Προσωπαγνωσία ή αλλιώς το να μην αναγνωρίζεις, ενίοτε, ούτε το πρόσωπο της μητέρας σου

Προσωπαγνωσία ή αλλιώς το να μην αναγνωρίζεις, ενίοτε, ούτε το πρόσωπο της μητέρας σου Facebook Twitter
Ο Brad Pitt έχει παραδεχτεί σε παλιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Esquire» πως πάσχει από προσωπαγνωσία. «Πολλοί νομίζουν ότι είμαι υπέρμετρα σνομπ. Η αλήθεια είναι πως αδυνατώ να θυμηθώ ονόματα και πρόσωπα. Κάποιοι μέχρι που με μισούν, προσβάλλονται που δεν τους γνωρίζω».
6

Η προσωπαγνωσία ή αλλιώς «τύφλωση του προσώπου» αποτελεί διαταραχή του εγκεφάλου κατά την οποία παρατηρείται αδυναμία αναγνώρισης προσώπων. Όσοι πάσχουν από αυτή δεν δύνανται να αναγνωρίσουν τον απέναντί τους από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν στο πλήθος ακόμη και φίλους ή συγγενείς και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και το ίδιο τους το πρόσωπο. Και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα περίπου 2% του πληθυσμού πάσχει από αυτή.


Μηδαμινό ποσοστό, ίσως σκεφτεί κάποιος. Σε απλά μαθηματικά ωστόσο ισοδυναμεί με χιλιάδες ανθρώπους. Αναλογιστείτε αυτό- αν έπασχε μόνο το 1%, αυτό, ενδεικτικά, μεταφράζεται σε 600.000 Βρετανούς!

Μπορεί να φαντάζει απίθανο σενάριο, αλλά σύμφωνα με την Sarah Bate, επικεφαλής του τμήματος Face Processing Disorders του Πανεπιστημίου Bournemouth, μελέτες έχουν αποδείξει πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσωπαγνωσία είναι αναπάντεχα μεγάλος. «Το φάσμα είναι ευρύ» αναφέρει η Sarah Bate. «Υπάρχουν άνθρωποι που περιστασιακά δεν αναγνωρίζουν πρόσωπα και άλλοι που δεν αναγνωρίζουν ούτε το δικό τους».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την προσωπαγνωσία, ωστόσο οι πάσχοντες έχουν εφεύρει μόνοι τους τρόπους και στρατηγικές για να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, αποτυπώνουν στη μνήμη τους το στυλ των μαλλιών ή τα ρούχα που φορούν οι δικοί τους.


Η ίδια διευκρινίζει πως οι πάσχοντες δεν έχουν πρόβλημα όρασης, αλλά αντίληψης. «Βλέπουν τα πράγματα κανονικά- τα μάτια, τη μύτη, το στόμα. Απλά δεν μπορούν να εντοπίσουν διαφορές μεταξύ τους» εξηγεί. «Είναι όπως δεν μπορείς να ξεχωρίσεις φυσιογνωμίες ατόμων διαφορετικής φυλής από εσένα, επειδή δεν είσαι εξοικειωμένος μαζί τους» σχολιάζει, για να το κάνει πιο σαφές.

Οι άνθρωποι με προσωπαγνωσία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
- Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που το πρόβλημά τους εντοπίζεται στον τρόπο που κοιτάζουν τους άλλους- βλέπουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη σύνθεση.
- Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που βλέπουν το πρόσωπο απολύτως φυσιολογικό, με το πρόβλημα να ξεκινά όταν αρχίζουν την επεξεργασία του. Βλέπουν επίσης τα χαρακτηριστικά αλλά εδώ δεν μπορούν να καταλάβουν τι τα διαφοροποιεί από των υπολοίπων.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την προσωπαγνωσία, ωστόσο οι πάσχοντες έχουν εφεύρει μόνοι τους τρόπους και στρατηγικές για να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, αποτυπώνουν στη μνήμη τους το στυλ των μαλλιών ή τα ρούχα που φορούν οι δικοί τους.


Η ζωή τους είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, όμως. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μέχρι να το ανακαλύψουν ή και στην πορεία αρχίζουν να αναπτύσσουν κοινωνικό άγχος και αγοραφοβία, καθώς μπορεί να μην έχουν φίλους επειδή ο κόσμος τους θεωρεί σνομπ που δεν χαιρετούν πίσω στο δρόμο...


Ο Guardian στο σχετικό ρεπορτάζ του αναφέρει διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων, από μητέρες που δεν αναγνωρίζουν τα παιδιά τους όταν πηγαίνουν να τα πάρουν από το σχολείο μέχρι παντρεμένα ζευγάρια που ο πάσχων δεν αναγνωρίζει τον επί πολλά χρόνια σύζυγο του.


«Μπορεί να μην μπορώ να παρακολουθήσω ούτε ένα απλό σήριαλ, καθώς χάνομαι με τόσους πρωταγωνιστές, που μοιάζουν όλοι ίδιοι αλλά η προσωπαγνωσία έχει και τα θετικά της» λέει η 42χρονη Hayley Sisher, που στην αρχή νόμιζε πως πάσχει από αυτισμό επειδή ήταν πολύ αντικοινωνική. «Μια γνωριμία σε μπαρ είναι σχεδόν απίθανη, μετά δεν τον θυμάμαι καν. Αλλά έτσι γλιτώνω το να πέφτω στην 'παγίδα' όμορφων τύπων- αναγκαστικά έχω γίνει πιο απαιτητική».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ

σχόλια

6 σχόλια
Μην το γελάτε, το θέμα δεν έχει καθόλου πλάκα όταν το αντιμετοπίζεις. Να δείτε πόσες φορές μου μιλάει κάποιος στο δρόμο, και να παρακαλώ να ανοίξει η γη να με καταπιεί γιατί δεν ξέρω ποιός είναι!