Όσο περισσότερο πίνουν και μεθούν οι γύρω σας, τόσο λιγότερο μεθυσμένοι νιώθετε, λένε οι επιστήμονες

Όσο περισσότερο πίνουν και μεθούν οι γύρω σας, τόσο λιγότερο μεθυσμένοι νιώθετε, λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Η μελέτη –η πρώτη του είδους της- δείχνει ότι πέρα από την αντικειμενική διάσταση (την ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί), υπάρχει επίσης μια καθόλου αμελητέα υποκειμενική διάσταση στο μεθύσι, που έχει να κάνει με το πόσο έχουν πιει οι άλλοι.

Από όσους περισσότερους μεθυσμένους (του ίδιου φύλου) περιβάλλεται κανείς, τόσο λιγότερο μεθυσμένος νιώθει ο ίδιος. Όταν τριγύρω όλοι πίνουν και μεθάνε, τείνει κανείς να υποτιμά πόσο έχει μεθύσει και υποβαθμίζει τους κινδύνους από το πολύ αλκοόλ. Όσο πιο μεθυσμένοι είναι ή φαίνονται οι γύρω του, τόσο ο ίδιος νιώθει πιο άνετα να πιει παραπάνω. Αντίθετα, όταν όλοι γύρω του είναι νηφάλιοι ή έστω λιγότερο μεθυσμένοι, κάποιος που έχει πιει, νιώθει περισσότερο μεθυσμένος και αντιλαμβάνεται καλύτερα –ή και υπερτιμά- τους κινδύνους από το αλκοόλ.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάϊμον Μουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "BMC Public Health", ξεχύθηκαν μέσα στη νύχτα στους δρόμους της ουαλικής πόλης και ζήτησαν από 1.862 άτομα με μέση ηλικία 27 ετών να υποβληθούν σε αλκοτέστ, αφότου είχαν πιει σε κάποιο μπαρ. Παράλληλα, οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το πόσο μεθυσμένοι πίστευαν ότι ήσαν, για το πόσο μεθυσμένοι ήσαν οι γύρω τους, καθώς και για το πόσο αντιλαμβάνονταν τις πιθανές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία τους, τόσο τις άμεσες (π.χ. ένα τροχαίο), όσο και τις μακροπρόθεσμες (π.χ. κίρρωση ήπατος).

 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος (οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες) δηλώνει πως νιώθει μεσαία μεθυσμένος και αισθάνεται ένα επίσης μεσαίο επίπεδο κινδύνου λόγω του αλκοόλ, παρόλο που αντικειμενικά έχει ξεπεράσει σαφώς το επιτρεπτό όριο αλκοόλ στο αίμα του.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες υπολόγισαν με ποιό τρόπο σχετίζεται το αντικειμενικό μεθύσι (η κατανάλωση αλκοόλ) με το υποκειμενικό (την επίδραση των άλλων), καθώς και με την αντίληψη των κινδύνων. Το βασικό συμπέρασμα από άποψη δημόσιας υγείας είναι ότι αν κανείς θέλει να «συμμαζέψει» έναν μεθυσμένο, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να τον βάλει ανάμεσα σε ξεμέθυστους για να τον κάνει να ξενερώσει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσά μας, στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφορεί πλέον ένα flower boy

Living / Ανάμεσά μας, στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφορεί πλέον ένα flower boy

Οδηγώντας ένα παλιό τρίκυκλο, φορώντας χρωματιστές στολές εργασίας και τζόκεϊ καπέλα που κάνουν έντονη αντίθεση, ο Στέφανος Κονιδάρης κάνει διανομές λουλουδιών που μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι ένας φυσικός τρόπος να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας υγεία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βλέπει, τελικά, κανένας μας ηθικό και φεμινιστικό πορνό;

Living / Βλέπει, τελικά, κανένας μας ηθικό και φεμινιστικό πορνό;

Γιατί, ακόμη κι αν νιώθουμε ή, έστω, δηλώνουμε φεμινιστές, δεν στρεφόμαστε προς μια πιο ηθική και φεμινιστική πορνογραφία; Υπάρχει, τελικά, κάποια ρεαλιστική εναλλακτική στον βόθρο του mainstream πορνό, κι αν ναι, ποια είναι;
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος: Το στάδιο στην καρδιά της πόλης με φόντο την Ακρόπολη

Living / Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος: Το στάδιο στην καρδιά της πόλης με φόντο την Ακρόπολη

Στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου, του ιστορικού Παναθηναϊκού Σταδίου των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων (1896), υπάρχει ένα ακόμα στάδιο που έχει τη δική του πολύχρονη ιστορία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Το μεγάλο ταμπού: Μαγαζιά που απαγορεύουν την είσοδο μικρών παιδιών

Διεθνή / Το μεγάλο ταμπού: Μαγαζιά που απαγορεύουν την είσοδο μικρών παιδιών

Ο Guardian αγγίζει ένα θέμα το οποίο όπου και όποτε συζητηθεί -ακόμα και στην Ελλάδα- είναι αφορμή για σκληρές κόντρες ανάμεσα σε αυτούς που επέλεξαν να γίνουν γονείς και σε εκείνους που δεν το αποφάσισαν ακόμη – ή δεν πρόκειται να το αποφασίσουν και ποτέ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ