6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter
0

Μπορεί τα φυτά σε ένα σπίτι να προσφέρουν ομορφιά και οξυγόνο, αλλά το να τα διατηρήσει κανείς ζωντανά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παίζουν ρόλο παράγοντες όπως το φως, η θέση, το νερό, το χώμα, η γλάστρα – και φυσικά, κάθε φυτό είναι διαφορετικό, με διαφορετικές ανάγκες.

Τα φυτά, χρειάζονται πειθαρχία – δεν υπάρχουν συγκεκριμένα «κόλπα» ή ένας τρόπος για να παραμείνουν υγιή. Ωστόσο, αν βλέπετε πως ένα (ή παραπάνω) από τα φυτά σας στο σπίτι έχουν αρχίσει να «πεθαίνουν», υπάρχουν μερικοί τρόποι να καταλάβετε το γιατί και να τα σώσετε:

Υπερβολικό πότισμα

Αν τα φύλλα του φυτού σας έχουν γίνει κίτρινα, το χώμα είναι υγρό και βλέπετε να αναπτύσσονται μύκητες στη βάση, τότε το ποτίζετε παραπάνω απ' όσο πρέπει. Αν το φυτό σας ανήκει στους κάκτους ή τα παχύφυτα, βάλτε τα στον ήλιο που θα το στεγνώσει γρήγορα. Σταματήστε να το ποτίζετε για περίπου μία βδομάδα και μετά ξεκινήστε ξανά, σύμφωνα με το πόσο νερό χρειάζεται. Φυτά όπως οι φτέρες χρειάζονται υγρασία για λίγο και όταν βλέπετε πως το χώμα τους στεγνώνει, ποτίστε τα ξανά αμέσως.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Λιγοστό πότισμα

Αν τα φύλλα δείχνουν πεσμένα και πέφτουν, αυτό σημαίνει πως δεν ποτίζετε το φυτό σας όσο θα έπρεπε. Στόχος είναι το νερό να μοιράζεται ισάξια στο χώμα και να το αφήνετε να στεγνώσει εντελώς πριν το ξαναποτίσετε. Επίσης, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικά, οπότε χρειάζονται χλιαρό νερό, όχι παγωμένο ή πολύ ζεστό. Συνήθως ένα φυτό χρειάζεται περίπου το ένα τέταρτο ως το ένα τρίτο του όγκου της γλάστρας.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Περισσότερο ή λιγότερο φως

Όταν το φως του ήλιου περνά μέσα από το παράθυρο, συνήθως δεν δημιουργεί μεγάλη ζημιά στα φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, υπάρχουν φυτά, όπως οι φτέρες, που προτιμούν λιγότερο φως και μπορεί να καούν, αν βρίσκονται κάτω από τον ήλιο για πολλή ώρα. Ένα σημάδι πως καίγονται είναι τα αποχρωματισμένα φύλλα. Τα φυτά που χρειάζονται περισσότερο φως μπορεί να προσπαθούν να επεκταθούν προς την πηγή φωτός ή να αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα τους. Γενικότερα, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται μεσαίο ως αρκετό φως.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Ποσότητα λιπάσματος

Αν έχετε βάλει πολύ λίπασμα στο φυτό σας, τότε ενδεχομένως οι άκρες των φύλλων ή ολόκληρα τα φύλλα να γίνουν καφέ ή μαύρα και μετά να πέσουν τελείως, πολύ γρήγορα. Πολύ λίγο λίπασμα σημαίνει πως το φυτό απλά θα σταματήσει να μεγαλώνει. Προσθέστε ακριβώς το λίπασμα που χρειάζεται το είδος του φυτού, και όχι παραπάνω.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Μικρή γλάστρα

Μερικές φορές ένα φυτό μπορεί να μη μεγαλώνει επειδή βρίσκεται σε πολύ μικρή γλάστρα για το μέγεθός του. Όταν αγοράζετε ένα φυτό σε πλαστική γλάστρα, χρειάζεται αμέσως μεταφύτευση. Ο όγκος του φυτού χρειάζεται να είναι δύο τρίτα πάνω από το χώμα και ένα τρίτο κάτω από το χώμα. Επίσης, το χώμα πρέπει να είναι μερικά εκατοστά κάτω από εκεί που ξεκινάει η γλάστρα, έτσι ώστε το νερό να μένει για λίγο πάνω στο χώμα, πριν απορροφηθεί.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Υγρασία

Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημία στα φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φυτά σας χρειάζεται να βρίσκονται μακριά από καλοριφέρ, σόμπες, air condition και αεραγωγούς. Αν έχετε αφυγραντήρα, τότε μπορείτε να τα βάλετε κοντά τους. Αν όχι, μπορείτε να τα ψεκάζετε με νερό πολύ συχνά.

Ζωύφια 

Κάποια ζωύφια μοιάζουν με μικροσκοπικές μπάλες βαμβακιού. Κάποια άλλα έχουν τη συνηθισμένη μορφή ζωυφίων. Αν παρατηρήσετε πως το φυτό σας έχει πάνω κάποιο είδος ζωυφίων, καθαρίστε το με χλιαρό νερό και σκουπίστε το, έτσι ώστε να απομακρύνετε όσα πιο πολλά μπορείτε. Μετά, ψεκάστε το με ένα σπρέι με εντομοκτόνο (αναζητήστε το κατάλληλο) και προσέξτε να μην ψεκάσετε κάτω από τα φύλλα ή στις σχισμές τους.

Αν το φυτό σας είναι καφέ ή μοιάζει να έχει πεθάνει, μάλλον τείνει προς το δεύτερο. Κάποια φυτά, όπως ο φίκος-λιράτα, μπορούν να επανέλθουν, ακόμα κι αν δείχνουν πως έχουν πεθάνει. Δώστε τους πολύ φως, λίγο λίπασμα και νερό όταν στεγνώνουν και μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με φυτά όπως ο πόθος και το φιλόδεντρο, αν έχει μείνει κάποιο κοτσάνι.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η φάση τώρα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM
Αυγά κλωβοστοιχίας, αχυρώνα, βιολογικά, ελευθέρας βοσκής. Έχουν όντως διαφορά;

Radio Lifo / Αυγά κλωβοστοιχίας, αχυρώνα, βιολογικά, ελευθέρας βοσκής: Έχουν όντως διαφορά;

Υπάρχουν πολλών ειδών αυγά, τόσα που συχνά η επιλογή τους μας αφήνει μπερδεμένους. Όμως όταν σκεφτόμαστε την ευζωία των ζώων τα αυγά «ελευθέρας βοσκής» είναι αυτά που πιστεύουμε ότι έχουν παραχθεί σε συνθήκες καλύτερης διαβίωσης για τα ίδια τα ζώα. Συμβαίνει και στην πραγματικότητα αυτό; Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Γκολιομύτης, μας λύνει όλες τις απορίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η εποχή των τρισεκατομμυριούχων πλησιάζει – και πρέπει να την εμποδίσουμε άμεσα

Living / Η εποχή των τρισεκατομμυριούχων πλησιάζει – και πρέπει να την εμποδίσουμε άμεσα

Η επικείμενη άφιξη του πρώτου τρισεκατομμυριούχου στον πλανήτη σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για μια πιο ισορροπημένη οικονομία και μια πιο υγιή δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Χείλια τούμπανο χωρίς υαλουρονικό!

Living / «Τρως, φιλιέσαι, κοιμάσαι, και τα χείλη σου έχουν χρώμα σαν ανοιγμένο σύκο»

Γίνεται να έχεις ροδαλό χρώμα στα χείλη χωρίς κραγιόν για τα επόμενα δύο χρόνια; Κι όμως γίνεται. Η Τζούλη Αγοράκη δοκιμάζει το ημιμόνιμο μακιγιάζ και μοιράζεται την εμπειρία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «πολιτική του γραφείου» δεν είναι προαιρετική: μάθετε την για να μη γίνετε θύμα της

Living / Η «πολιτική του γραφείου» δεν είναι προαιρετική: μάθετέ την για να μη γίνετε θύμα της

Μία ανατομία της «εργασιακής ηθικής» μέσα από ένα κείμενο των Financial Times που πολλοί θα αποδοκιμάσουν, ωστόσο στη δουλειά φαίνεται να δομεί μηχανισμούς εξουσίας: αν τους αγνοήσεις, μένεις πίσω, είτε συμμετέχεις σε αυτούς είτε όχι
NEWSROOM
«Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Living / «Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Η Τζούλη Αγοράκη έκανε detox από το αλκοόλ, μοιράστηκε την εμπειρία της και μίλησε με τη Γιούλη Ψαρράκη που έχει γράψει το βιβλίο «Άνευ», έναν χρήσιμο οδηγό για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
EMTECH: Η εταιρεία πίσω από την πρώτη διαστημική αποστολή της Ελλάδας

Good Business Directory Vol.4 / Η Ελλάδα στο διάστημα: Τι περιλαμβάνει η πρώτη διαστημική μας αποστολή

Ο υπεύθυνος λογισμικού, Βαγγέλης Αληφραγκής, και ο Space Mission Analyst, Γιώργος Γαλανός, μιλούν για το συναρπαστικό πρότζεκτ Hellenic Space Dawn της EMTECH, που αφορά την αποστολή δύο μικροδορυφόρων στο Διάστημα και φιλοδοξεί να είναι η αυγή της ελληνικής διαστημικής παρουσίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ