Οι λίστες με τα πιο «καθαρά» και τα πιο «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά

Οι λίστες με τα πιο «καθαρά» και τα πιο «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter
0

Για μια ακόμη φορά, οι φράουλες βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με τα 12 πιο «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με το Environmental Working Group.

Κάθε χρόνο από το 2004, η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση αξιολογεί την μόλυνση από φυτοφάρμακα σε 47 δημοφιλή φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο της «Shopper's Guide to Pesticides in Produce» που εκδίδει.

Στα φυτοφάρμακα περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα χημικών ουσιών που σκοτώνουν ανεπιθύμητα έντομα, ζιζάνια και τρωκτικά.

Το σπανάκι έρχεται δεύτερο στη λίστα «Dirty Dozen» κι ακολουθούν τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το σέλινο, οι πατάτες και οι πιπεριές. 

Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα βρέθηκε θετικό σε ελέγχους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και περιείχε υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων συγκριτικά με άλλα προϊόντα. 

Για την ακρίβεια, κατόπιν ελέγχου σχεδόν το 70% των μη οργανικών δειγμάτων διαπιστώθηκε πως είναι μολυσμένο. 

Ο 13ος «ύποπτος»

Η λίστα βασίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και της Διοίκησης Τροφίμων & Φαρμάκων σε περισσότερα από 38.800 μη οργανικά δείγματα.

Το Environmental Working Group εξετάζει 6 μέτρα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του μέσου αριθμού φυτοφαρμάκων που εντοπίζεται στα δείγματα και της μέσης ποσότητας που περιέχουν. 

Κατά τη δοκιμή των δειγμάτων, το προσωπικό του οργανισμού πλένει ή ξεφλουδίζει τα προϊόντα, μιμούμενο τις πρακτικές των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα απλό δείγμα από φράουλες έδειξε 20 φυτοφάρμακα. Την ίδια στιγμή περισσότερο από το 98% από τις φράουλες, το σπανάκι, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια και τα μήλα βρέθηκε θετικό σε τουλάχιστον ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκου. 

Φέτος, η λίστα «Dirty Dozen» περιλαμβάνει κι έναν 13ο «ύποπτο»: τις καυτερές πιπεριές, που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με εντομοκτόνα τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Η οργάνωση συνιστά σε όσους καταναλώνουν συχνά καυτερές πιπεριές να αγοράζουν βιολογικές κι αν δεν μπορούν, τουλάχιστον να τις μαγειρεύουν πρώτα καθώς έτσι μειώνονται αισθητά τα επίπεδα παρασιτοκτόνου. 

Χρόνιες επιπλοκές στην υγεία, ειδικά των παιδιών

Τα παιδιά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα φυτοφάρμακα συγκριτικά με τους ενήλικες, τονίζεται στην έκθεση.

«Έρευνες υποδεικνύουν πως τα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές στην υγεία των παιδιών, μεταξύ άλλων γενετικές ανωμαλίες, άσθμα και καρκίνο», σημειώνουν οι συντάκτες μιας έκθεσης της American Academy of Pediatricians από το 2012, την οποία επικαλείται το Environmental Working Group.


Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πρώιμη έκθεση ενός παιδιού σε φυτοφάρμακα -μέσω της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.

Πώς να πλένετε σωστά φρούτα και λαχανικά

Οι καταναλωτές που θέλουν να τρώνε τα «12 βρόμικα  φρούτα και λαχανικά» θα πρέπει να επιλέγουν αυστηρώς οργανικά, επισημαίνει η οργάνωση. 

Η επιστημονική ομάδα Connecticut Agricultural Experiment Station αναφέρει πως το ξέπλυμα ενός τροφίμου με νερό βρύσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος στην εξάλειψη των καταλοίπων φυτοφαρμάκων, τονίζοντας ωστόσο πως αυτό πρέπει να διαρκεί για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν την κατανάλωσή του. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το νερό είναι αρκετό, καθώς τα ήπια απορρυπαντικά που πολλοί χρησιμοποιούν για καλύτερο ξέπλυμα των φρούτων και των λαχανικών είναι απλώς περιττό και δεν απομακρύνει μεγαλύτερη ποσότητα από τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. 

Βέβαια, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης απέδειξε πως το βάζουμε το προϊόν σε διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού είναι επίσης αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσει περισσότερο και πιο σωστά. 

Τα 15 «καθαρά» φρούτα και λαχανικά

 

Μαζί με τη λίστα «Dirty Dozen», το Environmental Working Group δημοσιεύει κάθε χρόνο και μια λίστα με τα «15 πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά», εκείνα δηλαδή που περιέχουν τα λιγότερα φυτοφάρμακα.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το αβοκάντο κι ακολουθούν το καλαμπόκι, ο ανανάς, το λάχανο, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, η παπάγια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, η μελιτζάνα, το πεπόνι, το ακτινίδιο, το κανταλούπε, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Τα δύο πρώτα στη λίστα, περιείχαν παρασιτοκτόνα σε ποσότητα μικρότερη του 1% των δειγμάτων που εξετάστηκαν. 

Με πληροφορίες από CNN.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ