Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.
0

Την εβδομάδα που αποφασίστηκε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων είχα προγραμματισμένο να ανοίξω το καινούριο μου κατάστημα στο Μετς, το Mother Plants & Stuff, όπου θα μπορούσα επιτέλους να ασχοληθώ με τα φυτά που τόσο αγαπώ αλλά και με ένα σωρό αντικείμενα που τα περιβάλλουν.

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω και αναγκάστηκα να αναβάλω το άνοιγμα του καταστήματος. Αυτό έφερε μια σχετική απογοήτευση όμως για άλλη μια φορά με βοήθησε να το ξεπεράσω ο «κήπος» που έχω φτιάξει μέσα στο διαμέρισμα μου αλλά και η εποχή. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.

Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Είναι γεγονός ότι η κηπουρική και η ενασχόληση με τον κήπο είναι μία δραστηριότητα που κάνει πολλούς να αισθάνονται καλά. Πέρα όμως από τη χαρά που προσφέρει, η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση της καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης του κηπουρού. Είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην κηπουρική και την καλύτερη υγεία. Σχεδόν όλες έχουν καταλήξει στα ίδια θετικά συμπεράσματα. Η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση μίας καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης. Βοηθά και στο κάψιμο θερμίδων, καθώς είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης.

Επιπλέον, η ικανοποίηση που σου δίνει ένα φυτό που μεγαλώνει φέρνει ένα μοναδικό συναίσθημα αισιοδοξίας. Αν δεν έχετε κήπο, υπάρχουν πολλά είδη φυτών που μπορείτε να περιποιείστε, ακόμα και μέσα σε εσωτερικούς χώρους.

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε.

Εγώ, γι' αυτή την περίοδο, θα πρότεινα να ασχοληθείτε με τις μεταφυτεύσεις. Δεν γίνονται το ίδιο συχνά σε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε εάν δείτε κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

— Οι ρίζες πετάγονται από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας.

— Οι ρίζες σπρώχνουν το φυτό έξω από την γλάστρα

— Το φυτό μεγαλώνει πιο αργά από ό,τι συνήθως

— Το πάνω μέρος του φυτού έχει μεγαλώσει αρκετά και η γλάστρα δεν μπορεί να συγκρατήσει το βάρος του

— Το φυτό χρειάζεται πότισμα συχνότερα από ό,τι συνήθως

Πώς να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας σε νέες γλάστρες; Θα χρειαστούμε φρέσκο χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, ψαλίδι κηπουρικής, μια νέα γλάστρα και ένα ποτιστήρι. Αν δεν τα διαθέτετε μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε και ιντερνετικά από καταστήματα που πωλούν τέτοια είδη.

Καλό είναι να ποτίσουμε το φυτό μας 1-2 μέρες πριν από τη μεταφύτευση. Έπειτα γυρίζουμε το φυτό μας στα πλαγιά και το αφαιρούμε προσεκτικά από την παλιά γλάστρα. Με τα χεριά μας ξεμπλέκουμε τις ρίζες και αφαιρούμε αυτές που είναι νεκρές με το ψαλίδι. Αφαιρούμε το 1/3 του χώματος γύρω από τις ρίζες. Αν η νέα γλάστρα δεν έχει τρύπες για να στραγγίζει το νερό μπορούμε να φτιάξουμε ένα στρώμα από πέτρες lava (ή βοτσαλάκια) στο κάτω μέρος. Βάζουμε ένα στρώμα από το φρέσκο χώμα και τοποθετούμε το φυτό μας στο κέντρο της γλάστρας. Καλύπτουμε το φυτό μας μέχρι το σημείο που αρχίζει ο κορμός του και προσέχουμε να μην πιέσουμε πολύ το χώμα ώστε να αναπνέουν οι ρίζες αλλά και να μην γεμίσουμε με χώμα μέχρι πάνω για να μπορούμε να ποτίζουμε με ευκολία. Το φυτό τώρα είναι έτοιμο και χαρούμενο στην νέα του γλάστρα για να καθαρίσει και πάλι τον αέρα του χώρου μας!

Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε. Παρατηρήστε τα όπως αλλάζουν και μεγαλώνουν με τον καιρό και ψάξτε πληροφορίες για να διαβάσετε περισσότερα γι' αυτά. Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Ο Μάνος Τζιαπώνης είναι ερασιτέχνης κηπουρός και ιδιοκτήτης του καταστήματος Mother Plants & Stuff στο Μετς (@mother_athens).

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη των ψυχεδελικών στην θεραπεία ψυχικών νοσημάτων

Υγεία & Σώμα / Η άνοιξη των ψυχεδελικών στη θεραπεία ψυχικών νοσημάτων

Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα μιλά για τις ευεργετικές ιδιότητες των ψυχοδηλωτικών ουσιών στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης, άγχους αλλά και στο πλαίσιο της ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας. Πού βρίσκεται η συζήτηση αυτή σήμερα και τι συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας;
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM