ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Νάξος: Εξαιρετικά κρασιά, φημισμένα τυριά και άλλα μοναδικά προϊόντα

Νάξος Facebook Twitter
Η σύντομη γνωριμία με το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, υπενθυμίζοντας ακόμα μία φορά ότι στη ζωή η απλότητα των πραγμάτων κάνει τη διαφορά. Φωτ.: Johnny Chen/Unsplash
0

Η ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ και το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού την αρχαϊκή περίοδο. Κατά τον έβδομο και έκτο αιώνα π.Χ. η άνοδος του εμπορίου στη Μεσόγειο υπήρξε ραγδαία, με τις πλαστικές τέχνες να ενισχύουν και να διευκολύνουν τις θαλάσσιες μεταφορές αγαθών. 

Το κρασί δεν παράγεται απλά και μόνο για την κατανάλωσή του ως μέρους των διατροφικών συνηθειών αλλά αποτελεί βασική δραστηριότητα των τοπικών οικονομιών τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί σε θρησκευτικές τελετές –κι αυτό έχει βαρύνουσα σημασία– ως βασικό συστατικό της μεσογειακής τριάδας: κρασί, λάδι, σιτάρι.

Και ενώ νησιά όπως η Νάξος, η Θάσος, η Λέσβος και η Χίος αποτελούσαν φημισμένους τόπους προέλευσης εκλεκτών κρασιών, σήμερα ελάχιστα γνωρίζουμε για την τοπική παραγωγή τους. 

Την τελευταία δεκαετία, αναθεωρώντας ριζικά την επαγγελματική δραστηριότητα είκοσι χρόνων, αφιερώθηκα στην ανάδειξη της οινικής κουλτούρας. Στο περιεχόμενο μιας φιάλης υπάρχουν ο τόπος και οι άνθρωποι. Μπορεί να ακούγεται αφελές, όμως πιστεύω πραγματικά ότι συχνά σε ένα κρασί αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου που το φτιάχνει. Γι’ αυτό δεν αρκούμαι σε μια απρόσωπη δοκιμή, αναζητώ τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στο κρασί. 

Σε ένα ορεινό χωριό όπου σταματήσαμε για ένα ουζάκι συνοδεία μεζέ, μου έκανε εντύπωση που δεν είδα σε κανένα πιάτο πατάτες. Ρώτησα, με κοίταξαν περίεργα και μου απάντησαν: «Στο νησί πάντα καλλιεργούνταν ελιές και αμπέλια. Όταν ήρθε η πατάτα, άρχιζαν να τα ξεριζώνουν και να στοχεύουν στη μονοκαλλιέργεια. Αναλογίστηκε κανείς, άραγε, ότι σε ένα κυκλαδονήσι, για ένα κιλό πατάτες, απαιτούνται εκατόν πενήντα λίτρα νερό;».

Ο Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης από τη Νάξο μού έστελνε κάθε χρόνο τα κρασιά του προς δοκιμή. Πριν από λίγες εβδομάδες, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά ένα ροζέ, ενθουσιάστηκα τόσο, που επικοινώνησα μαζί του, προκειμένου να γνωρίσω από κοντά τον τόπο του. 

Η συνάντησή μας εξελίχθηκε σε ένα απρόσμενο γαστρονομικό οδοιπορικό, με τη συνδρομή της Ελένης Κοντοπίδη. 

Νάξος Facebook Twitter
Τρανάμπελο

Τα ξερικά αμπέλια του Κωνσταντίνου βρίσκονται σε ένα οροπέδιο (σε υψόμετρο εκατό μέτρα) στα νοτιοδυτικά του νησιού, στην τοποθεσία Τρανά Αμπέλια, εξού και τα κρασιά φέρουν την ονομασία «Τρανάμπελο». Ακολουθώντας βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας, με κύριο γνώμονα τον σεβασμό προς τη φύση για τη διατήρηση της δυναμικής και ισορροπίας του αμπελώνα, αναβιώνει τοπικές ποικιλίες (φυτεύσεις 10-15 ετών): Ποταμίσι (λευκό και μαύρο), Αηδάνι (λευκό και μαύρο), Μονεμβασιά, Ασύρτικο, Μαυροτράγανο, Φωκιανό και Μανδηλαριά. 

Εκεί, με το ακατανίκητο φως και τους λιγυρούς ανέμους των Κυκλάδων, δοκιμάσαμε τα δύο κρασιά του, εσοδείας 2020. 

Το λευκό Τρανάμπελο προέρχεται από την αρχαιότερη ποικιλία του νησιού, το Άσπρο Ποταμίσι. Σταφύλια από συγκεκριμένο κομμάτι του αμπελώνα, με τον τρύγο να πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες για να αποφευχθεί η ζέστη. Πρόρωγος με μικρές αποδόσεις μούστου, στη συνέχεια αυθόρμητη ζύμωση σε ελεγχόμενο περιβάλλον και παραμονή στις λεπτές οινολάσπες για εννέα μήνες.

Το ροζέ Τρανάμπελο είναι μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού ναξιώτικου κρασιού. Συνοινοποιήση λευκών και ερυθρών ποικιλιών, με κύριες το Ποταμίσι και τη Μονεμβασιά από λευκές, το Φωκιανό και τη Μανδηλαριά από ερυθρές. Πρόρωγος, με ελάχιστη πίεση στο πιεστήριο και αυθόρμητη ζύμωση με γηγενείς ζύμες, παραμονή στις οινολάσπες για έξι μήνες και στατική απολάσπωση στο τέλος, χωρίς φιλτράρισμα.

Φεύγοντας από τα αμπέλια, τη σκυτάλη πήρε η Ελένη, της οποίας η επαγγελματική δραστηριότητα (Philema Food Tours) αφορά γαστρονομικές περιηγήσεις στο νησί και γνωριμία με ντόπιους παραγωγούς. 

Νάξος Facebook Twitter
Φωτ.: Philema Food Tours

Αρχή με ένα οικογενειακό τυροκομείο, προκειμένου να γνωρίσω τα φημισμένα τυριά της Νάξου. 

Το Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η τροφή των ζώων ανά περιοχή και τα ποσοστά κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος αλλάζουν ανά παραγωγό, αλλά, ως επί το πλείστον, η αναλογία είναι 70% κατσικίσιο - 30% πρόβειο γάλα.

Το λένε αρσενικό γιατί είναι αψύ και έντονο στη γεύση και είναι το πρώτο τυρί που βγαίνει από το καζάνι. Το παραδοσιακό, απαστερίωτο αρσενικό χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες ωρίμανση πριν καταναλωθεί.

Το γάλα που περισσεύει από την παρασκευή του αρσενικού στη συνέχεια θερμαίνεται, φτάνει σχεδόν σε βρασμό, αφρίζει και μας δίνει τη γλυκιά μυζήθρα, το «θηλυκό» τυρί για τους ντόπιους, η οποία τρώγεται φρέσκια. Αν την αλατίσουμε και την αφήσουμε να ωριμάσει για περίπου έναν μήνα, έχουμε το ανθότυρο, που ονομάζεται έτσι γιατί βγαίνει από τον ανθό του γάλακτος, δηλαδή την αφρισμένη μυζήθρα.

Η φρέσκια ξινομυζήθρα προέρχεται επίσης από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, το οποίο αφήνεται να «ξινίσει» για είκοσι τέσσερις ώρες. Εάν αλατιστεί και ωριμάσει για περίπου σαράντα μέρες, μας δίνει το ξινότυρο.

Νάξος Facebook Twitter
Φωτ.: Philema Food Tours

Τα παραπάνω τυριά ανήκουν στα παλαιότερα του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώνεται εύκολα, αν αναλογιστούμε ότι στη Νάξο πάντα υπήρχε πληθώρα αμνοεριφίων. Δεν είναι τυχαία η ονομασία «Κοιλάδας της Τραγαίας», ούτε και οι τοπικές αναφορές στον θεό Απόλλωνα ως «Απόλλων ο Τράγιος». Ακόμα και οι Σάτυροι, οι πιστοί ακόλουθοι του θεού Διονύσου, ο οποίος κατά τη μυθολογία έζησε στο νησί και δίδαξε στους Ναξιώτες την αμπελοκαλλιέργεια, είχαν σώμα τράγου.

Αν και διασημότερη από τα προαναφερθέντα τυριά, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ παράγεται στο νησί τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια περίπου. Η παρασκευή της ξεκίνησε όταν, εκτός των βοοειδών που ήταν για πάχυνση, άρχισε να υπάρχει μεγάλος αριθμός γαλακτοφόρων αγελάδων. 

Ανάμεσα στη συνεχή εναλλαγή εικόνων και γεύσεων που κατάφερε η Ελένη σε ελάχιστο χρόνο, ξεχώρισα τα εξής:

Στην περιοχή Αδησαρού, η Γεροντοελιά, ένα προμινωϊκό ελαιόδεντρο 5.000 ετών, που ακόμα καρποφορεί, διεκδικεί τον τίτλο του γηραιότερου ελαιόδεντρου στον κόσμο (λέγεται ότι σε Κρήτη και Ζάκυνθο συναντάμε επίσης τόσο παλιές ελιές). 

Η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο στις υπέροχες παραλίες Αλυκό, Χαβάη και Πυργάκι. 

Στο Αλυκό συχνά σταθμεύει μια μετακινούμενη καντίνα που προσφέρει με σύγχρονη προσέγγιση γεύσεις από τοπικές πρώτες ύλες.

Νάξος Facebook Twitter
Παραλία Αλυκό.

Στο χωριό Μύλοι δοκιμάσαμε κιτρόλαδο, δηλαδή ελαιόλαδο με προσθήκη εκχυλίσματος Κίτρου Νάξου ΠΟΠ, και ωραιότατο μέλι.

Στο χωριό Μονή, εξαιρετικό φαγητό στο ταβερνάκι Το Πεύκο, με εποχική σπεσιαλιτέ την ομελέτα με καρφά – είδος άγριου σπαραγγιού. Όλα τα πιάτα φτιάχνονται με υλικά από τον μπαξέ της οικογένειας. 

Το χωριό, εκτός από τους πλούσιους μπαξέδες, φημίζεται για τους μαρμαράδες και τις υφάντριές του.

Οι κρεατοφάγοι θα ενθουσιαστούν στο χωριό Κινίδαρος με τα σιτεμένα κρέατα, τα αρνίσια παϊδάκια και τα σπιτικά αλλαντικά, στη χασαποταβέρνα του Βασιλαρακιού. Ευχάριστη έκπληξη η αξιόλογη λίστα κρασιών που διαθέτει.

Βασιλαρακιού Facebook Twitter
Στη χασαποταβέρνα του Βασιλαρακιού.

Στη διάσημη Απείρανθο βρίσκουμε την ταβέρνα Αμοργινός με το φημισμένο ντόπιο πιάτο, το ρόστο –πρόκειται για σιτεμένο χοιρινό με σκόρδο και πιπέρι, μαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα–, και με τον καλόγερο, μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα, γραβιέρα και γιαούρτι.

Η βόλτα προς αυτή την πλευρά μπορεί να συνδυαστεί με εξόρμηση στην παραλία του Αζαλά κι έπειτα με φαγητό στο λιμανάκι της Μουτσούνας, απ' όπου γινόταν και η φόρτωση της σμύριδας που κατέβαινε από τα ορυχεία, κομμάτια των οποίων βλέπουμε και στη διαδρομή. Στην ταβέρνα Απανέμι θα βρείτε φρέσκο ψάρι, παρέα με ωραιότατα κρασιά.

Εάν φυσάει νοτιάς, αξίζει η οδήγηση μέχρι την παραλία Λυώνας, μια και ο καιρός επιτρέπει να κολυμπάς στο Αιγαίο, σε ήρεμα νερά, σαν σε πισίνα. Στην ταβέρνα Ντουζένια, πάνω στη θάλασσα, ο κύριος Γιώργος προσφέρει νοστιμιές της θάλασσας.

Μια και στην αρχή του κειμένου κάναμε αναφορά στις πλαστικές τέχνες, στο χωριό Δαμαλάς, στο εργαστήρι του Μανώλη (4ης γενιάς αγγειοπλάστης) θα γνωρίσετε πώς φτιάχνεται το σφούνι, ένα από τα αρχαιότερα αγγεία που έχουν βρεθεί στη Νάξο και χρησιμοποιούνταν για να βγαίνει το κρασί από το πιθάρι ή το βαρέλι, χωρίς το κρασί να διαταράσσεται, αλλά και ως κανάτα κρασιού για σερβίρισμα.

Νάξος Facebook Twitter
Στο χωριό Δαμαλάς, στο εργαστήρι του Μανώλη (4ης γενιάς αγγειοπλάστης) θα γνωρίσετε πώς φτιάχνεται το σφούνι, ένα από τα αρχαιότερα αγγεία που έχουν βρεθεί στη Νάξο.

Σε ένα ορεινό χωριό που σταματήσαμε για ένα ουζάκι συνοδεία μεζέ, μου έκανε εντύπωση που δεν είδα σε κανένα πιάτο πατάτες, ενώ της Νάξου είναι φημισμένες. Ρώτησα, με κοίταξαν περίεργα και μου απάντησαν: «Στο νησί πάντα καλλιεργούνταν ελιές και αμπέλια. Όταν ήρθε η πατάτα, άρχιζαν να τα ξεριζώνουν και να στοχεύουν στη μονοκαλλιέργεια. Αναλογίστηκε κανείς, άραγε, ότι σε ένα κυκλαδονήσι, για ένα κιλό πατάτες, απαιτούνται εκατόν πενήντα λίτρα νερό;».

Όπως καταλάβατε, γύρισα το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, αλλά πατάτες δεν δοκίμασα.

Λίγο πριν πάρω το καράβι της επιστροφής, έκανα μια στάση στη Χώρα, για να αποχαιρετήσω τον Κωνσταντίνο στον Οινοχώρο. Ήπια ένα ποτήρι ροζέ Τρανάμπελο, παρέα με Αρσενικό ΠΟΠ Νάξου, παλαιωμένο σε πετιμέζι από Μοσχοφίλερο. 

Η σύντομη γνωριμία με το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, υπενθυμίζοντας, ακόμα μία φορά, ότι στη ζωή η απλότητα των πραγμάτων κάνει τη διαφορά.

Νάξος Facebook Twitter
Η σύντομη γνωριμία με το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, μου άφησε της καλύτερες εντυπώσεις, υπενθυμίζοντας ακόμα μία φορά, ότι στη ζωή, η απλότητα των πραγμάτων κάνει τη διαφορά.
Ταξίδια
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ