0
NOWNESS

Αμφισβητώντας την έννοια της ταυτότητας στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας

Η βραβευμένη με Turner Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, Laure Prouvost, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το υδάτινο installation, που έχει δημιουργήσει για την 58η Μπιενάλε Βενετίας με τίτλο Deep See Blue Surrounding You. Σχεδιασμένο σε συνεργασία με την επιμελήτρια του σόου, Martha Kirszenbaum, το περίπτερο της Prouvost ουσιαστικά είναι ένας υπόγειος, υδάτινος βιότοπος στον οποίο οι επισκέπτες καλούνται να αμφισβητήσουν την έννοια της ταυτότητας. "Το έργο της Prouvost αφορά ουσιαστικά την αναπαράσταση, καθώς και τι σημαίνει πραγματικά να είσαι πολίτης ενός έθνους, ιδιαίτερα όταν η ταυτότητά σου δεν είναι τόσο ξεκάθαρη", αναφέρει ο σκηνοθέτης Joseph Delaney.

Η έκθεση της Prouvost είναι εμπνευσμένη από το αποκεντρωμένο νευρικό σύστημα ενός χταποδιού. Γυάλινα γλυπτά, έργα βασισμένα στον ήχο, χορός, περφόρμανς και εναλλαγές στον φωτισμό είναι ορισμένα από τα στοιχεία που διατρέχουν τη συγκεκριμένη έκθεση και κινούνται όλα με ιδιαίτερη διακριτικότητα. Ένα σύνολο από διεθνείς καλλιτέχνες διαφόρων γενεών, μεταξύ των οποίων ένας μάγος, ένας τραγουδιστής, ένας ράπερ και ένας αθλητής του καράτε, παίρνουν μέρος σε μια φανταστική ταινία βασισμένη σε ένα road trip με αφετηρία το Grigny, ένα προάστιο του Παρισιού, και τελικό προορισμό τη Βενετία. Η Prouvost περιγράφει την ταινία στην καρδιά του installation ως "το κεφάλι του χταποδιού", καθώς οι perfomers οδηγούν το κοινό στον χώρο της έκθεσης μέσα από τα κανάλια της Ιταλικής πόλης. 

"Αυτό με το οποίο ταυτίστηκα περισσότερο είναι οι χαρακτήρες τους οποίους η Laure πρόσθεσε στο ταξίδι της" λέει ο Delaney. "Ένιωσα ότι μας καλωσόρισε στον κόσμο της. Θα έλεγα ότι γίναμε ηδονοβλεψίες παρακολουθώντας τους perfomers να εμπλέκονται με τα έργα της έκθεσης." 

Λόγω του ότι είναι η τρίτη γυναίκα που εκπροσωπεί τη Γαλλία στη Μπιενάλε, η Prouvost καταφέρει να κεντρίσει την προσοχή των θεατών κάνοντας ένα παιχνίδι με τις λέξεις και προσθέτοντας παράλληλα αστείο πολιτικό σχολιασμό. Συνεχίζοντας στην ίδια παράδοση, η καλλιτέχνιδα άνοιξε το σόου της στη Βενετία σκάβοντας ένα τούνελ από το υπόγειο του Γαλλικού περιπτέρου, όπου και βρίσκονται τα εκθέματά της, μέχρι το διπλανό περίπτερο της Βρετανίας, θέλοντας έτσι να δείξει με κωμικό τρόπο την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. 

Info:

Το σόου της Prouvost με τίτλο "Deep See Blue Surrounding You" θα βρίσκεται στη Μπιενάλε Βενετίας μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου 2019

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ