ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

TIME: Πώς το πορνό έχει καταφέρει να αλλάξει μια ολόκληρη γενιά κοριτσιών

TIME: Πώς το πορνό έχει καταφέρει να αλλάξει μια ολόκληρη γενιά κοριτσιών Facebook Twitter
Το καινούργιο εξώφυλλο του TIME για το τεύχος Απριλίου που φιλοξενεί μια διαφορετική ματιά στο πορνό σήμερα και εξετάζει την επιρροή του στη σύγχρονη σεξουαλική ζωή
1

Το να παρακολουθεί κανείς σκηνές με συναινετικό, ρεαλιστικό και γεμάτο ευχαρίστηση σεξ ανάμεσα σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας συμβαίνει και αποτελεί και ίσως είναι καλή ιδέα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που έχει κατά νου και κατά συνέπεια προσπαθεί να "πουλήσει" η παγκόσμια βιομηχανία πορνό, που μετρά σήμερα κέρδη άνω των 97 δισ. δολαρίων. 

Οι παραγωγοί της έχουν έναν και μόνο στόχο: να ερεθίσουν του άνδρες πολύ και γρήγορα με σκοπό το κέρδος. Σε μια μελέτη συμπεριφορών σχετικά με το νεανικό πορνό, σχεδόν το 90% από 304 τυχαίες σκηνές περιείχαν σωματική επίθεση απέναντι στις γυναίκες, που σχεδόν πάντα αντιδρούσαν ουδέτερα ή με ευχαρίστηση. Ακόμη χειρότερα, συχνά πολλές από αυτές ενώ αρχικά εκλιπαρούσαν τους συντρόφους τους να σταματήσουν, αμέσως μετά συναινούσαν και άρχιζαν να ευχαριστιούνται το όλο σκηνικό, άσχετα με το πόσο επώδυνο ή εξευτελιστικό μπορεί να ήταν.

Πάνω από το 40% των παιδιών ηλικίας 10-17 ετών έχουν εκτεθεί σε διαδικτυακό πορνό, ενίοτε κατά λάθος. Μέχρι το κολλέγιο, σύμφωνα με την έρευνα "Generation XXX" σε περισσότερους από 800 φοιτητές, το 90% των ανδρών και το 1/3 των γυναικών είχαν παρακολουθήσει πορνό στο πρώτο έτος. Ακόμη κι αν αυτό που παρακολουθούν τα παιδιά είναι συνήθως πολύ soft, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως από πολύ νωρίς μαθαίνουν ότι η σεξουαλικότητα των γυναικών υπάρχει προς όφελος των ανδρών. 

Βέβαια, το πορνό λειτουργεί κι απελευθερωτικά, καθώς οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες χρήστες που παρακολουθούν τείνουν σε μεγαλύτερο βαθμό να είναι υπέρ του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σε σχέση με τους υπόλοιπους. Από την άλλη όμως είναι πιο απίθανο να υποστηρίζουν τη θετική δράση για τις γυναίκες. Επιπλέον, οι ίδιοι είναι πολύ πιο πιθανό να μετρούν την αρρενωπότητά τους, το κοινωνικό τους status και την αξία τους με βάση την ικανότητα να "σκοράρουν" με ωραίες γυναίκες. 

Ενδεχομένως επειδή προβάλλει την επιθετικότητα ως σέξι, έχει παρατηρηθεί πως ειδικά οι γυναίκες που βλέπουν πορνό συνήθως δεν παρεμβαίνουν όταν βλέπουν μια άλλη γυναίκα να απειλείται ή να δέχεται επίθεση και αργούν πολύ να καταλάβουν αν είναι σε κίνδυνο, ακόμη κι όταν πρόκειται για αυτές τις ίδιες. 

"Το πορνό έχει έχει τρομερές επιπτώσεις στο πώς πιστεύουν τα νεαρά κορίτσια ότι πρέπει να δείχνουν, ειδικά στη διάρκεια του σεξ" λέει η Leslie Bell, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του "Hard to Get". "

"Θα κάνω σχέση με κάποιον τύπο που είναι πραγματικά καυτός," εξομολογείται μια μαθήτρια λυκείου στη Βόρεια Καλιφόρνια, η οποία αναφέρει πως όταν τα πράγματα προχωρήσουν το μυαλό της ξεφεύγει και δεν συμπεριφέρεται σαν πραγματικό πρόσωπο. "Είναι σαν να ερμηνεύω... Και δεν ξέρω καν ποιον υποδύομαι. Είμαι μια φανταστική κοπέλα, ίσως το κορίτσι από το φιλμ πορνό. " αναφέρει.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο καινούργιο τεύχος του ΤΙΜΕ

Μετάφραση- Επιμέλεια: The LIFO Team

1

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

The Health Book / Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Για τις νέες δυνατότητες της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε αυτόν τον τομέα μάς μιλά ένας από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

The Health Book / Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

Κάθε φορά που ένας αθλητής καταρρέει στο γήπεδο, μετά το σοκ της είδησης συνειδητοποιούμε ως κοινωνία πόσο απαραίτητος είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε ηλικία και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη τη σύσταση των ειδικών για καρδιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και η πολιτεία αντίστοιχα το χρέος της.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

The Health Book / Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, προκειμένου η πανδημία να μην αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε μια νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε περιορισμούς, τραγωδίες, ανασφάλειες και ανεπάρκειες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ