Νάξος: Εξαιρετικά κρασιά, φημισμένα τυριά και άλλα μοναδικά προϊόντα

Νάξος Facebook Twitter
Η σύντομη γνωριμία με το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, υπενθυμίζοντας ακόμα μία φορά ότι στη ζωή η απλότητα των πραγμάτων κάνει τη διαφορά. Φωτ.: Johnny Chen/Unsplash
0

Η ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ και το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού την αρχαϊκή περίοδο. Κατά τον έβδομο και έκτο αιώνα π.Χ. η άνοδος του εμπορίου στη Μεσόγειο υπήρξε ραγδαία, με τις πλαστικές τέχνες να ενισχύουν και να διευκολύνουν τις θαλάσσιες μεταφορές αγαθών. 

Το κρασί δεν παράγεται απλά και μόνο για την κατανάλωσή του ως μέρους των διατροφικών συνηθειών αλλά αποτελεί βασική δραστηριότητα των τοπικών οικονομιών τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί σε θρησκευτικές τελετές –κι αυτό έχει βαρύνουσα σημασία– ως βασικό συστατικό της μεσογειακής τριάδας: κρασί, λάδι, σιτάρι.

Και ενώ νησιά όπως η Νάξος, η Θάσος, η Λέσβος και η Χίος αποτελούσαν φημισμένους τόπους προέλευσης εκλεκτών κρασιών, σήμερα ελάχιστα γνωρίζουμε για την τοπική παραγωγή τους. 

Την τελευταία δεκαετία, αναθεωρώντας ριζικά την επαγγελματική δραστηριότητα είκοσι χρόνων, αφιερώθηκα στην ανάδειξη της οινικής κουλτούρας. Στο περιεχόμενο μιας φιάλης υπάρχουν ο τόπος και οι άνθρωποι. Μπορεί να ακούγεται αφελές, όμως πιστεύω πραγματικά ότι συχνά σε ένα κρασί αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου που το φτιάχνει. Γι’ αυτό δεν αρκούμαι σε μια απρόσωπη δοκιμή, αναζητώ τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στο κρασί. 

Σε ένα ορεινό χωριό όπου σταματήσαμε για ένα ουζάκι συνοδεία μεζέ, μου έκανε εντύπωση που δεν είδα σε κανένα πιάτο πατάτες. Ρώτησα, με κοίταξαν περίεργα και μου απάντησαν: «Στο νησί πάντα καλλιεργούνταν ελιές και αμπέλια. Όταν ήρθε η πατάτα, άρχιζαν να τα ξεριζώνουν και να στοχεύουν στη μονοκαλλιέργεια. Αναλογίστηκε κανείς, άραγε, ότι σε ένα κυκλαδονήσι, για ένα κιλό πατάτες, απαιτούνται εκατόν πενήντα λίτρα νερό;».

Ο Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης από τη Νάξο μού έστελνε κάθε χρόνο τα κρασιά του προς δοκιμή. Πριν από λίγες εβδομάδες, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά ένα ροζέ, ενθουσιάστηκα τόσο, που επικοινώνησα μαζί του, προκειμένου να γνωρίσω από κοντά τον τόπο του. 

Η συνάντησή μας εξελίχθηκε σε ένα απρόσμενο γαστρονομικό οδοιπορικό, με τη συνδρομή της Ελένης Κοντοπίδη. 

Νάξος Facebook Twitter
Τρανάμπελο

Τα ξερικά αμπέλια του Κωνσταντίνου βρίσκονται σε ένα οροπέδιο (σε υψόμετρο εκατό μέτρα) στα νοτιοδυτικά του νησιού, στην τοποθεσία Τρανά Αμπέλια, εξού και τα κρασιά φέρουν την ονομασία «Τρανάμπελο». Ακολουθώντας βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας, με κύριο γνώμονα τον σεβασμό προς τη φύση για τη διατήρηση της δυναμικής και ισορροπίας του αμπελώνα, αναβιώνει τοπικές ποικιλίες (φυτεύσεις 10-15 ετών): Ποταμίσι (λευκό και μαύρο), Αηδάνι (λευκό και μαύρο), Μονεμβασιά, Ασύρτικο, Μαυροτράγανο, Φωκιανό και Μανδηλαριά. 

Εκεί, με το ακατανίκητο φως και τους λιγυρούς ανέμους των Κυκλάδων, δοκιμάσαμε τα δύο κρασιά του, εσοδείας 2020. 

Το λευκό Τρανάμπελο προέρχεται από την αρχαιότερη ποικιλία του νησιού, το Άσπρο Ποταμίσι. Σταφύλια από συγκεκριμένο κομμάτι του αμπελώνα, με τον τρύγο να πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες για να αποφευχθεί η ζέστη. Πρόρωγος με μικρές αποδόσεις μούστου, στη συνέχεια αυθόρμητη ζύμωση σε ελεγχόμενο περιβάλλον και παραμονή στις λεπτές οινολάσπες για εννέα μήνες.

Το ροζέ Τρανάμπελο είναι μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού ναξιώτικου κρασιού. Συνοινοποιήση λευκών και ερυθρών ποικιλιών, με κύριες το Ποταμίσι και τη Μονεμβασιά από λευκές, το Φωκιανό και τη Μανδηλαριά από ερυθρές. Πρόρωγος, με ελάχιστη πίεση στο πιεστήριο και αυθόρμητη ζύμωση με γηγενείς ζύμες, παραμονή στις οινολάσπες για έξι μήνες και στατική απολάσπωση στο τέλος, χωρίς φιλτράρισμα.

Φεύγοντας από τα αμπέλια, τη σκυτάλη πήρε η Ελένη, της οποίας η επαγγελματική δραστηριότητα (Philema Food Tours) αφορά γαστρονομικές περιηγήσεις στο νησί και γνωριμία με ντόπιους παραγωγούς. 

Νάξος Facebook Twitter
Φωτ.: Philema Food Tours

Αρχή με ένα οικογενειακό τυροκομείο, προκειμένου να γνωρίσω τα φημισμένα τυριά της Νάξου. 

Το Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η τροφή των ζώων ανά περιοχή και τα ποσοστά κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος αλλάζουν ανά παραγωγό, αλλά, ως επί το πλείστον, η αναλογία είναι 70% κατσικίσιο - 30% πρόβειο γάλα.

Το λένε αρσενικό γιατί είναι αψύ και έντονο στη γεύση και είναι το πρώτο τυρί που βγαίνει από το καζάνι. Το παραδοσιακό, απαστερίωτο αρσενικό χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες ωρίμανση πριν καταναλωθεί.

Το γάλα που περισσεύει από την παρασκευή του αρσενικού στη συνέχεια θερμαίνεται, φτάνει σχεδόν σε βρασμό, αφρίζει και μας δίνει τη γλυκιά μυζήθρα, το «θηλυκό» τυρί για τους ντόπιους, η οποία τρώγεται φρέσκια. Αν την αλατίσουμε και την αφήσουμε να ωριμάσει για περίπου έναν μήνα, έχουμε το ανθότυρο, που ονομάζεται έτσι γιατί βγαίνει από τον ανθό του γάλακτος, δηλαδή την αφρισμένη μυζήθρα.

Η φρέσκια ξινομυζήθρα προέρχεται επίσης από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, το οποίο αφήνεται να «ξινίσει» για είκοσι τέσσερις ώρες. Εάν αλατιστεί και ωριμάσει για περίπου σαράντα μέρες, μας δίνει το ξινότυρο.

Νάξος Facebook Twitter
Φωτ.: Philema Food Tours

Τα παραπάνω τυριά ανήκουν στα παλαιότερα του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώνεται εύκολα, αν αναλογιστούμε ότι στη Νάξο πάντα υπήρχε πληθώρα αμνοεριφίων. Δεν είναι τυχαία η ονομασία «Κοιλάδας της Τραγαίας», ούτε και οι τοπικές αναφορές στον θεό Απόλλωνα ως «Απόλλων ο Τράγιος». Ακόμα και οι Σάτυροι, οι πιστοί ακόλουθοι του θεού Διονύσου, ο οποίος κατά τη μυθολογία έζησε στο νησί και δίδαξε στους Ναξιώτες την αμπελοκαλλιέργεια, είχαν σώμα τράγου.

Αν και διασημότερη από τα προαναφερθέντα τυριά, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ παράγεται στο νησί τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια περίπου. Η παρασκευή της ξεκίνησε όταν, εκτός των βοοειδών που ήταν για πάχυνση, άρχισε να υπάρχει μεγάλος αριθμός γαλακτοφόρων αγελάδων. 

Ανάμεσα στη συνεχή εναλλαγή εικόνων και γεύσεων που κατάφερε η Ελένη σε ελάχιστο χρόνο, ξεχώρισα τα εξής:

Στην περιοχή Αδησαρού, η Γεροντοελιά, ένα προμινωϊκό ελαιόδεντρο 5.000 ετών, που ακόμα καρποφορεί, διεκδικεί τον τίτλο του γηραιότερου ελαιόδεντρου στον κόσμο (λέγεται ότι σε Κρήτη και Ζάκυνθο συναντάμε επίσης τόσο παλιές ελιές). 

Η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο στις υπέροχες παραλίες Αλυκό, Χαβάη και Πυργάκι. 

Στο Αλυκό συχνά σταθμεύει μια μετακινούμενη καντίνα που προσφέρει με σύγχρονη προσέγγιση γεύσεις από τοπικές πρώτες ύλες.

Νάξος Facebook Twitter
Παραλία Αλυκό.

Στο χωριό Μύλοι δοκιμάσαμε κιτρόλαδο, δηλαδή ελαιόλαδο με προσθήκη εκχυλίσματος Κίτρου Νάξου ΠΟΠ, και ωραιότατο μέλι.

Στο χωριό Μονή, εξαιρετικό φαγητό στο ταβερνάκι Το Πεύκο, με εποχική σπεσιαλιτέ την ομελέτα με καρφά – είδος άγριου σπαραγγιού. Όλα τα πιάτα φτιάχνονται με υλικά από τον μπαξέ της οικογένειας. 

Το χωριό, εκτός από τους πλούσιους μπαξέδες, φημίζεται για τους μαρμαράδες και τις υφάντριές του.

Οι κρεατοφάγοι θα ενθουσιαστούν στο χωριό Κινίδαρος με τα σιτεμένα κρέατα, τα αρνίσια παϊδάκια και τα σπιτικά αλλαντικά, στη χασαποταβέρνα του Βασιλαρακιού. Ευχάριστη έκπληξη η αξιόλογη λίστα κρασιών που διαθέτει.

Βασιλαρακιού Facebook Twitter
Στη χασαποταβέρνα του Βασιλαρακιού.

Στη διάσημη Απείρανθο βρίσκουμε την ταβέρνα Αμοργινός με το φημισμένο ντόπιο πιάτο, το ρόστο –πρόκειται για σιτεμένο χοιρινό με σκόρδο και πιπέρι, μαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα–, και με τον καλόγερο, μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα, γραβιέρα και γιαούρτι.

Η βόλτα προς αυτή την πλευρά μπορεί να συνδυαστεί με εξόρμηση στην παραλία του Αζαλά κι έπειτα με φαγητό στο λιμανάκι της Μουτσούνας, απ' όπου γινόταν και η φόρτωση της σμύριδας που κατέβαινε από τα ορυχεία, κομμάτια των οποίων βλέπουμε και στη διαδρομή. Στην ταβέρνα Απανέμι θα βρείτε φρέσκο ψάρι, παρέα με ωραιότατα κρασιά.

Εάν φυσάει νοτιάς, αξίζει η οδήγηση μέχρι την παραλία Λυώνας, μια και ο καιρός επιτρέπει να κολυμπάς στο Αιγαίο, σε ήρεμα νερά, σαν σε πισίνα. Στην ταβέρνα Ντουζένια, πάνω στη θάλασσα, ο κύριος Γιώργος προσφέρει νοστιμιές της θάλασσας.

Μια και στην αρχή του κειμένου κάναμε αναφορά στις πλαστικές τέχνες, στο χωριό Δαμαλάς, στο εργαστήρι του Μανώλη (4ης γενιάς αγγειοπλάστης) θα γνωρίσετε πώς φτιάχνεται το σφούνι, ένα από τα αρχαιότερα αγγεία που έχουν βρεθεί στη Νάξο και χρησιμοποιούνταν για να βγαίνει το κρασί από το πιθάρι ή το βαρέλι, χωρίς το κρασί να διαταράσσεται, αλλά και ως κανάτα κρασιού για σερβίρισμα.

Νάξος Facebook Twitter
Στο χωριό Δαμαλάς, στο εργαστήρι του Μανώλη (4ης γενιάς αγγειοπλάστης) θα γνωρίσετε πώς φτιάχνεται το σφούνι, ένα από τα αρχαιότερα αγγεία που έχουν βρεθεί στη Νάξο.

Σε ένα ορεινό χωριό που σταματήσαμε για ένα ουζάκι συνοδεία μεζέ, μου έκανε εντύπωση που δεν είδα σε κανένα πιάτο πατάτες, ενώ της Νάξου είναι φημισμένες. Ρώτησα, με κοίταξαν περίεργα και μου απάντησαν: «Στο νησί πάντα καλλιεργούνταν ελιές και αμπέλια. Όταν ήρθε η πατάτα, άρχιζαν να τα ξεριζώνουν και να στοχεύουν στη μονοκαλλιέργεια. Αναλογίστηκε κανείς, άραγε, ότι σε ένα κυκλαδονήσι, για ένα κιλό πατάτες, απαιτούνται εκατόν πενήντα λίτρα νερό;».

Όπως καταλάβατε, γύρισα το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, αλλά πατάτες δεν δοκίμασα.

Λίγο πριν πάρω το καράβι της επιστροφής, έκανα μια στάση στη Χώρα, για να αποχαιρετήσω τον Κωνσταντίνο στον Οινοχώρο. Ήπια ένα ποτήρι ροζέ Τρανάμπελο, παρέα με Αρσενικό ΠΟΠ Νάξου, παλαιωμένο σε πετιμέζι από Μοσχοφίλερο. 

Η σύντομη γνωριμία με το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, υπενθυμίζοντας, ακόμα μία φορά, ότι στη ζωή η απλότητα των πραγμάτων κάνει τη διαφορά.

Νάξος Facebook Twitter
Η σύντομη γνωριμία με το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, μου άφησε της καλύτερες εντυπώσεις, υπενθυμίζοντας ακόμα μία φορά, ότι στη ζωή, η απλότητα των πραγμάτων κάνει τη διαφορά.
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ