Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Γεώργιος Καστριώτης - Άνεμος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από το 2014 στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα ανακαινισμένα νεοκλασικά που κάποτε λειτουργούσε ως ταχυδρομείο-τηλεγραφείο-τηλεφωνείο. «Κρύβει» μερικά αριστουργήματα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων που το κοινό ίσως δεν γνωρίζει ότι βρίσκονται εκεί.

Ο επισκέπτης, λοιπόν, έχει την ευκαιρία να δει έργα των αδελφών Νικόλαου και Περικλή Λύτρα (γιοι του Νικηφόρου), του Κωνσταντίνου Μαλέα, του Μιχαήλ Ρωμανίδη, του Αλέξανδρου Χριστοφή, του Μιχάλη Οικονόμου,του Περικλή Βυζάντιου και πολλών άλλων. Δύο ξεχωριστές συλλογές συμπληρώνουν τον κρυμμένο «θησαυρό» της Πινακοθήκης: εξαιρετικά γλυπτά του σπουδαίου συμβολιστή γλύπτη Γιώργου Καστριώτη (1899-1969), ανάμεσά τους και η προτομή της θείας του καλλιτέχνη, Σοφίας Σλήμαν, αλλά και ολόκληρη η προσωπική συλλογή του σκηνογράφου της όπερας των αρχών του 20ού αι. Πάνου Αραβαντινού (1884-1930), που διέπρεψε στο Βερολίνο και στην Κεντρική Ευρώπη τον Μεσοπόλεμο.

H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από το 2014 στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα ανακαινισμένα νεοκλασικά που κάποτε λειτουργούσε ως ταχυδρομείο-τηλεγραφείο-τηλεφωνείο.

Ο σκηνογράφος υπέγραψε ιστορικές παραστάσεις πρωτοποριακών ανεβασμάτων (π.χ. του πρώτου Βότσεκ του Μπεργκ) και ουσιαστικά θεωρείται ο γεννήτορας της ελληνικής σκηνογραφίας. Σκίτσα και μικρογραφίες σκηνικών και κοστουμιών, μακέτες με κρυφό φωτισμό αλλά και ελαιογραφίες ‒καθώς υπήρξε και ζωγράφος‒, απαρτίζουν αυτό το εξαιρετικό τμήμα της Πινακοθήκης που λίγοι γνωρίζουν. Όταν εκτέθηκε, βέβαια, το 1973, σε επιμέλεια ενός άλλου θρυλικού σκηνογράφου, του Γιώργου Ανεμογιάννη, προσέλκυσε πλήθη επισκεπτών. Αυτή η συλλογή, μαζί με τις υπόλοιπες των ζωγραφικών έργων, βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου και η επισκεψιμότητά της δεν είναι υψηλή, αν εξαιρέσουμε τις εκπαιδευτικές σχολικές επισκέψεις.

Το πιο διάσημο απόκτημα, πάντως, είναι ο «Πειραιάς» του Κωνσταντίνου Βολανάκη, αλλά, καθώς είναι μόνιμα αποσπασμένο στο γραφείο του δημάρχου του Πειραιά, δεν μπορεί εύκολα να το θαυμάσει κανείς. Ελπίζουμε σε μια μελλοντική δημόσια παρουσίασή του στο ευρύτερο κοινό, όπως έγινε το 2019, όταν εκτέθηκαν όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Κατράκη, τα οποία επίσης ανήκουν στην Πινακοθήκη και βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή της.

Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από το 2014 στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα ανακαινισμένα νεοκλασικά του Πειραιά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Νικόλαος Λύτρας - Ηλιοθεραπεία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Αρτέμης- Τουρκολίμανο Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Έργο του Δημήτρη Τηνιακού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Στρατής Αξιώτης - Το Λιμάνι Πειραιώς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Γεώργιος Καστριώτης - Δύναμη και Αδράνεια (1954). Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Γεώργιος Καστριώτης - Ο Χορός του Ζαλόγγου (1952). Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Εικαστικά / Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Η έκθεση του Μουσείου Φρόιντ προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναστοχασμού για τη ζωή και το έργο της Βρετανής καλλιτέχνιδας, περνώντας από τα βιογραφικά της στοιχεία στους αισθητικούς κώδικες της δουλειάς της.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Εικαστικά / Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Έπειτα από έντεκα χρόνια ηθελημένης αποχής, ο εικαστικός επιστρέφει στη Skoufa Gallery με μια έκθεση-μανιφέστο, όπου το χιούμορ λειτουργεί ως προπέτασμα για μια βαθιά σύγκρουση με το ίδιο το καλλιτεχνικό σύστημα.
M. HULOT
Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία να ξεφύγεις από την Αθήνα

Εικαστικά / Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγεις από την Αθήνα

Η φύση, η λαϊκή παράδοση και η σύγχρονη τέχνη συναντιούνται στα έντεκα στρέμματα ενός κτήματος στην Παιανία που συμβάλλει όσο λίγα στην εξερεύνηση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Πολιτισμός / Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν στο MoMA, επιστρέφουμε σε μια από τις πιο παράξενες, σαγηνευτικές και λιγότερο γνωστές εικόνες γύρω από το όνομά του: τη φωτογραφία του 1963 με τη γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ απέναντί του σε μια σκακιέρα. Οι σπάνιες φωτογραφίες και η ιστορία πίσω από αυτό το καρέ φωτίζουν όχι μόνο έναν μικρό μύθο της αμερικανικής τέχνης, αλλά και τη στιγμή που το Λος Αντζελες άρχισε να πιστεύει πραγματικά στον δικό του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης λέει πως «όλα πρέπει να αλλάξουν»

Αποκλειστικό / Η 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης λέει πως «όλα πρέπει να αλλάξουν»

Η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά με ένα εκρηκτικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα εκθέσεων, προβολών και περφόρμανς, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής αντίστασης σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων.   
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα 20 σημαντικότερα έργα τέχνης Eλλήνων καλλιτεχνών από το '60 ως σήμερα

Εικαστικά / Τα 20 σημαντικότερα έργα τέχνης Eλλήνων καλλιτεχνών από το '60 ως σήμερα

Ζητήσαμε από καταξιωμένους επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, συλλέκτες και γκαλερίστες να επιλέξουν τα εμβληματικά έργα τέχνης που καθόρισαν, μεταμόρφωσαν και επηρέασαν το τοπίο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Εικαστικά / Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Από τις εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών στο ΕΜΣΤ μέχρι τη ρωσική πρωτοπορία στην Εθνική Πινακοθήκη και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου, η εικαστική σκηνή του Απριλίου είναι πιο γεμάτη από ποτέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Εικαστικά / Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον κόσμο των Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα μέσα από έργα που έχει συγκεντρώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Οι Αθηναίοι / Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Μεγάλωσε στην Αχαρνών, ανάμεσα σε μωσαϊκά και τσιμέντο. Η τέχνη την ενδιέφερε πάντα και τελικά βρέθηκε να στήνει γκαλερί ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη, Πειραιά και Λονδίνο. Από τότε που άνοιξε τη Rodeo, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κάνει εκθέσεις, δεν σκεφτόταν πώς θα βγάλει χρήματα. Η γκαλερίστα, Σύλβια Κούβαλη, αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Εικαστικά / Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Η εμβληματική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με δεκατρία νέα μεγάλης κλίμακας έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ