Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας

Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας Facebook Twitter
Τι πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να καταναλώσουμε τον αγαπημένο μας καφέ;
0


Ο ΚΑΦΕΣ ΔΕΝ είναι απλώς ένα ρόφημα αλλά μέρος της ζωής μας. Μια συνήθεια που δύσκολα θα αλλάξει, καθώς από τη μία αποτελεί «καύσιμο» για τη λειτουργία του οργανισμού μας και από την άλλη μια γευστική επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, όπως και τα περισσότερα αγαθά που παράγονται στη Γη, έτσι και ο καφές προκαλεί εξίσου επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Στην «πράσινη» εποχή που διανύουμε όλοι μας οφείλουμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την έννοια της βιωσιμότητας για κάθε συνήθεια της καθημερινότητάς μας. Όπως είναι λογικό, ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Τι πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να καταναλώσουμε τον αγαπημένο μας καφέ λοιπόν;

Πέρα, λοιπόν, από την ανώτερη ποιότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως καταναλώνουμε ένα προϊόν που δεν επιβαρύνει αρνητικά το περιβάλλον, βάζοντας με τη σειρά μας το δικό μας λιθαράκι στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας. 

Τι πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να καταναλώσουμε τον αγαπημένο μας καφέ λοιπόν;

Για καφέ στο χέρι

Η απόλαυση του καφέ on the go, δηλαδή στο χέρι, είναι από τις βασικότερες συνήθειες της καθημερινότητας. Εάν θέλουμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, μπορούμε, κατά την παραγγελία, να έχουμε μαζί μας ένα μεταλλικό ή οποιοδήποτε άλλο βιώσιμο δοχείο ή ποτήρι-θερμός προκειμένου να μη μας τον σερβίρουν σε κάποια συσκευασία του μαγαζιού, έτσι δεν θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον με έξτρα απόβλητα.  

Εάν, πάλι, δεν είναι δυνατό αυτό, η επόμενη λύση είναι να παραγγέλνουμε από καφετέρια που γνωρίζουμε ότι σερβίρει καφέ σε χάρτινες συσκευασίες και όχι πλαστικές.

Τέλος, μπορούμε να έχουμε μαζί μας μεταλλικό καλαμάκι και να αποφύγουμε τη χρήση πλαστικού ή χάρτινου.

Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας Facebook Twitter
Στην «πράσινη» εποχή που διανύουμε όλοι μας οφείλουμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την έννοια της βιωσιμότητας για κάθε συνήθεια της καθημερινότητάς μας.

Για καφέ στο σπίτι

Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι η συσκευασία το πρόβλημα αλλά η επιλογή του καφέ. Γι’ αυτό, λοιπόν, επιλέγουμε έναν καφέ που, πέρα από την ποιότητά του, σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην παραγωγή του. Αναζητούμε πάνω στη συσκευασία το σύμβολο για το Δίκαιο Εμπόριο που εξασφαλίζει ότι όσοι συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, χρησιμοποιούν μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς. 

Επίσης, διαβάζοντας το QR code της συσκευασίας μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία του ταξιδιού του καφέ που απολαμβάνουμε και να ανακαλύψουμε τους ανθρώπους και τα μέρη που συνέβαλαν στην παραγωγή του. Τέλος, αν έχουμε κάψουλες, φροντίζουμε να τις επιστρέψουμε για ανακύκλωση.

Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ