Η διπλή ζωή των νέων μαγαζιών της Αθήνας 

Η διπλή ζωή των νέων μαγαζιών της Αθήνας  Facebook Twitter
H Παρασκευή Μάντζαρη ασχολείται με την κομμωτική από το 2005 και μόλις προχώρησε στο ολοδικό της βήμα, ανοίγοντας μαγαζί στo Κουκάκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα παλιά καφενεία της Ελλάδας ανήκαν σε ανθρώπους που έψηναν καφέ, κούρευαν το χωριό και το προμήθευαν με είδη πρώτης ανάγκης, ξεκοκάλιζαν κρέας, σέρβιραν μεζέδες το βράδυ, ενώ το πρωί ήταν οι ναυτιλιακοί πράκτορες του νησιού. Αυτό είναι μάλλον το πιο shop in shop ελληνικό παράδειγμα που υπάρχει, μαζί με τα τσαγκάρικα που βγάζουν και κλειδιά. 

Τελευταία, οι νέοι χώροι της Αθήνας δείχνουν μια τάση να μην είναι μονοδιάστατοι, αφού οι δημιουργοί τους ενώνουν τα ετερόκλητα ενδιαφέροντά τους ή τις ταιριαστές αγάπες τους κάτω από την ίδια στέγη. Μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. 

Στο Blondie hair and vinyl, στο Κουκάκι

H Παρασκευή Μάντζαρη ασχολείται με την κομμωτική από το 2005 και μόλις προχώρησε στο ολοδικό της βήμα, ανοίγοντας μαγαζί στην περιοχή όπου κατοικεί. Ο χώρος ήταν ήδη έτοιμος να φιλοξενήσει τους δίσκους και το πικάπ της, αφού τα χτιστά στον τοίχο ράφια υπήρχαν εκεί απ’ όταν λειτουργούσε ως παλιό ραφείο.

«Ακούω συνέχεια μουσική, είναι ένα τεράστιο κομμάτι μου και, όπως λέει ο πατέρας μου, τα βινύλια είναι η προίκα μου. Η αλήθεια είναι ότι το προτιμώ από το να είχα σεμεδάκια. Αυτή η συλλογή υπήρχε στο σπίτι μας, όμως το καλοκαίρι μεταφερόταν σε ένα μπαρ που διατηρούσαν οι γονείς μου στα Κύθηρα. Τη δεκαετία του ’80 το νησί είχε μόλις δύο μπαρ, αλλά έπαιζαν φοβερές μουσικές. 

Η διπλή ζωή των νέων μαγαζιών της Αθήνας  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όταν αυτά τα βινύλια πέρασαν στα χέρια μου, έκανα μια διαλογή, άλλωστε είχα χρόνο μέσα στην καραντίνα. Κράτησα αυτά που με ενδιαφέρουν περισσότερο και τα υπόλοιπα τα έφερα εδώ, γιατί υπάρχουν ακόμα εκείνοι που τα ψάχνουν και τα συλλέγουν, είναι κρίμα λοιπόν να υπάρχουν βινύλια κρυμμένα μέσα σε κούτες, σε πατάρια και αποθήκες. Αν κρίνω από την πελατεία μου, είναι πολλοί αυτοί που έχουν δίσκους καταχωνιασμένους κάπου στο σπίτι, αφού, όταν έρχονται και βλέπουν τη δισκοθήκη, μου λένε “θα σου φέρω και τα δικά μου να τα έχεις”». 

Μπορείτε, λοιπόν, να επισκεφθείτε το Blondie hair and vinyl με τους δίσκους σας προκειμένου να κάνετε κάποια ανταλλαγή ή απλώς να τους διαθέσετε. Από τα τέλη των ’70s μέχρι τις αρχές των ’90s η Παρασκευή έχει μαζέψει μπόλικη σόουλ, φανκ, αρκετό χιπ-χοπ και ραπ, έχει ροκ και λίγο ελληνικό ρεπερτόριο, δίσκους του Γιάννη Πάριου και του Γιώργου Νταλάρα, «ακούσματα που έχει η γενιά μου από το σπίτι της».

Τα πιο συλλεκτικά της κομμάτια είναι μια κόπια του «Gonna make you sweat» από τους C+C Music Factory κι άλλες από Rolling Stones, Deep Purple, Cabaret Voltaire και John Denver, όλα τους σε πολύ καλή κατάσταση. «Είναι κυρίως συναισθηματικοί οι λόγοι γι’ αυτό το πάντρεμα που έκανα παρά οικονομικοί, απλώς δεν μπορώ να ζήσω χωρίς μουσική κι έτσι είπα να τη φέρω στο μέρος όπου περνάω τις περισσότερες ώρες της μέρας». 

Η διπλή ζωή των νέων μαγαζιών της Αθήνας  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το νέο μαγαζί της οδού Δράκου ονομάστηκε έτσι γιατί η εμπνεύστριά του πιστεύει και παρατηρεί ότι το ξανθό χρώμα είναι η ποπ της κομμωτικής, είναι διαχρονικά δημοφιλές. Ποιες είναι οι προτάσεις της για τα μαλλιά; «Μου αρέσουν οι βαφές, οι αλλαγές που θεωρούνται ακραίες. Αλλά πάντα προτείνω να κάνετε αυτό που σας βοηθά να νιώθετε πιο όμορφα, χωρίς ποτέ να σκεφτείτε ότι δεν μπορείτε να το υποστηρίξετε λόγω των χαρακτηριστικών σας». 

Δράκου 25, Κουκάκι, 210 9222592

Στο The Makers, στο εμπορικό τρίγωνο

Η διπλή ζωή των νέων μαγαζιών της Αθήνας  Facebook Twitter
Η Τέτη Χαρίτου, ο Γιώργος Μπάρλας και ο σεφ Ηλίας Σταυρόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με μια μακροχρόνια φιλία να τους ενώνει, η Τέτη Χαρίτου και ο Γιώργος Μπάρλας αποφάσισαν να δημιουργήσουν πριν από έναν χρόνο το δικό τους brand με ποδιές και ό,τι έχει σχέση με την επαγγελματική ένδυση σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ. Ενώ βρίσκονταν σε αναζήτηση του χώρου που θα αναδείκνυε τη δουλειά τους, αποτελώντας ταυτόχρονα κατάστημα λιανικής πώλησης, βρήκαν αδειανό αυτόν της Πραξιτέλους, μέσα στον οποίον κάποιοι έχουν ξημερώσει πολλά βράδια, εκεί λειτουργούσε κάποτε το Key bar.

«Βλέποντάς το μαγαζί, σκεφτήκαμε ότι μας παρέχει τη δυνατότητα να συνδυάσουμε πράγματα και αρχικά σκεφτήκαμε να φέρουμε έναν ωραίο καφέ». Έτσι, το The Makers συνεργάζεται με τη wisecup και βάζει στα ποτήρια μας έναν house single origin από την Κολομβία.  

Ο τρίτος του εγχειρήματος, ο σεφ Ηλίας Σταυρόπουλος, ανέλαβε να δημιουργήσει μοντέρνες προτάσεις φαγητού. Ακολουθώντας τον τρόπο που έχει αγαπηθεί ήδη από το Me στο Κολωνάκι, έχει δημιουργήσει ένα μενού που αποδεικνύει ότι «το υγιεινό δεν σημαίνει και βαρετό». Στο εμπορικό τρίγωνο θα βρείτε πλέον ένα concept store, στο οποίο θα ψωνίσετε και θα φάτε, ενώ στο πατάρι η ομάδα του κάνει ραντεβού σε ένα ειδικά διαμορφωμένο showroom και στο υπόγειο υπάρχει ένα μικρό ραφείο, στο οποίο κατασκευάζονται τα δείγματά τους. 

Η διπλή ζωή των νέων μαγαζιών της Αθήνας  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το The Makers επιλέγει να δουλεύει με οικολογικό βαμβάκι, ενώ οποιοδήποτε άλλο υλικό χρησιμοποιήσει στα προϊόντα του φροντίζει να είναι ανακυκλώσιμο. Εκτός, όμως, από τις διπλής όψης ποδιές κι εκείνες που μπορείτε να τους αλλάξετε τιράντες, θα βρείτε t-shirts και εποχικά είδη, όπως πετσέτες και τσάντες θαλάσσης.

Όσο για τις γεύσεις με τις οποίες θα χορτάσετε, θα βρείτε δροσιστικά bowls, αφράτες βάφλες από ανθόγαλα και κεφίρ (με smashed αβοκάντο, ελαιόλαδο και ανθό αλατιού ή με βιολογικό αυγό μάτι, τσένταρ και prosciutto cotto), πιάτα με αυγά, μια πολύ ωραία μπολονέζ με calamarata, φρέσκο βασιλικό και παρμεζάνα, γεύσεις κατάλληλες για πρωινό, ελαφρύ μεσημεριανό ή ένα γεύμα μετά το γραφείο. 

Πραξιτέλους 37, Αθήνα, 210 3311372

Στο ΨΚΜ του Μετς

Η διπλή ζωή των νέων μαγαζιών της Αθήνας  Facebook Twitter
Το ΨΚΜ θέλει να ξανακάνει το ψιλικατζίδικο το κέντρο της γειτονιάς, εισάγοντας μια νέα, δική του αισθητική. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στη Μάρκου Μουσούρου του Μετς, στο πεζοδρόμιο που βγάζει τα τραπέζια του το καφενείο-μπαρ Οντεόν, υπήρχε ένα ψιλικατζίδικο που τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε. Όταν ο τελευταίος του ιδιοκτήτης ήταν έτοιμος να παραδώσει τα κλειδιά, η designer Μαρία Πολυξά αποφάσισε να το νοικιάσει, η αρχική της σκέψη ήταν να μεταφέρει εκεί το δημιουργικό της εργαστήριο Psarokokalo.

«Με το που έμαθε όμως η γειτονιά τα νέα, άρχισε να μας ρωτάει αν θα φέρουμε τσιγάρα» όπως περιγράφει η ίδια. Τότε, μαζί με τον Δημήτρη Φάντη του διπλανού στεκιού αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ψιλικατζίδικο διαφορετικό απ’ όσα ξέρουμε, απ’ όσα έχει δει η Αθήνα μέχρι σήμερα, ένα convenience store, όπως το αποκαλούν, που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των Μετσιωτών, παλιών και νέων. 

Στο «Ψυχαγωγικό κέντρο Μετς» θα βρείτε από είδη καπνιστού, τσίχλες, μπίρες, χυμούς, παγωτά, υγιεινά σνακ και junk σνακ, μπαταρίες και κλωστές μέχρι ξένο Τύπο, χορδές, πένες και πεντάγραμμα, βινύλια και αντικείμενα τέχνης, παζλ και επιτραπέζια παιχνίδια για μικρούς και μεγαλύτερους, κούκλες και t-shirts. Όλα όσα προσφέρονται είναι ιδιαίτερα και διαλεγμένα, τα περισσότερα έρχονται από το εξωτερικό, όμως φιλοξενούνται και μικρά, εγχώρια brands. 

Η διπλή ζωή των νέων μαγαζιών της Αθήνας  Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στη βιτρίνα του θα δείτε νερόμπομπες και σαπουνόφουσκες αλλά και τσέχικα φουσκωτά παιχνίδια, μέσα θα συναντήσετε γραφική ύλη που εξυπηρετεί τους αρχιτέκτονες που εδρεύουν στην περιοχή και βιβλία από τους γειτονικούς εκδοτικούς οίκους, το Δώμα, τις εκδόσεις 8 αλλά και τις εκδόσεις Κυψέλη. Δίπλα στις κλασικές σοκολάτες που μας μεγάλωσαν θα υπάρχουν σύντομα και delicatessen, γαλλικές και ισπανικές. Το ΨΚΜ θέλει να ξανακάνει το ψιλικατζίδικο το κέντρο της γειτονιάς, εισάγοντας μια νέα, δική του αισθητική. 

Μάρκου Μουσούρου 19, Μετς, 210 9213844

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sealed Earth: Η εικαστική πλευρά της κεραμικής

Design / Sealed Earth: Η εικαστική πλευρά της κεραμικής

Στη σκιά της Ακρόπολης η Λουκία Θωμοπούλου έχει δημιουργήσει ένα στούντιο κεραμικής που στόχο έχει να την αναδείξει ως μια τέχνη ισότιμη με όσες παρουσιάζονται στις εγχώριες μπιενάλε, ενώ ετοιμάζει μια έκθεση-εμπειρία που λείπει από τον χώρο της δημιουργίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Γεύση / Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Έχοντας δημιουργήσει κάτι ανάμεσα σε new age κάβα και μπαρ «ειδικού σκοπού», οι νομάδες μικροζυθοποιοί παρουσιάζουν τις πειραματικές ιδέες τους, χτίζουν μια δεμένη κοινότητα και μας ξεδιψούν με μπίρες δροσερές, πολύπλοκες και απροσδόκητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ