ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το Αλτσχάιμερ ίσως προκαλείται από τον κακό ύπνο

Το Αλτσχάιμερ ίσως προκαλείται από τον κακό ύπνο Facebook Twitter
0

Τέσσερις νέες επιστημονικές έρευνες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας Αλτσχάιμερ στο Βανκούβερ του Καναδά έδειξαν ως ένοχο τον κακό ύπνο για την επιτάχυνση φθοράς του εγκεφάλου και την επίσπευση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ελίζαμπεθ Ντεβόρ του νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, οι γυναίκες που κοιμούνται το βράδυ λιγότερο από πέντε ώρες ή περισσότερο από εννέα είχαν χειρότερη μέση νοητική επίδοση σε σχέση με όσες κοιμούνταν επτά ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο πολύ λίγος όσο και ο υπερβολικός ύπνος ισοδυναμούν με πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά δύο χρόνια.

Η δεύτερη έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο κατέγραψε την ποιότητα του ύπνου περίπου 1.300 γυναικών ηλικίας άνω των 75 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν τον χειρότερο ύπνο, ιδίως παρουσιάζοντας άπνοια, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τα συμπτώματα ήπιας άνοιας τα επόμενα πέντε χρόνια. Όσες είχαν μεγαλύτερη αϋπνία, είχαν γενικά χειρότερες επιδόσεις στα γλωσσικά και νοητικά τεστ.

Σε μία τρίτη μελέτη στη Γαλλία, οι ερευνητές παρακολούθησαν για πάνω από οκτώ χρόνια σχεδόν 5.000 νοητικά υγιείς ανθρώπους άνω των 65 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι, λόγω κακού ύπνου, νύσταζαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους.

Η τελευταία έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον -Σεν Λούις έλαβε δείγματα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τρεις ομάδες εθελοντών, μία με άνοια, μία με υγιείς ηλικιωμένους και μία με νέους, σε χρονικό διάστημα 36 ωρών. Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι συνήθειες του ύπνου συνδέονταν με τα επίπεδα της πρωτεΐνης (αμυλοειδούς) που εμπλέκεται στη δημιουργία των εγκεφαλικών "πλακών", οι οποίες αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σημειώνεται πως τα ευρήματα όλων των μελετών θεωρούνται ως προκαταρκτικά από τους επιστήμονες, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ