Απεργία την Πρωτομαγιά

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Δολοφόνησαν στη Χιλή την φωτογράφο Albertina Martinez

 

Δολοφόνησαν στη Χιλή

την φωτογράφο

Albertina Martinez

 

 *

 

Στις 22 Νοεμβρίου, η φωτορεπόρτερ Albertina Martinez Burgos, η οποία κατέγραφε την καταστολή των κινητοποιήσεων στη Χιλή, βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της στο Σαντιάγο. Όλος ο εξοπλισμός της -μηχανές και υπολογιστής- εξαφανίστηκε από το σπίτι της.

Πριν από ένα μήνα, στις 20 Οκτωβρίου, η καλλιτέχνιδα του δρόμου Daniella Carrasco, γνωστή ως "el Mimo", βρέθηκε κρεμασμένη από ένα φράκτη, με πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα της. Ο "Μίμος" ήταν μία 36χρονη ακτιβίστρια που συμμετείχε σε όλες τις διαδηλώσεις στο Σαντιάγο, μεταμφιεσμένη σε κλόουν. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, κι ενώ είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανή. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασανίστηκε και βιάστηκε, αλλά οι αρχές παρουσιάζουν τον θάνατό της ως "αυτοκτονία".

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 19 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στη Χιλή από την αρχή της διαμαρτυρίας. Ο κατάλογος των ακρωτηριασμένων και εξαφανισμένων στο πλαίσιο  αυτής της εξέγερσης συνεχώς αυξάνεται.

 

 

 

Δολοφόνησαν στη Χιλή την φωτογράφο Albertina Martinez Facebook Twitter
Η Daniela Carrasco

 

 

Αγρυπνία: οι φίλοι επιβεβαιώνουν ότι φωτογράφιζε τις πορείες: "είχε πει ότι το έκανε από προσωπικό ενδιαφέρον"

 

Gabriel Hernández

El Contraste (Los Ángeles Chile), 23 Νοεμβρίου 2019

 *

Εκατό περίπου άτομα αποφάσισαν να μεταθέσουν αυτό το Σάββατο τις απογευματινές παραδοσιακές πορείες τους, για να συγκεντρωθούν στο αμφιθέατρο της Plaza de Armas. Οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειας, οι συμμαθητές της από το Ceala (Centro Educacional Adventista de Los Angeles), οι γείτονες και οι πολίτες ήθελαν να απαιτήσουν δικαιοσύνη και να τιμήσουν με μία αγρυπνία την Albertina Martínez, την φωτογράφο με το αγγελικό πρόσωπο που δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά της ύπο άγνωστες ακόμη συνθήκες.

 

Ένας από τους τελευταίους φίλους που της μίλησαν αυτήν την εβδομάδα ήταν ο José Fuentes, ο οποίος είπε: "γνώριζα την "Betty" (οι φίλοι της την αποκαλούσαν έτσι επειδή τους θύμιζε την Betty Boop)  εδώ και 18 χρόνια, από τότε που αποφοίτησε από το λύκειο εδώ στο Λος Άντζελες, και αργότερα συναντηθήκαμε και πάλι στο Σαντιάγο στο περιθώριο της δουλειάς μου, όταν εγώ βρισκόμουν στη Γερουσία και εκείνη δούλευε στο El Mercurio. Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε εκεί ήταν πολύ χαρούμενη, έκανε πολλά όνειρα".

 

Για την τελευταία του συνομιλία με την Albertina, ανέφερε τα εξής: "μίλησα μαζί της τη Δευτέρα στις 18 του μήνα και θα συναντιόμασταν την επόμενη Δευτέρα, συγκεκριμένα μιλήσαμε μέσω WhatsApp και ήταν πολύ χαρούμενη".

 

Θυμήθηκε επίσης ότι "κάθε φορά που πήγαινα στο TVN ή στο Mega, όπου συνόδευα κάποιους πολιτικούς, βρισκόμασταν, μιλούσαμε και γελάγαμε. Κάποια πράγματα τη στενοχωρούσαν, επειδή είχε φύγει η μητέρα της ή επειδή ήταν μακριά από την αδελφή της και τον ανιψιό της που λάτρευε, αλλά παρέμενε πολύ ευδιάθετη".

 

'Οσο για το αν ήξερε αν κατέγραφε τις πορείες, επιβεβαίωσε ότι είχε συζητήσει το θέμα αυτό μαζί της. "Πήγαινε να φωτογραφίσει τις πορείες, μιλήσαμε για αυτό και της είπα να προσέχει πολύ, αλλά μου είπε ότι έπαιρνε προφυλάξεις κι ότι δεν πήγαινε σε επικίνδυνα μέρη. Πρόσεχε τι έκανε".

 

Σχετικά με το τι επιδιώκουν οι φίλοι της με τις ενέργειές τους, είπε ότι "προέχει να αποδοθεί δικαιοσύνη, να βρεθεί όποιος έχει προκαλέσει όλο αυτόν τον πόνο στην οικογένεια, στην αδελφή της Betty και σε όσους την αγαπούσαν για αυτό που ήταν, για τη λάμψη της".

 

Ως προς τα κίνητρα του θανάτου της, θεωρεί "ότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το θέμα των διαδηλώσεων και των φωτογραφιών της", και πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο  άλλο θέμα που ελπίζει ότι θα αποκαλυφθεί αργότερα. "Το θέμα το γνωρίζει το OS9 [Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών -σ.σ.]. Μίλησα χθες με φίλους της PDI [Policía de Investigaciones - δικαστική αστυνομία - σ.σ.] στο Σαντιάγο και θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε η αλήθεια να γίνει γνωστή".

 

Βάσει της διεξαγόμενης έρευνας, ο José τόνισε με έμφαση ότι πιστεύει πως "η αστυνομία δεν είναι αυτή τη στιγμή η πιο κατάλληλη για να διερευνήσει την υπόθεση, θα έπρεπε να την αναλάβει η PDI, να τη φτάσει ως στις τελευταίες της συνέπειες και να βρει το άτομο που διέπραξε το έγκλημα. Λένε ότι η φωτογραφική μηχανή και ο υπολογιστής έχουν κλαπεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτα".

 

Τέλος, ανέφερε ότι "αυτό που συνέβη είναι ακατανόητο. Όσοι από εμάς είμαστε από το Λος Άντζελες και έχουμε πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης στο Σαντιάγο, όπως ο Nestor Aburto του Radio Biobío, ή η Marta Escalona, η οποία βρίσκεται τώρα στη Chilevisión, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, θα είμαστε συνέχεια σε επαφή και δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι να πληρώσει ο ένοχος".

 

Μία άλλη φίλη, η Kathy Caro, δήλωσε ότι "ήταν πολύ σοκαρισμένη από αυτή τη θλιβερή είδηση για την Albertina. Γνωριζόμασταν 10 χρόνια και ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συμπάσχουν μαζί της. 'Ημασταν μαζί στο πλαίσιο μιας εθελοντικής κοινωνικής αποστολής βοήθειας στον σεισμό του 2010. Η Betty ήθελε πολύ να προσφέρει βοήθεια στο Dichato [πόλη της Χιλής που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από έναν θανατηφόρο σεισμό κι ένα τσουνάμι]. Ήξερε από κομμωτική και είχε πει ότι θα μπορούσε να κόβει μαλλιά ή να παίζει με τα παιδιά".

 

"'Ηταν ένα άτομο αλληλέγγυο, χαρούμενο και θετικό. Είχε δυσκολευτεί να ξεπεράσει κάποιες στενοχώριες, αλλά είχε τεράστια δύναμη, γι' αυτό αισθανόμαστε πολύ άσχημα με αυτό που συνέβη. Ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει με ανάλογο τρόπο, υπάρχουν πολλά πράγματα που λέγονται, αλλά εμείς θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια", καταλήγει.

 

Η ιστορία της el Mimo βάζει φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα: "'Εκλεψαν τη ζωή της Daniela, πείτε μας ποιοί το έκαναν".


Angela Marino

fanpage.it, 22 Νοεμβρίου 2019

*

Η είδηση του θανάτου της Daniela Carrasco, καλλιτέχνιδας του δρόμου γνωστής ως el Mimo, που βρέθηκε κρεμασμένη σε ένα προάστιο του Σαντιάγο εν μέσω της διαμαρτυρίας των χιλιανών πολιτών κατά του προέδρου Sebastián Piñera, είχε μία απίστευτη απήχηση στα κοινωνικά δίκτυα. "Η Daniela βιάστηκε τόσο άγρια που έχασε τη ζωή της, και κάποιοι λένε πως ήταν μία προειδοποίηση για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Ζητάμε να διεξαχθεί έρευνα για το γεγονός αυτό", έγραψαν οι φεμινίστριες της οργάνωσης Ni una menos. Ο θάνατος της Daniela, που χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία ως "αυτοκτονία", προκάλεσε μία πρωτοφανή κατακραυγή όχι μόνο στη χώρα που δοκιμάζεται από το καθεστώς αλλά και εκτός Αμερικής, παντού όπου κυκλοφόρησαν, μετά τον θάνατο της ηθοποιού, οι φωτογραφίες των κινητοποιήσεων των ανδρών και των γυναικών που εξοργίστηκαν από τις βιαιότητες των αστυνομικών αρχών κατά των πολιτών και ειδικότερα των γυναικών. Το σώμα της Daniela βρέθηκε στις 20 του περασμένου Οκτώβρη κοντά στο πάρκο André Jarlan του δήμου Pedro Aguirre Cerda, στο νότιο τμήμα του Σαντιάγο της Χιλής. 'Ηταν κρεμασμένο σε ένα σιδερένιο φράκτη.

 

"Σήμερα, στη μέση της κοινωνικής διαμαρτυρίας - γράφει στην ανακοινωσή της η φεμινιστική συλλογικότητα - αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας ως φεμινίστριες και αγωνιζόμαστε για τη ζωή και τα δικαιώματα των γυναικών. Θέλουμε να δώσουμε λίγη αξιοπρέπεια στη Daniela Carrasco και να μην αφήσουμε την δολοφονία της ατιμώρητη. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών έχει επιδεινωθεί λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από εκείνους που διαχειρίζονται σήμερα το χιλιανό κράτος. Η Daniela βιάστηκε, βασανίστηκε, κακοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό που έχασε τη ζωή της.  Οι φίλοι της καταγγέλουν ότι συνελήφθη και κρεμάστηκε από πράκτορες του κράτους, κι ότι αφέθηκε έτσι εκτεθειμένη για εκφοβισμό των κατοίκων της La Victoria του δήμου Aguirre Cerda του Σαντιάγο. 'Εκλεψαν τη ζωή της Daniela, που ήταν γνωστή ως "el Mimo", κι εμείς σαν Ni una menos - Cile [Ούτε μία λιγότερη - Χιλή -σ.σ.], ζητάμε να βρεθούν οι υπαίτιοι".

 

Μτφ. Σ.Σ.

Αλμανάκ

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ