Αιφνίδιοι θάνατοι νέων - Τι κρύβει αυτή η ξαφνική τραγωδία και το πλήγμα για την Ελλάδα

Αιφνίδιοι θάνατοι νέων - Τι κρύβει αυτή η ξαφνική τραγωδία και το πλήγμα για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το σημαντικό ρόλο του καλού κλινικού ελέγχου, και ενίοτε του γονιδιακού, για την διάγνωση κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων, που το πρώτο τους σύμπτωμα μπορεί να είναι ο αιφνίδιος θάνατος, επισημαίνει ο καρδιολόγος της μονάδας Κληρονομικών και Σπανίων Παθήσεων του Ωνασείου Κωνσταντίνος Ριτσάτος.

Τα κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν μυοκαρδιοπάθειες, αρυθμιογόνα ηλεκτρικά σύνδρομα και αορτοπάθειες. Σύμφωνα με τον κ. Ριτσάτο και όσα είπε στο Πρακτορείο FM, «σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation τον Δεκέμβριο του 2017, επιβεβαιώθηκε ότι τα 2/3 των νέων ατόμων που είχαν κληρονομικό καρδιαγγειακό νόσημα δεν το γνώριζαν και δεν είχαν πρόδρομα συμπτώματα.

Δηλαδή ένα 76% από αυτούς που πέθαναν αιφνίδια, δεν είχαν προηγουμένως κανένα σύμπτωμα. Η μελέτη έγινε από το Ινστιτούτο Καρδιολογίας του Λος Άντζελες (The Heart Institute, Cedars-Sinai Medical Center) από το 2003 έως το 2013 σε ένα ευρύ δείγμα 3.000 ατόμων που υπέστησαν αιφνίδιο θάνατο, μεταξύ των οποίων 186 κάτω των 35 ετών. Από αυτούς οι 130 είχαν ως παθολογικό υπόστρωμα κληρονομικό καρδιακό νόσημα».

Τι προσφέρει ο γονιδιακός έλεγχος

 

Ο γονιδιακός έλεγχος μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε ειδική, αιτιολογική διάγνωση, αναφέρει ο κ. Ριτσάτος, «δηλαδή μπορούμε να δούμε και άλλα προβλήματα πέραν του προφανούς, όπως πχ μεταβολικά σύνδρομα, σαρκομερική νόσο κλπ, τα οποία διαφέρουν σε αιτιολογία, αλλά και σε πρόγνωση, και σε θεραπευτική προσέγγιση. Και επίσης έχει διαφορετική αξία στο πώς θα εκτιμήσουμε αυτές τις καταστάσεις στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας».

Επομένως, τονίζει, «αν αναδείξουμε μέσω του γονιδιακού ελέγχου μια παθολογική μετάλλαξη, αφενός διευκολύνουμε τη διάγνωση στις περιπτώσεις αυτές, αφετέρου, και κυρίως, μπορούμε να "πιάσουμε" κάποιον εγκαίρως από την οικογένεια, που μπορεί μελλοντικά να παρουσιάσει πρόβλημα». Ο γονιδιακός έλεγχος γίνεται με αιμοληψία, και όπως τονίζει ο κ. Ριτσάτος, όταν υπάρχει ένας αιφνίδιος νεανικός θάνατος, οποιοδήποτε κι αν είναι το ιατροδικαστικό πόρισμα, είτε δείξει δηλαδή κάτι συγκεκριμένο είτε όχι, είναι καλό να ελέγχεται η υπόλοιπη οικογένεια.

«Πλήγμα για την Ελλάδα που δεν καλύπτεται από τα ταμεία ο γονιδιακός έλεγχος»

 

Ο καρδιολόγος χαρακτηρίζει «πλήγμα» το γεγονός ότι στην Ελλάδα αυτή η εξέταση δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Σε ερώτηση για το αν η καρδιολογική κοινότητα έχει κάνει κάποια κίνηση προς την Πολιτεία, αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, προκειμένου να γίνονται οι κατάλληλες διαδικασίες, έτσι ώστε όταν υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις, να προχωράει μία οικογένεια σε γενετικό έλεγχο με κάλυψη από το ασφαλιστικό της ταμείο.

Τις γυναίκες πλήττουν συχνότερα τα καρδιαγγειακά

 

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal τον Νοέμβριο του 2017 γενικά οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα ετησίως υπολογίζονται στα 3.9 εκατ. στην Ευρώπη, με περίπου 1,8 εκατ. στους πολίτες της ΕΕ. Κι ενώ παλιότερα οι άντρες ήταν εκείνοι που πλήττονταν περισσότερο από καρδιαγγειακά, από τα δεδομένα φαίνεται πλέον σαφής υπεροχή των γυναικών, με περίπου 2,1 εκατ. θανάτους έναντι 1,7 εκατ. θανάτων των ανδρών. Κι αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Ριτσάτος, ενδεχομένως να οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η συμπτωματολογία στις γυναίκες είναι πιο ήπια από ό,τι στους άνδρες και ίσως να μην αξιολογείται σωστά από τους ίδιους τους γιατρούς.

«Στις μεγαλύτερες ηλικίες πάντως κυριαρχεί η στεφανιαία νόσος κι επομένως στόχος μας είναι η τροποποίηση των κλασσικών παραγόντων κινδύνου, δηλαδή της αρτηριακής υπέρτασης, της λιπιδαιμίας, της μείωσης του καπνίσματος, του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας», καταλήγει ο κ. Ριτσάτος.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM