Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Ένας φωτογράφος καταγράφει τη ζωή των Αθηναίων στην καραντίνα

Ο Γιώργος Μακρής κάνει μία φωτογραφική και κινηματογραφική καταγραφή των ανθρώπων σε κατ' οίκον απομόνωση κατά την διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αθήνα

O φωτογράφος και video artist Γιώργος Μακρής- οι περισσότεροι τον γνωρίζουν με το ψευδώνυμο «bmin0r»- ξεκίνησε το Precautionary Project στις 15 Μαρτίου 2020 με σκοπό να κάνει μία φωτογραφική και κινηματογραφική καταγραφή των ανθρώπων σε κατ' οίκον απομόνωση κατά την διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας COVID-19 στην Αθήνα.


«Ξεκίνησα το Precautionary Project, γιατί θέλησα να καταγράψω πώς βιώνουν τις συνθήκες εγκλεισμού οι γύρω μου στους χώρους που περνούν την αναγκαστική απομόνωση τους. Πέρα από την ιστορικοκοινωνική σημασία αυτής της συνθήκης με προεκτάσεις σε επίπεδα που ακόμα είναι δύσκολο να συλλάβουμε, θεώρησα ότι μία τέτοιου είδους καταγραφή έχει και καλλιτεχνική σημασία.


Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος στο πρότζεκτ μένουν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Στην αρχή ήταν φίλοι, συνεργάτες, μετά γείτονες, γνωστοί αλλά και άγνωστοι που δέχτηκαν να φωτογραφηθούν. Τους επισκέπτομαι κατόπιν συνεννόησης και μου απαντούν στο πώς διαχειρίζονται όλη αυτή την περίεργη κατάσταση ποζάροντας για την φωτογραφία, δημιουργώντας το δικό τους σκηνικό, δείχνοντας κάτι που αφορά τον εγκλεισμό τους, τις συνήθειες τους και ούτω καθ' εξής.

 

Είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν ό, τι θέλουν και δεν τους καθοδηγώ στο αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι διαχειρίζονται τη διαδικασία δημιουργικά και η συνάντηση αν και διαρκεί λίγα λεπτά μόνο, είναι πολύ ευχάριστη. Πολλές φορές μοιραζόμαστε και ανησυχίες ή προσωπικές σκέψεις.


Είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν ό, τι θέλουν και δεν τους καθοδηγώ στο αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι διαχειρίζονται τη διαδικασία δημιουργικά και η συνάντηση αν και διαρκεί λίγα λεπτά μόνο, είναι πολύ ευχάριστη. Πολλές φορές μοιραζόμαστε και ανησυχίες ή προσωπικές σκέψεις.


Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Είναι και ο λόγος που οι φωτογραφίες είναι ως επί το πλείστον στις εξώπορτες των διαμερισμάτων αλλά και στα μπαλκόνια και τα παράθυρα των συμμετεχόντων. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσω να διασπείρω αυτό που τόσο καιρό προσπαθούμε όλοι μαζί να περιορίσουμε».


Ο τρόπος με τον οποίο φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε ο Μακρής, μέχρι και πριν την κρίση του κορωνοϊού, του επέβαλλε να είναι σε κίνηση και διαρκώς σε επαφή με κόσμο. Όταν αυτό δεν μπορούσε πλέον να συμβαίνει με τους ίδιους όρους δημιούργησε μία άλλη συνθήκη ικανοποιώντας ταυτόχρονα και την ανάγκη του να παραμείνει ενεργός δημιουργικά.


«Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση μου παρουσιάστηκε ως αφορμή. Θεώρησα σημαντικό να ξεκινήσει το πρότζεκτ την συγκεκριμένη περίοδο όχι μόνο λόγω της προσωπικής μου ανάγκης να παραμείνω καλλιτεχνικά ενεργός, άλλα κυρίως λόγω της συνειδητοποίησης ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι άγνωστες σε όλους. Επιπλέον, στις λίγες στιγμές επικοινωνίας με τους συμμετέχοντες υπάρχει διάθεση ανακούφισης και πολλές φορές μοιραζόμαστε προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες. Το πρότζεκτ θα συνεχιστεί μέχρι η κατάσταση να επανέλθει σε οτιδήποτε θα θεωρείται "φυσιολογικό" από τώρα και στο εξής» λέει ο ίδιος.


Ο Μακρής αφού φωτογραφίσει τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρότζεκτ του τους παραδίδει μέσα σε ένα κουτί μια αδιάβροχη κάμερα που έχει απολυμανθεί, για να την κρατήσουν για 48 ώρες και να καταγράψουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες κατά την διάρκεια της καραντίνας. Το υλικό αυτό αποτελεί το δεύτερο σκέλος του πρότζεκτ και καθώς συλλέγεται αρχίζει να σχηματίζει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ πάνω στο θέμα.

 

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

Φωτο: Γιώργος Μακρής
Φωτο: Γιώργος Μακρής

 

 

 

 

 

Δείτε περισσότερα από το πρότζεκτ του Γιώργου Μακρή εδώ.

 

 

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς είναι να ζεις σε καραντίνα στο πιο απομονωμένο μέρος του κόσμου, στον Αρκτικό κύκλο;
Ο φωτογράφος Pat Kane, αποτυπώνει τα πορτρέτα των φίλων του έξω από τα παράθυρα των σπιτιών τους
Η απόλυτη ελευθερία της νιότης
Γνωρίστε τη δουλειά του φωτογράφου Marko Klahold.
Οι ανήσυχες χειρονομίες των επιβατών στο μετρό της Νέας Υόρκης, τις μέρες του κορωνοϊού
Η φωτογράφος Hannah La Follette Ryan φωτογραφίζει τα χέρια των επιβατών του μετρό της πόλης και καταγράφει τις νέες συνήθειες.
Συγγραφείς ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μυθιστόρημα- σίριαλ: Γράφουν ο ένας μετά τον άλλο τα κεφάλαια
Συγγραφείς στην Πορτογαλία συνεργάζονται στη συγγραφή μυθιστορήματος εν μέσω της καραντίνας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ποδήλατα επέστρεψαν στην Αθήνα
Τώρα που οι καθημερινές μας μετακινήσεις άλλαξαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το ποδήλατο φαντάζει το ιδανικό μέσο αστικής μετακίνησης.
Η εθελοντική ομάδα Empty the cages Athens εργάζεται μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά από τα αδέσποτα
Περιθάλπουν, φιλοξενούν και προωθούν αδέσποτα ζώα που ζουν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στον Βοτανικό σε σπίτια φιλοξενίας, μέχρι να βρει το καθένα τη δική του οικογένεια.
O πολιτισμός μένει πάντα ζωντανός!
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στη νέα εποχή: Πάνω από 300.000 ψηφιακοί επισκέπτες μέχρι στιγμής.
Το μεγάλο σχέδιο για την ανάπλαση της Αθήνας - Τι αλλάζει άμεσα στο κέντρο της πόλης
O «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας»: Μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας ξεκινά
Ο «κύριος Μπάτμαν» έχει τις κλειστές του
«Έχω μια υγιή επιχείρηση που έφτιαξα με κόπο μιας ζωής, δεν γίνεται να κλείσει από έναν ιό και τον φόβο...» λέει στη LiFO o ιδιοκτήτης του θρυλικού αφτεράδικου στον Νέο Κόσμο.
Η γυναίκα που «υποκίνησε τις διαμαρτυρίες» στην Αγία Παρασκευή μιλά στη LIFO
«Περιμένω και από τον δήμαρχο της Αγίας Παρασκευής να μου ζητήσει συγγνώμη για τα ψέματα»
Μπεράτι - Κιλκίς - Αθήνα: Η ιστορία ενός Έλληνα σκέιτερ
Ο Δημήτρης Βασιλείου έζησε φουλ το όνειρό του πάνω σε μια σανίδα και έχει να αφηγηθεί εκπληκτικές εμπειρίες. Υπήρχε, όμως, ποτέ ουσία και χρήμα πίσω απ’ τη λάμψη του ελληνικού σκέιτ;
Athena skates: Μια παρέα νεαρών γυναικών με πατίνια παίρνουν πίσω την πόλη τους
Μας δείχνουν γιατί το να κάνεις αυτό που αγαπάς - παρά τις δυσκολίες - έχει τώρα περισσότερη σημασία από ποτέ.
Μια βόλτα στην άδεια νυχτερινή Πλάκα
Ένας φωτογραφικός βραδινός περίπατος εν μέσω lockdown.
Κλειστόν μέχρι νεωτέρας
Όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε τις τελευταίες μέρες του lockdown. Aς δούμε λοιπόν την Αθήνα, μια τελευταία φορά, έτσι όπως ευχόμαστε να μη τη ξαναδούμε ποτέ.
Δεν είναι όλες οι καραντίνες ίδιες
Μια απλή αλλά συγκινητική ανάρτηση του φωτογράφου Χάρη Παπαδημητρακόπουλου ήταν ικανή για να αναδείξει πόσο δύσκολη είναι η καραντίνα για μια οικογένεια που ζει μέσα σε μια ημιυπόγεια γκαρσονιέρα και έχει οικονομικά προβλήματα.
Όλο και περισσότερα αθηναϊκά εστιατόρια μαγειρεύουν δωρεάν για τα νοσοκομεία αναφοράς
Στην πρωτοβουλία #cook4heroes ενώθηκαν άλλοι δέκα επαγγελματίες της εστίασης στέλνοντας με αυτό τον τρόπο χιλιάδες γεύματα στα νοσοκομεία.
Η Αθήνα σαν ερειπωμένη πόλη: Οι κοινωνικές επιπτώσεις της καραντίνας
Ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Κώστας Τσιαμπάος αναλύει την αρνητική πλευρά του lockdown.
«Θα επιστρέψουμε στην πόλη με νέο δέος και νέο θαυμασμό»: Βαδίζοντας στην άδεια Αθήνα με τον Μέμο Φιλιππίδη
Οι πόλεις άδειασαν, οι γειτονιές ενδυναμώθηκαν: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του lockdown στον αστικό ιστό;
Φωτιά στα Σαββατόβραδα
(Looking For) The Heart Of Saturday Night. Δημήτρης Πολιτάκης, στίχοι. Πάρις Ταβιτιάν & Σπύρος Στάβερης, μουσική. Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, γαρύφαλλα.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή