Εσύ ξέρεις τι είναι το urban downhill;
Τα πλεονεκτήματα του urban downhill είναι ότι, εφόσον γίνεται σε αστικό περιβάλλον, καταφέρνει να προσελκύσει πολύ περισσότερους θεατές, μια και η πρόσβασή τους στη διαδρομή είναι ευκολότερη...

 

— Τι είναι το urban downhill;
Aυτό που εννοεί και η λέξη, δηλαδή αγώνας κατάβασης μέσα στην πόλη, σαν παραλλαγή του κλασικού downhill. Εκεί ο αθλητής καλείται να αντιμετωπίσει διάφορα αστικά εμπόδια, όπως σκαλιά, αυτοσχέδιες ράμπες με μεγάλα άλματα (10-12 μέτρα) και απότομες στροφές. Το χώμα σχεδόν εκλείπει, εκτός από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι σχετικά νέο είδος αγώνα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία παγκοσμίως, κερδίζοντας έτσι όλο και περισσότερους αθλητές στον χώρο του downhill.

 

Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί επτά αγώνες στην Ελλάδα. Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Φάρσαλα ήταν κάποιες από τις τοποθεσίες, με τελευταίο τον αγώνα στη Σύρο.

 

— Ποια τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα, διαφορές-ομοιότητες από το κλασικό downhill;

Τα πλεονεκτήματα του urban downhill είναι ότι, εφόσον γίνεται σε αστικό περιβάλλον, καταφέρνει να προσελκύσει πολύ περισσότερους θεατές, μια και η πρόσβασή τους στη διαδρομή είναι ευκολότερη. Έτσι οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τους αθλητές από κοντά, οι οποίοι μερικές φορές μπορούν να εκτελέσουν κάποιο τρικ προσφέροντας θέαμα. Για τους αθλητές δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα, το μειονέκτημά του όμως είναι ότι οι τραυματισμοί που μπορεί να υπάρξουν μερικές φορές είναι πιο επώδυνοι απ' ό,τι στο βουνό.

 

— Είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό;

Ναι, είναι αρκετά διαδεδομένο σε κάποιες χώρες, όπως η Νότια Αμερική και η Ισπανία, αλλά όχι τόσο όσο το downhill, και φυσικά το επίπεδο των αθλητών είναι πολύ υψηλό.

 

Εσύ ξέρεις τι είναι το urban downhill;
Ελισσαίος Γούβης

 

— Πόσοι αγώνες έχουν διοργανωθεί στην Ελλάδα ως τώρα;

Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί επτά αγώνες στην Ελλάδα. Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Φάρσαλα ήταν κάποιες από τις τοποθεσίες, με τελευταίο τον αγώνα στη Σύρο.

 

— Μίλησέ μας λίγο για το Syros Downtown Project.

Ο διοργανωτής του Syros Downtown Town Γιώργος Νούτσος φιλοδοξεί να κάνει αγώνα διεθνούς επιπέδου στο άμεσο μέλλον και να μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου είδους αγώνες στο νησί, προσκαλώντας αθλητές απ' όλο τον κόσμο να έρθουν να τρέξουν και να γνωρίσουν παράλληλα τη χώρα μας. Στον αγώνα συμμετείχαν, δυστυχώς, ελάχιστοι αθλητές, λόγω των απεργιών και των καιρικών συνθηκών. Η διαδρομή ξεκινούσε από την Άνω Σύρο και έπειτα από 1,6 χλμ. μέσα στα γραφικά σοκάκια της πόλης κατέληγε στην πλατεία Μιαούλη, όπου ήταν ο τερματισμός. Νικητής του αγώνα ήμουν εγώ, κάνοντας χρόνο 2:37, δεύτερος ο Γιάννης Κορφιάτης με χρόνο 2:55, τρίτος ο Γιώργος Παγανέλης με χρόνο 02:57, τέταρτος ο Κώστας Μοσκαχλαίδης με 03:04 και πέμπτος ο Ερρίκος Βουτσίνος με χρόνο 3:06. Επίσης, είχε και χρηματικά έπαθλα, πράγμα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα (1ος - €1.000, 2ος - €600, 3ος - €400, 4ος - €200 και ο 5ος - €100).

 

— Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διαδρομή;

Η συγκεκριμένη διαδρομή επιλέχθηκε λόγω της δυσκολίας της, θέλοντας έτσι οι διοργανωτές να θίξουν το πρόβλημα της δύσκολης πρόσβασης/μετακίνησης στην Άνω Σύρο από τους πολίτες και τους τουρίστες.

 

Εσύ ξέρεις τι είναι το urban downhill;
Ο αθλητής καλείται να αντιμετωπίσει διάφορα αστικά εμπόδια, όπως σκαλιά, αυτοσχέδιες ράμπες με μεγάλα άλματα (10-12 μέτρα) και απότομες στροφές...