Στο Αγρίνιο μπορείς να φας κοκορέτσι στις 10 το πρωί

Στο Αγρίνιο μπορείς να φας κοκορέτσι στις 10 το πρωί Facebook Twitter
Δίπλα στους φούρνους και τα μαγαζιά έχουν βγει ήδη οι πρώτες σούβλες, γεμάτες με κρέατα, ψημένα, έτοιμα για κατανάλωση. Ναι, στις 10 το πρωί. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO
0

Αγρίνιο, 8 η ώρα το πρωί, λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος. Η θερμοκρασία είναι κολλημένη στους μηδέν βαθμούς απ' τα ξημερώματα, ενώ οι πλατείες και οι δρόμοι ακόμη άδειοι.

Στο τέλος της οδού Παπαστράτου, του πιο διάσημου και πολυσύχναστου δρόμου της πόλης, ο οποίος παίρνει το όνομά του από την οικογένεια βιομηχάνων που ευεργετεί το Αγρίνιο τον 20ό αιώνα, αρχίζει να μαζεύεται κόσμος. Είναι το αρτοποιείο του Παππά, γνωστό για την περίφημη και ίσως πιο ιδιαίτερη τυρόπιτα ταψιού που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στη δυτική Ελλάδα.

Η ώρα έχει πάει σχεδόν 10 και θα νόμιζε κανείς πως η τυρόπιτα είναι το πρωινό που θα έτρωγε κάθε ντόπιος. Αμ δε! Δίπλα στους φούρνους και τα μαγαζιά έχουν βγει ήδη οι πρώτες σούβλες, γεμάτες με κρέατα, ψημένα, έτοιμα για κατανάλωση. Ναι, στις 10 το πρωί.

Στου Κοντογιάννη το οβελιστήριο και του Μαντζάνα την ψησταριά, ήδη έχουν καθίσει οι πρώτοι πελάτες για να φάνε κρέας. Αρνιά, κατσίκια, κοτόπουλα ακόμη και κοκορέτσια για τους πιο μερακλήδες.

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ιστορικό. Ο πατέρας του Γιάννη Μαντζανά το δημιούργησε τη δεκαετία του 1970 και σ' αυτό τρώνε κυρίως οι κάτοικοι των γύρω χωριών, τα οποία είναι πάρα πολλά, αν αναλογιστεί κανείς πως ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα.

Στον δεύτερο οι σερβιτόροι έχουν αρχίσει ήδη να τους εξυπηρετήσουν. Δίπλα μου βλέπω να περνά ένα πιάτο πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο ένα ψητό κεφάλι αρνιού ή κατσικιού. Δεν ρωτάω για περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο Αγρίνιο μπορείς να φας κοκορέτσι στις 10 το πρωί Facebook Twitter
Είναι δέκα το πρωί και ήδη έχουν καθίσει οι πρώτοι πελάτες για να φάνε κρέας. Συνήθως φτάνουν πρωί πρωί στην πόλη για να προλάβουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και περίπου στις 12 να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν πίσω στο χωριό. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ιστορικό. Ο πατέρας του Γιάννη Μαντζανά το δημιούργησε τη δεκαετία του 1970 και σ' αυτό τρώνε κυρίως οι κάτοικοι των γύρω χωριών, τα οποία είναι πάρα πολλά, αν αναλογιστεί κανείς πως ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα.

Συνήθως φτάνουν πρωί-πρωί στην πόλη για να προλάβουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και περίπου στις 12 να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν πίσω στο χωριό. Δεν μπορούν, όμως, να το κάνουν με άδειο το στομάχι.

«Κάτσε να σε κεράσω κανένα κοκορετσάκι να φας» μου λέει λίγο πριν φύγω ο κ. Μαντζανάς. «Λίγο αργότερα» του λέω με βαριά καρδιά. Είναι 10:15 το πρωί. Πριν από μερικά λεπτά είχα φάει, άλλωστε, την μπουγάτσα, θα μου έπεφτε βαρύ.

Στο Αγρίνιο μπορείς να φας κοκορέτσι στις 10 το πρωί Facebook Twitter
Το καφεκοπτείο του κ. Γαλαζούλα σφύζει από κόσμο. Όταν μπαίνεις μέσα, τα μάτια σου πέφτουν πάνω στο γλυκό νεράντζι και τις παραδοσιακές καραμέλες. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Σχεδόν σ' όλα τα φαγάδικα της πόλης υπάρχει κάτι σχετικό με τον Παναιτωλικό, από ημερολόγια μέχρι ρολόγια και αφίσες. Ο Παναιτωλικός είναι το καμάρι της πόλης. Ύστερα από αρκετά χρόνια που βολοδέρνει στις μικρές κατηγορίες, την τελευταία πενταετία έχει καθιερωθεί στην Α' Εθνική, φέρνοντας στην πόλη ιστορικές ομάδες που δεν είχε δει ποτέ ξανά ο τόπος.

Δίπλα στις καλοφτιαγμένες και ανέλπιστα ντιζαϊνάτες καφετέριες που επισκέπτεται τα απογεύματα η νεολαία της πόλης, υπάρχουν ακόμη καφενέδες, παπουτσάδικα, καφεκοπτεία και ραφεία μιας άλλης εποχής.

Στο Αγρίνιο μπορείς να φας κοκορέτσι στις 10 το πρωί Facebook Twitter
Νιώθεις ότι ζεις σε μια άλλη δεκαετία, όταν περνάς έξω από το μαγαζί του κ. Αποστόλου, ενός από τους τελευταίους παραδοσιακούς ράφτες της πόλης. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Το καφεκοπτείο του κ. Γαλαζούλα σφύζει από κόσμο. Όταν μπαίνεις μέσα, τα μάτια σου πέφτουν πάνω στο γλυκό νεράντζι και τις παραδοσιακές καραμέλες. Η μυρωδιά του καμένου καφέ που τρίβεται μου τραβά την προσοχή. Όπως εξηγεί ο ίδιος, συνήθως φρέσκο καφέ ψωνίζουν οι ηλικιωμένοι, καθώς οι νέοι τώρα πια «βαριούνται και πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ για να τον αγοράσουν».

Νιώθεις, όμως, ότι ζεις σε μια άλλη δεκαετία, όταν περνάς έξω από το μαγαζί του κ. Αποστόλου, ενός από τους τελευταίους παραδοσιακούς ράφτες της πόλης. Παίρνει στα χέρια του τα ψαλίδια και τις ραπτομηχανές στα 14 του και τόσα χρόνια μετά συνεχίζει να εργάζεται σ' αυτό το μικρό μαγαζάκι στον πεζόδρομο. Μπορεί σήμερα να 'χουν κλείσει όλα τα γύρω του παραδοσιακά ραφεία, αλλά ο ίδιος ακόμα φτιάχνει από την αρχή κοστούμια.

Το σκηνικό αλλάζει στο μεζεδοπωλείο στα στενά της Ηλίας Ηλίου στο κέντρο της πόλης. Αυτοί οι πεζόδρομοι, που μοιάζουν με υπαίθριες στοές, σου δίνουν την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε μια επαρχιακή πόλη του '70 και του '80. Είναι ακόμη πρωί, τα σοκάκια όμως έχουν γεμίσει με κόσμο. Tο παραδοσιακό καφενείο και μεζεδοπωλείο βρίσκεται εδώ και περίπου 50 χρόνια.

Στο Αγρίνιο μπορείς να φας κοκορέτσι στις 10 το πρωί Facebook Twitter
Το αρτοποιείο του Παππά, γνωστο για την περίφημη και ίσως πιο ιδιαίτερη τυρόπιτα ταψιού που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στη δυτική Ελλάδα. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Το μαγαζί είναι γεμάτο με αφίσες και πρωτοσέλιδα παλιών εφημερίδων με τα κατορθώματα όχι του Παναιτωλικού αλλά της ΑΕΚ, ενώ από το ραδιόφωνο ακούγεται δημοτική μουσική. Η σχέση των Αγρινιωτών μ' αυτήν είναι ιδιαίτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις γιορτές αρκετά μαγαζιά καλούν διάσημους δημοτικούς τραγουδιστές για να τους διασκεδάσουν. Μεταξύ αυτών το New York, η Νέα Υόρκη της δυτικής Ελλάδας, ένα κέντρο εκδηλώσεων που κάθε Χριστούγεννα κάνει μεγάλο πανηγύρι στον κλειστό του χώρο.

Ο ιδιοκτήτης πηγαινοέρχεται στην αποθήκη η οποία βρίσκεται στο υπόγειο, καθαρίζει πατάτες και ετοιμάζει τους μεζέδες για τα ούζα, τις μπίρες και τα τσίπουρα που πρόκειται να πουλήσει σε λίγο. Αν έχεις φάει κρέας στις 10, γιατί να μην πιεις και ένα ούζο στις 12;

Καθόμαστε, καλαμπουρίζουμε και δίνουμε ραντεβού γι' άλλη φορά. Το backpack εκεί που είχε μόλις ένα τετράδιο, έχει γεμίσει τώρα με τυρόπιτες, μπουγάτσες και γλυκά που μας κερνούν σε κάθε μαγαζί που περνάμε. «Δεν μπορείς να φύγεις έτσι, κάτι πρέπει να σε φιλέψουμε».

Το ρολόι δείχνει σχεδόν 12 το μεσημέρι. Έχω αρχίσει να πεινάω. Είναι η ώρα για το κοκορέτσι που λέγαμε. Ήδη έχω αργήσει.

Στο Αγρίνιο μπορείς να φας κοκορέτσι στις 10 το πρωί Facebook Twitter
Αρνιά, κατσίκια, κοτόπουλα ακόμη και κοκορέτσια για τους πιο μερακλήδες. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO
Στο Αγρίνιο μπορείς να φας κοκορέτσι στις 10 το πρωί Facebook Twitter
Διασκέδαση στο New York... Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ζωή στο βουνό σού δείχνει τι πραγματικά χρειάζεσαι»

Oι Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ζωή στο βουνό σού δείχνει τι πραγματικά χρειάζεσαι»

Ένα νέο ζευγάρι, η Μελίνα Παπαδοπούλου και ο Κωνσταντίνος Βασιλάκης, έχουν κάνει σπίτι τους το Καπέσοβο και μας μιλούν για την καθημερινότητα σε ένα από τα πιο όμορφα Ζαγοροχώρια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο

Ταξίδια / 48 ώρες στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο

Στους δύο διατηρητέους οικισμούς του Πάπιγκου κάνουμε ιππασία και ράφτινγκ, μια στάση στις «κολυμπήθρες», και μπάνιο, αν ο καιρός το επιτρέπει. Φυσικά, απολαμβάνουμε ζαγορίσιες πίτες, ντόπια τυριά, κρασιά και τσίπουρα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Εδώ νιώθω πραγματικά ελεύθερος, δημιουργικός και κοντά στις ρίζες μου»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Όταν ζεις σε μια απομακρυσμένη κοινωνία, αρχίζουν να σε ενδιαφέρουν τα πάντα»

Ο Χρήστος Τσιαμπόκαλος άφησε τα ξενύχτια της Αθήνας, μετακόμισε στο χωριό των γονιών του, τη Βαλαώρα στα Άγραφα, και έγινε κτηνοτρόφος, κάνοντας πράξη το όνειρο ζωής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Το χωριό δεν είναι απλώς ένας όμορφος τόπος να ζεις, αλλά ένα σημείο εκκίνησης»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Με φίλους στο καφενείο, πίνουμε τσίπουρα, γελάμε»: Η ψυχοθεραπεία μας

Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Μιχάλης Παππάς δεν θεωρεί τυχαίο πως οι σημαντικότερες διακρίσεις της πορείας του ήρθαν μετά την επιστροφή του στο χωριό, την Κήρινθο στη βόρεια Εύβοια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ιαπωνία: Ταξίδι στη χώρα της ανεξάντλητης καλοσύνης

Ταξίδια / Ιαπωνία: Ταξίδι στη χώρα της ανεξάντλητης καλοσύνης

Είναι πολύ δύσκολο για τον Δυτικό, από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με την ευγένεια των Ιαπώνων, να επιστρέψει στη βορβορώδη αγένεια, στη χοντροκοπιά και στην παντελή αδιαφορία για τον διπλανό.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Κωνσταντινούπολη: Το ελληνικό νεκροταφείο είναι ένα αληθινό μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής

Ταξίδια / Κωνσταντινούπολη: Το ελληνικό νεκροταφείο είναι ένα υπαίθριο μουσείο

Το ελληνορθόδοξο κοιμητήριο στο Σισλί είναι ένας θησαυρός αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, κρυμμένος στην καρδιά της Πόλης, και θεωρείται από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν ήταν απλώς μια απόφαση να μετακομίσω στο χωριό, ήταν φυσική ολοκλήρωση»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα βουνά βρήκα τον εαυτό μου και τον σκοπό μου»

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος ζει από το 2013 σε ένα μικρό ορεινό χωριό, το Πετρίλο στα Άγραφα, που έχει μόλις δέκα μόνιμους κάτοικους τον χειμώνα, και δείχνει τον τρόπο σε όποιον θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ταξίδια / Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ένα ταξίδι στην Κένυα γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπων που βρίσκουν στην περιπλάνηση σκοπό και σωτηρία, ένα αντίδοτο στη μελαγχολία και την επιθετικότητα της ζωής στην πόλη.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ