Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω Facebook Twitter
Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, παρ' όλα αυτά λίγοι τα γνωρίζουν και για πολλά δεν υπάρχει συντονισμένη στρατηγική προώθησης και τουριστικής ανάπτυξης.
0

Τις προάλλες που χάζευα στο Facebook έπεσα πάνω σε ένα event που ονομαζόταν «Ανάβαση στον Όλυμπο». Μου κέντρισε αμέσως την προσοχή γιατί το είχα άχτι από μικρή να ανέβω το βουνό – είχα χάσει μια ορειβατική εκδρομή επειδή αρρώστησα. Μπήκα με πολλή όρεξη στη σελίδα και άρχισα να διαβάζω για τα μονοπάτια και τις διαδρομές της εκδρομής και να ονειρεύομαι τον εαυτό μου στην κορυφή. Με μεγάλη έκπληξη παρατήρησα πόσο σχολαστικά γραμμένες ήταν όλες οι πληροφορίες, πως μέσα στην εκδρομή συμπεριλαμβάνονταν η διαμονή, η μεταφορά, ακόμα και ο εξοπλισμός και πως όλα αυτά κόστιζαν μόλις 100 ευρώ. Εννοείται πως πήγα και έζησα μία από τις πιο ωραίες εμπειρίες της ζωής μου.

Πάντα υπήρχαν σύλλογοι και ομάδες σε όλη την Ελλάδα που διοργάνωναν εκδρομές εναλλακτικού τουρισμού. Τους τελευταίους μήνες όμως έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο «μπαμ». Στο Facebook, κάθε φορά που μπαίνεις, σου εμφανίζονται τουλάχιστον δέκα εκδρομές από διαφορετικές ομάδες. Οι οργανωμένες εκδρομές που προσφέρονται συνδυάζουν πανέμορφα μέρη σε όλη την Ελλάδα, επαφή με τη φύση που τόσο λείπει στους κατοίκους των πόλεων, καινούργιες γνώσεις, άθληση και όλα αυτά σε πολύ προνομιακές τιμές. «Προσπαθούμε να είναι τέτοιες οι τιμές, ώστε ούτε να μπαίνουμε μέσα ούτε και να αισχροκερδούμε» λέει ο Γιώργος Μέτσος, συνιδρυτής της ομάδας Yoga, trekking and climbing, έμπειρος αναρριχητής και ορειβάτης. «Όταν ξέρω περίπου πόσοι θα έρθουν κάνω ένα πλάνο και βάζω την αντίστοιχη χρέωση. Στις εκδρομές που ξέρεις ότι θα προσελκύσουν πολύ κόσμο μπορείς να χρεώσεις πολύ οικονομικά το πακέτο. Μία μονοήμερη εκδρομή κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και οι διήμερες από 60 έως 100 ευρώ. Υπάρχουν και κάποιες ομάδες που το κάνουν μόνο και μόνο για να πλουτίσουν και χρεώνουν πολύ ακριβότερα, αλλά ευτυχώς είναι η εξαίρεση».

Οι εκδρομές περιλαμβάνουν θερμά λουτρά, μπάνιο σε καταρράκτες, γευσιγνωσία, γιόγκα, ποδηλασία, ιππασία κ.ά.  Οι διοργανωτές είναι εκπαιδευμένοι και, εκτός από προσανατολισμό και γεωγραφία, γνωρίζουν ιστορία και αρχαιολογία και πάντα θα έχουν κάτι ενδιαφέρον να μοιραστούν στη διαδρομή.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες διοργανωτών εκδρομών εναλλακτικού τουρισμού: οι επίσημοι ορειβατικοί σύλλογοι και οι ομάδες. Οι επίσημοι ορειβατικοί σύλλογοι απευθύνονται και σε αρχάριους, ωστόσο οι εκδρομές τους αφορούν ξεκάθαρα ορεινή πεζοπορία, δεν περιλαμβάνουν και αναψυχή, όπως οι άλλες ομάδες. Οι ορειβατικοί σύλλογοι αποσκοπούν στη διάδοση της ορεινής πεζοπορίας στους αρχάριους και στην εκπαίδευση των επόμενων αναρριχητών και ορειβατών από τις σχολές τους. Είναι μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) που υπάγεται στη γαλλική ομοσπονδία και δίνει στον σύλλογο την εγκυρότητα και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Ο Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ) και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (ΕΟΣ) Αθηνών είναι οι παλαιότεροι και θεωρούνται από τους πιο πετυχημένους συλλόγους. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΠΟΣ) Φυλής είναι από τους πιο νέους, αλλά θεωρείται από τους πιο οργανωμένους και πετυχημένους. «Το καλό με τους ορειβατικούς συλλόγους είναι ότι αν δουν ότι είσαι δραστήριος και έρχεσαι συχνά σε διαδρομές θα σε βάλουν πολύ γρήγορα αρχηγό, πάντα προσφέροντας τη βοήθειά τους, και θα διοργανώσουν εκδρομή με τη διαδρομή που θα προτείνεις» λέει ο Γιώργος. «Θέλουν να αναλαμβάνεις ευθύνες για να μαθαίνεις όλο και περισσότερα» συμπληρώνει. Αν βγάλεις τη σχολή αρχαρίων μπορείς να πάρεις μέρος σχεδόν σε όλες τις εκδρομές που διοργανώνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι.

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω Facebook Twitter
Η ασφάλεια είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα σε μια εκδρομή. Η σωστή οργάνωση εκ μέρους της ομάδας και η τήρηση των οδηγιών από τους συμμετέχοντες είναι απαραίτητα στοιχεία.

Οι ομάδες που διοργανώνουν εκδρομές εναλλακτικού τουρισμού έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Υπάρχει μια πολυμορφικότητα στις δραστηριότητες, οι εκδρομές είναι πιο χαλαρές και απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας και γνώσεων. Οι εκδρομές τους μπορεί να περιλαμβάνουν θερμά λουτρά, μπάνιο σε καταρράκτες, γευσιγνωσία, γιόγκα, ποδηλασία, ιππασία κ.ά. Κάποιοι υπόσχονται ακόμα και γνωριμίες, που γίνονται έτσι κι αλλιώς. Οι διοργανωτές είναι εκπαιδευμένοι και, εκτός από προσανατολισμό και γεωγραφία, γνωρίζουν ιστορία και αρχαιολογία και πάντα θα έχουν κάτι ενδιαφέρον να μοιραστούν στη διαδρομή. Οι πιο δραστήριες, οργανωμένες και ασφαλείς ομάδες που μπορείς να βρεις αυτό τον καιρό είναι οι εξής:

Yoga, trekking and climbing

Η ομάδα έχει την ιδιαιτερότητα ότι σε πολλές εκδρομές της συμπεριλαμβάνονται μαθήματα γιόγκα που συνήθως γίνονται έξω στη φύση, σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Προσεχώς οργανώνει δύο εκδρομές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η μία είναι το Yogatrekking & swimming, μια τριήμερη εξόρμηση στα πανέμορφα χωριά της ανατολικής Αρκαδίας από 6 ως 8/10. Η εκδρομή περιλαμβάνει πεζοπορία, διαμονή σε παραδοσιακό ξενώνα, γιόγκα, φαγητό σε τοπικές ταβέρνες, επίσκεψη σε μονή και το κόστος της φτάνει στα 155 ευρώ. Η δεύτερη είναι μια διήμερη εκδρομή στην Οίτη με πεζοπορία σε μονοπάτια του βουνού, μανιταρογνωσία και γευσιγνωσία, μπάνιο σε θερμά λουτρά και γιόγκα. Θα πραγματοποιηθεί 11-12/11 και κοστίζει 70 ευρώ.

Δραστήριο κατσίκι

Είναι από τις νεοσύστατες ομάδες και προσφέρει εκδρομές σε άγνωστα και πανέμορφα μέρη. Οι διοργανωτές είναι έμπειροι και οργανωτικοί και οι ομάδες τους δεν ξεπερνούν τα 50 άτομα. Στο Δάσος της Σκιριτίδας είναι η επόμενη μονοήμερη εκδρομή που διοργανώνουν, στις 8/10, με κόστος 17 ευρώ. Το μέρος είναι μοναδικό, με πλατάνια, καστανιές, καρυδιές, κερασιές, φτέρες και πολλά αγριολούλουδα, παλιούς νερόμυλους και καταρράκτες. Επίσης, οργανώνουν πεζοπορία στο φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας, στις 19/11. Περισσότερα εδώ.

Απόδραση στη φύση

Από τις πιο πετυχημένες και οργανωμένες ομάδες, με μόνο μείον ότι σε μερικές εκδρομές οι συμμετέχοντες μπορεί να φτάσουν και τους 200. Επόμενες εκδρομές που διοργανώνουν είναι μια μονοήμερη με πεζοπορία στον Χελμό, μια διαδρομή από τα Τέσσερα Έλατα μέχρι τα Ύδατα Στυγός, στις 15/10, με κόστος 17 ευρώ, και μια μονοήμερη εκδρομή στο Μπίλιοβο Μάνης στις 12/11, με κόστος 20 ευρώ. Περισσότερα εδώ.

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω Facebook Twitter
Η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός προορισμός για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές εντυπωσιάζονται.

ΠΡΟΒΟμάστορες

Από τις πιο εναλλακτικές ομάδες με ιδιαίτερους προορισμούς και ολιγάριθμες ομάδες. Το River trekking στο φαράγγι του Ασωπού που διοργανώνουν στις 15/10 είναι μια καλή πρόταση.

Οι Locas Botas και η Φύση και περιπέτεια είναι από τις ομάδες που επίσης ξεχωρίζουν.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν επιλέξεις έναν ορειβατικό σύλλογο ή μία ομάδα;

Πριν ρωτήσεις οτιδήποτε, θα πρέπει να συστηθείς: πόσο έμπειρος-η είσαι, τι εξοπλισμό έχεις. Οι περισσότερες ομάδες έχουν πολύ αναλυτική περιγραφή της εκδρομής στη σελίδα τους. «Είναι καλό να ρωτήσεις τον διοργανωτή πόσα άτομα συγκεντρώνονται, γιατί αν, για παράδειγμα, πρόκειται για μια εκδρομή σε φαράγγι και η προσέλευση αναμένεται να φτάσει τα 200 άτομα, η επικινδυνότητα είναι μεγάλη, επειδή δεν θα μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Η ασφάλεια είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα σε μια εκδρομή. Η σωστή οργάνωση εκ μέρους της ομάδας και η τήρηση των οδηγιών από τους συμμετέχοντες είναι απαραίτητα στοιχεία» λέει ο Γιώργος. Στις πορείες πρέπει πάντα να υπάρχει ο αρχηγός αναβάσεων, τον οποίο βοηθάει αυτός που είναι πίσω (σκούπα) και ένας συντονιστής, ο οποίος επιβλέπει την πορεία.


Ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός; Ένα ζευγάρι αδιάβροχα ορειβατικά παπούτσια που να καλύπτουν τον αστράγαλο – είναι απαραίτητο να τα περπατήσεις τουλάχιστον για μία μέρα πριν από την εκδρομή, αλλιώς θα σου κάνουν κάλους στη διαδρομή. Ένα καλό ζευγάρι που θα σου κρατήσει για πολύ καιρό κοστίζει γύρω στα 120-150 ευρώ. Αυτά είναι τα πολύ βασικά που χρειάζεται ένας πεζοπόρος. Από κει και πέρα, ο εξοπλισμός εξαρτάται από τον προορισμό και τις συνθήκες της πεζοπορίας. Ο πιο ειδικός εξοπλισμός συνήθως προσφέρεται από την ομάδα ή τον σύλλογο.


Η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός προορισμός για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές εντυπωσιάζονται. Κάτι ενδιαφέρον που έμαθα είναι ότι οι τουρίστες πολλές φορές χάνονται εδώ επειδή στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η σήμανση στα μονοπάτια είναι πολύ καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σήμανση στην Ελλάδα είναι κακή, μάλιστα πολλοί πεζοπόροι θεωρούν ότι με την ελλιπή σήμανση οξύνεται ο νους. Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, παρ' όλα αυτά λίγοι τα γνωρίζουν και για πολλά δεν υπάρχει συντονισμένη στρατηγική προώθησης και τουριστικής ανάπτυξης. Η επαρχία Πωγωνίου, τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας, το Φαράγγι Πάντα Βρέχει στην Ευρυτανία και το Φαράγγι Ορλιά στον Όλυμπο είναι μόνο μερικά. Ευτυχώς που υπάρχουν οι ομάδες και οι ορειβατικοί σύλλογοι.

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω Facebook Twitter
Πριν ρωτήσεις οτιδήποτε, θα πρέπει να συστηθείς: πόσο έμπειρος-η είσαι, τι εξοπλισμό έχεις. Οι περισσότερες ομάδες έχουν πολύ αναλυτική περιγραφή της εκδρομής στη σελίδα τους.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 ορεινοί προορισμοί που δίνουν άλλο νόημα στις καλοκαιρινές διακοπές

Ταξίδια / 5 ορεινοί προορισμοί που δίνουν άλλο νόημα στις καλοκαιρινές διακοπές

Τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα και άλλα σπουδαία ορεινά σημεία τα έχουμε συνδυάσει με χειμερινές εξορμήσεις: πώς είναι, όμως, το καλοκαίρι; Η απάντηση ίσως κρύβει τον φετινό προορισμό των διακοπών σας
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Αυτοί είναι οι πιο ονειρικοί καταρράκτες της Ελλάδας

Ταξίδια / Αυτοί είναι οι πιο ονειρικοί καταρράκτες της Ελλάδας

Oρμητικοί, πανέμορφοι, ιδιαίτεροι, οι λίγοι αλλά εντυπωσιακοί καταρράκτες της Ελλάδας προσφέρονται για πολλές δραστηριότητες και υπόσχονται πως αυτό το καλοκαίρι αποκλείεται να ζεσταθείτε.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΥΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Άννα Κ. / Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Η Μάγδα Γεωργίου μιλάει στην Άννα Κόκορη για την αγάπη της για τα ταξίδια, τις χώρες που έχει επισκεφτεί, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και την ανάγκη της να φεύγει συχνά για έναν διαφορετικό προορισμό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ταξίδια / Μια βόλτα στον γοητευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένας γοητευτικός τόπος σε ένα ξεχωριστό νησί, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και σημεία: Μεγάλη ιστορία, δυναμικό παρόν, μοναδική θέα, αναπάντεχα μαγαζιά, ατελείωτα σκαλοπάτια, έντονη καθολική αύρα, πολλές εκκλησίες, μπόλικες γάτες και Αirbnb. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι το θεωρείο της Ερμούπολης και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας από τους παλαιότερους δήμους του νέου ελληνικού κράτους με έτος ίδρυσης το 1834.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
Τα νερά που γιατρεύουν

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Υπάρχουν λουτρά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που είναι από μόνα τους λόγος για να κάνεις εκδρομή στη Λαμία, όπου η χλιδή του παρελθόντος συναντάει τους σύγχρονους περιηγητές με πούλμαν και τροχόσπιτα.
M. HULOT
Έλλαδα για nature lovers

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Στη λίμνη Πλαστήρα έχει άπειρους ξένους περιπατητές που παρατηρούν τρίτωνες και σπάνια ελληνικά αμφίβια, στην Πύλο παρατηρούν τον ελληνικό χαμαιλέοντα και η Παραλίμνη έχει τρία ψάρια που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.
M. HULOT

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ