TIME: Πώς το πορνό έχει καταφέρει να αλλάξει μια ολόκληρη γενιά κοριτσιών

TIME: Πώς το πορνό έχει καταφέρει να αλλάξει μια ολόκληρη γενιά κοριτσιών Facebook Twitter
Το καινούργιο εξώφυλλο του TIME για το τεύχος Απριλίου που φιλοξενεί μια διαφορετική ματιά στο πορνό σήμερα και εξετάζει την επιρροή του στη σύγχρονη σεξουαλική ζωή
1

Το να παρακολουθεί κανείς σκηνές με συναινετικό, ρεαλιστικό και γεμάτο ευχαρίστηση σεξ ανάμεσα σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας συμβαίνει και αποτελεί και ίσως είναι καλή ιδέα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που έχει κατά νου και κατά συνέπεια προσπαθεί να "πουλήσει" η παγκόσμια βιομηχανία πορνό, που μετρά σήμερα κέρδη άνω των 97 δισ. δολαρίων. 

Οι παραγωγοί της έχουν έναν και μόνο στόχο: να ερεθίσουν του άνδρες πολύ και γρήγορα με σκοπό το κέρδος. Σε μια μελέτη συμπεριφορών σχετικά με το νεανικό πορνό, σχεδόν το 90% από 304 τυχαίες σκηνές περιείχαν σωματική επίθεση απέναντι στις γυναίκες, που σχεδόν πάντα αντιδρούσαν ουδέτερα ή με ευχαρίστηση. Ακόμη χειρότερα, συχνά πολλές από αυτές ενώ αρχικά εκλιπαρούσαν τους συντρόφους τους να σταματήσουν, αμέσως μετά συναινούσαν και άρχιζαν να ευχαριστιούνται το όλο σκηνικό, άσχετα με το πόσο επώδυνο ή εξευτελιστικό μπορεί να ήταν.

Πάνω από το 40% των παιδιών ηλικίας 10-17 ετών έχουν εκτεθεί σε διαδικτυακό πορνό, ενίοτε κατά λάθος. Μέχρι το κολλέγιο, σύμφωνα με την έρευνα "Generation XXX" σε περισσότερους από 800 φοιτητές, το 90% των ανδρών και το 1/3 των γυναικών είχαν παρακολουθήσει πορνό στο πρώτο έτος. Ακόμη κι αν αυτό που παρακολουθούν τα παιδιά είναι συνήθως πολύ soft, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως από πολύ νωρίς μαθαίνουν ότι η σεξουαλικότητα των γυναικών υπάρχει προς όφελος των ανδρών. 

Βέβαια, το πορνό λειτουργεί κι απελευθερωτικά, καθώς οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες χρήστες που παρακολουθούν τείνουν σε μεγαλύτερο βαθμό να είναι υπέρ του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σε σχέση με τους υπόλοιπους. Από την άλλη όμως είναι πιο απίθανο να υποστηρίζουν τη θετική δράση για τις γυναίκες. Επιπλέον, οι ίδιοι είναι πολύ πιο πιθανό να μετρούν την αρρενωπότητά τους, το κοινωνικό τους status και την αξία τους με βάση την ικανότητα να "σκοράρουν" με ωραίες γυναίκες. 

Ενδεχομένως επειδή προβάλλει την επιθετικότητα ως σέξι, έχει παρατηρηθεί πως ειδικά οι γυναίκες που βλέπουν πορνό συνήθως δεν παρεμβαίνουν όταν βλέπουν μια άλλη γυναίκα να απειλείται ή να δέχεται επίθεση και αργούν πολύ να καταλάβουν αν είναι σε κίνδυνο, ακόμη κι όταν πρόκειται για αυτές τις ίδιες. 

"Το πορνό έχει έχει τρομερές επιπτώσεις στο πώς πιστεύουν τα νεαρά κορίτσια ότι πρέπει να δείχνουν, ειδικά στη διάρκεια του σεξ" λέει η Leslie Bell, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του "Hard to Get". "

"Θα κάνω σχέση με κάποιον τύπο που είναι πραγματικά καυτός," εξομολογείται μια μαθήτρια λυκείου στη Βόρεια Καλιφόρνια, η οποία αναφέρει πως όταν τα πράγματα προχωρήσουν το μυαλό της ξεφεύγει και δεν συμπεριφέρεται σαν πραγματικό πρόσωπο. "Είναι σαν να ερμηνεύω... Και δεν ξέρω καν ποιον υποδύομαι. Είμαι μια φανταστική κοπέλα, ίσως το κορίτσι από το φιλμ πορνό. " αναφέρει.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο καινούργιο τεύχος του ΤΙΜΕ

Μετάφραση- Επιμέλεια: The LIFO Team

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ