Καλοκαίρι ανάμεσα στα παγόβουνα της Γροιλανδίας

0

Οι δημιουργοί του φιλμ περιγράφουν την εμπειρία τους:

 “Τον περασμένο Ιούνιο, ταξιδέψαμε σε μια πολύ απομακρυσμένη γη, βόρεια του αρκτικού κύκλου, στη Γροιλανδία. Μείναμε 4 μέρες στο Ilulissat, μια πόλη στην δυτική πλευρά που το όνομα της σημαίνει «παγόβουνα» και με το που φτάσαμε, ήταν προφανές ότι η πόλη πήρε το όνομα της από αυτούς τους λευκούς γίγαντες. Τα παγόβουνα στο Disko Bay, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο (το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό πιστεύεται ότι προήλθε από εδώ), φτάνοντας μέχρι και 100 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Εκτός από τα γιγάντια παγόβουνα, η πόλη είναι γνωστή για το παγωμένο φιόρδ του Ilulissat, ένα μνημείο κληρονομιάς της UNESCO. Καλύπτοντας μια έκταση τόσο μεγάλη όσο 66.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, αποτελείται από παγόβουνα τα οποία αποκολούνται από το Sermeq Kujalleq, το ταχύτερα κινούμενο σύμπλεγμα παγόβουνων στον κόσμο.


Ο χρόνος μας εξερευνώντας αυτό το υπέροχο και μοναδικό κομμάτι του κόσμου ήταν γεμάτο συναρπαστικές και αξέχαστες εμπειρίες. Από το βαρκάδα κάτω από τον ήλιο του μεσονυχτίου, την πεζοπορία κατά μήκος του παγωμένου φιόρδ ως την αναζήτηση φαλαινών νωρίς το πρωί, νοιώθαμε πολύ προνομιούχοι που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την επίσκεψη.
Όταν βρίσκεσαι τόσο βόρεια, δεν υπάρχει καθόλου σκοτάδι το καλοκαίρι και ο ήλιος κάνει τον κύκλο του στον ουρανό ολόκληρη την ημέρα. Η αντίθεση του γαλάζιου ουρανού με το λευκό των παγόβουνων καθώς και η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ακτής και του ωκεανού, έκαναν την εμπειρία της κινηματογράφησης μοναδική.


Το να περάσουμε τον αρκτικό κύκλο ήταν ένα παιδικό όνειρο και είμαστε ευτυχείς που είχαμε την ευκαιρία να κινηματογραφήσουμε αυτό το μέρος, μια και ξέρουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η Αρκτική είναι ένας τόπος εύθραυστος που αλλάζει γρήγορα εξαιτίας της ανθρώπινης επίδρασης (με την μορφή του υπερβολικού τουρισμού, της εξόρυξης και άλλων ανθρώπινων εκμεταλλεύσεων). Είναι παραπάνω από πιθανό ότι δεν θα παραμείνει έτσι για πάντα, ή τουλάχιστον όχι έτσι όπως το είδαμε εμείς.


Οι παγωμένες εκτάσεις της Γροιλανδίας καλύπτουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιέχουν το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων νερού. Κάθε χρόνο, ο πάγος χάνει περισσότερη μάζα από όση δημιουργείται. Αν ολόκληρες οι εκτάσεις λιώσουν, η στάθμη των ωκεανών σε ολόκληρο των κόσμο, θα ανέβει κατά 6 μέτρα...


Με το να είμαστε εκεί και να πετάξουμε πάνω από το παγωμένο τοπίο μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να νοιαστούμε και να προστατεύσουμε αυτόν τον αγνό, εύθραυστο και όμορφο τόπο, και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.”

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Περπατώντας στη χώρα του δικτάτορα Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Ταξίδια / Αίγυπτος: Οδοιπορικό στη χώρα του δικτάτορα Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Περπατώντας στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, γίνεται φανερό το «εκρηκτικό» μείγμα μιας χώρας στην οποία μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΚΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ