TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η Τουρκία επαναφέρει το Ισλαμικό κράτος

Η Τουρκία επαναφέρει το Ισλαμικό κράτος Facebook Twitter

 

Τούρκικη επίθεση στη Συρία. Μία

νέα ελπίδα για τους τζιχαντιστές.

 

*

 

Μόλις ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που στρατοπέδευαν στη βόρεια Συρία, η Τουρκία ξεκίνησε μια επίθεση εναντίον μιας περιοχής που ελέγχεται από αραβο-κουρδικές πολιτοφυλακές. Για να αποσαφηνίσει τις γεωπολιτικές πτυχές της εισβολής αυτής, το Orient XXI  [γαλλικό σάιτ που ειδικεύεται σε θέματα της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής - σ.σ.] συνομίλησε με τον Salih Muslim, εκπρόσωπο του κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης, τον Fehim Taştekin, αναλυτή και δημοσιογράφο, τον Agit Polat, εκπρόσωπο του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου στη Γαλλία και τον Raphaël Lebrujah, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τις βόμβες στο Qamishlo.


Chris den Hond

Orient XXI - 14.10.2019

 *

 

Agit Polat, εκπρόσωπος του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου στη Γαλλία (CDK-F). —

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και η αυτοδιοίκηση ανέκαθεν ανέφεραν ότι οι συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν παρά μόνο τακτικές συμφωνίες και δεν αποτελούσαν σε καμιά περίπτωση στρατηγική συμφωνία. Γνωρίζαμε ότι αργά ή γρήγορα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρούσαν. Αλλά σήμερα αισθανόμαστε προδομένοι. Αθέτησαν τις συμφωνίες που είχαμε κάνει για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας. Οι ΣΔΔ εφάρμοσαν τις συμφωνίες αυτές κατά γράμμα. Αποσύρθηκαν από δύο σημαντικά σημεία: το Serekeniye (Ras Al-Ain) και το Girî Spî (Tal Abyada) για να επιτρέψουν κοινές περιπολίες Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας. Η προδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών άνοιξε την πόρτα για την τουρκική επιχείρηση. Αυτή έχει έναν κύριο στόχο: να καταστρέψει την πλουραλιστική, πολυκοινοτική και πολυθρησκευτική αυτοδιοίκηση που έχει καθιερωθεί στη βόρεια και ανατολική Συρία. Η άμεση συνέπεια θα είναι η ενίσχυση του τζιχάντ και της τρομοκρατίας.

 

Fehim Tastekin, αναλυτής και δημοσιογράφος. —

Εάν ποτέ η Τουρκία καταλάμβανε τα εδάφη της βόρειας Συρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έθετε τρεις όρους για μια ενδεχόμενη αποχώρηση. Πρώτον, καθώς η αυτοδιοίκηση με τους Κούρδους στη Συρία δεν είχε ποτέ αποκτήσει μια περιφερειακή ή διεθνή αναγνώριση, θα προσπαθήσει να καταργήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της. Στη συνέχεια, θα προτείνει ως εναλλακτική λύση στον επίσημο συριακό στρατό τον νέο στρατό που δημιουργεί και που ονομάζει "Εθνικό Συριακό Στρατό". Ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την επίσημη αναγνώριση αυτού του στρατού. Τέλος, αν δεν καταφέρει να ανατρέψει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προκαλέσει μια διχοτόμηση της Συρίας. Συνεχίζει να κυνηγάει το προαιώνιο όνειρο των Οθομανών: την επέκταση την επικράτεια της Τουρκίας - όπως είχε κάνει κι ο Ατατούρκ με την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας (το σημερινό Hatay) το 1938.

 

Οι ομάδες ανταρτών που υποστηρίζουν την τουρκική επίθεση δεν είναι "μετριοπαθείς" αντάρτες. Είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τζιχαντιστές. Πρόκειται για πάνω από πενήντα οργανώσεις (εκ των οποίων κάποιες απαρτίζονται από Τουρκμένους που δεν είναι όλοι "ριζοσπαστικοί"), αλλά οι πιο ισχυρές από άποψη ιδεολογική και επιχειρησιακή είναι ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Αλ-Κάιντα, η Φατάχ Αλ-Τσαμ, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Τσαμ... Τώρα βρίσκονται στο πλευρό του τουρκικού στρατού. Έτσι ο Εθνικός Συριακός Στρατός που συγκροτήθηκε από την Τουρκία έχει και θα έχει ισλαμιστικό προσανατολισμό.

 

 

Salih Muslim, εκπρόσωπος του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), της κύριας κουρδικής πολιτικής δύναμης στη βόρεια και την ανατολική Συρία. —

Ξέρουμε ποιοί μπαίνουν στη Συρία με τα τουρκικά στρατεύματα. Κάποιοι ήταν εμίρηδες στο ISIS, άλλοι προέρχονται από τα χωριά του Girî Spî (Tal Abyada) που διέφυγαν στην Τουρκία όταν διώξαμε τον ISIS από εκεί. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής τους ξέρουν πολύ καλά.

 

Είναι προφανές ότι αυτή η τουρκική επιχείρηση θα επιτρέψει στις ομάδες των τζιχαντιστών να ενισχυθούν ή, για κάποιους άλλους, να αναγεννηθούν από την τέφρα τους. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Οι επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος διαπράχθηκαν από τρομοκράτες που έρχονταν από τη Συρία και πέρασαν από την Τουρκία. Η ενίσχυση αυτών των ομάδων θα προκαλέσει σίγουρα νέες επιθέσεις στην Ευρώπη.

 

Αυτό που συμβαίνει στην Afrin συμβολίζει το πολιτικό σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει ο Ερντογάν σε όλη τη βόρεια Συρία. Στην κοινότητα της Afrin, οι δημογραφικές αλλαγές δρομολογούνται ήδη. Η πόλη ήταν κατά 95% μία κουρδική πόλη· έχει παραμείνει μόνο ένα 15%. Είναι το αποτέλεσμα της εθνοκάθαρσης που πραγματοποιούν οι Τούρκοι. Οι άλλοι προέρχονται από το Idlib ή την Ghouta, και πρόκειται συχνά για οικογένειες τζιχαντιστών που πολέμησαν με τον ISIS ή το Μέτωπο Αλ-Νόσρα. Οι λεηλασίες, η ληστείες, οι βιασμοί, οι απαγωγές για λύτρα είναι αυτά που έχει να περιμένει όλη η Βόρεια Συρία άν η Τουρκία συνεχίσει νικηφόρα την επίθεσή της.


Fehim Tastekin. —

Η Ρωσία καλύπτει την τουρκική εισβολή, εφόσον αυτή παραμένει περιορισμένη στη βόρεια Συρία. Ελπίζει να οδηγήσει έτσι τους Κούρδους στην αγκαλιά της Δαμασκού. Προτιμά να είναι η Τουρκία παρούσα στη Συρία απ' ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που γνωρίζει ότι μόλις εγκατασταθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, η Τουρκία δεν θα φύγει εύκολα. Αυτό εξηγεί τη σιωπή της Μόσχας, εκτός από τις πρόσφατες οικονομικές συμφωνίες που έχει συνάψει με την Τουρκία.

 

Agit Polat. —

Ο κύριος στόχος της Ρωσίας είναι να αποδυναμώσει τους Κούρδους και, στη συνέχεια, να μπορέσει να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των αποδυναμωμένων ΣΔΔ και του συριακού καθεστώτος. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα γιατί, όπως δείχνει η Ιστορία, η Τουρκία δεν θα φύγει από μόνη της από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί. Αλλά το κύριο ζήτημα για τη Ρωσία είναι να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Για να το πετύχει, είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά την εδαφική κυριαρχία της Συρίας.

 

Salih Muslim. —

Διαπιστώνουμε πόσο αδύναμο είναι το καθεστώς της Συρίας και πόσο εξαρτημένο από τη Ρωσία και το Ιράν. Το Ιράν, όπως και το Ισραήλ εξάλλου, έχει δυσαρεστηθεί από τη στήριξη που δίνει η Ρωσία στην επιχείρηση του Ερντογάν· διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος. Η Ρωσία επιδιώκει μια περιφερειακή ισορροπία ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν. Κι ούτε θέλει ένα πολύ ισχυρό Ιράν. Αυτό μπορέσαμε να το δούμε στη μάχη του Deir-Ezzor, όταν οι Ρώσοι ζήτησαν από τις ΣΔΔ να πάρουν την πόλη, που είναι πλούσια σε αποθέματα φυσικού αερίου. Αυτή η στρατιωτική ενέργεια έγινε εις βάρος του συριακού καθεστώτος και του Ιράν.

 

Fehim Tastekin. —

Η θέση της Δαμασκού απέναντι στους Κούρδους έχει διατυπωθεί ως εξής: "Απαλλαχτείτε πρώτα από τα αμερικανικά στρατεύματα και μετά θα δούμε." Αλλά επειδή κανείς δεν εγγυάται στους Κούρδους ότι η Δαμασκός, η Μόσχα ή η Τεχεράνη θα τους παραχωρήσουν την αυτονομία που διεκδικούν, πώς θα μπορούσαν να ζητήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν; Επιπλέον, οι ΣΔΔ απαιτούν μία στρατιωτική αυτονομία, την οποία ο επίσημος Συριακός στρατός δεν προτίθεται να τους προσφέρει.

 

Η Δαμασκός περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να προωθήσει το στρατό της στη βόρεια Συρία. Επί του παρόντος, ο συσχετισμός δυνάμεων δεν είναι υπέρ της, γι' αυτό και θα μπορούσε να αρκεστεί, αρχικά, στο να ανακτήσει τα κοιτάσματα πετρελαίου του Deir Ezzor. Για τη Δαμασκό, μια περιορισμένη τουρκική εισβολή θα μπορούσε να είναι επωφελής. Καταργεί τον έλεγχο που ασκούν οι ΣΔΔ στην περιοχή αυτή, γεγονός που της επιτρέπει να ελπίζει στην ανάκτησή της. Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ θα ήθελε αποδυναμωμένες ΣΔΔ, αλλά δεν εννοεί να αφήσει την Τουρκία να καταλάβει μόνιμα τη βόρεια Συρία. Παίζει με τη φωτιά, αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέχρι που σκοπεύει ο Ερντογάν να οδηγήσει την επιχειρησή του σε εδαφικό επίπεδο.

 

Raphaël Lebrujah, δημοσιογράφος στο Qamishlo. —

Πέφτουν βόμβες από παντού, κατά στρατιωτικών στόχων, αλλά και κατά αμάχων. 'Ενα στρατόπεδο προσφύγων έχει επίσης πληγεί καθώς και κάποιες φυλακές. Ο τουρκικός στρατός και οι πολιτοφυλακές των τζιχαντιστών προχωρούν αργά. Η αντίσταση των ΣΔΔ είναι σθεναρή. Είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν γερά τις θέσεις τους, αλλά μια no-fly zone τους είναι απολύτως απαραίτητη. Γίνεται ήδη σφαγή, και ο κόσμος (όχι μόνο οι Κούρδοι) έχει απελπιστεί απ' αυτήν την αμερικανική προδοσία.

 

Τη συζήτηση συντόνισε ο βέλγος δημοσιογράφος Chris den Hond

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Με τον ακόλουθο διαδραστικό χάρτη μπορεί κανείς να παρακολουθεί άνα πάσα στιγμή τις τελευταίες εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα:

https://syria.liveuamap.com

 

Βλέπε επίσης στο Αλμανάκ:


Ροζάβα Mία ουτοπία στην καρδιά του χάους της Συρίας

 

Τουρκία: η απαγορευμένη έρευνα

(Το μεγάλο σκάνδαλο με τα όπλα που προμήθευε μυστικά η Τουρκία στους τζιχαντιστές. Αποκαλύφθηκε το 2015 στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet από τους δημοσιογράφους Can Dündar και Erdem Gül)

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ