Δυο συνταξιούχοι χορευτές της Λυρικής άφησαν την Αθήνα στο πρώτο lockdown για την Καστάνιανη

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Μια μικρή βόλτα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι να ανέβει στη συνοικία της Ράχης, να κάτσει κάτω από τον παλιό πλάτανο και να απολαύσει την θέα όλου του χωριού μέχρι κάτω στον ποταμό Σαραντάπορο. Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας
0

Με λένε Σύνθια Φρυδά. Μένω στην Καστάνιανη, ένα από τα Μαστοροχώρια του δήμου Κόνιτσας, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 880-950 μέτρων. 

Ήρθαμε εδώ με τον άνδρα μου Ευθύμιο Δούκα τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο lockdown της πανδημίας. Είμαστε συνταξιούχοι χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αποφασίσαμε να αφήσουμε την πόλη και να εγκατασταθούμε εδώ, τόπο γέννησης του άνδρα μου, όπου διατηρούσαμε το εξοχικό μας. Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γαλλίδα. Στην Καστάνιανη ήρθα πρώτη φορά το 1984. 

Το χωριό έχει χτιστεί από εξαιρετικούς μάστορες της πέτρας, διατηρεί μια ιδιαίτερα όμορφη αρχιτεκτονική και το αγκαλιάζει υπέροχα η φύση. 

Όνειρό μας είναι να πείσουμε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν κάποια δραστηριότητα, ώστε να μείνει το χωριό ζωντανό. 

Μπορείς να επιλέξεις κάποιες από τις πολλές διαδρομές μέσα στο δάσος, κάποιες σηματοδοτημένες από ορειβατικούς συλλόγους. Μία από τις αγαπημένες μου είναι το μονοπάτι που οδηγεί στο Γεφύρι της Μαλνίτσας. Το μονοπάτι αυτό παλιότερα διέσχιζε καλλιεργημένα χωράφια των κατοίκων που είχε εντυπωσιακό αρδευτικό σύστημα. 

Σύνθια Φρυδά
Σύνθια Φρυδά

Δεν υπάρχουν πλέον μαγαζιά στο χωριό. Μόνο το καφενείο που διατηρούμε με τον άνδρα μου, το Soirée, στο οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει καφεδάκι, ρακί και μεζεδάκια σπιτικά. 

Μια μικρή βόλτα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι να ανέβει στη συνοικία της Ράχης, να κάτσει κάτω από τον παλιό πλάτανο και να απολαύσει τη θέα όλου του χωριού μέχρι κάτω στον ποταμό Σαραντάπορο. Φυσικά είναι απαραίτητη η στάση στην πλατεία του χωριού όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το παλιό σχολείο, που κάποτε είχε 200 παιδιά. Το αρχοντικό των Γκοσαίων είναι το πιο μεγάλο παραδοσιακό κτίριο του χωριού μας. Τα δύο πέτρινα γεφύρια χωρίζουν τις τρεις συνοικίες του χωριού: την Γκάλινα (σημαίνει ηλιόλουστη στα σλαβική), τη Μεσσαριά και τη Ράχη.

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίοδος παραγωγής τσίπουρου κατά τα τέλη του Οκτώβρη.

Περιμετρικά του χωριού υπάρχουν παλιά μικρά ξωκλήσια (Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιοι Απόστολοι, Αγία Κυριακή), που επίσης αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς. Τον ξενώνα του χωριού, ο οποίος διαθέτει τέσσερα μεγάλα δωμάτια, τον διαχειρίζεται η Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας. 

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίοδος παραγωγής τσίπουρου κατά τα τέλη του Οκτώβρη. Το χωριό, από παλιά, φημιζόταν για το ρακί που έβγαζε με παραδοσιακή απόσταξη. Υπήρχαν εννέα ποικιλίες σταφυλιών και ο βρασμός γινόταν σε καζάνια με ξύλα. Σήμερα υπάρχουν ακόμα εννέα καζάνια, αλλά δύο από αυτά είναι ενεργά. 

Η κορυφή του βουνού όπου είναι χτισμένο το χωριό ονομάζεται «Γύφτισσα». Λέγεται πως μια Τσιγγάνα ανέβαινε με θόρυβο για να σημάνει στα γειτονικά χωριά την έναρξη του παζαριού της Κόνιτσας και από αυτήν πήρε το όνομά της. 

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας

Δυστυχώς έχουν χαθεί οι ιδιαίτεροι τύποι που υπήρχαν στο χωριό, για τους οποίους ακόμα και σήμερα θα ακούσεις ιστορίες. Οι νεότεροι αγαπούν το χωριό και το επισκέπτονται στις γιορτές και καλοκαίρια. Μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον γύρω στους δεκαοκτώ. 

Οι συνθήκες τον χειμώνα είναι δύσκολες, έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, το χιόνι κάνει τα μονοπάτια επικίνδυνα. Οι δρόμοι δεν συντηρούνται, κυρίως ο περιφερειακός στο βουνό που χρησιμεύει για την πρόσβαση σε δεξαμενή πυρόσβεσης. Δυστυχώς, τα στενά δρομάκια δεν επιτρέπουν ούτε στο ασθενοφόρο να φθάσει σε όλα τα σπίτια. 

Το καλοκαίρι, όταν έχω ελεύθερο χρόνο, ασχολούμαι με τον κήπο μου. Είναι μια πολύ δημιουργική ενασχόληση που ανακάλυψα ερχόμενη εδώ. Παλιοί σπόροι ντομάτας, πιπεριάς και κολοκύθας βρίσκουν τα αυλάκια τους. Τι πιο ευχάριστο από το να κόβεις την ντομάτα από το μποστάνι σου για τη μεσημεριανή σαλάτα!

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας

Τα περισσότερα χωριά της περιοχής έχουν ερημώσει, κάποια μάλιστα είναι με φύλακα τον χειμώνα. Εμείς ανοίξαμε το καφενείο για να έχουν οι ντόπιοι ένα μέρος να ανταμώνουν. Ελπίζουμε και προσπαθούμε να φέρνουμε τον κόσμο εδώ όσο πιο συχνά γίνεται. Δυστυχώς, όσο περνάει ο χρόνος, και λόγω εγκατάλειψης, οι τοίχοι των σπιτιών καταρρέουν, οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι απομονώνονται. Όνειρό μας είναι να πείσουμε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν κάποια δραστηριότητα, ώστε να μείνει το χωριό ζωντανό. 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ