3 Λίμνες στην Ελλάδα που σίγουρα θα σε μαγέψουν

3 Λίμνες στην Ελλάδα που σίγουρα θα σε μαγέψουν Facebook Twitter
0

Δόξα (Κορινθία)

Απ' τη μια το βουνό Χελμός (2.341 μ.) απ' την άλλη η Ζήρεια (2.376 μ.), στη μέση μια λίμνη μινιόν με το δικό της ποντικονήσι! Η λίμνη Δόξα, σε μια καταπράσινη πεδιάδα περιτριγυρισμένη από πεύκα, έλατα, βελανιδιές και πλατύφυλλα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων είναι έργο ανθρώπων. Τεχνητή, τροφοδοτείται από το χείμαρρο Δόξα και ιδανική για μπάνιο, καταδύσεις και όποια άλλη δραστηριότητα στη φύση, στις όχθες και την περίμετρο. Απέχει 100 χλμ. δυτικά της Κορίνθου, κοντά στο χωριό Φενεός των 184 κατοίκων.

Στο βυθό της λίμνης, σε βάθος που ποικίλλει ανάλογα με τη στάθμη των νερών από 7 ως 9 μέτρα, βρίσκονται το παλιό εικονοστάσι του Αϊ Γιώργη και πολλές γαλάζιες καραβίδες! Η ορατότητα είναι η αναμενόμενη για λίμνη και θέλουν προσοχή οι βυθισμένοι κορμοί δέντρων με τα κλαδιά τους.

Ο μοντελισμός εδώ βρήκε τη χαρά του. Πολλοί ρίχνουν εδώ τα πλεούμενα-μινιατούρες και ακόμη περισσότεροι χαίρονται την πεζοπορία στα πυκνά δάση που την περιβάλλουν.

Στο βυθό της λίμνης, σε βάθος που ποικίλλει ανάλογα με τη στάθμη των νερών από 7 ως 9 μέτρα, βρίσκονται το παλιό εικονοστάσι του Αϊ Γιώργη και πολλές γαλάζιες καραβίδες!

Το ποντικονήσι της είναι ο Άγιος Φανούρης ή Παλαιομονάστηρο και ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση 2 χλμ. σε χωματόδρομο, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγ. Γιώργη του Φενεού. Οι λιγοστοί καλόγεροι κερνάνε εκπληκτικό hand made λουκούμι και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Η θέα απ' τα ξύλινα μπαλκόνια της μονής είναι μοναδική. 

Γκούρα, Φενεός, Πανόραμα, Μεσινό, Μοσιά τα κοντινά χωριά με πολύ ωραίους πέτρινους ξενώνες και πολλά καλά ταβερνάκια. Οπωσδήποτε για φαγητό στη Λουίζα, στο χωριό Πανόραμα, ντόπιο φαγάδικο για κυνηγούς με τα καλύτερα τυριά και κρέατα σε τιμές δεκαετίας '70.

Ζαρούχλα - Λίμνη Τσιβλού

3 Λίμνες στην Ελλάδα που σίγουρα θα σε μαγέψουν Facebook Twitter
Το ποντικονήσι, ο Άγιος Φανούρης ή Παλαιομονάστηρο. Φωτογραφία: www.laterranostra.gr

Άλλη μία λίμνη-μινιόν, από τις ελάχιστες της ορεινής Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 800 μ. στις πλαγιές του Χελμού, σε απόσταση 11 χλμ. από το χωριό της Ζαρούχλας με τα άφθονα κρύα και γάργαρα νερά ή στα 35 χλμ. από την Ακράτα. Αιτία δημιουργίας της λίμνης ήταν μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 και έφραξε τον ποταμό Κράθη. Έχει επιφάνεια μικρότερη από 200 στρέμματα, βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα και εξελίχθηκε σε σημαντικό υγροβιότοπο. Βρίσκεται εντός των ορίων του μελλοντικού Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή τετρακίνητο σε περιμετρικό χωμάτινο δρόμο.

Το χωριό πνίγεται στο πράσινο, με καρυδιές, μηλιές, κερασιές και κηπευτικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα φασολάκια που καλλιεργούν οι 160 κάτοικοι.

Στις βρύσες και τις πηγές του χωριού το νερό κάνει τα δόντια να «χορεύουν» και μόλις 1 χλμ. από τις παρυφές του χωριού αρχίζει το θαυμάσιο δάσος της Ζαρούχλας, από έλατα και πεύκα, έκτασης 20.000 στρεμμάτων! Συμβολικοί για τους ντόπιους και την ιστορία της περιοχής οι πύργοι του Φωτήλα και του Χαραλάμπη.

Λίμνη Πλαστήρα

3 Λίμνες στην Ελλάδα που σίγουρα θα σε μαγέψουν Facebook Twitter
H λίμνη έχει επιφάνεια μικρότερη από 200 στρέμματα, βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα και εξελίχθηκε σε σημαντικό υγροβιότοπο. Βρίσκεται εντός των ορίων του μελλοντικού Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή τετρακίνητο σε περιμετρικό χωμάτινο δρόμο. Φωτογραφία: www.partetavouna.blogspot.gr

Το στολίδι των Αγράφων και του νομού βρίσκεται στα 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης των Αγράφων. Την εμπνεύστηκε ένας στρατηγός, ο Πλαστήρας, και το 1959, έξι χρόνια μετά το θάνατό του, η λίμνη ήταν έτοιμη, μετά την κατασκευή του εντυπωσιακού φράγματος σε σχήμα τόξου με ύψος 83 μ. και μήκος 200 μ.

Το τοπίο είναι συναρπαστικό, την πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζουν ψηλά κατάφυτα βουνά. Η περιοχή είναι παράδεισος για κάθε φυσιολάτρη, αραχτό ή «κυνηγό» των δραστηριοτήτων βουνού και νερού, με πολλές επιλογές για ορειβασία, ψάρεμα, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, κολύμπι στις πλαζ που έχουν φτιαχτεί με ξύλινες εξέδρες και αμμουδιά, για περιπάτους στο δάσος και όλων των ειδών τα αθλήματα βουνού.

Η περιοχή υπήρξε το επίσημο προπονητικό κέντρο ποδηλασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε οι ποδηλάτες ελάτε και κατά δω.

Όλα τα χωριά γύρω από τη λίμνη που έχει περίμετρο 70 χλμ. είναι πανέμορφα. Στο Νεοχώρι (45 χλμ. Ν.Δ. της Καρδίτσας), που απλώνεται σε μεγάλη έκταση και έχει την καλύτερη θέα στη λίμνη, βρίσκονται οι περισσότεροι ξενώνες, ενώ μεγαλύτερη βραδινή κίνηση έχουν τα Καλύβια Πεζούλας.

Από τα ομορφότερα κομμάτια της διαδρομής είναι αυτό που συνδέει το Νεοχώρι με τον Μπελεκομύτη, κι από κει ένας χωματόδρομος οδηγεί σε ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, την Καρίτσα, με δύο συγκλονιστικά καφενεδάκια-ταβέρνες με ντόπια κρέατα και τυριά σε υψόμετρο 1.400 μέτρων!

Εκεί βρίσκεται η Μονή Παναγίας Πελεκητής. Ένα ολόκληρο κομμάτι βράχου πελεκήθηκε για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο. Απαραίτητη στάση στο Πεστροφοτροφείο της Καρίτσας, στον Καριτσιώτη ποταμό, κάτω από πανύψηλα πλατάνια. Κοντά στη λίμνη ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Γεώργιος και τα γραφικά χωριά Πορτίτσα και Μοσχάτο, με όμορφη θέα στο Θεσσαλικό Κάμπο και αγαπημένα στέκια των Καρδιτσιωτών για βραδινό φαγητό το καλοκαίρι.

Κλείστε από τώρα ένα από τα 20 ξύλινα σπιτάκια του δασικού χωριού Δρυάδες σε μια κατάφυτη από έλατα πλαγιά του βουνού με θέα τα βουνά των Αγράφων, στα 12 χλμ. από το χωριό Καστανιά ή 20 λεπτά με τ' αυτοκίνητο από τη λίμνη. Στο δασικό χωριό που ανήκει στο Δήμο Ιτάμου (πατρίδα του Χαρ. Φλωράκη, προκάτοχου της Παπαρήγα) υπάρχει σαλέ-εστιατόριο και όλα τα σπιτάκια έχουν δύο δωμάτια που κοιμίζουν άνετα 4 ή και παραπάνω άτομα, αν ενώσετε τα κρεβάτια, χωρίς να αυξηθεί η χρέωση.

Πώς φτάνω εκεί: Από Καρδίτσα περνάς το Καλλίθηρο και στη διασταύρωση της Καστανιάς στρίβεις αριστερά στο δρόμο προς Ίταμο - Καροπλέσι. Ευθεία προς Καροπλέσι αφήνεις αριστερά τη βρύση του Ιτάμου και το δρόμο προς Γιαννουσέικα, περνάς το συνοικισμό Ανθηρό και καταλήγεις στο δασικό χωριό.

Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ταξίδια / Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ένα ταξίδι στην Κένυα γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπων που βρίσκουν στην περιπλάνηση σκοπό και σωτηρία, ένα αντίδοτο στη μελαγχολία και την επιθετικότητα της ζωής στην πόλη.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Το ότι ζω στα βουνά το θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα και τη μεγαλύτερη τύχη στη ζωή μου»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Απ' τα βουνά πηγάζει η ελπίδα, γι' αυτό επιστρέφουμε και τα προστατεύουμε»

Η Άρτεμις Μπλατσή άφησε την Αθήνα για τη Στρώμη, στις παρυφές της Γκιώνας, και έφερε την Οικοψυχολογία, τη μελέτη της σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, στη Φωκίδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Nothing Days / Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Η πιο μοντέρνα βιβλιοθήκη (που δεν κλείνει ποτέ), ένα ξημέρωμα στην κορυφή του κόσμου, μια πράσινη λίμνη, μια καθολική εκκλησία όπου λατρεύονται οι θεοί των Μάγια και ένα σεβίτσε από όρχεις ταύρου (που θέλουμε να ξεχάσουμε).
M. HULOT
48 ώρες στην Καρδαμύλη

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καρδαμύλη

Στο χαρακτηρισμένο «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Ιστορία, επισκεπτόμαστε το σπίτι του Λι Φέρμορ, θυμόμαστε τον Όμηρο, κάνουμε μπάνιο με θέα, και ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε ξανά.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Βαλκάνια με ιταλικό φινίρισμα: Ένα road trip στην Ίστρια

Ταξίδια / Βαλκάνια με ιταλικό φινίρισμα: Ένα road trip στην Ίστρια

Στο κροατικό κομμάτι της μεγαλύτερης χερσονήσου της Αδριατικής πίνουμε κρασί από τη Μονεμβασιά και rakija, επισκεπτόμαστε ρωμαϊκά μνημεία, χαζεύουμε φωτισμένους γερανούς και θυμόμαστε τις ταινίες του Γουές Άντερσον.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Στη λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας με έναν ερωτιάρη άγιο

Nothing Days / Στη λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας με έναν ερωτιάρη άγιο

Ο Μαξιμόν είναι ένας κακός άγιος που πίνει και καπνίζει και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό σπίτι στο Σαντιάγκο της λίμνης Ατιτλάν. Η λατρεία του είναι ένα μείγμα καθολικής πίστης και παγανισμού που έχει τις ρίζες του στις παραδόσεις των Μάγια.  
M. HULOT
Χώρα, Τζανάκι, Βάτσες: Η Αστυπάλαια είναι ακόμα μαγική

Ταξίδια / Χώρα, Τζανάκι, Βάτσες: Η Αστυπάλαια είναι ακόμα μαγική

Ένα ταξίδι-αστραπή στο νησί, μια μυσταγωγική διαδρομή προς τις Βάτσες, η Μαλτεζάνα -που μοιάζει με ωδή στα εγχώρια '80s- και οι τηγανητές πατάτες της Μαρίας στο Βαθύ, που κάνουν κάποιους να της φιλούν, κυριολεκτικά, τα χέρια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ