Το έργο Tree in the House είναι σύλληψη και σχέδιο του αρχιτέκτονα από το Καζακστάν Aibek Almassov, του γραφείου A Masow Architects και έχει σκοπό να προσφέρει ένα καταφύγιο και μέσο διαφυγής από την ζούγκλα της τσιμεντούπολης της αστικής ζωής. 

 

 

 

Πρόκειται για μία κατασκευή εξ ολοκλήρου από γυαλί και μέταλλο, η οποία προσφέρει μία άποψη 360 μοιρών σε ένα δασικό περιβάλλον. Η αρχική παρουσίαση της ιδέας από τον αρχιτέκτονα το 2013 είχε χαιρετιστεί με ενθουσιασμό από έναν επενδυτή, ο οποίος όμως στην συνέχεια αποσύρθηκε και το έργο φαινόταν καταδικασμένο να μην υλοποιηθεί.  

 

 

 

Ωστόσο πλέον έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ιδιότυπο αυτό δεντρόσπιτο μία εταιρεία κατασκευής ηλιακών συλλεκτών και υαλοπετασμάτων και η ημερομηνία έναρξης των εργασιών επίκειται.   

 

 

 

"Αλήθεια, δεν είναι τόσο δύσκολο να ανοικοδομηθεί, το πρόβλημα ήταν η εύρεση επενδυτή." δήλωσε ο Almassov. "Προς στιγμήν έχουμε εξασφαλίσει δύο επενδυτές. Ο ένας μάλιστα διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής υαλοπετασμάτων και διαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ. Έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και βρισκόμαστε σε φάση διαπραγματεύσεων."  

 

 

 

Οι αποδόσεις των σχεδίων απεικονίζουν το κυλινδρικό κτήριο μέσα σε ένα δασικό ξέφωτο με τους επάνω ορόφους να ξεπροβάλλουν μέσα από τα δέντρα, ωστόσο το project δεν είναι συνδεδεμένο με κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία. "Το σημαντικότερο είναι ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον. Αποτελεί μια ευκαιρία να ξεφύγει κάποιος από τα τσιμεντένια κουτιά και να νιώσει ένα με την φύση" λέει ο αρχιτέκτονας.  

 

 

 

Οι γυάλινοι τοίχοι και οροφή αποκαλύπτουν τέσσερις ορόφους σε σχήμα δακτυλίου και μια ελικοειδή σκάλα που τυλίγονται γύρω από τον κορμό ενός δέντρου. Γυάλινες κουπαστές με ξύλινα κιγκλιδωματα περικλείουν το αίθριο σε κάθε όροφο ώστε να μην κρύβουν την θέα.  "Το να ανεβαίνει κανείς τις σκάλες στο ασυνήθιστ αυτό σπίτι μπορεί να συγκριθεί με τα στάδια πνευματικού εξαγνισμού, φώτισης και εναρμόνισης με το περιβάλλον" σύμφωνα με τον Almassov.

 

 

 

Στις εικόνες τα κλαδιά του δέντρου φαίνονται να εκτείνονται προς τους γυάλλινους τοίχους και την οροφή, κατακλύζοντας τον μινιμαλιστικό χώρο.  

 

 

 

Ένας θάλαμος ντους αποκλειστικά από γυαλί αντικατοπτρίζει την κυλινδρική μορφή του κτηρίου ενώ σε άλλα σημεία της κατοικίας τα ελεύθερα έπιπλα ακολουθούν τους καμπυλωτούς τοίχους.  

 

 

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο A Masow Architects έχει έδρα το Αλμάτυ και μπορείτε να δείτε περισσότερα ενδιαφέροντα έργα τους στο www.amasow.com

 

Στοιχεία: Dezeen