Μία αρχιτέκτονας συγκεντρώνει στο Ιnstagram τα πιο παράξενα (κι αστεία) τοπωνύμια της Ελλάδας Facebook Twitter

Μία αρχιτέκτονας συγκεντρώνει στο Ιnstagram τα πιο παράξενα (κι αστεία) τοπωνύμια της Ελλάδας

0

Γνωρίζατε πως υπάρχει η τοποθεσία Χαλάστρα είκοσι χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Νεύρα στον Θρακικό κάμπο, το χωριό Αφράτο στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας; Κάποιοι τις μάθαμε πρόσφατα ενώ ούτε απ’ έξω δεν περάσαμε. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Δάφνη Ρήγα ζει μόνιμα στην Ιταλία όπου σπούδασε αρχιτεκτονική. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο διδακτορικό της, στο τμήμα αστικού σχεδιασμού του Πολυτεχνείο του Μιλάνου, το οποίο ερευνά εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την ανάδειξη περιθωριοποιημένων περιοχών. 

Από μικρή είχε ένα έντονο ενδιαφέρον για τη γεωγραφία, «με θυμάμαι να χαζεύω χάρτες, να διαβάζω για μέρη που ονειρευόμουν να επισκεφθώ, να προσπαθώ να προσανατολιστώ», όπως λέει. Οι σπουδές της ενίσχυσαν αυτό το ενδιαφέρον και της έδωσαν περισσότερες γνώσεις σε σχέση με την χαρτογραφική απεικόνιση. Όταν ταξιδεύει δίνει σημασία στις ταμπέλες με τα ονόματα των περιοχών που διασχίζει. «Λόγω της τάσης μου να αναζητώ τις ετυμολογίες των λέξεων, πολλά από τα ονόματα που βλέπω εγγράφονται αυτομάτως στο μυαλό μου». Το πρώτο περίεργο τοπωνύμιο που συνάντησε είναι ο Μπούμπουκας, ένα Καλαβρυτοχώρι με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους χτισμένο σε υψόμετρο 725 μέτρων. 

Ενθουσιάζομαι κάθε φορά που μου στέλνουν κάποιο τοπωνύμιο που μου έχει διαφύγει, ή όταν μου παραθέτουν πληροφορίες για κάποιο άλλο. Εκείνοι που μοιράζονται την ίδια τρέλα με εμένα είναι και το κίνητρό μου για να κρατάω τον λογαριασμό.

Αφορμή για τη δημιουργία του toponimio ήταν κάποιοι λογαριασμοί που ακολουθεί στο instagram, όπως το sadtopographies -το δικός της account είναι η ελληνική του βερσιόν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας άρχισε να περιεργάζεται τον χάρτη της Ελλάδας προσπαθώντας να καταλάβει αν θα είχε νόημα να τρέξει ένα παρόμοιο πρότζεκτ. Τελικά, το υλικό που βρήκε ήταν τόσο που αποφάσισε πως έχει. 

«Από τα μέρη που έχω δημοσιεύσει μέχρι τώρα, έχει βρεθεί στην Πρέζα, στις Φλέβες, στον Κρεμασμένο Λαγό. Έπειτα, κάποια από τα αγαπημένα μου είναι τα Μακριά Μαλλιά, το Σκάλωμα, ο Κερατόκαμπος, η Μαύρη  Ώρα, ο Παππούς». Προτεραιότητά της είναι να επισκεφθεί τις περιοχές γύρω από την Ξάνθη και τη Νότια Κρήτη, «που είναι γεμάτες με αστεία τοπωνύμια».

Μία αρχιτέκτονας συγκεντρώνει στο instagram τα πιο παράξενα (κι αστεία) τοπωνύμια της Ελλάδας Facebook Twitter
@toponimio

Παρουσιάζοντας τοπωνύμια που έχουν γλωσσικό ενδιαφέρον και που κατά πάσα πιθανότητα η πλειονότητα του κόσμου δεν γνωρίζει, σκοπός της σελίδας δεν είναι να παρέχει πλήρη γεωγραφικά στοιχεία, η διαχειρίστρια του θεώρησε καλύτερο να κρατήσει μια πιο μίνιμαλ μορφή στην παρουσίαση των τοπωνυμίων, κάνοντας ουσιαστικά screenshots από τους χάρτες του Google. Πιστεύει πως το toponimio μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή ώστε οι ακόλουθοί του να ψάξουν περισσότερες πληροφορίες για κάτι που ίσως τους ενδιαφέρει. «Το γεγονός ότι κάθε post παραθέτει ένα μίνιμουμ στοιχείων για κάθε τόπο και δεν αναλώνεται σε ταξιδιωτικές πληροφορίες -όπως ήδη συμβαίνει σε τόσες άλλες σελίδες- είναι σκόπιμο. Μου αρέσει και μου αρκεί η ιδέα του ότι αυτό που κάνω μπορεί να λειτουργήσει σαν έναυσμα για να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία αναζήτησης και εξερεύνησης, για να ανακαλύψουμε τη χώρα με έναν άλλον τρόπο, για να δούμε τον τόπο που μας περιβάλλει με άλλο μάτι.  Έτσι, ίσως το toponimio μπορεί να συμβάλλει στο να βελτιωθεί η σχέση μας με τη γεωγραφία. Ενθουσιάζομαι κάθε φορά που μου στέλνουν κάποιο τοπωνύμιο που μου έχει διαφύγει, ή όταν μου παραθέτουν πληροφορίες για κάποιο άλλο. Εκείνοι που μοιράζονται την ίδια τρέλα με εμένα είναι και το κίνητρό μου για να κρατάω τον λογαριασμό. Χαίρομαι όταν κάποιος μου πει ότι του έφτιαξα τη μέρα με αυτό που ανέβασα».  

Ήδη στη λίστα της περιλαμβάνονται γύρω στα 500 τοπωνύμια που περιμένουν να αναρτηθούν. Ταυτόχρονα στα stories της σελίδας ανεβάζει screenshots τοποθεσιών που έχουν αναρτηθεί από χρήστες του google maps, όπως για παράδειγμα το «αγαπημένο σποτ τροχαίας». Εκτός από τα ελληνικά τοπωνύμια, αναζητά και ξένα τα οποία παραπέμπουν ηχητικά σε ελληνικές λέξεις. «Στο μέλλον, θα ήθελα να εμπλουτίσω το πρότζεκτ δημιουργώντας έναν διαδραστικό χάρτη με όλα τα τοπωνύμια που έχουν αναρτηθεί. Το μεγαλύτερο βήμα, ωστόσο, θα ήταν να ξεφύγει το πρότζεκτ από τη virtual μορφή που έχει, και να δημιουργηθεί ένα λεύκωμα που θα περιλαμβάνει όλα τα τοπωνύμια που υπάρχουν στην σελίδα. Πρόκειται για μια ιδέα που έχω εδώ και καιρό και θα ήθελα να υλοποιήσω στο μέλλον, έτσι ώστε το toponimio να αφήσει ένα μικρό, χειροπιαστό αποτύπωμα». 

Μία αρχιτέκτονας συγκεντρώνει στο instagram τα πιο παράξενα (κι αστεία) τοπωνύμια της Ελλάδας Facebook Twitter
@toponimio

Μία αρχιτέκτονας συγκεντρώνει στο instagram τα πιο παράξενα (κι αστεία) τοπωνύμια της Ελλάδας Facebook Twitter
@toponimio

Μία αρχιτέκτονας συγκεντρώνει στο instagram τα πιο παράξενα (κι αστεία) τοπωνύμια της Ελλάδας Facebook Twitter
@toponimio

Μία αρχιτέκτονας συγκεντρώνει στο instagram τα πιο παράξενα (κι αστεία) τοπωνύμια της Ελλάδας Facebook Twitter
@toponimio

Μία αρχιτέκτονας συγκεντρώνει στο instagram τα πιο παράξενα (κι αστεία) τοπωνύμια της Ελλάδας Facebook Twitter
@toponimio

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει η Αθήνα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει;

Urban Culture / Έχει η Αθήνα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει;

H νέα μεγάλη κόντρα της πόλης είναι ανάμεσα στους πεζούς που θέλουν να έχουν πρόσβαση στα πεζοδρόμια και στους μαγαζάτορες που τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν τα διπλάσια τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα τους επιτρέπει η άδειά τους. Είναι όμως ένας καινούργιος πόλεμος αυτός ή υπήρχε πάντα; Και ποιος ευθύνεται πραγματικά γι’ αυτόν;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από τη Νέα Σμύρνη στη Φιλοθέη: Οι αθηναϊκές κηπουπόλεις του Μεσοπολέμου - Άνθηση και παρακμή

Αθήνα / Από τη Νέα Σμύρνη στη Φιλοθέη: Οι αθηναϊκές κηπουπόλεις του Μεσοπολέμου - Άνθηση και παρακμή

Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την καταιγίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι κηπουπόλεις άκμασαν, «θρέφοντας» τα νοικοκυριά και διατηρώντας την επίφαση της υπαίθρου στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗ
Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου 

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Αντωνόπουλός / Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου 

«Γιασεμί μου φαντασμένο δε βαστώ / Σ’ έναν τοίχο νοικιασμένο να κλειστώ» έλεγε το τραγούδι, στις μέρες μας ωστόσο είναι ευκολότερο να βρεις γιασεμιά στα τσιμέντα της Αθήνας παρά κάποιον τοίχο να νοικιάσεις, κι αν τυχόν βρεις, θα τον ακριβοπληρώσεις!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα φυλαχτό για όλους και μια Αθηνά για την Αθήνα

Urban Culture / Δύο νέες τοιχογραφίες σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην Αλεξάνδρας μια τοιχογραφία-φυλαχτό για όλους μας από τον Άγγελο Πλέσσα, με τίτλο «Φυλαχτό όλων των Όντων», και στην Πανεπιστημίου η τοιχογραφία του Αριστείδη Λάππα «She Who Protects» με μια νέα, πολύχρωμη Αθηνά για μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα.
THE LIFO TEAM
Generation new: Μια όμορφη, διαφορετική Αθήνα

Summer in the city / New generation: Μια όμορφη, διαφορετική Αθήνα

Είναι μια γενιά αλλιώτικη, απελευθερωμένη, που δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό σε φύλα, σεξουαλικότητα και προτιμήσεις, που δέχεται το διαφορετικό και κάνει ό,τι μπορεί για ένα καλύτερο μέλλον. Οχτώ ξεχωριστά παιδιά υποδέχονται το καλοκαίρι ακομπλεξάριστα, αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους, και φωτογραφίζονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
M. HULOT & ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ