτά που γράφεις, δεν ντρέπεσαι, ποιος είσαι εσύ που θα μιλήσεις για τον Ανδρέα!..».

 

— Πώς προέκυψε να «εκδώσετε» τον Ανδρέα Παπανδρέου σε δύο, ουσιαστικά, βιβλία;

Είχα κατά νου να γράψω για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ καιρό τώρα και όταν μου το ζήτησαν, ανταποκρίθηκα αμέσως. Πρόκειται άλλωστε για έναν χαρισματικό πολιτικό που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, μια προσωπικότητα ιδιαίτερη την οποίο παρακολούθησα, διάβασα, άκουσα αλλά και γνώρισα από κοντά. Στο «Δόξα & Αδιέξοδα» (εκδ. Μεταίχμιο) τον αντιμετωπίζω κυρίως θεσμικά, στο «Ανδρέας Παπανδρέου-μεγάλες προσδοκίες» (εκδ. Πατάκης) επιχειρώ ένα πιο «εκ βαθέων» ψυχογράφημα του ανδρός σύμφωνα και με τις μαρτυρίες ανθρώπων που τον έζησαν.— Ήταν γράφετε από μικρός ένα «ευαίσθητο παιδί»...

Αναμφίβολα, η σχέση άλλωστε με τον πατέρα του ήταν προβληματική και ο ίδιος ο «γέρος» μάλλον επιπόλαιος στη συμπεριφορά του απέναντί του. Όταν π.χ. ο νεαρός Ανδρέας είχε κάνει την «αποκοτιά» να κυκλοφορήσει ένα σοσιαλιστικό περιοδικό στο Κολέγιο Αθηνών επί Μεταξά και ο διευθυντής του Κολεγίου Όμηρος Ντέιβις, ένας μάλλον φιλελεύθερος άνθρωπος χωρίς «μικρόβιο» αντικομμουνιστικό είχε καλέσει τον πατέρα του με σκοπό να «κουκουλώσουν» το θέμα, ο Γεώργιος δεν συναίνεσε, αντίθετα το εξέλαβε ως επίθεση εναντίον του ιδίου εξαιτίας της πολιτικής του δράσης. Ο νεαρός Ανδρέας είχε επίσης βιώσει εγκατάλειψη και γι΄αυτό «εκδικήθηκε» αργότερα τον πατέρα του εμπλεκόμενος στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ (Μάιος ΄65) που συνέβαλε στην εκδήλωση της «αποστασίας» και τελικά στην παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Αλλά και νωρίτερα, όταν έμαθε ότι ο Γεώργιος είχε καταφέρει έλθει σε κάποιο συμβιβασμό με τον βασιλιά και τον Κανελλόπουλο της ΕΡΕ, ο Ανδρέας έσπευσε να το καταγγείλει δημόσια απαξιώνοντας τις «μυστικές συναντήσεις» και προτείνοντας «κυβέρνηση πεζοδρομίου»! «Μα τι κάνεις, θα μας καταστρέψεις!», τον είχε «μαλώσει» τότε ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και τότε μόνο ο Ανδρέας «μαζεύτηκε», δίχως όμως και να μεταβάλλει τις απόψεις του.


— Φταίει σαν να λέμε εκείνος για την αποστασία και τη χούντα που ακολούθησε;

Δεν είπα αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει σαφώς το παλάτι που επέδειξε αυταρχισμό, ανωριμότητα και επιπολαιότητα, ωστόσο στην εξέλιξη αυτή είχε συμβάλει και ο Ανδρέας με τους τυχοδιωκτισμούς του – άθελά του, βεβαίως.

 

 Ήταν εύστροφος, ευφυέστατος, μεγάλος οραματιστής αλλά παράλληλα ασταθής κι απρόβλεπτος, κάτι που οφειλόταν στις καταθλιπτικές του τάσεις και τον διπολισμό του
Ήταν εύστροφος, ευφυέστατος, μεγάλος οραματιστής αλλά παράλληλα ασταθής κι απρόβλεπτος, κάτι που οφειλόταν στις καταθλιπτικές του τάσεις και τον διπολισμό του


— Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι τα είκοσι χρόνια που έζησε στην Αμερική, ελάχιστο ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει για την πολιτική.

Πράγματι. Ουσιαστικά στην πολιτική αρένα τον «έσπρωξαν» να βγει επιστρέφοντας στην Ελλάδα τόσο η επιθυμία του να τη «βγει» στον πατέρα του όσο και οι προτροπές του Πάνου Κόκκα, εκδότη της εφημερίδας Ελευθερία με τον οποίο αργότερα βρέθηκαν απέναντι εφόσον ο Κόκκας από ένθερμος υποστηρικτής του Γεώργιου Παπανδρέου έγινε «μητσοτακικός» μετά την αποστασία.


— Η δική σας γνωριμία μαζί του;

Τον πρωτοσυνάντησα τέλη δεκαετίας του '70, όταν ακόμα ήταν στην αντιπολίτευση. Ήταν άνθρωπος εντυπωσιακός, επιβλητικός αλλά ταυτόχρονα προσιτός. Ήξερε καταρχήν να ακούει τον συνομιλητή του, αρετή σπάνια για πολιτικό. Σε πρόσεχε, έδινε βάρος σε ό,τι του έλεγες, σε προκαλούσε κιόλας να εκφράσεις την άποψή σου. Ταυτόχρονα σε ψυχολογούσε – ήταν εξίσου καλός σε αυτό - και σου αποκρινόταν αυτό ακριβώς που ήθελες να ακούσεις! Πράγμα βέβαια που τον έκανε άριστο δημεγέρτη. Ήταν επίσης εύστροφος, ευφυέστατος, μεγάλος οραματιστής αλλά παράλληλα ασταθής κι απρόβλεπτος, κάτι που οφειλόταν στις καταθλιπτικές του τάσεις και τον διπολισμό του τον οποίο γνώριζαν τόσο η πρώτη του σύζυγος, η ψυχολόγος Χριστίνα Ρασσιά που το '92 εξέδωσε κι ένα βιβλίο γι΄αυτόν όσο και οι προσωπικοί του γιατροί, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Στεφανής. Σύμφωνα π.χ. με τον Αυγερινό, λίγο πριν τον θρίαμβο του '81 ο Ανδρέας βρισκόταν σε άθλια κατάσταση επειδή είχε «υποχρεωθεί» - ύστερα από «ορμήνεια» του Μένιου Κουτσόγιωργα - να χωρίσει με τη Βάσω Παπανδρέου (με την οποία διατηρούσε παράλληλη σχέση) προκειμένου να μην «αμαυρωθεί» η πολιτική του καριέρα.

 

— Κάτι που δεν συνέβη χρόνια αργότερα με τη Δήμητρα Λιάνη...

 

Όχι γιατί τη δεκαετία του '90 είχαν αλλάξει πια αρκετά τα ήθη ενώ ο ίδιος ήταν πια ένας καταξιωμένος, λαοπρόβλητος ηγέτης που «μιλούσε» στο θυμικό πολλών έχοντας δίπλα του μια όμορφη και πολύ νεότερή του γυναίκα.


— Ήταν όντως τόσο «γυναικάς» όσο φημολογούνταν;

Αυτό ίσχυε σίγουρα για τον πατέρα του που υπήρξε μεγάλος «μουρντάρης», όμως η περίπτωση του Ανδρέα ήταν διαφορετική: όντας βαθιά συναισθηματικός, ερωτευόταν πραγματικά τις γυναίκες με τις οποίες «έμπλεκε», δεν είχε δηλαδή καθόλου συμπεριφορά «Καζανόβα»! Αυτό άλλωστε που αναζητούσε δεν ήταν τόσο το πάθος όσο η αγάπη, είτε επρόκειτο για την αγάπη των γυναικών είτε των κομματικών του στελεχών είτε των ψηφοφόρων του. Μια διαπίστωση που απλώς συμπληρώνει την εικόνα ενός ευπαθούς οργανισμού που προσπαθούσε να ρυθμίσει τη ζωή του με το να είναι διαρκώς αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας.


— Για ποια πράγματα θα άξιζε να τον μνημονεύουμε με πρόσημο θετικό;

Άλλοτε με ορθούς, άλλοτε με λάθος τρόπους, είναι γεγονός ότι προσέδωσε σημασία, αυτοπεποίθηση και περηφάνια στον «μικρό» άνθρωπο, τον μεροκαματιάρη, τον μη προνομιούχο. Πυροδότησε άλλωστε με τις πολιτικές του τη μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα και αναδιανομή εισοδήματος που συνέβη μεταπολεμικά, κάτι που βέβαια στηρίχθηκε στις ανεξέλεγκτες παροχές και τον διαρκή δανεισμό. Αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση, καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο και προώθησε σημαντικά την ισότητα των γυναικών, μολονότι σε ελάχιστες εμπιστεύθηκε κυβερνητικές θέσεις. Επί των ημερών του κατοχυρώθηκαν επίσης σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, ταυτόχρονα όμως έγινε καθεστώς ο κρατικοδίαιτος κομματικός συνδικαλισμός.

 

Στη Βουλή με το περίφημο ζιβάγκο
Στη Βουλή με το περίφημο ζιβάγκο

 

Η Οικονομική του πολιτική ήταν ακριβώς ο τομέας όπου απέτυχε περισσότερο, μεταθέτοντας μάλιστα τις ευθύνες του στους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών – δεν είναι τυχαίο που άλλαξε τόσους! Επένδυσε στον αφειδή δανεισμό και την παροχολογία αντί για τη δημιουργήσει αναπτυξιακές υποδομές, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να μειώσει τις υπέρογκες κρατικές δαπάνες, φοβούμενος το πολιτικό κόστος.


— Η σχέση του με την ΕΟΚ-ΕΕ; Υποστηρίζεται σήμερα ότι η κριτική που της ασκούσε τότε αποδείχθηκε εν μέρει, τουλάχιστον, σωστή.

Στις αναλύσεις και τις διαπιστώσεις πάντα διακρινόταν o Ανδρέας, όχι όμως και στις ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Εχθρικός στην αρχή - «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», τις «απειλές» για δημοψήφισμα και έξοδο -, μεταστράφηκε σαν διαπίστωσε ότι ΕΟΚ σήμαινε επίσης εύκολο χρήμα (ΜΟΠ κ.λπ.) το οποίο όχι απλώς δεν αρνούνταν αλλά το απαιτούσε κιόλας. Ήταν δυστυχώς ο «εισηγητής» της τέχνης της διεκδικητικής επαιτείας. Μιλούσε απαξιωτικά για τις «κοινοτικές ντιρεκτίβες» αλλά καλοδεχόταν τα κοινοτικά κεφάλαια, τα οποία κιόλας στο μεγαλύτερο μέρος τους κατασπαταλήθηκαν από επιτήδειους και ημέτερους αντί να διοχετευθούν στη δημιουργία υποδομών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

 

Με τον Γιασέρ Αραφάτ.
Με τον Γιασέρ Αραφάτ.
Υπουργικό συμβούλιο. Εξ ευωνύμων ο Τσοχατζόπουλος και η Βάσω Παπανδρέου. Εκ δεξιών ο Χαραλαμπόπουλος και ο Γεννηματάς, απέναντι ο Λαλιώτης και ο Σημίτης
Υπουργικό συμβούλιο. Εξ ευωνύμων ο Τσοχατζόπουλος και η Βάσω Παπανδρέου. Εκ δεξιών ο Χαραλαμπόπουλος και ο Γεννηματάς, απέναντι ο Λαλιώτης και ο Σημίτης


— Δεν υπάρχουν ωστόσο στοιχεία ότι ο ίδιος ο Ανδρέας καταχράστηκε χρήματα, παρότι βρέθηκε μπλεγμένος στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

Σίγουρα όχι, δεν είχε άλλωστε ανάγκη για κάτι τέτοιο. Δεν ήταν καν ο άνθρωπος που «θα τα τσέπωνε», που λέμε. Και όποτε βρέθηκε σε χρεία, όπως στην επέμβαση καρδιάς στο Χέρφιλντ το '88 ή κατά την αγορά της περίφημης βίλας στην Εκάλη, έσπευσαν αμέσως ιδιώτες φίλοι του που στην πρώτη περίπτωση κάλυψαν πρόθυμα όλα τα έξοδα, στη δεύτερη τον δάνεισαν αφειδώς και άτοκα. Η «αγάπη του λαού» ήταν ο δικός του πλούτος και πράγματι οι ψηφοφόροι του, ο απλός κόσμος τον αγάπησε όσο κανέναν πολιτικό. Ακόμα και σήμερα συναντάς φανατικούς του λάτρεις – προχθές έξω από τον Ευαγγελισμό διασταυρώθηκα με έναν ηλικιωμένο που αναγνωρίζοντάς με κι έχοντας προφανώς υπόψη το βιβλίο μου άρχισε να μου φωνάζει «τι είναι αυτά που γράφεις, δεν ντρέπεσαι, ποιος είσαι εσύ που θα μιλήσεις για τον Ανδρέα!..». Ανέχθηκε, ωστόσο, την «κουτάλα» υψηλόβαθμων στελεχών του όπως ο Νο2 του ΠΑΣΟΚ, ο Άκης Τσοχατζόπουλος – όχι μόνο δεν τα έλεγχε αλλά ανεχόταν κιόλας σιωπηλά το να παρακρατούν για εαυτούς κομμάτι από την «πίτα»!


— Μεγαλύτερό του σφάλμα ποιο θεωρείτε;

Την οικονομική του πολιτική. Παρότι διαπρεπής οικονομολόγος, ήταν ακριβώς ο τομέας όπου απέτυχε περισσότερο, μεταθέτοντας μάλιστα τις ευθύνες του στους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών – δεν είναι τυχαίο που άλλαξε τόσους! Επένδυσε στον αφειδή δανεισμό και την παροχολογία αντί για τη δημιουργήσει αναπτυξιακές υποδομές, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να μειώσει τις υπέρογκες κρατικές δαπάνες, φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Αλλά πώς να πορευτείς σωστά όταν έχεις μεν αύξηση 3-4% στις εξαγωγές αλλά πάνω από 20% στις εισαγωγές; Μετέθετε οπότε διαρκώς το πρόβλημα ώσπου γιγαντώθηκε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε αναπόφευκτα στη σημερινή κατάσταση. Όχι βέβαια πως ήταν αποκλειστική του ευθύνη, όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις «βάλανε το χεράκι τους» για να φτάσουμε ως εδώ... Ευνόησε έτσι, επίσης, τη διόγκωση του λεγόμενου πελατειακού κράτους. Άλλο του «ελάττωμα» ήταν η ροπή στον λαϊκισμό, έναν αμερικανικού τύπου λαϊκισμό που εξυμνεί το μεγαλείο του «απλού ανθρώπου» (ό,τι δηλαδή ακριβώς κάνει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ!) και που εξέθρεψε, επιπλέον, ιδιαίτερα απεχθή φαινόμενα όπως η εφημερίδα Αυριανή. Ήταν επίσης ισχυρογνώμων και απρόβλεπτα διπρόσωπος – μπορούσε να σε διαβεβαιώσει για κάτι πράττοντας την επομένη το ακριβώς αντίθετο. Επεδίωκε βεβαίως να περιστοιχίζεται από απολύτως έμπιστα άτομα που δεν επρόκειτο ποτέ να τον αμφισβητήσουν (Μένιος, Άκης, Λαλιώτης, Κατσιφάρας, Λιβάνης...) και δεν ανεχόταν «μύγα» στο σπαθί του. «Μυστήρια» παραμένει εντούτοις η σχέση του με τον Κώστα Σημίτη με τον οποίο είχαν διαφωνήσει επανειλημμένα, τον είχε πάψει κι από υπουργό, όμως ποτέ δεν τον απομάκρυνε από το κόμμα όπως συνέβη με άλλους διαφωνούντες. Μάλιστα τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου ο νεότερος όσο κι ο Νίκος, ο μικρότερος γιος του Ανδρέα στήριξαν τον Σημίτη όταν διεκδίκησε και κέρδισε από τον «εκλεκτό» του πατέρα τους Άκη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (1996), μια είδηση που ο Ανδρέας υποδέχθηκε με τη φράση «α μάλιστα, αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον!».

 

Tα χρόνια της παρακμής... Με τον Κώστα Λαλιώτη και την Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου
Tα χρόνια της παρακμής... Με τον Κώστα Λαλιώτη και την Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου


— Αλλά η δεύτερη περίοδος του Ανδρέα στην εξουσία (1993-96) ανέδιδε γενικότερα μια εικόνα παρακμής...

Πράγματι, άλλωστε τα χρόνια εκείνα ήταν ήδη «σκιά» του παλιού του εαυτού. Είχε μεν «ωριμάσει» περισσότερο πολιτικά, ήταν όμως πια αρκετά άρρωστος. Εργαζόταν πλέον ελάχιστα και δεν έλεγχε την κατάσταση, έχοντας ουσιαστικά αφεθεί στο νέο του «περιβάλλον» που αποτελούσαν αστρολόγοι και χαρτορίχτρες! Είχε μάλιστα καταφύγει σε μια διάσημη σε αυτούς τους κύκλους «ξεματιάστρα» αρμένικης καταγωγής που τύχαινε να γνωρίζω, όντας θεία του κουμπάρου μου και η οποία είχε αναλάβει μετά την πρώτη τους συνάντηση να τον ξεματιάζει εξ αποστάσεως όποτε εμφανιζόταν στην τηλεόραση. Όχι, δεν είχε «ξεμωραθεί», ούτε ήταν κάτι που «επέβαλε» η Δήμητρα – σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Πεπελάση, που τον γνώριζε καλά από παλιά, ο Ανδρέας είχε ανέκαθεν μια ροπή προς τη μεταφυσική, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό στους μη γνώστες. Φαίνεται δε ότι τα «ξόρκια» της κυρίας Σοφίας, όπως την αναφέρω στο βιβλίο, είχαν αποτέλεσμα γιατί της έστειλε δώρο ένα μεγάλης αξίας σερβίτσιο ενώ «τακτοποίησε» και την παντρεμένη με Ιταλό ανιψιά της στο ελληνικό προξενείο της Νάπολης! 

 

— Δεν ήταν πάντως και πολύ φίλος της λεγόμενης υψηλής κουλτούρας.

 

Αυτό αληθεύει. Δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τις τέχνες, ούτε διάβαζε πέρα από οικονομικά ή πολιτικά βιβλία. Δεν σύχναζε στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις γενικότερα, προτιμούσε πιο λαϊκά «δρώμενα». Του άρεσαν πολύ οι καουμπόικες ταινίες, τα γουέστερν κι όσο για τις μουσικές του προτιμήσεις, κινούνταν από τα αρχοντορεμπέτικα μέχρι τα βαριά λαϊκά, Ρίτα Σακελλαρίου, Μητροπάνο, Τόλη Βοσκόπουλο (του οποίου μάλιστα έγινε κουμπάρος), τέτοια. Είχε δε μάθει να χορεύει καλό ζεϊμπέκικο - πέρα από τα γούστα του, ήθελε να δείχνει ότι διέθετε κι αυτός αυθεντική λαϊκή κουλτούρα, παρότι βέβαια η ανατροφή του ήταν ενός καθώς πρέπει κολεγιόπαιδου και η μητέρα του, κοντά στην οποία μεγάλωσε, υπόδειγμα κυρίας της καλής κοινωνίας – σε αυτή μάλιστα οφείλονται οι καλοί τρόποι που τον διέκριναν, σε αντίθεση π.χ. με τον πιο «αγροίκο» Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 

Είχε καταφύγει σε μια διάσημη σε αυτούς τους κύκλους «ξεματιάστρα» αρμένικης καταγωγής, η οποία είχε αναλάβει μετά την πρώτη τους συνάντηση να τον ξεματιάζει εξ αποστάσεως όποτε εμφανιζόταν στην τηλεόραση. Όχι, δεν είχε «ξεμωραθεί»-  ο Ανδρέας είχε ανέκαθεν μια ροπή προς τη μεταφυσική, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό στους μη γνώστες.

 

— Τι γνώμη είχε άραγε για τους δύο κύριους πολιτικούς του αντιπάλους, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κώστα Μητσοτάκη;

Τον δεύτερο τον μισούσε, δεν του είχε ποτέ συγχωρήσει την αποστασία του '65 και το εξέφραζε αυτό σε κάθε ευκαιρία. Τον πρώτο ωστόσο τον εκτιμούσε και τον σεβόταν, παρά τις συχνές «κόντρες» τους. «Ο Καραμανλής, αυτός ναι, μπορεί να είναι δεξιός αλλά είναι σπουδαίος πολιτικός, ξεχωρίζει», μου είχε πει κάποτε. Εκείνος άλλωστε ήταν που, σε μια προσπάθειά του να προσεγγίσει το Κέντρο είχε προτείνει το '61 στον Γεώργιο Παπανδρέου να καλέσει τον Ανδρέα να επιστρέψει στην Ελλάδα ως επικεφαλής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), όπως κι έγινε.

 

— Και είδαμε τα χρόνια της κρίσης το κραταιό, κάποτε, κόμμα που είχε δημιουργήσει ευαγγελιζόμενος την «Αλλαγή», που έφτασε να το ψηφίζει η μισή Ελλάδα και που κυβέρνησε έντεκα ολόκληρα χρόνια να κατρακυλάει σε μονοψήφια ποσοστά.

Ναι, το ΠΑΣΟΚ «τιμωρήθηκε» σκληρότερα από κάθε άλλο κόμμα, ίσως επειδή ήταν εκείνο που είχε δώσει τις περισσότερες υποσχέσεις. Δεν είχε όμως επίσης ανθρώπους, δεν είχε δηλαδή – πλην εξαιρέσεων όπως οι Πεπονής, Αυγερινός, Αρσένης, Σημίτης και μερικοί άλλοι – τίποτα σοβαρά στελέχη ούτε διέθετε ουσιαστικά στηρίγματα στην κοινωνία. Είχε βασικά πιστούς και «παρατρεχάμενους». Ο δε Γιώργος Παπανδρέου που διαδέχτηκε τον Σημίτη, ήταν μεν συμπαθής και ανοικτών οριζόντων άνθρωπος αλλά εντελώς ακατάλληλος γι΄αυτή τη θέση, είναι λίγο αυτό που λέμε «στον κόσμο του». Δεν ξέρω τι πολιτικό μέλλον μπορεί να έχει πια το ΠΑΣΟΚ, όμως και η τωρινή του πρόεδρος δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο και πιθανότατα δεν θα βρισκόταν καν τη θέση αυτή αν δεν ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιστορικού στελέχους του κόμματος.— Πόσο λέτε στέκει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ο νέος Ανδρέας» και ο Σύριζα «το νέο ΠΑΣΟΚ», όπως συχνά ακούμε;

Α, αυτά είναι αστειότητες. ΠΑΣΟΚ και Σύριζα είναι δημιουργήματα διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών, παρότι βέβαια θα συναντήσεις στις τάξεις του δεύτερου στελέχη και ψηφοφόρους του πρώτου. Ο Τσίπρας, τώρα, έχει πράγματι «αντιγράψει» κάποια πράγματα από τον Ανδρέα όπως τη διχαστική συνθηματολογία, τον «τσαμπουκά», την απεύθυνση στο θυμικό του ακροατή, τον θυμίζει συχνά και στον τόνο της φωνής, πρόκειται όμως για πολύ διακριτές περιπτώσεις και μεγέθη. Εκτός αυτών, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έχει εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να επαναλάβει ένα «Τσοβόλα, δώσ΄τα όλα!» και να επενδύσει πολιτικά πάνω σε αυτό.


— Επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα που θέτετε στο τελείωμα του βιβλίου Δόξα και Αδιέξοδα, γιατί ο αναμφίβολα χαρισματικός και λαοφιλής Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε να μείνει στην ιστορία σαν ριζοσπάστης και όχι σαν αναμορφωτής;

Το εν λόγω ερώτημα ήταν βέβαια ρητορικό! Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των υστέρων. Σίγουρα πάντως επέλεξε εκείνον το ρόλο που ανταποκρινόταν καλύτερα στον χαρακτήρα και τον ψυχισμό του. Αντί οπότε να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο "mainstream" ηγέτη, προτίμησε συνειδητά να υποδυθεί τον επαναστάτη χωρίς αιτία.


— Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη δεκαετία του '80, εποχή της ανάδειξης, της πολιτικής κυριαρχίας αλλά και της πρώτης «πτώσης» του Ανδρέα, εποχή επίσης την οποία σημάδεψε ανεξίτηλα η παρουσία του. Ήταν όντως πιστεύετε τόσο σημαντική;

Οπωσδήποτε ναι. Τότε ουσιαστικά ζήσαμε τη «μεταχούντα», τότε εκτονώθηκε όλη εκείνη η «έξαρση οργής» που είχε συσσωρευθεί την επταετία, τότε φάνηκαν κι έγιναν πράγματα που στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης συνέβαιναν ήδη όσο εδώ ήμασταν «στον γύψο». Ακόμα και σε ψυχολογικό καθαρά επίπεδο, το γεγονός ότι κυβερνούσε για πρώτη φορά μεταπολεμικά η Αριστερά – διότι το 1981 είχαμε στην πραγματικότητα την πρώτη αριστερή κυβέρνηση, όχι το 2015 – είχε έναν αντίκτυπο πολύ θετικό. Ναι, ισχύει ότι τα 80's ήταν, τρόπον τινά, τα ελληνικά 60's. Υπό την έννοια αυτή, οπότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ο «Τζέιμς Ντιν» τους!

 

Mε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή...« Ήταν ισχυρογνώμων και απρόβλεπτα διπρόσωπος – μπορούσε να σε διαβεβαιώσει για κάτι πράττοντας την επομένη το ακριβώς αντίθετο. Επεδίωκε βεβαίως να περιστοιχίζεται από απολύτως έμπιστα άτομα που δεν επρόκειτο ποτέ να τον αμφισβητήσουν (Μένιος, Άκης, Λαλιώτης, Κατσιφάρας, Λιβάνης...) και δεν ανεχόταν «μύγα» στο σπαθί του.»
Mε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή...« Ήταν ισχυρογνώμων και απρόβλεπτα διπρόσωπος – μπορούσε να σε διαβεβαιώσει για κάτι πράττοντας την επομένη το ακριβώς αντίθετο. Επεδίωκε βεβαίως να περιστοιχίζεται από απολύτως έμπιστα άτομα που δεν επρόκειτο ποτέ να τον αμφισβητήσουν (Μένιος, Άκης, Λαλιώτης, Κατσιφάρας, Λιβάνης...) και δεν ανεχόταν «μύγα» στο σπαθί του.»
 

.....................................................................................................................................................

Info:

Τα βιβλία του Θάνου Βερέμη "Ανδρέας Παπανδρέου - μεγάλες προσδοκίες" και "Δόξα & Αδιέξοδα - ηγέτες της νεοελληνικής ιστορίας" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και Μεταίχμιο αντίστοιχα.

 

 

 

 

 

Μαθήτευσε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και το αθηναϊκό underground press. Ανήκει στην συντακτική ομάδα της Lifo. Έχει επίσης ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι σπάνιες, αλλά και οι πιο γνωστές φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου
Σαν σήμερα το 1996 φεύγει από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ
Μύθοι και αλήθειες της Επανάστασης του 1821*
Βρισκόταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στα Καλάβρυτα; Από που ξεκίνησε, τελικά, η Επανάσταση; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» ή έτσι βολεύει την εθνική μας συνείδηση; Μερικές απαντήσεις από τον καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Βερέμη
Γιώργος Μαυρογορδάτος: «Πάσχουμε από εθνικό αυτισμό και μας κατατρέχουν διαχρονικά οι μύθοι»
Ο Iστορικός, τέως καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας του ευπώλητου «Ο Εθνικός Διχασμός» αυτοβιογραφείται στη LIFO.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χαμηλόφωνο κύρος των εκδόσεων «Στιγμή»
Ο δημιουργός του σοβαρού και καλαίσθητου οίκου της Αθήνας, Αιμίλιος Καλιακάτσος, αφηγείται τη ζωή του που είναι αλληλένδετη με την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας.
Ξαναδιαβάζοντας τη «Μυστική ιστορία» της Ντόνα Ταρτ
Συνδυάζοντας τη φρεσκάδα με την ωριμότητα, η Ντόνα Ταρτ, με το παρθενικό της μυθιστόρημα, μίλησε για τη χαμένη αθωότητα της γενιάς της, την αμφιλεγόμενη ηθική της, τον εγωισμό της, τη δίψα της για το απόλυτο.
Χένρυ Μίλερ + Σεφέρης = Bromance
Η ορμητική και καταλυτική συνάντηση του Σεφέρη με τον τολμηρό αμερικανό συγγραφέα του «Τροπικού του Καρκίνου», η βαθιά τους αλληλοεκτίμηση και η παντοτινή τους φιλία. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο.
Πέτρος Μάρκαρης: «Όταν τελειώσει η πανδημία, οι νέοι θα συγκροτήσουν ένα σύγχρονο προλεταριάτο»
Ο διακεκριμένος συγγραφέας μιλά για το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ο φόνος είναι χρήμα», διακρίνοντας πως η τηλεργασία θα γίνει η αιτία για μια τομή στην Ιστορία.
«Ο Εθελοντής»: Η ιστορία του ανθρώπου που κατάφερε να διεισδύσει στην κόλαση του Άουσβιτς
Το βιβλίο του Jack Fairweather (εκδ. Gutenberg) περιγράφει την υπόθεση του Βίτολντ Πιλέτσκι, μέλους της Πολωνικής Αντίστασης, που ενημέρωσε από πολύ νωρίς στους Βρετανούς για τα όσα συνέβαιναν στο Άουσβιτς.
9 βιβλία που ξεχάσαμε
Ο Νίκος Μπακουνάκης παρουσιάζει 9 τίτλους για τους οποίους δεν μιλήσαμε όσο τους άξιζε.
«Η λεοπάρδαλη του χιονιού»: Μια μαγική σκιά στο Θιβέτ
Στα υψίπεδα του Θιβέτ εκτυλίσσεται το βιβλίο του Sylvain Tesson, που κατατάσσεται στο νέο είδος λογοτεχνίας nature writing.
«Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» του Β. Γκρόσσμαν: Η πρώτη μαρτυρία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Το συγκλονιστικό κείμενο του κορυφαίου Ρώσου πολεμικού ανταποκριτή και συγγραφέα κυκλοφορεί στα ελληνικά από την Άγρα.
Η Μαρία Λαϊνά διαβάζει ποιήματά της
Η σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια διαβάζει ποιήματά της από τη συγκεντρωτική έκδοση «Σε τόπο ξερό» και την τελευταία ποιητική της συλλογή «Ό,τι έγινε».
«Φυλή, μονογαμία και άλλα ψέματα που σας λένε»: Ένα βιβλίο ενάντια στον Κοινό Νου
Διαβάζοντας το απολαυστικό τελευταίο βιβλίο του διακεκριμένου ανθρωπολόγου Agustin Fuentes (εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου).
«Βεβήλωση» της Δ. Πατρικαράκου: Μια σπάνια μαρτυρία σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της οικογένειας
H Σταυρούλα Παπασπύρου ξαναδιαβάζει το (επίκαιρο και σήμερα) βιβλίο της Δήμητρας Πατρικαράκου για ένα φαινόμενο πολύ πιο συχνό απ' ό,τι μας βολεύει να πιστεύουμε.
Όλα τα εξαιρετικά βιβλία που ετοιμάζουν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι για το επόμενο τρίμηνο
Κλασική και σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, Έλληνες συγγραφείς, δοκίμια, ποίηση, αστυνομικά και πολύς Όργουελ!
«Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα» του Διονύση Σιμόπουλου
Διαβάστε σε αποκλειστικότητα τρία αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Διονύση Σιμόπουλου που θα κυκλοφορήσει στις 18/1 από τις εκδόσεις Οξύ.
Όταν ο Δάντης αντίκρισε τον Εωσφόρο
Ο Δημήτρης Μαυρίκιος διαβάζει ένα μέρος από την «Κόλαση» του Δάντη Αλιγκέρι, από τη νέα, έμμετρη μετάφραση του έργου που υπογράφει ο ίδιος.
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης
Πεθαίνει σαν σήμερα ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας που περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
11 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Αξιόλογη συνέντευξη με ισορροπημένη επιχειρηματολογία του κ. Βερέμη.

Ευχάριστη έκπληξη και στην ροή των ερωτήσεων. Μήπως επηρεαστήκατε από την "μαιευτική" μέθοδο Μποσκοϊτη ;

μφχ
avatar ΕΛΠΟ 10.4.2017 | 14:58
Έχοντας την ηλικία που έζησε "φουλ" την περίοδο ΠΑΣΟΚ, από τον θρίαμβό του ως την παρακμή του, έχω κατασταλάξει στο εξής - και ας ομολογήσω ότι και εγώ το ψήφισα το 1981, πιστεύοντας πολύ σε αυτό.

Ο Ανδρέας δεν είχε μακρόπνοο όραμα για την χώρα. Θα έλεγα ότι συμφωνώ με την άποψη Βερέμη, ότι ασκούσε τελικά την πολιτική για να ικανοποιήσει περισσότερο τις προσωπικές του φιλοδοξίες και όχι για να πετύχει στόχους για την χώρα.

Αυτό αποδείχθηκε από το τελικό αποτέλεσμα. Εκλέχθηκε με το θηριώδες 48% και όσους τον ψήφισαν να είναι διατεθιμένοι να κάνουν ό, τι τους ζητούσε για να σηκώσουν τον ήλιο ψηλότερα για την χώρα.
Αν υπήρχε πλάνο ανάπτυξης και μέσα στο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον που υπήρχε - και με αξιοποίηση των ΜΟΠ που ήταν και κατάκτηση νομίζω του Ανδρέα - θα είχαμε γίνει μια άλλη χώρα με υψηλότατο μέσο βιοτικό επίπεδο.

Αντίθετα, διαπιστώθηκε πριν εκπνεύσει η πρώτη τετραετία, ότι χειρισμοί διοικητών μεγάλων δημόσιων οργανισμών για προσωπικό τους όφελος ήταν συγχωρήσιμοι, αρκεί να μην ξεπερνούσαν τα 500 εκατομύρια δραχμές ! Αντί να τιμωρηθούν για παραδειγματισμό, τους δόθηκε πολιτική άφεση και άρχισε πάρτι.

Και μετά ήρθαν οι πολιτικοί τακτικισμοί με τον ΠτΔ κλπ.

Και όπου κυριαρχούν οι τακτικισμοί, το όραμα χάνεται. Η περίοδος που περνάμε έχει πολλά κοινά με την πρώτη περίοδο ΠΑΣΟΚ, κυρίως για την απογοήτευση που πολύ σύντομα ακολούθησε τον ενθουσιασμό. Μόνο που ορισμένοι ήμαστε πια πιο σοφοί και βλέπαμε τα σημάδια πριν τις εκλογές...

Και να τελειώσουμε με τα καλά. Ο Ανδρέας πιστώνεται με την πολιτική αποκατάσταση μιας γενιάς, ώστε να μετριασθούν τα πολιτικά πάθη. Πιστώνεται με την άνοδο των μισθών (αλλά χρεώνεται ότι δεν κατόρθωσε να την συνδυάσει με την γενική οικονομική ανάπτυξη). Και τέλος, πιστώνεται με 3 θεσμούς : τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ και το ΑΣΕΠ. Σήμερα, μόνο τα ΚΕΠ ακόμη διατηρούνται. Για ΚΑΠΗ και ΑΣΕΠ, έχει αρχίσει ο ρόγχος του θανάτου...
Η μεταπολιτευτική Ελλάδα είχε ανάγκη βασικές και πολλές αλλαγές,μετά από τόσα χρόνια κυριαρχίας της τότε δεξιάς.
Η τεράστια ατυχία που πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για καιρό ακόμα είναι, πως φορέας αυτών των αλλαγών, μας προέκυψε το Πασοκ και ο Α. Παπανδρέου.
Costas21 Costas21 10.4.2017 | 22:59
Η μεταπολεμική Ελλάδα είχε ανάγκη τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Αντρέας. Μάλιστα τότε είχαμε πάρει και πολλά δις από το σχέδιο Μαρσαλ. Αντί για αυτό ομως, με τη βοήθεια της δεξιάς και των κομμουνιστών πήγαμε σε εμφύλιο και στη συνέχεια σε ερήμωση της περιφέρειας και τερατοποιηση των αστικών κέντρων...
Κατά τα αλλά, ναι. Φταίει ο Αντρέας που δεν έκανε σε σκάρτα 10 χρόνια όσα δεν έκαναν οι άλλοι από το 1945 μέχρι το 1982.
Costas21 Costas21 10.4.2017 | 22:16
1. Με ελάχιστα βραχύβια διαλείμματα, από το 1829 που δημιουργήθηκε το νεωτέρο Ελληνοκο κράτος, τη χώρα, μέχρι τα τέλη του 1981, τη κυβέρνησε η δεξιά.
2. Η νοοτροπία μας, σα λαος, διαμορφώθηκε εξ ολόκληρου αυτή την περίοδο. Μια νοοτροπία δυσπιστίας προς το κράτος όπου πήρε τη θέση του προεστού, του Κοτσαμπάση και του δημογέροντα, με ότι αυτό συνεπάγεται στην υπευθυνότητα και τη συμπεριφορά του μέσου Έλληνα πολίτη
3. Ο Αντρέας, είχε λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία και αναγνώριση στις ΗΠΑ και δεν είχε ανάγκη να επιστρέψει στην Ελλάδα.
4. Ο Αντρέας, έφερε το '61 που ήρθε (μόχθησε για την επιστροφή του ο πατέρας του και το θέλησε κι ο Αντρέας να επιστρέψει), καινούργια πνοή και ελπίδα στην πολιτική σκηνή της χώρας
5. Η Χούντα επιβλήθηκε για να ανακοπεί η άνοδος του Αντρέα στην εξουσία. Αν αυτό γινόταν, θα είχε κάνει τις δημοκρατικές και αλλες μεταρρυθμιπσεις της 1ης θητειάς του από το 1965... Έπρεπε δηλαδή το 1982, σε ελάχιστο χρόνο να μας κάνει κανονική χώρα χωρίς καμία ουσιαστική συναίνεση (δες το 6.). Δυστυχώς, ο χρόνος δεν ήταν αρκετός, τα αξιόλογα στελέχη ήταν γενικά λίγα στη Ελλάδα και ο μέσος Έλληνας, ήταν απαίδευτος, δύσπιστος.
6. Είχε να αντιμετωπίσει την πιο υποχθόνια, άθλια και άνανδρη αντιπολίτευση όλων των εποχών, αυτή του Μητσοτάκη...
7. Προφανώς και έκανε πολλά λάθη, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα σε αυτόν για τς χάλια μας. Ακομα κι αν ήταν καταστροφική η διακυβέρνηση της χωρας από αυτόν, από το 1996, που δεν ήταν, έχουν μεσολαβήσει παρά πολλά χρόνια και πολλές κυβερνήσεις που θα έπρεπε να είχαν αντιστρέψει την "καταστροφική" πορεία της χώρας από τον Αντρέα. Πιο πολύ σαν το εύκολο ανάθεμα μοιάζει όλο αυτό
8. Άδικη και λειψή, κατά τη γνώμη μου, η περιγραφή του Αντρέα από τον αξιοσέβαστο κο Βερέμη. ΕΣΥ, ΜΟΠ (επαιτεία τα ΜΟΠ; σοβαρά μιλάμε;), πρωτοβουλία για την Ειρήνη και τον αφοπλισμό, αξιοσέβαστη εξωτερική πολιτική και πολλά αλλά
avatar ΕΛΠΟ 11.4.2017 | 07:43
Αγαπητέ,

Πρέπει σαν πολίτες να έχουμε κριτικό πνεύμα και να μην ειδωλοποιούμε και αγιοποιούμε κανένα πολιτικό (αυτό δίνει άλλωστε δύναμη στην ψήφο μας).

Οι πολιτικοί λοιπόν κρίνονται από το ΤΙ ΜΠΟΡΕΣΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ !

Επομένως :

1. Τα ανωτέρω σημεία σας 1. έως 6. είναι θεωρητικά και θα έλεγα ότι - αλίμονο πια -, δεν πρέπει να ανατρέχουμε στο 1829 για να δικαιολογήσουμε τις παθογένειές μας.
Γιατί έτσι κάλλιστα θα μπορούσε να επικαλεσθεί μετά 35 χρόνια τα ίδια και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ (ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ 6. ΤΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΑΝΤΙ). Όπως και η όποια αυριανή κυβέρνηση.

ΩΣ ΠΟΤΕ ;

2. Λέμε ότι ο Ανδρέας ήρθε σε μια πολιτικά ιδιαίτερη ιστορική στροφή για την χώρα - κεφαλαιοποίησε τον πρόσφατο τότε αντιδικτατορικό αγώνα - και ταυτόχρονα με μια παντοδύναμη κυβέρνηση και στήριξη του λαού, ώστε εάν είχε θέληση να μπορεί να αγνοεί την αντιπολίτευση.

Πόσες φορές συνέβη αυτό στην νεοελληνική ιστορία ;

Και ενώ υπήρχε μια τεράστια δυναμική, εκφυλίστηκε σε βραχυπρόθεσμη μικροκομματική πολιτική και ΑΝΟΧΗ ΜΟΡΦΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - που και αυτό πολιτική είναι και μάλιστα μακροπρόθεσμη - που ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.avatar Lias81 1.9.2017 | 01:14
Αν και δεν θυμάμαι πολλά από το αντιπολιτευτικό ύφος του Μητσοτάκη το 80, νομίζω είναι ανούσιο να μιλάμε για ήθος της αντιπολίτευσης όταν έχεις τον κουτσογιωργα στην κυβέρνηση και τον κουρή στον Τύπο, αν ζούσε σήμερα ο Χατζιδάκις θα σας ενημέρωνε.
Δηλαδή μιλά Με για χυδαία αντιπολίτευση από ποιον, τον Έβερτ, τον Αβέρωφ, τον Ράλλη ή τον Μάνο?
Να χαίρεστε τον μακαρίτη τον Αθανασόπουλο(πρώην δικαστικός, υπεύθυνος για το ξεσκέπασμα της υπόθεσης Λαμπράκη), που αντεκρουσε τις κατηγορίες για το Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι με την φράση, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εσείς τρώγανε βελανίδια..........
avatar Mary 11.4.2017 | 08:22
Εξαιρετικός επιστήμονας κ καθηγητής ο κ. Βερέμης... προσέγγιζει πάντα σφαιρικά όλα τα θέματα. Ο Ανδρέας υπήρξε κ συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για όλους τους πολιτικούς όχι για τις πολιτικές ή άλλες μεταρρυθμίσεις του αλλά για τον τρόπο που επιβλήθηκε στις μάζες, καταφέρει να δείχνει ένας λαϊκός ηγέτης ενώ δεν υπήρχε τίποτα λαϊκό στη ζωή του. Έπιασε τον παλμό κ την ψυχολογία του έλληνα κάθε ηλικίας, φύλου, οικονομικού κ μορφωτικού επιπέδου. Νομίζω πως ο καθένας εκείνη την περίοδο είχε ανάγκη να βιώσει το παραμύθι μετά την πολυτάραχη περίοδο της Ελλαδας , τη χούντα ,τις διώξεις κ βρήκε στο πρόσωπο του Παπανδρέου τον Σωτήρα κ μεγάλο ηγέτη , μπορεί ο Καραμανλής να είχε πιο συγκροτημένο σχέδιο για ανακάμψη αλλά του έλειπε "το πακέτο"! Τελικά όλα είναι θέμα μεθόδων προώθησης , διαφήμισης με συνδυασμό κ των προσδοκιών του κοινού...Βλ. Τrump
«Πρόεδρε, δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει ο Γεράσιμος Αρσένης, μετέπειτα «τσάρος της οικονομίας», στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Το διεθνές σύστημα», επιμένει, «έχει μεγάλη ρευστότητα και θα βρούμε αρκετό χρήμα να φέρουμε στην Ελλάδα.

Εξάλλου, τα επιτόκια είναι χαμηλά, όπως και το ελληνικό δημόσιο χρέος. Υπάρχουν έτσι περιθώρια να αντιμετωπίσουμε και αιτήματα για παροχές, αλλά και μία πιθανή φυγή κεφαλαίων στις ξένες τράπεζες από βιομηχάνους και μεγαλοεισαγωγείς…».

«Δηλαδή λεφτά υπάρχουν, Μάκη», τονίζει ευχαριστημένος ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Θα μπορέσουμε έτσι να δείξουμε στον λαό ότι μοιράζουμε χρήμα. Ποιος ποτέ θα μάθει ότι αυτό είναι δανεικό… Θα λέμε σε όλους τους τόνους ότι είναι το χρήμα του κατεστημένου, που τώρα ανήκει στους Έλληνες…», προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δείχνει να απολαμβάνει το ουίσκι που πίνει.

Ο σοσιαλισμός της αστακομακαρονάδας
http://athensreviewofbooks.com/?p=486


Ashton Heston III Ashton Heston III 1.9.2017 | 01:08
"Σοσιαλισμός της αστακομακαρονάδας" κατά το "Goulash Communism" (για να πιάσουν το αστείο και οι νεότεροι).

Goulash Communism (Hungarian: gulyáskommunizmus) or Kadarism[1](after János Kádár) refers to the variety of communism as practised in the Hungarian People's Republic, from the 1960s until the Central European collapse of communism in 1989. The name is a semi-humorous metaphor derived from "goulash", a popular Hungarian dish. As goulash is made with an assortment of unlike ingredients, it represents how Hungarian communism was a mixed ideology and how it no longer strictly adhered to Marxist–Leninist interpretations as in the past.
avatar maradona 1.9.2017 | 06:47
Ο Αντρέας ήταν το ΚΑΚΟ timing της χώρας... Υπέκυψε ολοκληρωτικά στα ελαττώματά του και δεν αξιοποίησε κανένα από τα χαρίσαματά του προς όφελος της χώρας! Σας βρίσκω εξαιρετικά ευγενή... Θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα τον λογαριασμό στο όνομα της "λατρείας" του ελληνικού λαού.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή