Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας

 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter
1

Το Μπόρνχολμ ήταν παλιότερα ένας δημοφιλής προορισμός που σχεδόν όλοι στην Δανία πηγαίναν για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι πλούσιοι στα εξοχικά τους και στα φινετσάτα ‘Badehotels’ στην βόρεια ακτή και όλοι οι υπόλοιποι στα τροχόσπιτα και στις αμμώδεις παραλίες του νότου. Για τους Δανούς από την Κοπεγχάγη με τα επίπεδα περίχωρα του, τους λόφους του νησιού της Βαλτικής και τους απότομους γκρεμούς  ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή ενώ η τοποθεσία του – 20 μίλια από την Σουηδία και πιο κοντά στην Πολωνία από ότι η πρωτεύουσα της Δανίας – το έκανε να μοιάζει με έναν εξωτικό προορισμό.

Η έλευση όμως των φτηνών πτήσεων σε μέρη όπως τα Κανάρια νησιά και η Ταϊλάνδη στην δεκαετία του ’80 τα άλλαξε όλα αυτά. Και το Μπόρνχολμ έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του.

Στην αρχή, έγινε ένα γκουρμέ νησί, σπίτι του Kadeau, του φημισμένου εστιατορίου του βραβευμένου με Michelin, σεφ Rasmus Kofoed. Τώρα η μεγαλύτερη φιλοδοξία του νησιού είναι να γίνει 100% πράσινο μέχρι το 2025 – μια κοινότητα ουδέτερη από τον άνθρακα που να βασίζεται στις βιώσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το τελευταίο εγχείρημα τους είναι το Green Solution House, το πρώτο οικολογικό ξενοδοχείο που έχει χτιστεί αποκλειστικά με ανακυκλώσιμα η βιοαποδομήσιμα υλικά και που εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Πρίγκιπα της Δανίας,  Frederik, αυτόν τον Απρίλιο.

 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter

Το Μπόρνχολμ είναι επίσης το μέρος όπου φτιάχνονται τα εμβληματικά ποδήλατα Christiana και η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν να μετατρέψει τον εαυτό του σε ένα ποδηλατικό παράδεισο. Από το 1981, έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο της Βόρειας  Ευρώπης όσον αφορά τις ποδηλατικές διαδρομές: 150 μίλια από μονοπάτια που διασχίζουν και κάνουν τον γύρο του νησιού, πολλά από αυτά ακολουθούν δασικές εκτάσεις και εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές μακριά από κάθε κίνηση.

Η τοπική διεύθυνση τουρισμού υπολογίζει ότι περίπου 30.000 ποδηλάτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Το μέγεθος του νησιού – είναι λιγό μεγαλύτερο από το Isle of Wight – είναι ιδανικό για ένα σύντομο διάλειμμα ή για μια ποδηλατική εκδρομή μιας εβδομάδας. Και ότι και να νομίζουν οι Δανοί είναι επίπεδο.

Ορισμένα tips για τους επισκέπτες:

- Η πιο ευχάριστη ποδηλατική βόλτα είναι τα 64 μίλια της παραλιακής διαδρομής που περικυκλώνουν το νησί.

- Η Dueodee είναι η καλύτερη παραλία του νησιού και πιθανότατα όλης της Δανίας. Η άμμος είναι σχεδόν άσπρη και τόσο φίνα που χρησιμοποιείται στις κλεψύδρες. Την κάνουν πιο όμορφη οι αμμόλοφοι και τα πεύκα. Είναι ιδανική για κολύμπι αλλά προσοχή τα νερά της Βαλτικής αργούν να ζεσταθούν γι’ αυτό το κολύμπι πριν τα μέσα Ιουνίου είναι για δυνατούς κολυμβητές.

- Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η καπνιστή ρέγκα. Δεν κοστίζει πολύ ακριβά (5.40 λίρες) και μπορείς να την φας από τα μαγαζάκια του λιμανιού μέχρι και σε πιο ακριβά εστιατόρια.

- Η πιο γραφική πόλη του νησιού είναι η Svaneke. Δεν είναι τόσο τουριστική. Είναι γεμάτη από όμορφα παλιά εμπορικά σπίτια στο λιμάνι και έχει την καλύτερη παμπ του νησιού, την Svaneke Bodega.

- Για τους αφοσιωμένους λάτρεις του γκουρμέ, το εστιατόριο Kadeau άνοιξε πριν 8 χρόνια και τιμάει το Νέο Σκανδιναβικό στυλ κουζίνας, συνδυάζοντας υλικά από την θάλασσα και την εξοχή, βότανα του δάσους και μούρα σε πίκλες ή καπνιστά και χοιρινό από χοίρους που εκτρέφονται στα δάση. Οι τιμές του είναι από 30-100 λίρες.

 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter
 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter
 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter
 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter

Στοιχεία από την Guardian 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια