6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter
0

Μπορεί τα φυτά σε ένα σπίτι να προσφέρουν ομορφιά και οξυγόνο, αλλά το να τα διατηρήσει κανείς ζωντανά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παίζουν ρόλο παράγοντες όπως το φως, η θέση, το νερό, το χώμα, η γλάστρα – και φυσικά, κάθε φυτό είναι διαφορετικό, με διαφορετικές ανάγκες.

Τα φυτά, χρειάζονται πειθαρχία – δεν υπάρχουν συγκεκριμένα «κόλπα» ή ένας τρόπος για να παραμείνουν υγιή. Ωστόσο, αν βλέπετε πως ένα (ή παραπάνω) από τα φυτά σας στο σπίτι έχουν αρχίσει να «πεθαίνουν», υπάρχουν μερικοί τρόποι να καταλάβετε το γιατί και να τα σώσετε:

Υπερβολικό πότισμα

Αν τα φύλλα του φυτού σας έχουν γίνει κίτρινα, το χώμα είναι υγρό και βλέπετε να αναπτύσσονται μύκητες στη βάση, τότε το ποτίζετε παραπάνω απ' όσο πρέπει. Αν το φυτό σας ανήκει στους κάκτους ή τα παχύφυτα, βάλτε τα στον ήλιο που θα το στεγνώσει γρήγορα. Σταματήστε να το ποτίζετε για περίπου μία βδομάδα και μετά ξεκινήστε ξανά, σύμφωνα με το πόσο νερό χρειάζεται. Φυτά όπως οι φτέρες χρειάζονται υγρασία για λίγο και όταν βλέπετε πως το χώμα τους στεγνώνει, ποτίστε τα ξανά αμέσως.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Λιγοστό πότισμα

Αν τα φύλλα δείχνουν πεσμένα και πέφτουν, αυτό σημαίνει πως δεν ποτίζετε το φυτό σας όσο θα έπρεπε. Στόχος είναι το νερό να μοιράζεται ισάξια στο χώμα και να το αφήνετε να στεγνώσει εντελώς πριν το ξαναποτίσετε. Επίσης, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικά, οπότε χρειάζονται χλιαρό νερό, όχι παγωμένο ή πολύ ζεστό. Συνήθως ένα φυτό χρειάζεται περίπου το ένα τέταρτο ως το ένα τρίτο του όγκου της γλάστρας.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Περισσότερο ή λιγότερο φως

Όταν το φως του ήλιου περνά μέσα από το παράθυρο, συνήθως δεν δημιουργεί μεγάλη ζημιά στα φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, υπάρχουν φυτά, όπως οι φτέρες, που προτιμούν λιγότερο φως και μπορεί να καούν, αν βρίσκονται κάτω από τον ήλιο για πολλή ώρα. Ένα σημάδι πως καίγονται είναι τα αποχρωματισμένα φύλλα. Τα φυτά που χρειάζονται περισσότερο φως μπορεί να προσπαθούν να επεκταθούν προς την πηγή φωτός ή να αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα τους. Γενικότερα, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται μεσαίο ως αρκετό φως.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Ποσότητα λιπάσματος

Αν έχετε βάλει πολύ λίπασμα στο φυτό σας, τότε ενδεχομένως οι άκρες των φύλλων ή ολόκληρα τα φύλλα να γίνουν καφέ ή μαύρα και μετά να πέσουν τελείως, πολύ γρήγορα. Πολύ λίγο λίπασμα σημαίνει πως το φυτό απλά θα σταματήσει να μεγαλώνει. Προσθέστε ακριβώς το λίπασμα που χρειάζεται το είδος του φυτού, και όχι παραπάνω.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Μικρή γλάστρα

Μερικές φορές ένα φυτό μπορεί να μη μεγαλώνει επειδή βρίσκεται σε πολύ μικρή γλάστρα για το μέγεθός του. Όταν αγοράζετε ένα φυτό σε πλαστική γλάστρα, χρειάζεται αμέσως μεταφύτευση. Ο όγκος του φυτού χρειάζεται να είναι δύο τρίτα πάνω από το χώμα και ένα τρίτο κάτω από το χώμα. Επίσης, το χώμα πρέπει να είναι μερικά εκατοστά κάτω από εκεί που ξεκινάει η γλάστρα, έτσι ώστε το νερό να μένει για λίγο πάνω στο χώμα, πριν απορροφηθεί.

6 λόγοι που το φυτό σας μαραίνεται και πώς να το σώσετε Facebook Twitter

Υγρασία

Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημία στα φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φυτά σας χρειάζεται να βρίσκονται μακριά από καλοριφέρ, σόμπες, air condition και αεραγωγούς. Αν έχετε αφυγραντήρα, τότε μπορείτε να τα βάλετε κοντά τους. Αν όχι, μπορείτε να τα ψεκάζετε με νερό πολύ συχνά.

Ζωύφια 

Κάποια ζωύφια μοιάζουν με μικροσκοπικές μπάλες βαμβακιού. Κάποια άλλα έχουν τη συνηθισμένη μορφή ζωυφίων. Αν παρατηρήσετε πως το φυτό σας έχει πάνω κάποιο είδος ζωυφίων, καθαρίστε το με χλιαρό νερό και σκουπίστε το, έτσι ώστε να απομακρύνετε όσα πιο πολλά μπορείτε. Μετά, ψεκάστε το με ένα σπρέι με εντομοκτόνο (αναζητήστε το κατάλληλο) και προσέξτε να μην ψεκάσετε κάτω από τα φύλλα ή στις σχισμές τους.

Αν το φυτό σας είναι καφέ ή μοιάζει να έχει πεθάνει, μάλλον τείνει προς το δεύτερο. Κάποια φυτά, όπως ο φίκος-λιράτα, μπορούν να επανέλθουν, ακόμα κι αν δείχνουν πως έχουν πεθάνει. Δώστε τους πολύ φως, λίγο λίπασμα και νερό όταν στεγνώνουν και μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με φυτά όπως ο πόθος και το φιλόδεντρο, αν έχει μείνει κάποιο κοτσάνι.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (20-26/10/2022)

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (20-26/10/2022)

Ο Κρόνος επιστρέφει σε ορθή φορά και έπειτα από πολλούς μήνες που μείνατε άπραγοι λόγω αισθηματικής κατάπτωσης, μπορείτε πλέον να αφήσετε πίσω το παρελθόν και να σκεφτείτε πώς θα βελτιώσετε τη ζωή σας.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/10 -Περπατώντας με λευκό μπαστούνι στην Αθήνα

Ζούμε, ρε! / Περπατώντας με λευκό μπαστούνι στην Αθήνα

H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος εξηγούν πώς το λευκό μπαστούνι βοηθά τα άτομα με αναπηρία στην όραση να είναι ανεξάρτητα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν στις καθημερινές μετακινήσεις τους.
THE LIFO TEAM
ΔΕΥΤΕΡΑ 11/10- Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι είναι δέντρα που συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Παγκρατάρα μου, σ’ αγαπώ

Living / Παγκρατάρα μου, σ’ αγαπώ!

Εφτά κάτοικοι της περιοχής-προέκταση του κέντρου της πόλης μιλούν για τη ρουτίνα τους, για τα αγαπημένα τους μέρη και σημεία στη γειτονιά της Αθήνας που είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια πρόκληση για όσους ψάχνουν να παρκάρουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ