Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα

1

Το αεροδρόμιο Entzheim του Στρασβούργου βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Λίγο πριν από την προσγείωση σε αυτό, η απρόσκοπτη θέα προς τον μαγευτικό Μέλανα Δρυμό κόβει την ανάσα.


Από το σχετικά μικρών διαστάσεων αεροδρόμιο μπορείς να φτάσεις στο κέντρο με το Shuttle Τrain, κάνοντας μια διαδρομή που διαρκεί μόλις εννέα λεπτά.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, λεπτομέρειες όπως οι θυρίδες, οι πρίζες και οι λαμπτήρες στα καθίσματα των πεντακάθαρων βαγονιών σού δείχνουν ήδη ότι έχεις βρεθεί σε μια υποδειγματική πόλη με εξαιρετική ποιότητα ζωής.


Ετυμολογικά, η λέξη «Strateburgum» σημαίνει «πόλη των σταυροδρομιών». Πράγματι, το Στρασβούργο αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών με αστείρευτη φυσική ομορφιά, που γοητεύει τον επισκέπτη για πολλούς λόγους.

Επιβλητικά κτίρια, γραφικά δρομάκια, λιθόστρωτα στενά, πρότυπο δίκτυο συγκοινωνιών, ατελείωτα κανάλια, άψογοι ποδηλατόδρομοι σε μια πόλη που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της αλλά και για το έντονο υδάτινο στοιχείο.

Το Στρασβούργο είναι ένας υπέροχος τόπος με πλούσια ιστορία, υψηλή αισθητική και αύρα κοσμοπολιτισμού. Μια τοποθεσία ανυπέρβλητης γοητείας και καλλιτεχνικής έμπνευσης που διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά της.


Χτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου, τη διασχίζει ο ποταμός Ιλ, παραπόταμος του Ρήνου, και τα πάμπολλα κανάλια του δημιουργούν ένα υπέροχο υδάτινο δίκτυο συγκοινωνίας.

Το Στρασβούργο είναι μια ζωντανή πόλη όπου συνυπάρχει αρμονικά ένα πολυεθνικό μπουλούκι ανθρώπων λόγω της πανεπιστημιούπολης −το πανεπιστήμιό του ιδρύθηκε το 1566 και είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης− και της έδρας των θεσμών της Ευρώπης.

Να θυμίσουμε ότι από το 1949 η πόλη έχει επιλεγεί ως έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη Σύνοδο Κορυφής του Εδιμβούργου το 1992 επικυρώθηκε ο καθορισμός της ως έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Το Στρασβούργο το διασχίζει ο ποταμός Ιλ, παραπόταμος του Ρήνου, και τα πάμπολλα κανάλια του δημιουργούν ένα υπέροχο υδάτινο δίκτυο συγκοινωνίας.


Οφείλω να πω ότι αυτό που με εντυπωσίασε στην πόλη αυτή είναι το ότι τα ποδήλατα ήταν απείρως περισσότερα από τα αυτοκίνητα, τα οποία συνήθως έβλεπες παρκαρισμένα σε δρομάκια της ιστορικής πρωτεύουσας, ενώ τα μηχανάκια ήταν ελάχιστα.

Οι υπόλοιπες μετακινήσεις εντός της πόλης πραγματοποιούνταν μέσω του δικτύου των λεωφορείων αλλά και των γραμμών τραμ που κινείται δίπλα σου κατά μήκος του πεζοδρομημένου κέντρου της πόλης.


Αναντίρρητα, η πρωτεύουσα της Αλσατίας είναι μια πόλη-αξιοθέατο. Κάθε γωνιά κεντρίζει το βλέμμα και υπάρχουν πολλά σημεία για να εξερευνήσεις, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να περιπλανηθείς στο παρελθόν.

Μια πολυπολιτισμική πόλη όπου συναντάς από μικροπωλητές που στρώνουν την πραμάτεια τους στις υπαίθριες αγορές μέχρι γιάπηδες πολυεθνικών κολοσσών.


Εθιμοτυπικά, η πρώτη στάση για την εξερεύνηση της πόλης γίνεται στην κεντρική πλατεία Kleber, η οποία έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του Γάλλου στρατηγού Jean-Baptiste Kleber, άγαλμα του οποίου υπάρχει στο κέντρο της. Περιμετρικά της πλατείας ξεχωρίζει το επιβλητικό παλάτι Aubette, το οποίο χτίστηκε 1778 και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος, αλλά και πληθώρα εμπορικών καταστημάτων με τις δημοφιλέστερες μάρκες ρούχων.

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
H πρώτη στάση για την εξερεύνηση της πόλης γίνεται στην κεντρική πλατεία Kleber.


Πολύ κοντά βρίσκεται το άγαλμα του Γουτεμβέργιου, που εκεί τύπωσε το πρώτο βιβλίο το 1450. Μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά ξεπροβάλλει το σύμβολο της πόλης, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, γνωστός ως Cathédrale Notre Dame de Strasbourg. Σήμερα θεωρείται η έκτη ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, ενώ κατείχε την πρώτη θέση το χρονικό διάστημα 1625-1847.

Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο ανήκει στα πιο αξιοθαύμαστα δείγματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, γι' αυτό, όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα, η κατασκευή του διήρκεσε 263 χρόνια.

Οι λεπτομέρειες του ναού, εξωτερικά και εσωτερικά, συνθέτουν ένα μοναδικό αριστούργημα με πολυάριθμα γλυπτά, πολύχρωμα βιτρό του 12ου και 14ου αιώνα, υαλογραφίες και έξοχο διάκοσμο, με αποκορύφωμα, στο τέρμα του στενόμακρου διαδρόμου, το κομψοτέχνημα της Αναγέννησης, το αστρονομικό ρολόι, μια δημιουργία που προήλθε από τη συνεργασία μαθηματικών, Ελβετών ωρολογοποιών, γλυπτών και ζωγράφων του 1842.


Στον συγκεκριμένο ναό αξίζει να βρεθείτε στις 12:30 το μεσημέρι προκειμένου να θαυμάσετε τις φιγούρες του ρολογιού, οι οποίες προσφέρουν μια άκρως εκπληκτική εικόνα: ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας ενήλικας και ένας ηλικιωμένος περνούν μπροστά από τον θάνατο, ενώ ψηλότερα οι Απόστολοι παρελαύνουν με τη σειρά τους μπροστά από τον Χριστό.


Όλη αυτή η οπτική πανδαισία συνοδεύεται από τον χτύπο των φτερών και τον ήχο ενός μεγάλου κόκορα. Τέλος, μπροστά από το ρολόι υπάρχει την τεράστια κολόνα των Αγγέλων οι οποίοι απεικονίζουν την Τελική Κρίση. Μάλιστα, έχεις την επιλογή να ανέβεις με τις σκάλες το ύψους 142 μέτρα κωδωνοστάσιο για να απολαύσεις την εκπληκτική θέα της πόλης.

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Το άγαλμα του Γουτεμβέργιου.


Στη συνέχεια, κάνετε μια μικρή στάση στο καφέ Μονμάρτη, όπου μπορείτε να γευτείτε τοπικά γαλλικά εδέσματα αλλά και να απολαύσετε τον καφέ σας, και συνεχίστε τις όμορφες περιπλανήσεις περνώντας τη γέφυρα Raven (Pont du Corbeau), η οποία προσφέρει μια πανοραμική θέα στον καθεδρικό ναό και γειτνιάζει με το παλιό Σπίτι των Κρεοπωλών (L' Ancienne Boucherie), καθώς και με το σπίτι του παλιού τελωνείου (L' Ancienne Douane).


Έξω από τον ναό υπάρχουν πολλά τουριστικά μαγαζιά και ζαχαροπλαστεία, στις βιτρίνες των οποίων κυριαρχούν τα γευστικότατα αλλά και πανάκριβα μακαρόν.

Επίσης, στις περισσότερες οδικές αρτηρίες της πόλης οι πινακίδες είναι δίγλωσσες, ενώ το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου έχει χαρακτηριστεί από το 1988 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Φυσικά, η ωραιότερη συνοικία της πόλης, σαν βγαλμένη από καρτ ποστάλ, είναι η Petite France ή Μικρή Γαλλία. Μια μοναδική γειτονιά στην οποία κύριο πόλο έλξης αποτελούν οι παραδοσιακές κατοικίες από ξυλόδεμα του 16ου και 17ου αιώνα με τις επικλινείς στέγες και τα ομοιόμορφα παράθυρα.

Επιπρόσθετα, εκεί θα βρεις πολλά εστιατόρια και μπαρ «εν πλω», τοποθετημένα πάνω σε γραφικές αποβάθρες, καθώς και σκεπαστές γέφυρες, πράσινες αυλές και υδατοφράκτες σε ένα μέρος που όσο το περπατούσες νόμιζες ότι πρωταγωνιστούσες σε μυθιστόρημα του Ουγκώ.


Στο τέλος της συνοικίας της Petite France μπορείτε να επισκεφθείτε τις καλυμμένες γέφυρες, αλλιώς ponts couverts. Πρόκειται για τρεις διαδοχικές γέφυρες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι μεσαιωνικοί πύργοι. Αυτές οι γέφυρες ενώνουν τους τέσσερις παραπόταμους του Ιλ, ενώ οι τέσσερις πύργοι του 14ου αιώνα είναι τα απομεινάρια των οχυρωματικών έργων που εξασφάλισαν την ανεξαρτησία του Στρασβούργου.

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
O Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, γνωστός ως Cathédrale Notre Dame de Strasbourg.
Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Το αστρονομικό ρολόι.

Μετά την προσάρτησή του στη Γαλλία το 1681 κατασκευάστηκε ένα νέο φρούριο από τον Vauban, το οποίο μπορεί να θαυμάσετε από το ομώνυμο φράγμα, ειδικά κατά τις πρωινές ώρες, οπότε επικρατεί απόλυτη ησυχία.


Άλλο ένα εντυπωσιακό κτίσμα του Στρασβούργου είναι το Ανάκτορο Ροάν (Palais Rohan). Ένα μπαρόκ κτίριο χτισμένο με αμμόπετρα μεταξύ 1732 και 1742, το οποίο κάποτε στέγαζε την οικία του αρχιεπισκόπου, ενώ σήμερα φιλοξενεί τα κυριότερα μουσεία της πόλης, όπως το Μουσείο Καλών Τεχνών, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και το Αρχαιολογικό.


Η άλλη πλευρά του Στρασβούργου διακρίνεται για τα υπερσύγχρονα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Απέναντι από το κτιριακό συγκρότημα των οργάνων της Ευρώπης υπάρχει μια μοναδική όαση ασύγκριτης φυσιολατρικής ομορφιάς, μια ιδανική τοποθεσία για βόλτα, χαλάρωση, διάβασμα και παιχνίδι. Πρόκειται για το ωραιότερο πάρκο της πόλης που φέρει την ονομασία «Orangerie».

Πέραν του ότι είναι γεμάτο περιποιημένα φυτά, τεράστια δέντρα, χωμάτινα δρομάκια και ανθισμένα λουλούδια, έχει έναν μικρό ζωολογικό κήπο με σπάνια είδη ζώων, όπου συναντάς το σύμβολο της Αλσατίας, τους πελαργούς.

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Κρεπερί στη γραφική συνοικία Petite France


Σε κοντινή απόσταση υπάρχει και μια λίμνη όπου μπορείς να κάνεις βαρκάδα. Έτσι, χαζεύεις τις πάπιες που αμέριμνα βολτάρουν, όπως βέβαια συμβαίνει και στα κανάλια της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάρκο είναι αφιερωμένο στη Ζοζεφίνα, τη σύζυγο του Ναπολέοντα, εξού και η ονομασία του περιπτέρου που βρίσκεται στην έκτασή του. Ακόμα, υπάρχει καφετέρια, εστιατόριο και χώρος για bowling.


Στις όχθες του ποταμού Ιλ υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για περιπάτους σε αξιόλογα μνημεία και μεγαλοπρεπή κτίρια του παρελθόντος.

Ενδεικτικά, στη Γερμανική Συνοικία, γνωστή ως «νέα πόλη», ξεχωρίζει η Πλατεία της Δημοκρατίας αλλά και τα κτίρια που ανεγέρθηκαν κατά τη γερμανική περίοδο, μεταξύ 1871 και 1918. Εκεί βρίσκονται το Ανάκτορο και η Εθνική Όπερα του Ρήνου, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και το Εθνικό Θέατρο, όλα εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής που εντυπωσιάζουν τόσο με τον όγκο όσο και με τις προσόψεις τους.


Επιβάλλεται μια επίσκεψη στο πιο διάσημο γαλλικό πολυκατάστημα Gallerie Lafayette. Η όψη του τις βραδινές ώρες φωτίζεται μοβ, ενώ, μετά την περιπλάνηση στους τέσσερις ορόφους του αντιλαμβάνεσαι γιατί παραμένει ένα σύμβολο πολυτέλειας, υψηλής αισθητικής και παγκόσμιας φήμης.

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Το ωραιότερο πάρκο της πόλης που φέρει την ονομασία «Orangerie».


Ταυτόχρονα, απαραίτητη κρίνεται μια βόλτα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα κτίριο κατασκευασμένο από ατσάλι και γυαλί που εγκαινιάστηκε το 1998 και φιλοξενεί πάντοτε ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις. Στη μόνιμη συλλογή του συμπεριλαμβάνονται έργα των Πικάσο, Καντίνσκι, Μαγκρίτ και Μονέ.


Όσον αφορά τον γαστρονομικό πλούτο της πόλης, υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια και ταβέρνες με τοπική κουζίνα ώστε να γευτείτε διάφορα πιάτα με καπνιστό χοιρινό, λουκάνικα, φουαγκρά από πάπια και χήνα και σνίτσελ.

Επιπλέον, το γεύμα μπορεί να συνοδεύεται από τα αλσατικά κρασιά που φημίζονται διεθνώς, όπως οι λευκές ποικιλίες Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner και Pinot Blanc ή οι αντίστοιχες κόκκινες Ottrott, Marlenheim και Cleebourg.


Το Στρασβούργο είναι ένας υπέροχος τόπος με πλούσια ιστορία, υψηλή αισθητική και αύρα κοσμοπολιτισμού. Μια τοποθεσία ανυπέρβλητης γοητείας και καλλιτεχνικής έμπνευσης που διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά της. Κάθε της σημείο προσφέρει μια συναρπαστική και αυθεντική εμπειρία, ενώ η υψηλή ποιότητα ζωής σίγουρα την καθιστά ευρωπαϊκό πρότυπο.

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Η Εθνική Όπερα του Ρήνου.
Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
To Εθνικό Θέατρο.
Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Οι μεσαιωνικοί Πύργοι.
Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Πλωτά Καφέ στις όχθες του Ιλ
Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Εθνική πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη
Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Λεπτομέρειες από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας
Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


www.otstrasbourg.fr

Ταξίδια
1

Γιάννης Πανταζόπουλος

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος γεννήθηκε το 1984. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2008 έχει εργαστεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ως δημοσιογράφος και από το 2014 αποτελεί βασικό μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της έντυπης και ηλεκτρονικής «LiFO». Έχει επιμεληθεί τεύχη ειδικού περιεχομένου της έντυπης LiFO και έχει πάρει συνεντεύξεις από τις κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Mail:  [email protected]

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ