Πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του αιθρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ως ένας σύγχρονος φόρος τιμής στον δεσμό μεταξύ φύσης και τέχνης.

 

Με αφορμή τους εορτασμούς του Μουσείου για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του, το καλοκαίρι του 2016, η εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes ανέλαβε την ανανέωση του σχεδιασμού και της χλωρίδας του αιθρίου, με την υποστήριξη της Japan Tobacco International, δημιουργώντας μικρούς θεματικούς κήπους όπου περιοδικά εναλλάσσονται τα φυτά, ώστε το κοινό να τα γνωρίζει ζωντανά, μαθαίνοντας παράλληλα από επεξηγηματικές σημάνσεις και συνοδευτικό υλικό τη σύνδεσή τους με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Επιπλέον, με την υποστήριξη της Japan Tobacco International τοποθετήθηκε νέος φωτισμός που αναδεικνύει τις φυτεύσεις και μετά τη δύση του ήλιου. Έτσι, ο κήπος πλέον αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, λειτουργώντας κι ως ενός είδους καταφύγιο από την οχλαγωγία του κέντρου της Αθήνας.

 

Μπορείτε να γνωρίσετε τα διαφορετικά είδη φυτών που αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για τα έργα τέχνης της αρχαιότητας, όπως ο ίταμος, ο άκανθος, η αγγελική και τα νούφαρα, σε μία βιωματική εμπειρία του πολιτιστικού μας τοπίου, εμπλουτίζοντας τη μουσειακή σας επίσκεψη.

 

Φέτος, ο κήπος μεταμορφώνεται σε έναν ιδιαίτερο, γιορτινό προορισμό, ιδανικό για μία οικογενειακή χριστουγεννιάτικη βόλτα. Μπορείτε να πάρετε το ζεστό σας ρόφημα και να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα μικρά μονοπάτια του αιθρίου, το οποίο είναι στολισμένο με κατακόκκινα αλεξανδρινά που δίνουν την κατάλληλη χριστουγεννιάτικη χροιά στον κήπο. Συγχρόνως, μπορείτε να γνωρίσετε τα διαφορετικά είδη φυτών που αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για τα έργα τέχνης της αρχαιότητας, όπως ο ίταμος, ο άκανθος, η αγγελική και τα νούφαρα, σε μία βιωματική εμπειρία του πολιτιστικού μας τοπίου, εμπλουτίζοντας τη μουσειακή σας επίσκεψη.

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

 

Μία βόλτα στον κήπο του αιθρίου θα σας βάλει στο γιορτινό πνεύμα των ημερών και θα σας επιτρέψει να απολαύσετε μία ήρεμη περιπλάνηση σε ένα σχεδόν παραμυθένιο τοπίο. Είτε πραγματοποιήσετε την επίσκεψή σας το πρωί, είτε αργά το απόγευμα, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εμπειρία, σε έναν χώρο σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει σαν να βρίσκεται πολύ μακριά από την πολύβουη πραγματικότητα του κέντρου της Αθήνας. Ειδικά αν έχετε παιδιά, είναι σίγουρο πως θα απολαύσουν ιδιαίτερα αυτή τη βόλτα τους.

 

Πέρα από τη σημαντική της υποστήριξη για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος της αισθητικής και λειτουργικής ανάπλασης του κήπου, η Japan Tobacco International που είχε αναλάβει το κόστος για την τριετή συντήρησή του, συνεχίζει να στηρίζει τη βιωσιμότητα του έργου ανανεώνοντας εκ νέου την περίοδο ανάληψης της ευθύνης συντήρησης του κήπου, ο οποίος βελτιώνεται συνεχώς χάρη στη φροντίδα του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού της Ecoscapes.

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

 

Info

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, 213 214 4800, 213 214 4856

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη: 13:00 – 20:00

Από Τετάρτη έως Δευτέρα: 09:00 – 16:00

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό στις 25-26 Δεκεμβρίου και την 1 Ιανουαρίου.