Final 4 Euroleague LIVE

Pixies Quad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Ένα από τα πράγματα που κάνουν το skate μοναδικό σε όλες του τις εκφάνσεις, είτε πρόκειται για roller skates και roller blades είτε για skateboards, είναι ότι, σε αντίθεση με όλα σχεδόν τα υπόλοιπα αθλήματα, δεν έχουν καμία ρουτίνα, μόνο απόλυτη ελευθερία – μπορείς να είσαι όσο δημιουργικός θέλεις.

Tα quads είναι αυτά τα vintage roller skates που ξέρουμε όλοι, με δύο ρόδες μπροστά και δύο πίσω. Ωστόσο, αυτή η μικρή κοινότητα παίρνει τα κλασικά πατίνια και τα «κωλοφτιάχνει», όπως οι κάγκουρες τα αμάξια τους.

Όπως μας εξηγεί η Τζένη Σάλλο, η ιδρύτρια μιας μικρής quad ομάδας που ονομάζεται Pixies Quad: «Αν μιλήσουμε τεχνικά, αυτά τα πατίνια είναι σαν δυο μικρά skateboards, ένα στο κάθε πόδι».

Η ομάδα απαρτίζεται από τις Τζένη Σάλλο, Δανάη Μικέδη-Προδρόμου, Θεοδώρα Σαββαλαρίδη, Μαρία Πελεκάνου και Βίλλυ Μερατζή. «Οι Pixies είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε με στόχο τη διάδοση του αγαπημένου μας street skating στην Ελλάδα», λένε, «αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, όπου δεν είναι όσο διαδεδομένο όσο στην Αμερική. Αγαπάμε και το skatepark, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία από το να βγαίνεις στην πόλη σου και να γίνεσαι δημιουργικός με ό,τι σου προσφέρει ο δρόμος. Δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε αυτόν τον στόχο». 

Το όνομα της παρέας είναι εμπνευσμένο από τα φολκλόρ παραμύθια που διάβαζε στην Τζένη η μητέρα της και προέρχονταν από τον τόπο της, την Αλβανία. Συχνά είχαν αναφορές σε ξωτικά (pixies) χωρίς φύλο, ηλικία ή καταγωγή. Ήταν πλάσματα ζωηρά, εκ φύσεως ελεύθερα, που δεν ένιωθαν πόνο ή φόβο, με φυσική περιέργεια για τον κόσμο, που έμπλεκαν πάντα σε περιπέτειες.

Όπως η ίδια εξηγεί, «αρχικά έκανα quads με τους City Skaters και τους Syeah – και οι δυο είναι ομάδες μπλεϊντάδων. Με βοήθησαν πάρα πολύ να εξελιχθώ, ακόμη δηλαδή με βοηθάνε και μαθαίνω από εκείνους απλά παρατηρώντας τους, αφού η τεχνική για blades και quads είναι παρόμοια. Βλέποντάς τους να "χώνουν", να λειτουργούν σαν ομάδα, να κανονίζουν skate trips, στη Χαλκιδα, στην Άνδρο, στον Βόλο και αλλού, να διοργανώνουν φοβερά events όπως το Bladehouse των Syeah, όλη αυτή η δράση με έκανε να σκεφτώ πόσο πολύ χρειάζεται η μικρή quad κοινότητα της χώρας μας μια ενεργή ομάδα που να δίνει έμπνευση».

Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2022 με αφορμή την επίσκεψη της κορυφαίας αθλήτριας Barbie Patin στην Ελλάδα. Η Τζένη της έστειλε μήνυμα στο Instagram, εκείνη ενθουσιάστηκε, έτσι πολύ γρήγορα οι δυο τους διοργάνωσαν ένα skate event στο Χαλάνδρι και μάζεψαν όλες τις quad skaters της Αθήνας.

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Η ομάδα δημιουργήθηκε με αφορμή την επίσκεψη της κορυφαίας αθλήτριας Baribe Patin στην Ελλάδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

«Φτιάξαμε μια ωραία αφίσα, γεμίσαμε ψυγειάκια με μπίρες και φέραμε τεράστια ηχεία με μια εξάωρη playlist να παίζει στη διαπασών», εξηγεί. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τόσες quad skaters μαζεμένες να “χώνουμε”, να δίνουμε tips η μία στην άλλη, να πέφτουμε, να δοκιμάζουμε ή να βγάζουμε καινούργια κόλπα. Λίγες μέρες αργότερα είπα σε κορίτσια που θαυμάζω και είχαμε βγει ήδη για skate μαζί την ιδέα μου γι’ αυτή την ομάδα. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Pixies». 

Το όνομα της παρέας είναι εμπνευσμένο από τα φολκλόρ παραμύθια που διάβαζε στην Τζένη η μητέρα της και προέρχονταν από τον τόπο της, την Αλβανία. Συχνά είχαν αναφορές σε ξωτικά (pixies) χωρίς φύλο, ηλικία ή καταγωγή. Ήταν πλάσματα ζωηρά, εκ φύσεως ελεύθερα, που δεν ένιωθαν πόνο ή φόβο, με φυσική περιέργεια για τον κόσμο, που έμπλεκαν πάντα σε περιπέτειες.

Οι Pixies έχουν απασχολήσει και τα περιοδικά του εξωτερικού, όπως μας εξηγεί η Τζένη. «Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους που φτιάξαμε για τον διεθνή διαγωνισμό των Syeah!, το “Grind Challenge 8”, η ομάδα έγινε αφορμή να ασχοληθεί για πρώτη φορά ο ξένος Τύπος με την ελληνική quad σκηνή.

Το πιο γνωστό περιοδικό της roller skate σκηνής, το "Dog Days Magazine", έγραψε άρθρο για την ομάδα μας αλλά και για την ταινία μας Gc8: Close encounters of the Quad Grind σε σκηνοθεσία Κώστα Γούναρη. Μάλιστα, ανέβασε στο Instagram το teaser που είχαμε φτιάξει για την προώθηση της ταινίας και λάβαμε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα. Επίσης νιώθουμε ευγνώμονες που ένα από τα πιο ανερχόμενα και πρωτοπόρα brands, το Brunny Hardcore, χορηγεί πλέον την ομάδα μας και τα σχέδια που έχουμε για την εξάπλωση της quad κουλτούρας στη χώρα μας». 

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Tα quads είναι αυτά τα vintage roller skates που ξέρουμε όλοι, με δύο ρόδες μπροστά και δύο πίσω. Ωστόσο, αυτή η μικρή κοινότητα παίρνει τα κλασικά πατίνια και τα «κωλοφτιάχνει». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

«Το Gc8: Close Encounters of the Quad Grind είναι μια sci-fi ταινία διάρκειας έξι λεπτών, όπου βλέπουμε τις περιπέτειες πέντε κοριτσιών» εξηγεί ο Κώστας Γούναρης, σκηνοθέτης της ταινίας. «Quad street films υπάρχουν κυριολεκτικά μετρημένα στα δάχτυλα παγκοσμίως. Είναι φοβερό το πόσο σύγχρονο είναι αυτό το άθλημα.

Αν δεις συνεντεύξεις κορυφαίων skateboarders των '90s, λένε όλοι ότι το να τραβάνε υλικό από street sessions τούς έκανε καλύτερους γιατί υπήρχε μία δημιουργική πίεση να καταφέρουν να βγάλουν το κόλπο. Με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε δημιουργικά και για τις Pixies και για μένα που τις τραβούσα με την κάμερα.

Θυμάμαι τράβηξα το πρώτο τους street session έτσι, για πλάκα, χωρίς να έχουμε κάτι στο μυαλό μας, και είδα μπροστά μου μία πολύ γρήγορη πρόοδο μέσα σε δύο-τρεις ώρες. Σκεφτήκαμε ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να κινηματογραφήσουμε την εξέλιξη αυτή και να ανακαλύψουμε τα στάδιά της.

Επίσης πέρα από την εξέλιξη τους ως quad skaters, τα κορίτσια έχουν ένα τρελό vibe από την πρώτη στιγμή. Μια χημεία που σε κάνει να θες να είσαι και εσύ μέρος της, κομμάτι του αθλήματος, μέλος της παρέας, να βγεις στους δρόμους και να κάνεις πράγματα που όχι απλά τα φοβόσουν, αλλά δεν τα φανταζόσουν καν. Να πάρεις τις φίλες και τους φίλους σου και να κάνετε κάτι δικό σας. Η ταινία μας είναι ένα έναυσμα για ακόμα περισσότερες ομάδες και για ακόμα περισσότερους αθλητές να βγουν έξω και να "χώσουν".

Το βασικότερο για μένα ήταν αυτό που θα δει ο κόσμος να είναι κάτι αληθινό. Το vibe των κοριτσιών, τις τούμπες τους, τις σκέψεις τους και το άγχος πριν από το κόλπο, τη συλλογικότητα και το πόσο badass μπορεί να βγει ένα quad street film. Αυτό νομίζω το πετύχαμε.

Αν πούμε ότι κάτι με δυσκόλεψε, ήταν το γεγονός ότι αυτό είναι το πρώτο μου skate film και η πρώτη φορά που κάνω camera operation φορώντας rollers. Οι πρώτες μέρες ήταν κάπως tricky, αλλά με τη βοήθεια του διευθυντή φωτογραφίας μας και πολύ έμπειρου camera man σε skate films, Γιάννη Μπούκρα, οι δυσκολίες ξεπεράστηκα πολύ γρήγορα.

Ο filmer είναι πολύ βασικό μέλος του skate crew και πρέπει να έχει άμεση επικοινωνία με τον αθλητή. Να τον εμψυχώνει, να του δείχνει footage, να τον βοηθάει να βρούνε το σποτ όπου θα γυρίσουν. Εμένα αυτή είναι η δουλειά μου και νιώθω τυχερός που το crew αυτό είναι οι Pixies».

ΚΥΡΙΑΚΗ Pixies Quad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Gc8: Close encounters of the Quad Grind», Κώστας Γούναρης, την ώρα του γυρίσματος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

«Η δημιουργία αυτής της ομάδας, πέρα από την προσωπική και συνολική εξέλιξή μας ως skaters, έχει ως κύριο στόχο να εμπνεύσει κι άλλους να βγουν στους δρόμους, να γίνουν δημιουργικοί, να “βγάζουν” σκαλιά, να χώνουν grinds, να μαζεύονται με τους skate buddies τους και να γίνονται συνεχώς καλύτεροι. Ελπίζουμε σύντομα η σκηνή στην Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, με όλα τα θετικά που μπορεί να έχει αυτό.

Οι Pixies είναι η πρώτη street quad ομάδα της χώρα μας, θέλουμε να εμπνεύσουμε και να βοηθήσουμε κι άλλους quad skaters να βγουν στους δρόμους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και στους γύρω τους, αφού το skate είναι ένα άθλημα τόσο ατομικό όσο και συλλογικό» καταλήγει η Τζένη.
 

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Η ταινία «Gc8: Close Encounters of the Quad Grind» σε σκηνοθεσία Κώστα Γούναρη.

Instagram: @pixiesquadskate 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Urban Culture
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Urban Culture / Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Μια βόλτα τον χειμώνα στο βραδινό λιμάνι μοιάζει με μεταμεσονύκτια προβολή στο σινεμά. Μόνο που εδώ η εικόνα και ο ήχος δεν έρχονται από την οθόνη αλλά από την «αστική ευθύνη» που έχει η πρωτεύουσα να υποδέχεται και να αποχαιρετά εμπορεύματα, ταξιδευτές και νησιώτες σε μια αδιάκοπη ανθρωπολογική ταλάντωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο Στέφανος ερωτεύτηκε τα picó με την πρώτη ματιά

Μουσική / Ο Στέφανος και το picó του: Η κουλτούρα του καρναβαλιού της Κολομβίας έφτασε στην Αθήνα

Ένας Ελληνοαρμένιος από την Αιθιοπία θέλει να μετατρέψει την αθηναϊκή νύχτα σε ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που γίνονται στο καρναβάλι της Καραϊβικής Ακτής της Κολομβίας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι Αθηναίες κυκλοφορούν "οπλισμένες": Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές - Μικροπράγματα

Urban Culture / Οι Αθηναίες κυκλοφορούν «οπλισμένες»: Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές

Έξι Αθηναίες μάς μιλούν για τα όχι και τόσο αθώα μπρελόκ αυτοάμυνάς τους, για αυτές τις φούξια γάτες που κρεμούν στα κλειδιά τους για να μη φοβούνται να επιστρέψουν μόνες στο σπίτι τα βράδια.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Τι συμβαίνει με το lean στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Lean: Το ναρκωτικό της γενιάς του τραπ

Το κωδεϊνούχο κοκτέιλ που συνδέθηκε με την κουλτούρα του τραπ είναι ένα φτηνό ναρκωτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων και των νεαρών ηλικιών. Και είναι ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό που για την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει.
M. HULOT