Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone

0

Το κτίριο, το οποίο λέγεται ότι είναι το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο, βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Folkestone στο Κεντ. Παρά το γεγονός ότι είναι υπερυψωμένο από το έδαφος, οι τρεις όροφοι του παρέχουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για skateboarders και αναβάτες BMX. Το κτίριο περιλαμβάνει επίσης έναν τοίχο αναρρίχησης ύψους 15 μέτρων, ένα ρινγκ πυγμαχίας και μια καφετέρια στο ισόγειο.

«Το F51 έχει να κάνει με τους νέους, έχει να κάνει με την αναγέννηση μιας πόλης για την επόμενη γενιά», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Guy Hollaway, ιδρυτής του Hollaway Studio. «Κανονικά δεν θα περίμενε κανείς ένα skatepark να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Κανονικά θα ήταν εκτός πόλης και δεν θα αποτελούσε μέρος της κοινότητας, ενώ αυτό ενθαρρύνει πραγματικά τους νέους να έρθουν και να τους πούμε "είστε ο πιο σημαντικός πελάτης στην πόλη, επειδή είστε το μέλλον"», πρόσθεσε.

Με πρόσοψη από θρυμματισμένο μεταλλικό πλέγμα, το κτίριο στενεύει προς τα πάνω για να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στο εσωτερικό του.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια πόλη είναι να κατασκευάζεται ένα skatepark σε μια τοποθεσία εκτός πόλης. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν το διαχειρίζεται κάποιος και έτσι γίνεται εύκολα ένα μέρος όπου γίνεται αγοραπωλησία ναρκωτικών, οπότε το σκέιτμπορντ αποκτά κακή φήμη. Πιστεύουμε ότι αυτό το κτίριο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για το σκέιτ

«Φαίνεται μικρότερο από ό,τι είναι, επειδή έχει πολύ λίγα παράθυρα και αυτή την καμπυλωτή άκρη που σημαίνει ότι δεν βλέπεις ποτέ το τέλος του κτιρίου», δήλωσε ο Hollaway.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το κτίριο είναι επενδυμένο με θρυμματισμένο μέταλλο.

Ο πρώτος όροφος είναι γνωστός ως «Bowl Floor». Περιέχει μια πίστα τύπου που θυμίζει πισίνα με βάθος 2,65 μέτρα και μια ρηχότερη πίστα 1,8 μέτρων.

Ο δεύτερος όροφος, που ονομάζεται «Street Floor», έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με ένα τυπικό τοπίο πόλης, με κλίσεις, σκάλες, κιγκλιδώματα και περβάζια. Δημιουργήθηκε με γνώμονα τους αρχάριους και έχει επιφάνεια από κόντρα πλακέ.

Το «Flow Floor», που βρίσκεται στον τρίτο όροφο, είναι επίσης διαμορφωμένο από κόντρα πλακέ. Εδώ, το δάπεδο ενσωματώνει γωνιακές λεκάνες, καταρράκτες, ένα ηφαίστειο και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Για να διασφαλίσει ότι οι πίστες θα είναι τόσο συναρπαστικές όσο και προσιτές σε έμπειρους skater αλλά και σε αρχάριους, το αρχιτεκτονικό γραφείο επιστράτευσε τους ειδικούς των skateparks Maverick Skateparks και Cambian Action για τον σχεδιασμό και την κατασκευή.

Οι μηχανικοί της Ramboll έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο, διασφαλίζοντας ότι το κτίριο θα είναι αρκετά στιβαρό για να υποστηρίξει τόσο τα βαριά στοιχεία όσο και τη δύναμη όσων τα χρησιμοποιούν.

Η εγκατάσταση αναρρίχησης εκτείνεται παράλληλα και στα τρία αυτά επίπεδα. Εκτός από τον τοίχο ύψους 15 μέτρων, ο οποίος περιλαμβάνει δύο ειδικές πίστες αναρρίχησης ταχύτητας, περιλαμβάνει επίσης μια πίστα αναρρίχησης σε βράχο.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Η εγκατάσταση αναρρίχησης εκτείνεται παράλληλα και στα τρία αυτά επίπεδα.

Το ρινγκ πυγμαχίας ολυμπιακών διαστάσεων βρίσκεται στο ισόγειο δίπλα στην καφετέρια, το οποίο είναι διακοσμημένο με ζωγραφισμένες σανίδες σκέιτμπορντ. Η τέχνη πάντως βρίσκεται σε όλο το κτίριο- υπάρχουν 12 τοιχογραφίες, όλες δημιουργημένες από τοπικούς καλλιτέχνες.

Το F51 ανατέθηκε από τον εκατομμυριούχο Roger De Haan, ο οποίος έχει επενδύσει σε έργα σε όλο το Folkestone. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει ως στόχο να αναπτύξει τις τέχνες και τον πολιτισμό της, με χώρους όπως το Creative Quarter και το κέντρο τέχνης Quarterhouse να ανοίγουν και να πραγματοποιείται το φεστιβάλ τέχνης Folkestone Triennial.

Ο χώρος αυτός είχε αρχικά σχεδιαστεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Όμως το skateboard μπήκε στην εξίσωση όταν ο De Haan συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αντικαταστήσει ένα υπάρχον skatepark που βρισκόταν δίπλα στο λιμάνι, όπου μαζί με τους αρχιτέκτονες ACME χτίζουν μια οικιστική περιοχή.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Η καφετέρια βρίσκεται στο ισόγειο.

«Σκέφτηκε ότι τα αυτοκίνητα θα ήταν πολύ βαρετά, και τότε γεννήθηκε η ιδέα ενός πολυώροφου skatepark», δήλωσε ο Hollaway.

Ο Hollaway πιστεύει ότι το F51 θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους νέους, λόγω ενός προγράμματος διαχείρισης που έχει ως στόχο να καταστήσει την εγκατάσταση όσο το δυνατόν πιο προσιτή και υποστηρικτική. Μια συνεργασία με τα κοντινά σχολεία δημιουργεί ειδική πρόσβαση για τα παιδιά της περιοχής με εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

«Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια πόλη είναι να κατασκευάζεται ένα skatepark σε μια τοποθεσία εκτός πόλης. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν το διαχειρίζεται κάποιος και έτσι γίνεται εύκολα ένα μέρος όπου γίνεται αγοραπωλησία ναρκωτικών, οπότε το σκέιτμπορντ αποκτά κακή φήμη. Πιστεύουμε ότι αυτό το κτίριο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για το σκέιτ», δήλωσε.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ