Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.
0

Την εβδομάδα που αποφασίστηκε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων είχα προγραμματισμένο να ανοίξω το καινούριο μου κατάστημα στο Μετς, το Mother Plants & Stuff, όπου θα μπορούσα επιτέλους να ασχοληθώ με τα φυτά που τόσο αγαπώ αλλά και με ένα σωρό αντικείμενα που τα περιβάλλουν.

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω και αναγκάστηκα να αναβάλω το άνοιγμα του καταστήματος. Αυτό έφερε μια σχετική απογοήτευση όμως για άλλη μια φορά με βοήθησε να το ξεπεράσω ο «κήπος» που έχω φτιάξει μέσα στο διαμέρισμα μου αλλά και η εποχή. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.

Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Είναι γεγονός ότι η κηπουρική και η ενασχόληση με τον κήπο είναι μία δραστηριότητα που κάνει πολλούς να αισθάνονται καλά. Πέρα όμως από τη χαρά που προσφέρει, η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση της καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης του κηπουρού. Είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην κηπουρική και την καλύτερη υγεία. Σχεδόν όλες έχουν καταλήξει στα ίδια θετικά συμπεράσματα. Η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση μίας καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης. Βοηθά και στο κάψιμο θερμίδων, καθώς είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης.

Επιπλέον, η ικανοποίηση που σου δίνει ένα φυτό που μεγαλώνει φέρνει ένα μοναδικό συναίσθημα αισιοδοξίας. Αν δεν έχετε κήπο, υπάρχουν πολλά είδη φυτών που μπορείτε να περιποιείστε, ακόμα και μέσα σε εσωτερικούς χώρους.

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε.

Εγώ, γι' αυτή την περίοδο, θα πρότεινα να ασχοληθείτε με τις μεταφυτεύσεις. Δεν γίνονται το ίδιο συχνά σε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε εάν δείτε κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

— Οι ρίζες πετάγονται από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας.

— Οι ρίζες σπρώχνουν το φυτό έξω από την γλάστρα

— Το φυτό μεγαλώνει πιο αργά από ό,τι συνήθως

— Το πάνω μέρος του φυτού έχει μεγαλώσει αρκετά και η γλάστρα δεν μπορεί να συγκρατήσει το βάρος του

— Το φυτό χρειάζεται πότισμα συχνότερα από ό,τι συνήθως

Πώς να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας σε νέες γλάστρες; Θα χρειαστούμε φρέσκο χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, ψαλίδι κηπουρικής, μια νέα γλάστρα και ένα ποτιστήρι. Αν δεν τα διαθέτετε μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε και ιντερνετικά από καταστήματα που πωλούν τέτοια είδη.

Καλό είναι να ποτίσουμε το φυτό μας 1-2 μέρες πριν από τη μεταφύτευση. Έπειτα γυρίζουμε το φυτό μας στα πλαγιά και το αφαιρούμε προσεκτικά από την παλιά γλάστρα. Με τα χεριά μας ξεμπλέκουμε τις ρίζες και αφαιρούμε αυτές που είναι νεκρές με το ψαλίδι. Αφαιρούμε το 1/3 του χώματος γύρω από τις ρίζες. Αν η νέα γλάστρα δεν έχει τρύπες για να στραγγίζει το νερό μπορούμε να φτιάξουμε ένα στρώμα από πέτρες lava (ή βοτσαλάκια) στο κάτω μέρος. Βάζουμε ένα στρώμα από το φρέσκο χώμα και τοποθετούμε το φυτό μας στο κέντρο της γλάστρας. Καλύπτουμε το φυτό μας μέχρι το σημείο που αρχίζει ο κορμός του και προσέχουμε να μην πιέσουμε πολύ το χώμα ώστε να αναπνέουν οι ρίζες αλλά και να μην γεμίσουμε με χώμα μέχρι πάνω για να μπορούμε να ποτίζουμε με ευκολία. Το φυτό τώρα είναι έτοιμο και χαρούμενο στην νέα του γλάστρα για να καθαρίσει και πάλι τον αέρα του χώρου μας!

Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε. Παρατηρήστε τα όπως αλλάζουν και μεγαλώνουν με τον καιρό και ψάξτε πληροφορίες για να διαβάσετε περισσότερα γι' αυτά. Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Ο Μάνος Τζιαπώνης είναι ερασιτέχνης κηπουρός και ιδιοκτήτης του καταστήματος Mother Plants & Stuff στο Μετς (@mother_athens).

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ