Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter
0

Τα δύο μεγαλύτερα φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και φέρνουν σε διάλογο τις δύο πιο δημοφιλείς εκφάνσεις της urban κουλτούρας, το tattoo και την street art. Το 2nd Thessalonink μαζί με το 7th Street Mode Festival καλούν το κοινό τους σε μία τριήμερη γιορτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με πολλή μουσική, χορό και θέαμα όπου θα βρεθούν οι καλύτεροι Έλληνες και ξένοι δημιουργοί από τον χώρο της street art και του tattoo σε ένα φεστιβάλ που υπόσχεται «να αφήσει εποχή». Από ό,τι φαίνεται είναι μια εποχή που οι συνεργασίες ευνοούνται και όταν γίνονται τόσο οργανωμένα και δημιουργικά δεν μπορεί παρά να έχουν ενδιαφέρον. Λίγο πριν την έναρξη του φεστιβάλ μιλήσαμε με τον Γιάννη Ευσταθίου διοργανωτή του 7th Street Mode Festival για το πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Μαυρίδη και τον Φώτη Λάζο (Thessalonink) και τον ρωτήσαμε για το tattoo και όχι για το γκραφίτι.

Οι προσδοκίες μας από αυτήν την συνεργασία είναι να δει ο κόσμος ένα φεστιβάλ που δεν θα έχει ξαναδεί, ένα γεμάτο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει tattoo, graffiti, street art, breakdance, street dance, flatland bmx, freerunning (parkour), live performances, fashion shows και φυσικά όλα αυτά με πολύ και καλή μουσική.

 

— Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την διοργάνωση; Με τι άλλο ασχολείσαι, τι έκανες στο παρελθόν;

Ξεκίνησα κάνοντας graffiti. Αυτό με έβαλε σε κάποιους άλλους συναφείς κύκλους όπως το breakdance ή τα action sports. Αργότερα, και αφού είχα τελειώσει μία σχολή σχετική με τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία, σε ηλικία 24 χρονών, κάποια παιδιά από το τότε τοπικό συμβούλιο νέων της περιοχής, πρώην συμμαθητές, μου έκαναν την πρόταση να αναλάβω μία εκδήλωση σχετική με αυτά που έκανα τότε. Έτσι έγινε το πρώτο Street Mode Festival. Πήγε πολύ καλά και αποφασίσαμε να το ξανακάνουμε. Το ένα έφερε το άλλο που λένε, όσον αφορά το Thessalonink. Ο Γιώργος Μαυρίδης και ο Φώτης Λάζος που βρίσκονται πίσω από την διοργάνωση είναι χρόνια φίλοι και συνεργάτες, οπότε όταν μου έκαναν την πρόταση να ενταχθώ στην ομάδα είπα κατευθείαν ναι. Πέραν από το Street Mode, και το Thessalonink, είμαι και σε άλλες διοργανώσεις σχετικές με την νεολαία και την street κουλτούρα. Επίσης δουλεύω ως freelance designer (branding, web design, UI/UX) για διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Είναι η βασική μου απασχόληση από 19 χρόνων. Το graffiti έπαιξε καθοριστικό ρόλο για αυτήν την εξέλιξη.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter
Το 2nd Thessalonink μαζί με το 7th Street Mode Festival καλούν το κοινό τους σε μία τριήμερη γιορτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με πολλή μουσική, χορό και θέαμα...

— Πως πήρατε την απόφαση να συνδυάσετε ένα tattoo convention με την street κουλτούρα, τι πιστεύεις ότι μπορεί να βγει από μία τέτοια «συνεργασία»;

Τα  δύο φεστιβάλ έχουν πολλά κοινά σημεία, κοινή καταγωγή, πολλά παιδιά από τις δύο διοργανώσεις είναι τα ίδια, και εν μέρη η street κουλτούρα που εκπροσωπεί το Street Mode Festival υπάρχει στο tattoo και το αντίστροφο. Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος του κοινού των δύο φεστιβάλ στηρίζει και τα δύο. Ένα μεγάλο μέρος των artists επίσης είναι κοινό (πολλοί τατουατζήδες είναι πρώην γκραφιτάδες). Οι προσδοκίες μας από αυτήν την συνεργασία είναι να δει ο κόσμος ένα φεστιβάλ που δεν θα έχει ξαναδεί, ένα γεμάτο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει tattoo, graffiti, street art, breakdance, street dance, flatland bmx, freerunning (parkour), live performances, fashion shows και φυσικά όλα αυτά με πολύ και καλή μουσική.

— Η Θεσσαλονικείς αγαπάνε το tattoo; Πώς το αποδεικνύουν, κατά την άποψη σου;

Φαίνεται να το αγαπάνε πολύ. Μία βόλτα να κάνει κάνεις το καλοκαίρι στην πόλη αρκεί για να το καταλάβει. Πιστεύω πως οι περισσότεροι νέοι έχουνε πλέον τουλάχιστον από ένα τατουάζ.

— Γιατί πιστεύεις ότι έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις η κουλτούρα του tattoo;

Σε πολλές χώρες στον κόσμο, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους πολιτισμικά, το tattoo πήρε μεγάλες διαστάσεις στο παρελθόν γιατί ξεκίνησε ως κάτι περιθωριακό το οποίο αργότερα οικειοποιήθηκε από την κοινωνία, απο-περιθωριοποιήθηκε και όλη αυτή η «αλήτικη», αν θες πορεία του είναι αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι, πιστεύω, μία ένδειξη ελευθερίας και άποψης. Σαν κουλτούρα είναι και τρόπος ζωής. Επίσης έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και καλλιτεχνικά, δηλαδή καθαρά σαν ζωγραφική, πολλά διαφορετικά στυλ, τεχνοτροπίες. Ο καθένας αν ψάξει θα βρει το tattoo που το εκπροσωπεί και αυτό το προσωπικό στοιχείο αυτής της τέχνης είναι κατά την άποψη μου αυτό που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter
Γιάννης Ευσταθίου: Το αγαπημένο μου τατουάζ είναι και το πρώτο μου, το οποίο μου το έκανε ο Γιώργος Μαυρίδης. Και ήταν η αφορμή για να γνωριστούμε...

— Πες μου λίγα λόγια για την γοργόνα που είναι το σύμβολο του Thessalonink.

Όταν ανέλαβα να σχεδιάσω το λογότυπο του Thessalonink προϋπήρχε η ιδέα ενός άλλου ονόματος με σύμβολο τον Λευκό Πύργο. Ήμουν κάθετα αντίθετος με την ιδέα να συμβολιστεί άλλο ένα γεγονός της Θεσσαλονίκης με τον Λευκό Πύργο. Πρώτον γιατί η Θεσσαλονίκη έχει τόσα περισσότερα, καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα να προβάλει, πέραν από έναν πύργο ο οποίος λειτούργησε σαν φρούριο και αργότερα σαν φυλακή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και δεύτερον γιατί το ίδιο το όνομα της πόλης (Θεσσαλονίκη, αδερφή του μεγάλου Αλέξανδρου, η οποία μεταμορφώθηκε σε γοργόνα κτλ) έχει μια τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω του που αξίζει να την προβάλουμε όχι μόνο εμείς αλλά και ο κάθε Θεσσαλονικιός. Έτσι πρότεινα την γοργόνα που το αποφασίσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

— Εσύ έχεις tattoo φαντάζομαι. Ποιο είναι το αγαπημένο πάνω σου και γιατί;

Το αγαπημένο μου είναι και το πρώτο μου, το οποίο μου το έκανε ο Γιώργος Μαυρίδης. Και ήταν η αφορμή για να γνωριστούμε. Πριν τελειώσει το tattoo είχαμε ήδη κλείσει να του κάνω το site. Από τότε κάναμε πολλά πράγματα μαζί με αποκορύφωμα το φετινό φεστιβάλ.

Το 2nd Thessalonink + 7th Street Mode Festival θα πραγματοποιηθεί στις  4 - 6 Σεπτεμβρίου 2015, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Αποθήκη Γ. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter
Μία βόλτα να κάνει κάνεις το καλοκαίρι στην πόλη αρκεί για να το καταλάβει. Πιστεύω πως οι περισσότεροι νέοι έχουνε πλέον τουλάχιστον από ένα τατουάζ.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter


0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσους πόντους πιάνει η αύρα σου; Η νέα μονάδα μέτρησης του cool έχει αναφορές στον Αριστοτέλη

Living / Πόσους πόντους πιάνει η αύρα σου; Η νέα μονάδα μέτρησης του coolness έχει αναφορές στον Αριστοτέλη

Οι «πόντοι αύρας» που σαρώνουν στο TikTok ταιριάζουν με την καταγεγραμμένη αγάπη της γενιάς Z για την αστρολογία και άλλα «συμπαντικά» και «ενεργειακά» συστήματα πεποιθήσεων, αλλά και με θεωρίες περί αρετής και ηθικής της κλασικής αρχαιότητας.
THE LIFO TEAM
Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς

Αφιέρωμα Ολυμπιακοί Αγώνες / Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρα από τα αθλήματα

Πέρα από τα ρεκόρ και τα μετάλλια, το βλέμμα του παγκόσμιου κοινού θα είναι προσεχώς στραμμένο σε πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και αξιοπερίεργα που θα εκτυλίσσονται στη γαλλική πρωτεύουσα το προσεχές διάστημα.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Άγχος, πορνό και ψεύτικες φωτογραφίες: Τι κάνει έναν άνδρα να λέει ψέματα για το μέγεθος του πέους του;

Living / Άγχος, πορνό και ψεύτικες φωτογραφίες: Τι κάνει έναν άνδρα να λέει ψέματα για το μέγεθος του πέους του;

Η τάση του cockfishing, του να στέλνει δηλαδή κανείς «επιμελημένες» ή ψεύτικες εικόνες του πέους του, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σ’ έναν κόσμο όπου η πορνογραφία έχει υποκαταστήσει απολύτως τη σεξουαλική αγωγή.
THE LIFO TEAM
Ακόμα και σήμερα ο κόσμος χλευάζει τους χορτοφάγους

Living / Ακόμα και σήμερα ο κόσμος χλευάζει τους χορτοφάγους

Οι χορτοφάγοι εξακολουθούν να κάνουν κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα, επειδή επιλέγουν κάτι άλλο από την κουλτούρα της αφθονίας και συνεπώς αντιμετωπίζονται σα να προσβάλλουν το status quo, ή τουλάχιστον μια πολύ βασική ανθρώπινη παρόρμηση: την επιδίωξη της απόλαυσης με οποιοδήποτε κόστος.
THE LIFO TEAM
Πώς έβαλα σε τάξη το εσωτερικό μου αχούρι μετά την απώλεια

Living / Πώς έβαλα σε τάξη το εσωτερικό μου αχούρι μετά την απώλεια

Η Τζούλη Αγοράκη, μετά τον θάνατο του πατέρα της, προσπαθεί να βρει παρηγοριά σε ό,τι της το υπόσχεται. Ακολούθησε γνωσιακές και πνευματικές εμπειρίες και ισχυρίζεται ότι ο πόνος έγινε πιο απαλός.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
LIFO NEWSROOM