Καλοκαίρι ανάμεσα στα παγόβουνα της Γροιλανδίας

0

Οι δημιουργοί του φιλμ περιγράφουν την εμπειρία τους:

 “Τον περασμένο Ιούνιο, ταξιδέψαμε σε μια πολύ απομακρυσμένη γη, βόρεια του αρκτικού κύκλου, στη Γροιλανδία. Μείναμε 4 μέρες στο Ilulissat, μια πόλη στην δυτική πλευρά που το όνομα της σημαίνει «παγόβουνα» και με το που φτάσαμε, ήταν προφανές ότι η πόλη πήρε το όνομα της από αυτούς τους λευκούς γίγαντες. Τα παγόβουνα στο Disko Bay, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο (το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό πιστεύεται ότι προήλθε από εδώ), φτάνοντας μέχρι και 100 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Εκτός από τα γιγάντια παγόβουνα, η πόλη είναι γνωστή για το παγωμένο φιόρδ του Ilulissat, ένα μνημείο κληρονομιάς της UNESCO. Καλύπτοντας μια έκταση τόσο μεγάλη όσο 66.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, αποτελείται από παγόβουνα τα οποία αποκολούνται από το Sermeq Kujalleq, το ταχύτερα κινούμενο σύμπλεγμα παγόβουνων στον κόσμο.


Ο χρόνος μας εξερευνώντας αυτό το υπέροχο και μοναδικό κομμάτι του κόσμου ήταν γεμάτο συναρπαστικές και αξέχαστες εμπειρίες. Από το βαρκάδα κάτω από τον ήλιο του μεσονυχτίου, την πεζοπορία κατά μήκος του παγωμένου φιόρδ ως την αναζήτηση φαλαινών νωρίς το πρωί, νοιώθαμε πολύ προνομιούχοι που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την επίσκεψη.
Όταν βρίσκεσαι τόσο βόρεια, δεν υπάρχει καθόλου σκοτάδι το καλοκαίρι και ο ήλιος κάνει τον κύκλο του στον ουρανό ολόκληρη την ημέρα. Η αντίθεση του γαλάζιου ουρανού με το λευκό των παγόβουνων καθώς και η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ακτής και του ωκεανού, έκαναν την εμπειρία της κινηματογράφησης μοναδική.


Το να περάσουμε τον αρκτικό κύκλο ήταν ένα παιδικό όνειρο και είμαστε ευτυχείς που είχαμε την ευκαιρία να κινηματογραφήσουμε αυτό το μέρος, μια και ξέρουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η Αρκτική είναι ένας τόπος εύθραυστος που αλλάζει γρήγορα εξαιτίας της ανθρώπινης επίδρασης (με την μορφή του υπερβολικού τουρισμού, της εξόρυξης και άλλων ανθρώπινων εκμεταλλεύσεων). Είναι παραπάνω από πιθανό ότι δεν θα παραμείνει έτσι για πάντα, ή τουλάχιστον όχι έτσι όπως το είδαμε εμείς.


Οι παγωμένες εκτάσεις της Γροιλανδίας καλύπτουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιέχουν το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων νερού. Κάθε χρόνο, ο πάγος χάνει περισσότερη μάζα από όση δημιουργείται. Αν ολόκληρες οι εκτάσεις λιώσουν, η στάθμη των ωκεανών σε ολόκληρο των κόσμο, θα ανέβει κατά 6 μέτρα...


Με το να είμαστε εκεί και να πετάξουμε πάνω από το παγωμένο τοπίο μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να νοιαστούμε και να προστατεύσουμε αυτόν τον αγνό, εύθραυστο και όμορφο τόπο, και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.”

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ