Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
0

Ο Αυστραλός John Spies ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια μέσα σε μια άγνωστη στους πολλούς Ταϊλάνδη. Μιλά στο LIFO.gr για τις ομορφιές μιας χώρας που ακούραστα μέχρι και σήμερα ανακαλύπτει, και διαλέγει δέκα απο τι αγαπημένες του φωτογραφίες που τράβηξε στα ταξίδα του τις τελευταίες τρεις δεκαετίες

— Θυμάσαι το πρώτο σου ταξίδι στην Ταϊλάνδη;

Έφτασα πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη μέσω ξηράς από την Μαλαισία το Μάρτιο του 1977 και κατευθύνθηκα αμέσως για το Phuket, όπου κοιμήθηκα σε μια παρθένα παραλία, σε έναν όρμο που ακόμα δεν τον είχαν αξιοποιήσει. Ήταν ένας τροπικός παράδεισος εκείνες τις μέρες.

— Πως προέκυψε η ιδέα γύρω από το Cave Lodge Project;

Ζούσα στο Chiang Mai για 7 χρόνια και μαζί με την Ταϊλανδέζα σύντροφο μου Diew,οργανώναμε περιηγήσεις πεζοπορίας στις φυλές των λόφων. Θέλαμε να κάνουμε οικογένεια και χρειαζόμασταν ένα μέρος για να ζήσουμε και έναν τρόπο να κερδίσουμε τα προς το ζην, αλλά δεν είχαμε καθόλου οικονομίες για να βάλουμε σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο.

Βασικά, δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε, έτσι διαλέξαμε το αγαπημένο μας μέρος στους λόφους, το Ban Tham Lod, ένα χωριό των Shan(σ.σ Φυλή της περιοχής) κοντά στα σύνορα με την Tham-Myanmar και περιφράξαμε ένα κομμάτι γης στο Lang River, αντίθετα στο ρεύμα του Lod Cave. Ονομάσαμε το μέρος Cave Lodge.

Ο κόσμος της φύσης είναι μια σταθερή πηγή δέους για εμένα και είναι λυπηρό να βλέπεις τους δασικούς πόρους να συρρικνώνονται στην περιοχή μας καθώς οι φυλές των λόφων καθαρίζουν όλο και περισσότεροι γη για να την μετατρέψουν σε αγροκτήματα.

John Spies— Έχεις κινδυνέψει ποτέ στην περιοχή γύρω από το Cave Lodge;

Υπήρξαν πολλές κλήσεις για τα σπασμένα φρένα του παμπάλαιου Land Rover ιδιοκτησίας μας, πτώση βράχων στις σπηλιές, φωτιές στο σπίτι μας, απειλές από διάφορους ανθρώπους, τσιμπήματα από φίδια κ.τ.λ. Είναι όλα μέρος της εμπειρίας του να ζεις σε ένα μέρος μέσα στην άγρια φύση. Έχω γράψει για αυτά στο βιβλίο «Wild Times» το οποίο είναι διαθέσιμο στο site μας.

— Ένα top5 με τα αγαπημένα σου μέρη στην Ταϊλάνδη και ένα σύντομο σχόλιο για το καθένα;

H Ταϊλάνδη έχει πολλά όμορφα διάσημα τουριστικά αξιοθέατα αλλά κάθε επισκέπτης έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα. Το νότιο μέρος της είναι διάσημο για τις παραλίες, τα νησιά, τις καταδύσεις και τα απόκρημνα βουνά από ασβεστόλιθο.

Αξίζει να αποδράσετε από τις τουριστικά θέρετρα και να κατευθυνθείτε σε απομονωμένα νησιά ή στα Εθνικά Πάρκα όπου ακόμα διατηρούν την παρθένα φύση τους στο μεγαλύτερο κομμάτι τους. Το φημισμένο Krabi είναι η Μέκκα για όσους κάνουν αναρριχήσεις στα βράχια. Οι πιο πολλοί απολαμβάνουν περισσότερο την χαλαρή ατμόσφαιρα στο Βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης, ειδικά μετά από μερικές μέρες στην Bangkok, μια ζωηρή πόλη αλλά την ίδια στιγμή μια πόλη που σε ξεζουμίζει.

Όχι μακριά από την Bangkok είναι το Kanchanburi, το οποίο είναι γνωστό για τα τοπία του, για τους καταρράκτες του αλλά και τις λίγες σπηλιές. Κατευθυνόμενοι ανατολικά είναι τα νησιά Samet και Chang, και τα δυο διάσημοι τουριστικοί προορισμοί. To ΒΑ τμήμα της Ταϊλάνδης το επισκέπτονται λιγότεροι αλλά υπάρχουν κάποια θαυμάσια μέρη να επισκεφτείς, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα απομεινάρια των ναών των Khmer και αρχαιολογικές περιοχές. Στο Βορρά θα ήταν καλό να νοικιάσετε αμάξι ή μοτοσυκλέτα και να πάτε για εξερεύνηση στην γύρω περιοχή.

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Kayaking μέσα στο Tham Lod

— Ένα top5 με τα αγαπημένα σου μέρη γύρω από το Cave Lodge και ένα σύντομο σχόλιο για το καθένα;

1. Tham Lod, το μεγάλο πέρασμα κοντά στο Cave Lodge είναι κάτι που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε. Οι ντόπιοι Shans με φανάρια και σχεδίες από μπαμπού οδηγούν τους επισκέπτες μέσα στην σπηλιά.

2. Η εμφάνιση των πουλιών στην έξοδο του Tham Lod με το απογευματινό λυκόφως, εκατοντάδες χιλιάδες πετροχελίδονα πετούν προς αυτές για να βρεθούν στις φωλιές τους όπου θα περάσουν το βράδυ.

3. Ένα περιπετειώδες ταξίδι στις σπηλιές είναι ο ιδανικός τρόπος να πάρετε μια γεύση από την άγρια φύση, στις σπηλιές της Pang Mapha. Έχουμε μια ποικιλία από διαφορετικές διαδρομές, λογικά δύσκολες, που θα σας πάνε όμως βαθιά μέσα σε μερικές θαυμάσιες σπηλιές.

4. Από τον Ιούλιο στον Δεκέμβριο το επίπεδο του ποταμού είναι ιδανικό για kayaking για ταξίδια που διαρκούν από 2 ώρες μέχρι και δυο ολόκληρες μέρες. Οι περισσότερες διαδρομές που οργανώνουμε περνούν μέσα από το τεράστιο τούνελ του Tham Lod.

5.  Το χειμώνα από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο αξίζει να ξυπνήσετε πριν την ανατολή και να κατευθυνθείτε σε ένα ψηλό βουνό για να δείτε την εντυπωσιακή ανατολή του ήλιου σε μια θάλασσα ομίχλης πάνω από την κοιλάδα.

— Ποιο είναι το καλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από την φύση;

Ο κόσμος της φύσης είναι μια σταθερή πηγή δέους για εμένα και είναι λυπηρό να βλέπεις τους δασικούς πόρους να συρρικνώνονται στην περιοχή μας καθώς οι φυλές των λόφων καθαρίζουν όλο και περισσότεροι γη για να την μετατρέψουν σε αγροκτήματα.

Το υπέδαφος δεν έχει μείνει ανέπαφο καθώς οι πηγές νερού στερεύουν και όλο και περισσότερη λάσπη και γεωργικά φάρμακα εισρέουν στο οικοσύστημα των σπηλιών. Είναι προφανές στον καθένα ότι η διατάραξη της ισορροπίας της φύσης μειώνει την ποιότητα των ζώων μας. Το χωριό μας πίνει νερό από το τοπικό ποτάμι τα τελευταία τριάντα χρόνια. Συμβαίνει το ίδιο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Σε ένα παραδοσιακό και απομονωμένο χωριό το 1979 όπου ζουν οι Black Lahu στα σύνορα με την Thai -Myanmar...
Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Tham Huep,Laos, σπηλιά που χρησιμεύει για πέρασμα μέσα απο το βουνό στους κατοίκους ενός απομονωμένου χωριού που βρίσκεται στην άλλη πλευρά

— Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της Ταϊλάνδης σήμερα;

Η Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει αυτό το οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν οι περισσότερες χώρες- ένα αβέβαιο μέλλον με ταχείες κοινωνικές αλλαγές, οι οποίες καθοδηγούνται από μια γενιά η οποία φέρεται απέναντι στις παραδοσιακές αξίες με ελάχιστο σεβασμό.

Υπάρχουν πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι που προσπαθούν να εξελίσσουν το εκπαιδευτικό σύστημα, να πατάξουν τα προπύργια της διαφθοράς, αλλά υπάρχουν πολλά εμπόδια. Νομίζω ότι Ελλάδα και Ταϊλάνδη έχουν μια κοινή προϊστορία στην κακή διακυβέρνηση. Τα καλά νέα για την Ταϊλάνδη είναι ότι οι άνθρωποι της παραμένουν ειλικρινείς, εργατικοί και συμπονετικοί.

— Τι είναι αυτό που σου λείπει από την ζωή σου στην Αυστραλία;

Όταν ζεις ως ομογενής σε άλλη χώρα για το περισσότερο της ζωής σου είναι δύσκολο να τη συγκρίνεις με την υποθετική ζωή που θα είχες στην χώρα σου εάν δεν είχες φύγει ποτέ. Δεν μου λείπει πολύ. Η οικογένεια μου συνεχίζει να με επισκέπτεται, ακόμα και ο 95χρονος πατέρας μου ο οποίος ήταν στο Cave Lodge για μερικές εβδομάδες στην αρχή της χρονιάς. Θα ήθελα να επισκέπτομαι την Αυστραλία τακτικά για να αναπληρώνω το χρόνο με την οικογένεια και φίλους.

— Ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι από όσα έχεις κάνει;

Tο να διαλέξεις το αγαπημένο σου ταξίδι είναι μια δύσκολη επιλογή. Έχω κάνει τόσα πολλές εξερευνήσεις σε σπήλαια και ταξίδια που έκανα κάνοντας καγιάκ που είναι δύσκολο να διαλέξω. Μου αρέσει η πεζοπορία στο Νεπάλ. Ένα πρόσφατο ταξίδι που έκανα ήταν αυτό στην επαρχία Khammuoane του Λάος όπου έκανα μερικές από τις καλύτερες εξερευνήσεις σε σπηλιές της περιοχής και ριψοκίνδυνο Kayaking. Σε ένα από αυτά ήταν πολύ δύσκολο να πλησιάσεις την σπηλιά ακολουθώντας το ρεύμα ενός ποταμού…

— Έχεις βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα;

Όχι δεν έχω έρθει στην Ελλάδα ούτε έχω πάει οπουδήποτε στην Ευρώπη. Είμαι σε ένα αργό, μέσω ξηράς ταξίδι από την Αυστραλία στην Ευρώπη όπου έμεινα στην Ταϊλάνδη τόσο πολύ…θα φτάσω κάποια μέρα. Η κόρη μου ήταν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα και πέρασε τέλεια.

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Kayaking στην άκρη του Tham Xe Bang Fai στοΛάος, μια απο τις καλύτερες σπηλιές

— Ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς:

Οι λέξεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για εμένα, όταν τις «φτύνεις» εύκολα είναι σαν να χάνουν το νόημα τους (το οποίο παραμένει άγνωστο). Θα κάνω μια προσπάθεια:

Φύση: Όμορφη

Αδρεναλίνη: Φοβισμένος

Νύχτα: Σκοτάδι

Θάνατος: Φευγάτος

Ζωή: Ζω

Φωτογραφία: Εικόνες

Ταξίδι: Διασκέδαση

Σπηλιά: Εξερεύνηση

Νιάτα: Ενέργεια

Αγάπη: Οικογένεια

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Ηλιαχτίδες μέσα απο μια τεράστια τρύπα στο Hang Son Doong του Βιετνάμ, την μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου...

— Μπορείς να μοιραστείς μερικές αναμνήσεις από το προτζεκτ σου με την SallyAnderson;

Η Sally ήταν μια Αυστραλή φιλοξενούμενη στο Lodge και την προσκάλεσα να γίνει βοηθός μου στην έρευνα που θα έκανα τα επόμενα δυο χρόνια που αφορούσε την συγκέντρωση πληροφοριών για τις σπηλιές στο Pang Mapha της επαρχίας Mae Hong Son.

Πολλοί ακαδημαϊκοί της Ταϊλάνδης από διάφορες επιστήμες συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το προτζεκτ. Ξοδέψαμε τον περισσότερο χρόνο με επισκέψεις και χαρτογραφήσεις των σπηλιών καταγράφοντας προϊστορικά λείψανα, και μάλιστα πάνω από 40 ξύλινα φέρετρα συμπεριλήφθηκαν στις ανακαλύψεις μας. Δουλέψαμε σε ένα σχέδιο διαχείρισης κάποιων σπηλιών και προσδιορίσαμε τις απειλές που υπήρχαν για την ακεραιότητα τους.

H Sally έμαθε να μιλά Thai, έμαθε πολλά για τις σπηλιές, για αρχαιολογία, βιολογία, και γεωλογία και διασκέδασε πολύ κατά την διάρκεια της εξερεύνησης. Με δυο γυναίκες αρχαιολόγους ερευνήσαμε και καταγράψαμε 12 περιοχές με προϊστορική τέχνη που υπήρχε σε βράχους της περιοχής. Αυτό συνεπαγόταν πολύ περπάτημα σε περιοχές με κοφτερά και απόκρημνα βράχια αλλά ήταν εκπληκτικά.

— Σκέψου τον εαυτό σου σαν ταξιδιώτη μέσα στο χρόνο. Τι θα έλεγες στον 16χρονο εαυτό σου;

Ζήσε κάθε μέρα στο μάξιμουμ, είναι πολύτιμη. Ακολούθησε την καρδιά σου, δούλεψε σκληρά για αυτό που θες και ζήσε δίκαια, να έχεις κατανόηση και να ταξιδεύεις…

— Μπορείς να μας στείλεις μια φωτογραφία με κάτι που αγαπάς πολύ;

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Αγαπώ να ανακαλύπτω προιστορικά φέρετρα. Αυτά της φωτογραφίας είναι σχεδόν 2000 ετών και έχουν μοναδικά σκαλίσματα στην επιφάνεια τους. Γύρω απο την περιοχή έχω βρει γύρω στα 90 και όλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους...

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Mοιάζει να σκέφτομαι «προσοχή δεινόσαυροι». Στο Hang Son Doong, Vietnam.

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Μια γυναίκα μαζεύει ακατέργαστο όπιο απο τους σπόρους παπαρούνας. Πεζοπορία στην Βόρεια Ταιλάνδη την δεκαετία του ογδόντα...

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Kayaking in Tham Lod την εποχή των βροχών. Αντανάκλαση της σπηλιάς στα νερά του ποταμού

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
Μια από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες στο τούνελ του ποταμού Tham Lod, λίγα λεπτά με τα πόδια από το Cave Lodge...

Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης Facebook Twitter
The Cave Lodge main house.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον John Spies για αποκλειστική χρήση από το LIFO.gr

 Cave Lodge

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Άννα Κ. / Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Η Μάγδα Γεωργίου μιλάει στην Άννα Κόκορη για την αγάπη της για τα ταξίδια, τις χώρες που έχει επισκεφτεί, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και την ανάγκη της να φεύγει συχνά για έναν διαφορετικό προορισμό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ταξίδια / Μια βόλτα στον γοητευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένας γοητευτικός τόπος σε ένα ξεχωριστό νησί, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και σημεία: Μεγάλη ιστορία, δυναμικό παρόν, μοναδική θέα, αναπάντεχα μαγαζιά, ατελείωτα σκαλοπάτια, έντονη καθολική αύρα, πολλές εκκλησίες, μπόλικες γάτες και Αirbnb. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι το θεωρείο της Ερμούπολης και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας από τους παλαιότερους δήμους του νέου ελληνικού κράτους με έτος ίδρυσης το 1834.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
Τα νερά που γιατρεύουν

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Υπάρχουν λουτρά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που είναι από μόνα τους λόγος για να κάνεις εκδρομή στη Λαμία, όπου η χλιδή του παρελθόντος συναντάει τους σύγχρονους περιηγητές με πούλμαν και τροχόσπιτα.
M. HULOT
Έλλαδα για nature lovers

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Στη λίμνη Πλαστήρα έχει άπειρους ξένους περιπατητές που παρατηρούν τρίτωνες και σπάνια ελληνικά αμφίβια, στην Πύλο παρατηρούν τον ελληνικό χαμαιλέοντα και η Παραλίμνη έχει τρία ψάρια που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.
M. HULOT

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ