Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone

0

Το κτίριο, το οποίο λέγεται ότι είναι το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο, βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Folkestone στο Κεντ. Παρά το γεγονός ότι είναι υπερυψωμένο από το έδαφος, οι τρεις όροφοι του παρέχουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για skateboarders και αναβάτες BMX. Το κτίριο περιλαμβάνει επίσης έναν τοίχο αναρρίχησης ύψους 15 μέτρων, ένα ρινγκ πυγμαχίας και μια καφετέρια στο ισόγειο.

«Το F51 έχει να κάνει με τους νέους, έχει να κάνει με την αναγέννηση μιας πόλης για την επόμενη γενιά», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Guy Hollaway, ιδρυτής του Hollaway Studio. «Κανονικά δεν θα περίμενε κανείς ένα skatepark να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Κανονικά θα ήταν εκτός πόλης και δεν θα αποτελούσε μέρος της κοινότητας, ενώ αυτό ενθαρρύνει πραγματικά τους νέους να έρθουν και να τους πούμε "είστε ο πιο σημαντικός πελάτης στην πόλη, επειδή είστε το μέλλον"», πρόσθεσε.

Με πρόσοψη από θρυμματισμένο μεταλλικό πλέγμα, το κτίριο στενεύει προς τα πάνω για να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στο εσωτερικό του.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια πόλη είναι να κατασκευάζεται ένα skatepark σε μια τοποθεσία εκτός πόλης. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν το διαχειρίζεται κάποιος και έτσι γίνεται εύκολα ένα μέρος όπου γίνεται αγοραπωλησία ναρκωτικών, οπότε το σκέιτμπορντ αποκτά κακή φήμη. Πιστεύουμε ότι αυτό το κτίριο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για το σκέιτ

«Φαίνεται μικρότερο από ό,τι είναι, επειδή έχει πολύ λίγα παράθυρα και αυτή την καμπυλωτή άκρη που σημαίνει ότι δεν βλέπεις ποτέ το τέλος του κτιρίου», δήλωσε ο Hollaway.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το κτίριο είναι επενδυμένο με θρυμματισμένο μέταλλο.

Ο πρώτος όροφος είναι γνωστός ως «Bowl Floor». Περιέχει μια πίστα τύπου που θυμίζει πισίνα με βάθος 2,65 μέτρα και μια ρηχότερη πίστα 1,8 μέτρων.

Ο δεύτερος όροφος, που ονομάζεται «Street Floor», έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με ένα τυπικό τοπίο πόλης, με κλίσεις, σκάλες, κιγκλιδώματα και περβάζια. Δημιουργήθηκε με γνώμονα τους αρχάριους και έχει επιφάνεια από κόντρα πλακέ.

Το «Flow Floor», που βρίσκεται στον τρίτο όροφο, είναι επίσης διαμορφωμένο από κόντρα πλακέ. Εδώ, το δάπεδο ενσωματώνει γωνιακές λεκάνες, καταρράκτες, ένα ηφαίστειο και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Για να διασφαλίσει ότι οι πίστες θα είναι τόσο συναρπαστικές όσο και προσιτές σε έμπειρους skater αλλά και σε αρχάριους, το αρχιτεκτονικό γραφείο επιστράτευσε τους ειδικούς των skateparks Maverick Skateparks και Cambian Action για τον σχεδιασμό και την κατασκευή.

Οι μηχανικοί της Ramboll έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο, διασφαλίζοντας ότι το κτίριο θα είναι αρκετά στιβαρό για να υποστηρίξει τόσο τα βαριά στοιχεία όσο και τη δύναμη όσων τα χρησιμοποιούν.

Η εγκατάσταση αναρρίχησης εκτείνεται παράλληλα και στα τρία αυτά επίπεδα. Εκτός από τον τοίχο ύψους 15 μέτρων, ο οποίος περιλαμβάνει δύο ειδικές πίστες αναρρίχησης ταχύτητας, περιλαμβάνει επίσης μια πίστα αναρρίχησης σε βράχο.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Η εγκατάσταση αναρρίχησης εκτείνεται παράλληλα και στα τρία αυτά επίπεδα.

Το ρινγκ πυγμαχίας ολυμπιακών διαστάσεων βρίσκεται στο ισόγειο δίπλα στην καφετέρια, το οποίο είναι διακοσμημένο με ζωγραφισμένες σανίδες σκέιτμπορντ. Η τέχνη πάντως βρίσκεται σε όλο το κτίριο- υπάρχουν 12 τοιχογραφίες, όλες δημιουργημένες από τοπικούς καλλιτέχνες.

Το F51 ανατέθηκε από τον εκατομμυριούχο Roger De Haan, ο οποίος έχει επενδύσει σε έργα σε όλο το Folkestone. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει ως στόχο να αναπτύξει τις τέχνες και τον πολιτισμό της, με χώρους όπως το Creative Quarter και το κέντρο τέχνης Quarterhouse να ανοίγουν και να πραγματοποιείται το φεστιβάλ τέχνης Folkestone Triennial.

Ο χώρος αυτός είχε αρχικά σχεδιαστεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Όμως το skateboard μπήκε στην εξίσωση όταν ο De Haan συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αντικαταστήσει ένα υπάρχον skatepark που βρισκόταν δίπλα στο λιμάνι, όπου μαζί με τους αρχιτέκτονες ACME χτίζουν μια οικιστική περιοχή.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Η καφετέρια βρίσκεται στο ισόγειο.

«Σκέφτηκε ότι τα αυτοκίνητα θα ήταν πολύ βαρετά, και τότε γεννήθηκε η ιδέα ενός πολυώροφου skatepark», δήλωσε ο Hollaway.

Ο Hollaway πιστεύει ότι το F51 θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους νέους, λόγω ενός προγράμματος διαχείρισης που έχει ως στόχο να καταστήσει την εγκατάσταση όσο το δυνατόν πιο προσιτή και υποστηρικτική. Μια συνεργασία με τα κοντινά σχολεία δημιουργεί ειδική πρόσβαση για τα παιδιά της περιοχής με εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

«Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια πόλη είναι να κατασκευάζεται ένα skatepark σε μια τοποθεσία εκτός πόλης. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν το διαχειρίζεται κάποιος και έτσι γίνεται εύκολα ένα μέρος όπου γίνεται αγοραπωλησία ναρκωτικών, οπότε το σκέιτμπορντ αποκτά κακή φήμη. Πιστεύουμε ότι αυτό το κτίριο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για το σκέιτ», δήλωσε.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ