Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Νίκος Σοφιανός: «Όποιος λέει ότι μπορεί να αλλάξει την Αθήνα, λέει ψέματα»

Ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, Νίκος Σοφιανός, μιλά για τα προβλήματα της πόλης, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και παρουσιάζει τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράταξής του
Τι δήμαρχο θέλει η Αθήνα; Έναν υπηρέτη κυβερνήσεων, ελιτίστικων και μεταμοντέρνων προσεγγίσεων ή υπηρέτη του λαού και της καθημερινότητάς; Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Η Αθήνα χρειάζεται έναν δήμαρχο που θα ελαφρύνει από τέλη και χαράτσια την πλειοψηφία των δημοτών και όχι δήμαρχο-υπηρέτη των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ» λέει ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, μέλος του Π.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Σοφιανός, καθώς περνώ το κατώφλι του όμορφου νεοκλασικού που στεγάζει τα γραφεία της παράταξης.


Μέχρι να φτάσω στην οδό Παλαιολόγου 10, οι εικόνες που είδα στη γειτονική πλατεία Βάθη ήταν θλιβερές. Παραμέληση, εγκατάλειψη, πορνεία, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών στην παλιά αστική γειτονιά της Αθήνας που δεν υπάρχει πια στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής ατζέντας.


«Όποιος λέει ότι μπορεί να αλλάξει την Αθήνα, λέει ψέματα. Όλα αυτά είναι προεκλογικές μπαρούφες που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα» προσθέτει ο κ. Σοφιανός πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας και συμπληρώνει:

 

«Εμείς προτιμάμε να δώσουμε τη μάχη στηρίζοντας λαϊκά αιτήματα, διεκδικώντας μέτρα, πιέζοντας για λύσεις - ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα του λαού μας που επηρεάζεται από την πολιτική του δήμου. Φέραμε για συζήτηση δεκάδες αιτήματα κατοίκων, αποσπώντας αρκετά συχνά επιμέρους λύσεις.

 

Για παράδειγμα, τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του αίσχους της ελεγχόμενης στάθμευσης. Επίσης, δουλειά του δήμου είναι να φροντίσει τις γειτονιές της πόλης με όλες τις υπηρεσίες του, που οι Αθηναίοι πληρώνουν ακριβά.

 

Η αποκομιδή των σκουπιδιών, ο ηλεκτροφωτισμός, τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες του δήμου προϋποθέτουν έναν δήμαρχο ο οποίος θα δουλεύει για την καθημερινότητα του εργαζομένου και θα ελαφρύνει το λεηλατημένο του εισόδημα».

 

Στους δήμους όπου υπάρχουν κομμουνιστές δήμαρχοι υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Τι δήμαρχο θέλει η Αθήνα; Έναν υπηρέτη κυβερνήσεων, ελιτίστικων και μεταμοντέρνων προσεγγίσεων ή υπηρέτη του λαού και της καθημερινότητας;

 

— Γιατί κάποιος να επιλέξει το δικό σας ψηφοδέλτιο;

Εμείς δεν υιοθετούμε την άποψη που λέει ότι ο δήμαρχος είναι ένα πρόσωπο ακηδεμόνευτο, απολιτίκ και αυτοδιοικητικό. Υπάρχει μια κυρίαρχη πολιτική που ασκείται με την ευρεία συμφωνία των υπόλοιπων κομμάτων.

 

Για παράδειγμα, η δημοτική φορολογία, η ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, η συνεργασία με εργολάβους, η συρρίκνωση και η αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων στον δήμο της Αθήνας. Και, φυσικά, η στήριξη της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης που εν τέλει είναι ανάπτυξη για τους λίγους.

 

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια ευρύτατη λαϊκή συμμαχία μέσα στην κοινωνία, να συμπορευτούν μαζί μας λαϊκές δυνάμεις που γυρίζουν την πλάτη στη μιζέρια. Πάμε κόντρα στην ευρεία σύμπραξη των άλλων και κάνουμε τη διαφορά, την οποία ο δημότης εισπράττει σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του δήμου.

 

Το πραγματικό δίλημμα της Αθήνας είναι: «Δήμαρχος-υπηρέτης των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ή δήμαρχος που δουλεύει μαζί με τους εργαζομένους, τον λαό της πόλης, από θέσεις διεκδίκησης - αντιπολίτευσης στους ισχυρούς;».


— Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει ομογενοποιηθεί ή παρατηρούνται ακόμη ταξικές διαφορές;

Είναι προφανές ότι η Αθήνα, πλέον, έχει λίγες αστικές ή μεσοαστικές περιοχές. Η πλειονότητα του πληθυσμού έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων τριών διαδοχικών κυβερνήσεων στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Επομένως, θεωρώ ότι έχει ομογενοποιηθεί κοινωνικοταξικά, έχει διαμορφωθεί μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που είναι εργαζόμενοι, υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί πλήττονται από την πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν.

 

Αυτός ο κόσμος παρακολουθεί με απέχθεια τους σουλατσαδόρους βουλευτές, τα κόμματα-αναχώματα με ημερομηνία λήξης και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

 

Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις όλη την Αθήνα ως ενιαίο σύνολο. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να φορολογείς το ίδιο το καφενείο στα Σεπόλια με την καφετέρια στο Κολωνάκι. Κι όμως, φορολογούνται με τους ίδιους όρους. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις όλη την Αθήνα ως ενιαίο σύνολο. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να φορολογείς το ίδιο το καφενείο στα Σεπόλια με την καφετέρια στο Κολωνάκι. Κι όμως, φορολογούνται με τους ίδιους όρους. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Πείτε μου μια βασική ανάγκη της πόλης σήμερα.

Οι ανάγκες είναι περισσότερες από μία και αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων. Για παράδειγμα, είναι ζητούμενο για εμάς να καταργηθεί η υψηλή φορολογία και να δοθεί μεγάλη σημασία στην καθαριότητα, στον φωτισμό και στο πράσινο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν συγκρουστείς με τις πολιτικές που υποθήκευσαν ελεύθερους χώρους όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ή η περιοχή του Προμπονά.

 

Η ανατροπή που έχουν ανάγκη οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, η φτωχολογιά της Αθήνας, θα έρθει από τα κάτω, με οργάνωση και αγώνα παντού. Χορτάσαμε στον δήμο από σωτήρες, ικανά πρόσωπα, δυνατά ονόματα, υποψήφιους επισκέπτες, που οι περισσότεροι ήρθαν για να φύγουν.


— Έχετε δηλώσει ότι γίνετε ένα μεγάλο πάρτι των ΜΚΟ στις κοινωνικές δομές. Πού βασίζετε αυτή σας τη δήλωση;

Αυτό είναι ένα από τα σταθερά θέματα που έχουμε αναδείξει. Η φτώχεια μεγαλώνει, η ανεργία φουντώνει και υπάρχει ανέχεια. Το 23% του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες, οι οποίοι ζουν σε αντίστοιχες συνθήκες με αυτές υπό τις οποίες ζει η εργατική-λαϊκή οικογένεια των Αθηναίων.

 

Γίνεται ένα όργιο δράσης δεκάδων ΜΚΟ στον δήμο, οι οποίες λυμαίνονται υπηρεσίες, κτίρια και λειτουργίες, εισπράττοντας εκατομμύρια από κάθε λογής προγράμματα. Πρόκειται για επιχειρήσεις και όχι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

 

Δεν μπορεί η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού να γίνεται από τις ΜΚΟ. Δεν μιλάμε για τη δυνατότητα της εθελοντικής προσφοράς, μιλάμε για το «πάρτι».

 

Εμείς λέμε ότι υπάρχουν δημοτικοί και δημόσιοι φορείς όπου πρέπει να διοχετεύονται όλα τα λεφτά και μέσα από εκεί να διαμορφωθούν οι όροι χρηματοδότησής τους. Αντ' αυτού, όλα τα κονδύλια που πρέπει να διοχετευτούν στις κοινωνικές δομές των δήμων πηγαίνουν κατευθείαν σε ΜΚΟ.


— Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, γιατί διαφωνείτε με τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης;

Τα ναρκωτικά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την προστασία των χρηστών, τη στιγμή που με τη λειτουργία τέτοιων χώρων υπονομεύονται στην πράξη το κίνητρο και η δυνατότητα των τοξικοεξαρτημένων στην απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη.

 

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση της πολιτικής της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης», που έχει αποτύχει ήδη.

 

Αναφέρω ενδεικτικά τον παροπλισμό των επτά κέντρων πρόληψης του δήμου, την υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης, την υποστελέχωση - υποχρηματοδότηση των θεραπευτικών κοινοτήτων, την απουσία στήριξης της απεξάρτησης, τα ελάχιστα προγράμματα street work και το μοίρασμα μεθαδόνης χωρίς εξατομικευμένη παρακολούθηση.

 

Εμείς, λοιπόν, απαιτούμε πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι «χώρους εποπτευόμενου θανάτου» ή δημιουργία «χώρων χρήσης ζωντανών νεκρών».

 

Αφού γέμισαν τον τόπο με προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων, συντήρησαν την εξάρτηση και διαμόρφωσαν νέες πιάτσες γύρω τους, διαφήμισαν την κάνναβη στήνοντας καμπάνιες για τα οφέλη της στην υγεία και στην οικονομία και χασισογιορτές, και τώρα κινούνται στη λογική η οποία μαντρώνει τους χρήστες, αντιμετωπίζοντάς τους ως «ξοφλημένους», για να μη χαλά το τουριστικό προϊόν που θέλουν να πουλήσουν.

 

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό με τα ναρκωτικά και όχι φροντίδα προς τον χρήστη. Γνωρίζουμε ότι πολιτικά μόνο εμείς είμαστε αντίθετοι, όμως η πολιτική τους δεν έχει περάσει στον κόσμο.


— Υπάρχει λύση για τα Εξάρχεια;

Η στοχοποίηση μιας περιοχής σε μια προεκλογική αντιπαράθεση εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Επομένως, το «Νόμος και Τάξη» είναι λάθος. Αναμφισβήτητα, ο δήμος απουσιάζει από την περιοχή. Παραμένει αδιάφορος και θεατής.

 

Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι δουλειά της αστυνομίας να αντιμετωπίσει το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τις συμμορίες. Όπως, είναι ευθύνη του δήμου να καθαρίζει, να φροντίζει, να έχει ή να ανοίξει δομές στην περιοχή. Πρέπει να δοθεί μια ανάσα στους επαγγελματίες της συνοικίας αλλά και να στηριχτεί η δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων.

 

— Το θέμα του Airbnb εισχώρησε για πρώτη φορά στην προεκλογική ατζέντα των δημοτικών εκλογών. Ποια είναι η άποψή σας;

Μιλάμε για μια επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού οι κατοικίες αυτές μετατρέπονται σε επαγγελματική στέγη. Η δική μας άποψη είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πρέπει να φορολογούνται ως επαγγελματική στέγη.

 

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μιλούν για τζίρο 2 δισ. ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα. Ειδικά στην πόλη μας, το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ή χτίζουν πολυκατοικίες για Airbnb.

 

Πάγια θέση μας είναι να φορολογηθούν από τον δήμο με τον συντελεστή επαγγελματικής στέγης, δηλαδή από 1,55 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα η κατοικία σε 6,2 ευρώ/τ.μ. που είναι η επαγγελματική στέγη. Επίσης, να πληρώνεται το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να αποδίδουν τα ξενοδοχεία και δεν εισπράττεται από τον δήμο.

 

Αυτά τα μέτρα, εκτός από την απόδοση εσόδων στον δήμο από μια επιχειρηματική δράση που σήμερα δεν πληρώνει, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες που έτσι δεν θα αξιοποιούν το ακίνητό τους με βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών.

 

Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι δουλειά της αστυνομίας να αντιμετωπίσει το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τις συμμορίες. Όπως, είναι ευθύνη του δήμου να καθαρίζει, να φροντίζει, να έχει ή να ανοίξει δομές στην περιοχή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι δουλειά της αστυνομίας να αντιμετωπίσει το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τις συμμορίες. Όπως, είναι ευθύνη του δήμου να καθαρίζει, να φροντίζει, να έχει ή να ανοίξει δομές στην περιοχή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Η Πάτρα έχει εκλέξει δήμαρχο που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ. Στην Αθήνα είναι τόσο δύσκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Στην Αθήνα οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί. Πάντως, οι κομμουνιστές δήμαρχοι είναι διεκδικητικοί και έχουν τις ίδιες ιεραρχήσεις με την πλειοψηφία του λαού ο οποίος αντιμετωπίζει μια πολιτική που την έχει γονατίσει.

 

Στους δήμους που υπάρχουν κομμουνιστές δήμαρχοι υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Τι δήμαρχο θέλει η Αθήνα; Έναν υπηρέτη κυβερνήσεων, ελιτίστικων και μεταμοντέρνων προσεγγίσεων ή υπηρέτη του λαού και της καθημερινότητάς;


— Ως κόμμα που δεν συνεργάζεστε με κανέναν, τώρα που η απλή αναλογική θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες τι σκοπεύετε να κάνετε;

Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με την έννοια της ισοτιμίας της ψήφου. Μπορούν να υπάρξουν επιμέρους συγκλίσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές του δήμου που δίνουν μια ανάσα στο εισόδημα ή βελτιώνουν πλευρές της δύσκολης καθημερινότητας του κόσμου.

 

Σκοπός μας είναι να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Έναν αγώνα που λοιδορήθηκε από τους «αριστερούς» της κωλοτούμπας, έναν τίτλο που επάξια έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του.


— Έχετε εκλεγεί δήμαρχος της Αθήνας και μέλη του ΚΚΕ κρεμούν ένα πανό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Πώς αντιδράτε;

Πιθανόν να προλάβαινε ο δήμος Αθηναίων το ΚΚΕ, τοποθετώντας πανό για τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων με την ψήφιση των μνημονίων.

 

— Θα πηγαίνατε στο Athens Pride του ερχόμενου Ιουνίου; Είστε υπέρ ή κατά της διεξαγωγής του;

Από τη στιγμή που ζητάει άδεια από τον δήμο Αθηναίων, εννοείται ότι δικαιούται να την πάρει και επομένως θα πραγματοποιηθεί. Μόνο στη Χρυσή Αυγή θεωρούμε ότι δεν πρέπει να δίνεται άδεια.


— Για παράδειγμα, ο κ. Καμίνης υποστηρίζει δημόσια το Pride και παρευρίσκεται ο ίδιος στην παρέλαση.

Εγώ δεν θα συμμετάσχω, διότι θεωρώ ότι η σεξουαλική επιλογή όλων των ανθρώπων είναι σεβαστή, αλλά δεν είναι λόγος για να διαδηλώνεις. Πιστεύω ότι μπορείς να διαδηλώσεις για τα δικαιώματά σου στην πόλη, την ανεργία, τα εργασιακά ή για να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου.

 

Όμως η σεξουαλική σου επιλογή είναι προσωπική υπόθεση που πρέπει να γίνεται σεβαστή και απαιτώ να αντιμετωπίζεται κάθε εκφοβισμός και ρατσισμός απέναντι της, ακόμη και ποινικά.


— Είστε υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου;

Τον έχουμε ψηφίσει και είμαστε υπέρ της εφαρμογής του. Αλλά νομίζω ότι είναι ένας τρόπος για να γίνει εισπρακτικός μηχανισμός, χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν το θέμα της δημόσιας υγείας.

 

Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι δυνατόν να βάζεις τη δημοτική αστυνομία στο εύκολο κυνήγι των καπνιστών σε καφενεία και καφετέριες της Αθήνας.


— Η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα δεν θεωρείτε ότι έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο;

Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις όλη την Αθήνα ως ενιαίο σύνολο. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να φορολογείς το ίδιο το καφενείο στα Σεπόλια με την καφετέρια στο Κολωνάκι. Κι όμως, φορολογούνται με τους ίδιους όρους. Υπάρχουν επαγγελματίες στις γειτονιές, στους δρόμους της Αθήνας που δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

Επίσης, δεν μπορεί να ταυτίζεις τη νόμιμη χρήση του κοινόχρηστου χώρου με την παραβατική συμπεριφορά. Επομένως, πρέπει να μειωθούν τα ποσά για τα τέλη των τραπεζοκαθισμάτων και να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς προπληρωμής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα από τους καταστηματάρχες της Αθήνας.

 

Είναι ένα μέτρο που δεν έχει λογική, παρά μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Πρέπει να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς με το οποίο λειτουργούσε ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια.

 

Προφανώς, υπάρχουν και επιβαρημένες περιοχές όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι ή το Κολωνάκι. Αλλά να πούμε ότι υπάρχουν και περιοχές στις οποίες θέλουμε τραπεζοκαθίσματα.

 

Υπάρχουν πολλές πλατείες, πάρκα, λόφοι και δημόσιοι χώροι που τα χρειάζονται γιατί τις ζωντανεύουν και λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το αίσθημα ανασφάλειας και την παραβατικότητα. Η δημοτική αστυνομία, πάντως, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης συμπεριφοράς των καταστηματαρχών.


— Ποιοι είναι οι ήρωες της καθημερινότητας;

Ο εργαζόμενος και ο άνεργος, οι άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου, όλοι εκείνοι που προσπαθούν καθημερινά να κρατήσουν όρθια αυτή την πόλη.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου ([email protected])

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νάσος Ηλιόπουλος: «Συγγνώμη που μέχρι τα τριάντα μου δεν είχα κάνει περισσότερα»
Ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας αντικρούει τις κατηγορίες για το «φτωχό βιογραφικό» του και μιλά για τις επιθέσεις που δέχεται, τη διαφωνία με τη μητέρα του και τα προβλήματα της πόλης
Παύλος Γερουλάνος: «To Airbnb στην Αθήνα θυμίζει τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου»
O υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας μιλά για όλα τα προβλήματα και τα προτερήματα της πόλης, για το προσωπικό του όραμα και αναφέρεται στις συνεργασίες που επιβάλλει η απλή αναλογική.
Τους 30 πρώτους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους παρουσίασε ο Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε τους 30 πρώτους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με την παράταξη του «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ»
To KKE ανακοίνωσε υποψήφιους δημάρχους για την Αττική - Ο Νίκος Σοφιανός στην Αθήνα
Από τους υποψήφιους δημάρχους 13 είναι γυναίκες. Επίσης άνω του 50% των υποψηφίων είναι κάτω από 50 χρονών.
Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε στη LiFO - Αυτά είναι τα δικά σας σχόλια
Oι αντιδράσεις που δημιούργησαν τα άρθρα και τα posts μας την περασμένη εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Φακίνος: Γιατί κλείνω οριστικά το Second Skin
«Άσ' το το κινητό, ρε παιδί μου, όταν είσαι σε συναυλία και στο μπαρ. Αφουγκράσου αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, τη μυρωδιά, το τραγούδι που ακούς, την άλλη που σε κοιτάζει απέναντι ‒ αυτά τα απλά που δεν γίνονται πια».
Παγκράτι: Πώς το Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή μεταμορφώνει μια ολόκληρη γειτονιά
Νέα καταστήματα εστίασης, τουριστική άνθηση, αλλά και προβλήματα στάθμευσης και μίσθωσης ακινήτων σε μια περιοχή που αποκτά νέο δυναμισμό μετά τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος Γουλανδρή.
Μέσα στο σπίτι με τις χίλιες μάσκες στο κέντρο της Αθήνας
Ο συγγραφέας Φ. Καγγελάρης έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη για να καταφέρει να έχει σήμερα τη μεγαλύτερη συλλογή με μάσκες στην Ελλάδα, ορισμένες από τις οποίες είναι περιζήτητες στα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου
Παλαιό Οπάλιο: Έκλεισε το όμορφο παλαιοπωλείο της οδού Πετράκη
Το πιο ιδιαίτερο μαγαζί του μικρού στενού της περιοχής του Συντάγματος, αυτό που είχε στη βιτρίνα του αντίκες και γάτες, θα μετατραπεί σε άλλο ένα καφέ
Πέντε σημεία της Αθήνας που θυμίζουν τα χρόνια της γερμανικής κατοχής
Οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι δωσίλογοι και οι εκτελέσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας
Η «Ωραία Ελλάς»: Το καφενείο με το ομορφότερο «μπαλκόνι» στην Αθήνα
Η «Ωραία Ελλάς» σερβίρει ακόμα καφέ χόβολης με λουκούμι και βρίσκεται μια αναπνοή από εκεί που λειτούργησαν τα πρώτα καφενεία στα οθωνικά χρόνια
Το σπίτι που φιλοξένησε τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο στο Κολωνάκι μετατράπηκε σε boutique hotel
Η συναρπαστική ιστορία πίσω από τους τοίχους ενός παλιού νεοκλασικού στη γωνία Διδότου και Σίνα, που πλέον στεγάζει τη μικρή ξενοδοχειακή μονάδα Monsieur Didot
Αναστασία Κωστάκη: «Μπήκα στην AntetokounBros Academy θέλοντας να γίνω καταρχήν καλύτερος άνθρωπος»
Η πρώην παίκτρια του WNBA Αναστασία Κωστάκη μιλά για την AntetokounBros Academy, όπου έχει το γενικό προπονητικό «πρόσταγμα», για το μπάσκετ γενικά αλλά και την εμπειρία της σε Ευρώπη και Αμερική
Τα παλιά μέρη στην Αθήνα που δεν τ' άγγιξε ο χρόνος
Στην Αθήνα του gentrification υπάρχουν κάποια μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα που είναι πάντα εκεί κι έχουν να αφηγηθούν πολλά για την ιστορία της πόλης
Η παρεξηγημένη «ανώνυμη» αρχιτεκτονική της καθημερινότητας
O καθηγητής αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φιλιππίδης αποτυπώνει στο βιβλίο του «Ανώνυμη αρχιτεκτονική - Μια άρρητη παρουσία» όλα εκείνες τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες που προσπερνάμε καθημερινά.
Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο
Νέα μέρη με μοντέρνα αισθητική και άποψη, καφέ κορυφαίας ποιότητας και νόστιμα συνοδευτικά που παρασκευάζονται επί τόπου –μέχρι και το ψωμάκι για τα σάντουιτς.
Το  '21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες Playmobil στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει μικρά και μεγάλα διοράματα, κατασκευασμένα με φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil, που απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821.
Πώς ο τουρισμός μεταμόρφωσε την Αθήνα
Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Push» στο φετινό CineDoc εξετάζουμε το φαινόμενο της στεγαστικής κρίσης που πλήττει πολλές περιοχές της Αθήνας, καθώς και το πώς έχουν αλλάξει σημαντικά οι ισορροπίες στην αγορά κατοικίας.
Νύχτες στην Κυψέλη: Εδώ παίζει η επόμενη μεγάλη «φάση» της αθηναϊκής νύχτας
Η 16η πιο κουλ γειτονιά του κόσμου, σύμφωνα με το «Time Out», ξαναμπαίνει με σταθερά, αλλά δυναμικά βήματα στον χάρτη της αθηναϊκής βραδινής διασκέδασης.
Το εφιαλτικό ελικόπτερο πάνω από την Αθήνα
Το ελικόπτερο που πλανάται ολημερίς πάνω από το κέντρο της πόλης, κάθε φορά που γίνονται επίσημες επισκέψεις ή απλώς διαδηλώσεις είναι πηγή εφιαλτικής ηχορύπανσης.
3 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar etsap 31.3.2019 | 10:49
Μόνο σε μένα μύρισε αρχές 20ου αιώνα, όλο αυτό το "μανιφεστο" ;
Για παράδειγμα, τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του αίσχους της ελεγχόμενης στάθμευσης. Πηγή: www.lifo.gr

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε ως προς αυτό το ζήτημα στην Πάτρα από τον ομοϊδεάτη του (και, αν εξαιρέσεις το κυκλοφοριακό, σε γενικές γραμμές σχετικά ικανοποιητικό) δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Μόλις αναλαμβάνει τον Δήμο, καταργεί το υπάρχον (και οντως ακριβό) σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο λειτουργούσε σχετικά ικανοποιητικά, με το επιχείρημα ότι "η λαϊκή οικογένεια πρέπει να μπορεί να κατεβαίνει στο κέντρο ελεύθερα και να παρκάρει".
Φυσικά, μαζί με την "λαϊκή οικογένεια", πλάκωσαν στο κέντρο με τα ΙΧ τους όλες οι οικογένειες και οι εργένηδες, πόσο μάλλον από το σχετικά ευπορότερα στρώματα στα οποία ισχύει η ιερή νεοελληνική αρχή "ένα ΙΧ ανά άτομο ηλικίας άνω των 18".

Εννοείται ότι στην πόλη επικράτησε το απόλυτο κυκλοφοριακό μπάχαλο, με διπλο-τριπλο-παρκαρισμένα οχήματα. Μου είπαν και για τετραπλοπαρκαρισμένα, εγώ όμως είδα μόνο τριπλοπαρκαρισμένα... Χάος!
Όταν η δημοτική αρχή κατάλαβε τι γκάφα είχε κάνει, αποφάσισε να αφήσει τα εύκολα τσιτάτα και να...σκεφθεί! Ετσι, κατέληξε σε ένα εξαιρετικό, σχεδόν μεγαλοφυές σχέδιο, το οποίο συνδυάζει καλή λειτουργία του κυκλοφοριακού, προστασία του εισοδήματος των χαμηλότερων στρωμάτων, δικαιοσύνη και οικολογικό χαρακτήρα:
Με ένα αμελητέο αντίτιμο (20 λεπτά του ευρώ) εξασφαλίζεις δικαίωμα στάθμευσης 1 ώρας στο απόλυτο κέντρο ή 2 ωρών στις παρυφές του. μετά την πάροδο αυτού του χρόνου είσαι υποχρεωμένος να μετακινήσεις το όχημα από τη θέση όπου το είχες σταθμεύσει, σε κάποια άλλη θέση. Ετσι, οι θέσεις στάθμευσης του κέντρου δεν καταλαμβάνονται πλέον όπως πριν, ολο το πρωινό, από εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και μια μικρή μερίδα δημοσίων υπαλλήλων ή τραπεζοϋπαλλήλων που είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα παρκόμετρα. Ετσι, μπορούν να υπάρξουν θέσεις για όποιον πραγματικά χρειάζεται να κατέβει στο κέντρο για συγκεκριμένη δουλειά.

Αντε όμως να πείσεις τους Πατρινούς, των οποίων τα μυαλά είχες φουσκώσει με την μπουρδολογία σου, να σεβαστούν αυτό το εξαιρετικό σύστημα. Οι "λαϊκές οικογένειες" και όλοι οι υπόλοιποι εξακολουθούν να διπλο-τριπλοπαρκάρουν, επικαλούμενοι τα πρώτα πιασάρικα συνθήματα του δημάρχου!

Και μέσα σε όλα αυτά, χάθηκε και ένα άλλο, πρωτοποριακό μέτρο της προηγούμενης δημοτικής αρχής: σε κάθε πλευρά κάθε τετραγώνου του κέντρου δημιουργείται χώρος στάθμευσης μοτοσυκλετών την ώρα όπου είναι ανοιχτά τα καταστήματα και φορτηγών τροφοδοσίας για τις ώρες όπου τα καταστήματα είναι κλειστά. Διαθέτοντας 4 χώρους στάθμευσης ανά τετράγωνο, ο μοτοσυκλετιστής ήταν πλέον εντελώς αδικαιολόγητος όταν πάρκαρε πάνω σε πεζοδρόμιο ή στην άκρη του δρόμου, και η δημοτική αστυνομία είχε αρχίσει ένα απολύτως δικαιολογημένο κυνήγι των ασυνείδητων μοτοσυκλετιστών.
Φυσικά, με την συρροή ΙΧ και την ασύδοτη στάθμευση που προκάλεσε το λαϊκίστικο σύνθημα του δημάρχου, οι πρώτες θέσεις που καταπατήθηκαν από τα ΙΧ ήταν αυτές ακριβώς οι θέσεις.
Τώρα, η δημοτική αστυνομία προσπαθεί -χωρίς ιδιαίτερο ζήλο- να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα...
Takis Papas Takis Papas 3.4.2019 | 15:01
Λαικισμός και ασυδοσία. Οι ελληνικές μάστιγες.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή